Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Το Λιμενικό είχε σταμπάρει το ναρκοπλοίο

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη «μαύρη» λίστα του Λιμενικού ήδη από το περασμένο φθινόπωρο βρισκόταν καταχωρισμένο το ελληνικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο «Blume», που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα ανοικτά των Καναρίων Νήσων να μεταφέρει 4,5 τόνους κοκαΐνης. Στελέχη του σώματος είχαν διαβιβάσει σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών στοιχεία για το εν λόγω καράβι, ανάμεσα στις οποίες και το Κέντρο Ανάλυσης και Θαλασσίων Επιχειρήσεων (MAOC).

Σε αυτό συμμετέχουν έξι κράτη-μέλη της Ε.Ε., ανάμεσα στα οποία και η Ισπανία, με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας (Policia National και Guardia Civil) να πραγματοποιούν, την περασμένη Τρίτη, ρεσάλτο στο πλοίο. «Μια ισπανική κοινή επιχείρηση υπό το συντονισμό του MAOC οδήγησε στην κατάσχεση 4.500 κιλών κοκαΐνης» αναφέρεται, εξάλλου, σε σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Ανάλυσης και Θαλασσίων Επιχειρήσεων.

 

Ανεργος διαχειριστής πλοίου

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», αντικείμενο ενδιαφέροντος για τα στελέχη του Λιμενικού είχε υπάρξει, σε χρόνο μάλιστα προγενέστερο της κατάσχεσης των ναρκωτικών, και ο Ελληνας ιδιοκτήτης του «Blume». Ως διαχειριστής του πλοίου εμφανίζεται εταιρεία με έδρα την οδό Φίλωνος στον Πειραιά, με μοναδικό εταίρο έναν 22χρονο Ελληνα. Ο ίδιος, λόγω και του νεαρού της ηλικίας, δεν έχει ποινικό παρελθόν ούτε ερευνητικό ενδιαφέρον. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για στενό συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο δεν αποκλείεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να κληθεί από τα στελέχη του Λιμενικού ή τις εισαγγελικές αρχές του Πειραιά να παράσχει εξηγήσεις. Για την υπόθεση, εξάλλου, οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι επί τη βάσει των δημοσιευμάτων για την κατάσχεση των 4,5 τόνων κοκαΐνης η εισαγγελία του Πειραιά έχει ήδη από το Σάββατο ζητήσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο στενός συγγενής του 22χρονου το 2013 είχε κατηγορηθεί για κατοχή και διακίνηση 368 κιλών ακατέργαστης κάνναβης. Την έρευνα για την υπόθεση είχε πραγματοποιήσει τον Απρίλιο του 2013 το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, εντοπίζοντας τα ναρκωτικά σε αποθήκη-συνεργείο στον Ασπρόπυργο. Τα 368 κιλά ακατέργαστης κάνναβης ήταν τοποθετημένα σε 334 χάρτινες συσκευασίες και κρυμμένα σε ειδική κρύπτη στη βάση ενός φορτηγού ψυγείου. Η κατασχεθείσα ποσότητα των ναρκωτικών είχε αποτιμηθεί στα 3,6 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τη σχηματισθείσα δικογραφία, το όχημα ανήκε στον φερόμενο ως «αφανή» διαχειριστή του φορτηγού πλοίου.

Το Λιμενικό είχε σταμπάρει το ναρκοπλοίο-1
Συγγενής του 22χρονου ανέργου, που φαίνεται να διαχειρίζεται το πλοίο, είχε εμπλακεί σε υπόθεση διακίνησης 368 κιλών ακατέργαστης κάνναβης, η οποία είχε εντοπιστεί σε κρύπτη στη βάση φορτηγού ψυγείου. Και τότε, το όχημα ανήκε στον… 22χρονο.

Συγγενικό πρόσωπο του φερομένου ως διαχειριστή του πλοίου έχει… πολύ ενδιαφέρον, για τις αρχές, παρελθόν και αναμένεται εντός των ημερών να κληθεί για κατάθεση.

Το «Blume» από τον περασμένο Ιανουάριο έπλεε με σημαία ευκαιρίας Τόγκο, ενώ η τελευταία αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος τοποθετείται χρονικά στις 18 Ιανουαρίου 2022. Το φορτηγό κατέπλευσε στη Βραζιλία, απ’ όπου εμφανίζεται να είχε φορτώσει 200 τόνους καφέ με προορισμό τη Ρίγα της Λετονίας.

Κοντραμπάντο

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι την προσοχή των Αρχών της Βραζιλίας κέντρισε αρχικά όχι τo ελληνικών συμφερόντων «Blume» αλλά ένα άλλο φορτηγό πλοίο, που έπλεε ανοικτά των ακτών της χώρας και το οποίο διαπιστώθηκε ότι απενεργοποίησε το Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης (AIS). Οσο έλεγχαν τις κινήσεις του, διαπίστωσαν ότι ένα δεύτερο φορτηγό πλοίο το προσέγγισε επίσης με σβηστό το AIS για ένα ύποπτο κοντραμπάντο στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ετσι, κάποια εικοσιτετράωρα αργότερα και ενώ το φορτηγό έπλεε κοντά στις Καναρίους Νήσους, άνδρες των ισπανικών ειδικών δυνάμεων πραγματοποίησαν το ρεσάλτο εντοπίζοντας και κατάσχοντας τους 4,5 τόνους κοκαΐνης.

Το Λιμενικό είχε σταμπάρει το ναρκοπλοίο-2

«Πλήρης άγνοια»

Στελέχη των ελληνικών αρχών σχολιάζουν ότι οι Ισπανοί συνάδελφοί τους δεν τους ενημέρωσαν εγκαίρως για την επιχείρηση και, ως εκ τούτου, έχουν απολέσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού σε περίπτωση ελέγχου των Ελλήνων που συνδέονται με την υπόθεση. Προς επιβεβαίωσή τους, ο γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου κατόπιν επικοινωνίας του με τους διαχειριστές του πλοίου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τόσο η πλοιοκτήτρια όσο και η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, οι οποίες τυγχάνουν αλλοδαπές εταιρείες, δεν έχουν απολύτως καμιά σχέση και γνώση για τη φόρτωση και μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών στο πλοίο, πληροφορία που τους κατέστη γνωστή, προς έκπληξή τους, μέσω του Τύπου».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ελλάδα

ΣΑΤΑ: Χωρίς ταξί η Αθήνα αύριο, Πέμπτη – 24ωρη απεργία των εργαζομένων

Δημοσιεύθηκε

στις

Χειρόφρενο τραβούν αύριο Πέμπτη 23 Μαρτίου οι οδηγοί των ταξί λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Η απεργία θα έχει ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής (24/03).

Οι οδηγοί ταξί θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στη Λεωφόρο Καβάλας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μεταφορών.

Στα αιτήματά τους  περιλαμβάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με βασικότερο τις ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών αστικής μεταφοράς που «κλέβουν» το μεταφορικό έργο και το μεροκάματο των εργαζομένων αποσκοπώντας στο μέγιστο δυνατό κέρδος.

Η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ:

«Συνάδελφοι, ιδιοκτήτες και οδηγοί. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Από αυτή την μάχη δεν πρέπει να λείπει κανείς.

-Βιώνουμε καθημερινά την απληστία και τη μανία για μεγαλύτερο κέρδος, από εταιρίες που –παράνομα- παρέχουν υπηρεσίες αστικής μεταφοράς και κλέβουν το μεταφορικό μας έργο.

-Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου και αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματά μας.

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, τα ταξί της Αθήνας θα υπενθυμίσουν στο Υπουργείο Μεταφορών,

-όσα δεν έκανε για το ταξί,
-όσα έκανε για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό
-όσα δεν έκανε για να εμποδίσει τις πολυεθνικές εφαρμογές να ροκανίζουν το μεροκάματο του ταξιτζή.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10 π.μ. ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Η απεργία θα αρχίσει στις 06.00 το πρωί της Πέμπτης και θα ολοκληρωθεί στις 06.00 το πρωί της Παρασκευής

Φτάνει πια. Θέλουμε καθαρές λύσεις τώρα.

Η απόδοση ευθυνών για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς, είναι απαίτηση όχι μόνο του κλάδου μας, αλλά όλης της ελληνικής κοινωνίας. Το ΣΑΤΑ συμμετείχε σε όλες τις διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν και ζητά ασφαλείς δημόσιες μεταφορές. Το «πάμε και όπου βγει» και η εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών όπως οι μεταφορές, δεν μπορούν να αποτελούν κατευθυντήρια γραμμή κυβερνητικού έργου.

Ο κλάδος των ταξί βιώνει σε καθημερινή βάση την απληστία και τη μανία για μεγαλύτερο κέρδος, από εταιρίες που –παράνομα- παρέχουν υπηρεσίες αστικής μεταφοράς. Το Υπουργείο Μεταφορών απέδειξε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι δεν «ακούει» τις φωνές χιλιάδων επαγγελματιών. Με εξαίρεση την αύξηση κομίστρου, κανένα άλλο αίτημα του κλάδου μας όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε, αλλά ούτε καν συζητήθηκε.

Προβλήματα οικονομικής φύσης (αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, αναπροσαρμογή προκαθορισμένης τιμής για την διαδρομή Αεροδρόμιο Αθηνών – Κέντρο πόλης, επαγγελματικό καύσιμο, επιδοτήσεις για όλους τους τύπους αυτοκινήτων ), επαγγελματικής φύσης (άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων αμιγώς ηλεκτρικά από το 2026, πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες για τα έμφορτα ταξί), ζητήματα ανταγωνισμού (σωστή εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας για τις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. και δημιουργία μητρώου για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό, πάταξη της υποκλοπής έργου, ξεκάθαρος και χωρίς γκρίζες ζώνες διαχωρισμός των υπηρεσιών που παρέχει το Ταξί, το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με οδηγό και οι εφαρμογές κράτησης ταξί) αγνοήθηκαν επιδεικτικά από το Υπουργείο Μεταφορών.

Η συνειδητή αδιαφορία της κυβέρνησης για τον αργό θάνατο των ταξί καθρεφτίζει την νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα σε αυτή την πολιτική, αν κάνουμε ότι δεν μας αγγίζει, αν θεωρούμε υπερβολική και άσκοπη αντίδραση «να ενοχλήσουμε» την κυβέρνηση, τότε δεν είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν με την ψήφο τους οι Αθηναίοι συνάδελφοι.

Υποτακτικοί δεν θα γίνουμε ποτέ. Θα ενοχλούμε κι ας ενοχλούνται. Θα φωνάζουμε κι ας μην ακούνε. Θα τους δείχνουμε κι ας κρύβονται. Το ταξί θα αντέξει, είτε το θέλουν, είτε όχι.

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, τα ταξί της Αθήνας θα υπενθυμίσουν στο Υπουργείο Μεταφορών, όσα δεν έκανε για τον κλάδο μας, όσα έκανε για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό και πως με την δική του ανοχή βοηθάει πολυεθνικές εφαρμογές να ροκανίζουν το μεροκάματο του ταξιτζή

Για το Δ.Σ.
-Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Θ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
-Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π. ΟΡΦΑΝΟΣ».

Περισσότερα

Ελλάδα

Σταύρος Θεοδωράκης: Νιώθω πως ρώτησα τον Μητσοτάκη ό,τι έπρεπε να ρωτήσω

Δημοσιεύθηκε

στις

Στους επικριτές του απάντησε ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης αναφορικά με την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης (21/03) στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha. Πότε δόθηκε η συνέντευξη και αν προβλήθηκαν όλες οι ερωτήσεις που τέθηκαν στον πρωθυπουργό ήταν μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκε να απαντήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 πως «η συνέντευξη αυτή που είδατε γυρίστηκε στο Μέγαρο Μάξιμου λίγες ώρες πριν παίξει η εκπομπή. Όμως, επειδή τον Απρίλη θα είχαμε εκλογές, σύμφωνα με το παλιό σκηνικό, είχα κανονίσει να πάρω μια συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη η οποία δόθηκε Καθαρά Δευτέρα, στη χαράδρα του Βίκου. Αυτή η συνέντευξη δόθηκε, μιάμιση μέρα πριν την τραγωδία. Από αυτά που είπε τίποτα δεν έπαιξα. Δεν ήθελα να μπερδευτούμε».

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως θα υπάρξει συνέντευξη και με τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία. «Ναι, είχαμε συζητήσει επειδή οι εκλογές θα ήταν 9 Απρίλη, είχε κανονιστεί αντίστοιχη συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα που θα έπαιζε στις 2 Απριλίου… Θα έχουμε συνέντευξη Τσίπρα τις επόμενες εβδομάδες. Δεν έχει προσδιοριστεί το πότε. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν και ένα προγραμματισμό που είναι πιο περίπλοκος. Προφανώς κάποια στιγμή που θα θέλει κι εκείνος να μιλήσει, έχουμε συμφωνήσει να το κάνουμε».

Ακόμη απαντώντας στο ερώτημα για το εάν θα άλλαζε κάτι στη συνέντευξη και εάν υπήρχε κάτι που θα ήθελε και δεν τον ρώτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «σημασία έχει μετά από μια συνέντευξη να νιώθεις ότι έχεις ρωτήσει αυτά που πρέπει να ρωτήσεις. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν απουσιάζουν ερωτήματα, όλα αυτά που θεωρώ σημαντικά, το κομματικό κράτος, η διαπλοκή με επιχειρήσεις που ανανεώνουν συμβάσεις και δεν κάνουν τίποτα όλα αυτά εγώ τα ρώτησα. Σε κάποια ο κ. Μητσοτάκης είχε πολύ σαφείς απαντήσεις, σε άλλα δε με κάλυψε».

Ο παρουσιαστής των «Πρωταγωνιστών» υπογράμμισε ότι προβλήθηκαν όλες οι ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό.

Περισσότερα

Ελλάδα

Οι Εύζωνες θα παρελάσουν στη Νέα Υόρκη για την 202η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έλαβε σαφή διαβεβαίωση για τη συμμετοχή των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στη φετινή παρέλαση για τη 202η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου, στη Νέα Υόρκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει επισήμως την παρουσία της Προεδρικής Φρουράς από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ικανοποίησε το αίτημά του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Επιπλέον, ο Aρχιεπίσκοπος Αμερικής, κατόπιν σχετικής παράκλησης του προέδρου της παρέλασης, Φιλίππου Κρίστοφερ, υποσχέθηκε ότι θα εξεύρει τους απαραίτητους και αναγκαίους πόρους, σε συνεργασία και με ιδιώτες δωρητές, για την κάλυψη των δαπανών της παρουσίας των Ευζώνων στην παρέλαση.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα