Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποζημίωση λόγω phishing – Τι θα προβλέπει

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αποζημίωση των θυμάτων ηλεκτρονικής απάτης (phishing) από τις τράπεζες σε περίπτωση που οι πελάτες τους πέσουν θύματα κατά τις συναλλαγές με κάρτες ή ebanking.

Η εν λόγω διάταξη αναμένεται να προβλέπει τα εξής:

  • Έως 1.000 ευρώ, θα είναι υπεύθυνος ο κάτοχος του e-banking, δηλαδή ο πολίτης. Αν όμως γίνει ένα έμβασμα, μια μεταφορά χρηματική πάνω από 1.000 ευρώ, τη διαφορά την καλύπτει, τον αποζημιώνει η τράπεζα. Σε μια θεωρητική περίπτωση που κάποιος δηλαδή του αποκαλύψει τους κωδικούς και ο επιτήδειος του κάνει μεταφορά 10.000 ευρώ, τα πρώτα 1.000 ευρώ θεωρούνται χαμένα και τα υπόλοιπα 9.000 ευρώ του τα επιστρέφει η τράπεζα.
  • Επίσης επισημαίνεται πως από τη στιγμή που ο καταναλωτής εγκαίρως την τράπεζά του ότι έχει πέσει θύμα απάτης, τότε  η ζημία του στην περίπτωση της κάρτας περιορίζεται στα 50 ευρώενώ στις πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών ηλεκτρονικά (ebanking) σε 1.000 ευρώ.
  • Αν η ζημία υπερβαίνει τα παραπάνω τα ποσά, τότε η τράπεζα θα αναλαμβάνει το κόστος και θα αποζημιώνει τον καταναλωτή. Ωστόσο, υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως η ευθύνη και η προσοχή του συναλλασσόμενου για τους προσωπικούς κωδικούς και την έγκαιρη ενημέρωση της τράπεζας και την ακύρωση της κάρτας ή του ποσού.

Κακόβουλα email

Υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που λαμβάνουν κακόβουλα email με τα οποία τους ζητούν δήθεν οι τράπεζες να αποκαλύψουν τους κωδικούς του e-banking. Έως τώρα όποιος έπεφτε θύμα σε τέτοιου είδους απάτη, αποκάλυπτε τους κωδικούς και έχανε κάποια χρήματα ήταν δύσκολο να αποζημιωθεί και κάποιες φορές δεν μπορούσε να λάβει καθόλου αποζημίωση.

Εξειδίκευση ελέγχων

Παράλληλα, στη διάταξη αναμένεται να προστεθεί η  εξειδίκευση των ελέγχων που θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες ως προς την ταυτοποίηση, τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών, υποστήριξης πελατών κ.ά. Η εξειδίκευση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων κάθε πλευράς κρίθηκε αναγκαία ώστε να μπορούν τα δικαστήρια να έχουν ξεκάθαρες κατευθύνσεις ως προς τον καταλογισμό των ευθυνών.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement