Άρθρα-Συνεργασίες
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β’: Βασιλεύς, πατριώτης, οικογενειάρχης, ολυμπιονίκης- Γράφει η Αμαλία Κουσαδιανού-Διδάχου (*)
Δημοσιεύθηκε
2 μήνες πρνστις

Από την σημερινή έντυπη έκδοση της Γνώμης
Ο Κωνσταντίνος Β΄ που υπήρξε βασιλιάς της Ελλάδας, εγκατέλειψε τα εγκόσμια στην 10/1/2023, μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας και σε ηλικία 83 ετών.
Το 1964, στα 24 μόλις χρόνια του, διάδοχος τότε, μετά τον θάνατο του πατέρα του βασιλέως Παύλου Α΄, έχοντας το βάρος της απώλειας του γονέα που λάτρεψε, ανέλαβε κι έναν θρόνο που ασφαλώς και δεν θα ήθελε τόσο νωρίς. Και πώς να τον ήθελε ένας νεαρός άντρας με έντονα αθλητικά ενδιαφέροντα, με την ανεμελιά της ηλικίας του, που έσφυζε από ζωή, την οποία καλείτο να φυλακίσει στις ευθύνες και υποχρεώσεις που θα απέρρεαν μετά την ενθρόνισή του.
– Μια μοιραία στιγμή για τον νεαρό μονάρχη, ήταν η διαφωνία του, το 1965, με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ως προς το πρόσωπο που θα ηγείτο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο Κωνσταντίνος θεώρησε ασφαλέστερο να μην το αναλάβει ο πρωθυπουργός, ο οποίος και το διεκδικούσε, προφυλάσσοντας τον ίσως από την δύσκολη θέση που θα βρισκόταν, σε πιθανές αρνητικές εξελίξεις λόγω της οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ, όπου συμμετείχε ο υιός Παπανδρέου, Ανδρέας.
– Ο Κωνσταντίνος προέβαλε τότε το Σύνταγμα του 1952 (που ίσχυε και το 1965), το οποίο του έδινε το δικαίωμα να έχει καθοριστικό λόγο για τα μέλη της Κυβέρνησης. Συνεπώς ενήργησε βάσει του συντάγματος, τηρώντας το κατά γράμμα.
Το αν θα έπρεπε να λειτουργήσει πιο απελευθερωμένα και ίσως με περισσότερη δημοκρατική χροιά, αυτό συμπεραίνεται μόνο μετά την πάροδο των χρόνων από αυτούς που έχουν την πολυτέλεια της εκ των υστέρων κριτικής. Αλλά, αναπόφευκτα, υπό την επήρεια και των προσωπικών πολιτικών πεποιθήσεών τους.
– Ο Κωνσταντίνος ποτέ δεν αποδέχθηκε κι ούτε «ευλόγησε» το πραξικόπημα του Απριλίου 1967. Αντίθετα προσπάθησε με όποια δυνατότητα είχε να το ανατρέψει.
Κατέστρωσε ένα σχέδιο αντίστασης και αποφάσισε να συναντήσει με την ιδιότητά του ως αρχιστράτηγος κάποιους ανώτατους αξιωματικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στην πράξη. Έμελλε να συναντήσει μόνο χουντικούς, αφού οι υπόλοιποι είχαν ήδη αποπεμφθεί από τους πραξικοπηματίες. Έτσι ο Κωνσταντίνος προδόθηκε! Ακόμη και από την φρουρά του!
– Με τον ίδιο τρόπο που δεν υλοποίησε τη δέσμευση του, ο τότε πρωθυπουργός Κων)νος Καραμανλής, όταν ο τελευταίος του υποσχόταν στις καθημερινές τηλεφωνικές επαφές τους, πως θα του τηλεφωνήσει να έλθει στην Ελλάδα, αφού πρώτα ταξιδέψει ο ίδιος για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ένα τηλεφώνημα που δεν έγινε ποτέ.
– Εδώ, δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι, στον κύκλο της ιστορίας που επαναλαμβάνεται και ο Κων)νος Καραμανλής ξεγελάστηκε από τον Α. Παπανδρέου, επειδή ενώ τον είχε διαβεβαιώσει, ουδέποτε τον ψήφισε για Πρόεδρο Δημοκρατίας, προτείνοντας τον Χρ. Σαρτζετάκη.
– Φαίνεται ότι στον βωμό των ατομικών πολιτικών φιλοδοξιών, θυσιάζεται και η συνέπεια…
– Αν δεχτούμε ότι η Ιστορία γράφεται από τους νικητές, ο Κωνσταντίνος ως βασιλεύς μάλλον θα συμπεριληφθεί στους ηττημένους, αφού έχασε το βασίλειο του.
Ο Κωνσταντίνος Β’, όμως σεβάστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του, την απόφαση του ελληνικού λαού για την κατάργηση της βασιλευομένης δημοκρατίας, με το δημοψήφισμα του 1974. Γεγονός που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο, λόγω της αγωγής, της διαπαιδαγώγησης και των συμβουλών που του κληροδότησε ο πατέρας του.
Προσωπικά τον κατατάσσω σ’ εκείνη την αξιοθαύμαστη κατηγορία ανθρώπων που γαλούχησαν με αρχές και αξίες τα παιδιά τους και κράτησαν άρρηκτα δεμένη την οικογένειά τους. Η λατρεία του για την πατρίδα μεταλαμπαδεύτηκε στους απογόνους του και μετουσιώθηκε σε αθόρυβη φιλανθρωπική δράση και σε γενναιόδωρες προσφορές.
Αλλά και με τον πρόσχαρο και εξωστρεφή χαρακτήρα του, μακριά από υψηλά καθήκοντα και πρωτόκολλα, απέδειξε με κάθε τρόπο και πέρα από κάθε αμφιβολία, τη βαθιά αγάπη και έννοια του για τους απανταχού Έλληνες.
– Θα ήταν σοβαρή παράλειψή μου αν δεν αναφερόμουν στην αγαπημένη του Άννα-Μαρία, ίνδαλμα μεγάλης μερίδας της έφηβης, τότε γενιάς μου. Η πανέμορφη, αέρινη, λεπτεπίλεπτη πριγκίπισσα του Βορρά, βγαλμένη λες από τα παραμύθια, στάθηκε βράχος ακλόνητος στο πλευρό του συζύγου της, ως την τελευταία στιγμή της ζωής του.
– Η γυναίκα που στο πρόσωπό της αποτυπώθηκαν το αβάσταχτο πένθος, το απύθμενο άλγος. Η Δανέζα πριγκίπισσα, η οποία υπήρξε Βασίλισσα της Ελλάδος, έσφιγγε στο στήθος της την ελληνική σημαία που της παρεδόθη μετά την ταφή, σαν ανεκτίμητο θησαυρό! Πιστεύω ότι αξίζει να θεωρείται «γνήσια Ελληνίδα»!
– Ελπίζω ότι ιστορικοί και μη θα χαρακτηρίσουν την νεκρώσιμη τελετή της 16ης.1.2023 ως μία από τις πιο ευπρεπείς και σεμνές τελετές που έγιναν ποτέ. Αυτό οφείλεται στην οικογένεια του εκλιπόντος, η οποία ανέλαβε όλο το βάρος της, ως την τελευταία λεπτομέρεια. Εδώ αποδεικνύεται το μεγαλείο των αρχών, των αξιών και της υψηλού επιπέδου συμπεριφοράς που άφησε ως πολύτιμη κληρονομιά στα παιδιά του.
– Και είναι αυτή η εικόνα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και που τιμά την χώρα μας. Είναι όμως και το πλήθος! Από τα χαράματα συνέρρεε για το «ύστατο χαίρε», με τάξη και καρτερία, αποδεικνύοντας έτσι και την ποιότητα του. Αυτή η αξιοπρέπεια ήταν ο μέγιστος φόρος τιμής για εκείνον που υπήρξε βασιλιάς!
Θα πρέπει θαρραλέα να παραδεχτούμε, ότι ο μηχανισμός του Κράτους λειτούργησε υποδειγματικά και η λύση της κυβερνητικής ηγεσίας ως προς τον τρόπο πραγματοποίησης της τελετής, θα καταγραφεί ως η ενδεδειγμένη.
– Αντίο Κωνσταντίνε, Έλληνα πατριώτη, άριστε οικογενειάρχη, χρυσέ ολυμπιονίκη, «όστις βασιλεύς ημών εγένεσο».
(*) Πτυχιούχος Φιλοσοφίας-Συγγραφέας
Σχετικά θέματα
-
«Η ώρα της τέταρτης εξουσίας»- Της Αμαλίας Κουσαδιανού- Διδάχου
-
Ελληνικός, ένας… «εξωγήινος» πολιτισμός- Του Αλέξανδρου Καλλέργη
-
Τέμπη: Οι ήρωες της ολέθριας σύγκρουσης των τρένων- Tης Αμαλίας Γ. Κουσαδιανού Διδάχουν
-
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ολοκληρώθηκε το μνημόσυνο στην Μητρόπολη
-
Ο Ανθρωπιστικός σεισμός αντίδοτο στον καταστροφικό σεισμό και άλλα!- Του Αρκά
-
Βασιλιάς Κάρολος Γ΄: Το τριήμερο τελετουργικό και ο άγνωστος «Χ» της στέψης

Το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες εκλογές στις 21 Μαΐου, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι ίδιοι λογικοί συνειρμοί που γίνονταν από πολλούς, γίνονταν και από τον πρωθυπουργό της χώρας.
Και αυτό γιατί, οι δύο ημερομηνίες που θεωρούνταν ως πιο πιθανές μετά την τραγωδία στα Τέμπη, δηλαδή η 21η και η 28η Μαΐου, αποτελούσαν στην πραγματικότητα, λογικές σκέψεις που έκαναν πολιτικά στελέχη και δημοσιογράφοι, λογαριάζοντας διάφορες παραμέτρους.
Από τη στιγμή που ο Απρίλιος «βγήκε» από τη μέση ως μήνας εκλογών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για εκλογές τον Μάιο, υπήρχαν τέσσερις διαθέσιμες Κυριακές: 7, 14, 21 και 28. Οι δύο πρώτες ημερομηνίες είχαν «προβλήματα». Το κυριότερο αφορούσε τον χρόνο κατά τον οποίο θα έπρεπε να κλείσει η Βουλή και ο οποίος δεν επαρκούσε για την κατάθεση των νομοσχεδίων που σχεδίαζε η κυβέρνηση να ψηφιστούν πριν τις εκλογές. Υπήρχε όμως και ένα ζήτημα με το ενδεχόμενο οι δεύτερες εκλογές να πέσουν πάνω ή πολύ κοντά στις πανελλαδικές εξετάσεις και αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να αποφευχθεί. Έτσι, οι λογικές πιθανότητες οδηγούσαν στις δύο δεύτερες ημερομηνίες. Τελικά, ο πρωθυπουργός επέλεξε την 21η Μαΐου για έναν ακόμα λόγο που δεν ξέραμε ή δεν είχαμε υποψιαστεί. Στις 10 και 11 Ιουλίου θα γίνει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα καλό θα ήταν να έχει τελειώσει με τις εκλογές (και τις δεύτερες), ώστε να εκπροσωπηθεί από μία «κανονική» και όχι μία «υπηρεσιακή» κυβέρνηση. Και επίσης, οι αρχές Ιουλίου (μάλλον στις 2) είναι ακόμα μία καλή περίοδος να γίνουν εκλογές, καθώς από τα μέσα Ιουλίου και μετά, η θερινή ραστώνη επισκιάζει τα πάντα.
Χωρίς να ξέρει κανείς τι θα… βγάλει η κάλπη της 21ης Μαΐου λοιπόν, το πιθανότερο είναι πως μπήκαμε και επίσημα πλέον σε ένα μακρύ και σημαντικό τετράμηνο, στο οποίο η πολιτική ένταση θα «χτυπάει κόκκινο».
Άρθρα-Συνεργασίες
ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Παρίσι Ξανά
Δημοσιεύθηκε
1 ημέρα πρνστις
28 Μαρτίου 2023 22:15
Ο τρόμος είναι η ψυχική διασάλευση και ταραχή που προκαλείται από την αναμονή του κακού, αλλά όταν φτάσει το κακό και περάσει, ο φόβος, η σαστιμάρα, η παγωμάρα παραμένουν δεν χάνονται με μιας. Τα οδυνηρά αυτά συναισθήματα δεν εγκαταλείπουν αυτόματα τον παθόντα, αντίθετα τον τυλίγουν με τα πλοκάμια τους, τον σφίγγουν με τις δαγκάνες τους, μέχρι να τον αφανίσουν ή μέχρι ο άνθρωπος να βρει το κουράγιο και τη δύναμη να σπάσει τον θανατηφόρο εναγκαλισμό. Είναι αλήθεια ότι το πιο εύφορο έδαφος του φόβου είναι η συσκότιση και η άγνοια. Ακόμα είναι αλήθεια ότι η υπερβολική ανησυχία και ο τρόμος οδηγούν στην παράλυση και την ακινησία.
Σάββατο βράδυ στη φθινοπωρινή ήρεμη πόλη των Παρισίων. Στην ταινία «Παρίσι Ξανά» η Μία (Βιρζινί Εφιρά) βρίσκεται σε ένα ήσυχο μπιστρό, όταν μια τρομοκρατική επίθεση σκίζει τη ζωή των θαμώνων στη μέση και την ορίζει πριν το συγκλονιστικό γεγονός και μετά. Η ηρωίδα μας τραυματισμένη σωματικά και ψυχικά θα προσπαθήσει να αναρρώσει για λίγο καιρό έξω από το Παρίσι, αλλά όταν επιστρέψει δεν μπορεί θυμηθεί να βάλει στη σειρά τα γεγονότα εκείνων των ημερών. Τρεις μήνες αργότερα η ηρωίδα προσπαθεί να συναρμολογήσει όλα αυτά τα θραύσματα από περιστατικά, αναμνήσεις και εξομολογήσεις και να συνθέσει την καινούργια πραγματικότητα και να δώσει ξανά έναν κάποιο βηματισμό στη ζωή της. Όμως πια όλα μοιάζουν διαφορετικά ακόμα κι αυτή η σκυθρωπή, θλιμμένη και νοτισμένη πόλη συνομιλεί με τους κατοίκους της πιο χαμηλόφωνα, πιο συγκρατημένα, πιο λυπημένα. Η Μία βυθισμένη στο σοκαριστικό γεγονός προσπαθεί αργά και βασανιστικά να ξαναβρεί τον εαυτό της, τρέμει όμως στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με πράγματα τα οποία δεν αντέχει να δει κατάματα.
«Ο αδερφός μου βρισκόταν στο Μπατακλάν στις 13 Νοεμβρίου, εξιστορεί η σκηνοθέτις, Αλις Βινοκούρ (“Augustine”, “Proxima”) και βραβευμένη με Σεζάρ σεναριογράφος (“Ατίθασες” της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν) «καθώς κρυβόταν, βρισκόμουν σε επαφή μαζί του, μέσω μηνυμάτων, όλο το βράδυ. Την ταινία την εμπνεύστηκα από τις δικές μου αυτές τραυματικές μνήμες και από όσα μου είπε εκ των υστέρων ο ίδιος. Βίωσα προσωπικά το πώς τα γεγονότα δομούνται και αποδομούνται μέσω της μνήμης». Σημειώνει η σκηνοθέτις. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν άρχισε να παρακολουθεί τις συζητήσεις στα φόρουμ όπου οι επιζώντες αναζητούσαν απεγνωσμένα ανθρώπους με τους οποίους μοιράστηκαν τα γεγονότα.
Μια έφηβη ακούγεται να λέει στην ταινία για τους αγαπημένους της που έχασε και παρασύρει στο βυθό της κάθε άνθρωπο που έχει τέτοιες βαθιές κα ανεπούλωτες πληγές από τόσο μεγάλες απώλειες. «Θα ήθελα να πάω στο μουσείο όπου είχαν πάει. Να δω το τελευταίο πράγμα που είδαν. Σαν να τους αποχαιρετώ» Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα των 57 θυσιασμένων ανθρώπων στα Τέμπη, έρχονται αυτόματα στο μυαλό μας.
Η ταινία δεν επικεντρώνεται στο θέμα της τρομοκρατίας, στα αίτια, τις αφορμές, τις ενέργειες και τα πολιτικά αποτελέσματά τους. Προσεγγίζει το θέμα από την ανθρώπινη πλευρά του. Την ταινία την ενδιαφέρουν οι βαθιές πληγές των ανθρώπων που βίωσαν μια ανάλογη εφιαλτική στιγμή, η οποία σαν ξυράφι έκοψε τη ζωή τους στο πριν το γεγονός και στο μετά από αυτό. Τα ζητήματα της τρομοκρατίας απασχολούν την ταινία ως φόντο και μόνο παρεμπιπτόντως. Είναι βέβαιο ότι οι διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις που συντάραξαν την πόλη του Φωτός από τις πιο μικρές μέχρι τις τρομερές επιθέσεις στο Σαρλι Εμπντό και το Μπατακλάν έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ταινία. Όμως τα τραύματα και η πρόσκρουση των ανθρώπων με ένα τόσο συγκλονιστικό γεγονός και η διαχείριση του κατόπιν είναι ο πυρήνας της ταινίας της Αλις Βινοκούρ «Παρίσι Ξανά». Η οποία είπε για τις ενέργειές της μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα του Μπατακλάν «Συνάντησα μια ομάδα ανθρώπων που επέστρεφαν μαζί στο χώρο της τραγωδίας, ώστε να καταφέρουν να το αντιμετωπίσουν όλο αυτό. Και κατάλαβα πως είναι κάτι που δεν μπορείς να πετύχεις μόνος σου. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο. Οι ψυχίατροι με τους οποίους μίλησα μου είπαν πως τέτοιες καταστάσεις χτίζουν φιλίες, ακόμα και σχέσεις –πολύ έντονους δεσμούς Είναι αυτό που ονομάζουν “το διαμάντι μέσα στην καρδιά του τραύματος”».
Η ταινία «Παρίσι Ξανά» έχει άξονα τη ζωή της Μία, της όμορφης μεταφράστριας, η οποία ενώ ζούσε σε μια ήρεμη σχέση με τον χειρουργό Βενσάν, τώρα καλείται να διαχειριστεί το αποκρουστικό γεγονός της τρομοκρατικής επίθεσης. Η ταινία κινείται μια μπρος, στην επούλωση κάποιων τραυμάτων και μια πίσω, στη χαίνουσα πληγή. Η γυναίκα η οποία θα αισθανθεί μετά την επιστροφή της στο Παρίσι ότι όλα έχουν αλλάξει, έχουν ανατραπεί και για να ξαναβάλει το τρένο της ζωής της στις ράγες της κανονικότητας χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια με αμφίβολα αποτελέσματα. Φόντο και συμπρωταγωνιστής στην ταινία είναι ένα παραμορφωμένο, υγρό και θλιμμένο Παρίσι, έξοχα κινηματογραφημένο από τον Στεφάν Φοντέν. Οι αμφιβολίες, οι ανασφάλειες, οι ενοχές κυκλώνουν την εύθραυστη πια Μια, την οποία ερμηνεύει με λιτότητα και ευαισθησία η Βιρζινί Εφιρά.
Η σκηνοθέτις και σεναριογράφος μας Αλις Βινοκούρ μας προσφέρει μια ταινία με θέμα το αναπάντεχο, το τυχαίο και το αναπότρεπτο το οποίο μπορεί να συνταράξει τη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου βρεθεί στη δίνη του, χωρίς υπερβολές και τυμπανοκρουσίες, χωρίς μελοδραματισμούς και θορυβώδεις διδακτισμούς στους τόνους του γκρι εκεί που φωλιάζει ο φόβος και θεριεύει η ανησυχία.
Ένας είναι ο πραγματικός αντίπαλος της ζωής: Ο τρόμος. Ό,τι κακό υπάρχει μέσα μας γεννιέται από τον φόβο και κάθε τι καλό αναβλύζει από την αγάπη. Όσοι ασκούν εξουσία, είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα (μέσω της τρομοκρατίας) το γνωρίζουν αυτό, για τούτο κάνουν τα πάντα να μας τρομάξουν, γιατί μόνο ο φόβος μπορεί να νικήσει την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη χαρά, την ίδια τη ζωή.
Άρθρα-Συνεργασίες
Ο δικηγόρος Χρήστος Μούλιας γράφει για τον Δημήτριο Γεωργιόπουλο
Δημοσιεύθηκε
2 ημέρες πρνστις
28 Μαρτίου 2023 15:53
Έφυγε από τη ζωή και η ψυχή του «εν αγαθοίς αυλισθήσεται», ένα επίλεκτο μέλος της δικηγορικής κοινότητος της πόλης μας, ο οποίος, με ήθος, σεμνότητα και αξιοπρέπεια άσκησε το λειτούργημα του Δικηγόρου για πάνω από τέσσερις δεκαετίες και καταλείπει στην τοπική κοινωνία και τους συναδέλφους του «αγαθή» εικόνα για την επιστημονική και πολιτική προσφορά του.
Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος ήταν ένας επιστήμονας με άποψη για τη ζωή, την κοινωνία και την πολιτική, ανυποχώρητος σε θέματα αρχών και αξιών και ήξερε πάντα να υποστηρίζει τις απόψεις του με σθένος και ευγένεια. Δεν ενοχλούσε, ακόμα και αν διαφωνούσες μαζί του. Ήταν πάντα ευπροσήγορος και καταδεκτικός προς όλους και ποτέ δεν κακολόγησε κανέναν, παρότι έζησε σ’ ένα ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον, όπου η κακολογία είναι από τα εν χρήσει όπλα επιβολής.
Απολάμβανε της εκτίμησης και του σεβασμού των συναδέλφων του και των συμπολιτών του, οι οποίοι έκριναν και δεν έπεσαν έξω, ότι είναι κατάλληλος και ικανός να τους εκπροσωπήσει στο Κοινοβούλιο και τον εξέλεξαν βουλευτή στις εκλογές της 14ης Ιανουαρίου 1996, με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όντας επιτυχημένος επιστήμονας, με σημαντική επαγγελματική καταξίωση, είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που δεν είδαν το Κοινοβούλιο ως επαγγελματική διέξοδο, αλλά ως μέσο πολιτικής και κοινωνικής προσφοράς.
Από τα φοιτητικά του χρόνια ήταν πολιτικά ενεργός, με δράση και κατά την περίοδο της απριλιανής δικτατορίας, για την οποία και φυλακίστηκε. Η επιδίωξή του να εκπροσωπήσει το νομό Αχαΐας στη Βουλή, ήταν το εύλογο επιστέγασμα μιας μακράς διαδρομής έντιμων πολιτικών αγώνων για τη δημοκρατία και για ένα καλύτερο κόσμο.
Ήταν από τους πρωτεργάτες της «Κίνησης Δημοκρατικών Δικηγόρων», η οποία, από τις αρχές του 1973 άρχισε να εκδηλώνεται και δημόσια, με κείμενα διαμαρτυρίας κατά του απριλιανού καθεστώτος και δραστήριο μέλος της «Επιτροπής Αποκατάστασης Δημοκρατικής Νομιμότητος Νομού Αχαΐας». Το Νοέμβριο 1973, απαντώντας το δικτατορικό καθεστώς στην εξέγερση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, συνέλαβε επτά πατρινούς Δικηγόρους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, ο οποίος παρέμεινε προφυλακισμένος, μαζί με τους άλλους συναδέλφους του που είχαν συλληφθεί, μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων, δηλαδή για ένα μήνα περίπου και απολύθηκαν προσωρινά με την αμνηστία που χορήγησε η τότε Κυβέρνηση.
Ως βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ορίστηκε μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος και ειδικός Εισηγητής του κόμματος στο οποίο ανήκε, στην Ολομέλεια της Βουλής, στην ενότητα των άρθρων «Οργάνωση – Λειτουργία Δικαιοσύνης». Υποστήριζε χαρακτηριστικά, για τους νόμους που ψηφίζονται, ότι δεν πρέπει να κανονίζουν τις περιστάσεις, τα γεγονότα και τα ζητήματα που ανακύπτουν από τη ζωή, αλλά οι περιστάσεις να κανονίζουν τους νόμους και τις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις και υπεραμύνθηκε της διεύρυνσης της δικαιοδοσίας των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων.
Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος θα μείνει στη μνήμη των συναδέλφων του, των συναγωνιστών του και των φίλων του ως ένας σεμνός και καλοπροαίρετος άνθρωπος και επιστήμονας, που δεν έχασε την πραγματική επαφή του με το λαό, από τον οποίο αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε.
Η απώλειά του είναι μεγάλη για την αγαπημένη του σύζυγο Τούλα, την επίσης αγαπημένη κόρη του Λίλα, που συνεχίζει στο δικηγορικό στίβο, τη μικρή εγγονή του Νεφέλη, που δεν πρόφθασε να του δείξει, όσο θα ήθελε, πόσο πολύ τον αγαπούσε και τα άλλα μέλη της οικογένειάς του, αλλά ας είναι η παρηγοριά τους η καλή φήμη που αφήνει πίσω του.
Ως συνάδελφός του, που συνεργάστηκα και αντιδίκησα μαζί του, θα τον θυμάμαι πάντα για την ευπρέπεια, την υπευθυνότητα και την αγωνιστικότητα που τον διέκριναν, και μαζί με τα θερμά μου συλλυπητήρια προς τους οικείους του, εύχομαι και πιστεύω ότι ο Θεός θα κατατάξει την ψυχή του «ένθα οι δίκαιοι αναπαύονται».
Χρήστος Αθ. Μούλιας
Δικηγόρος
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
Ροή ειδήσεων
Εκλογές και… αθλητικές μεταδόσεις
Το ΠΑΣΟΚ και η λογική των αριθμών
Πάει πίσω το Κιάτο- Αθήνα
«Ελλάδα 2023, προκλήσεις και προοπτικές»
Η ομιλία στην Πάτρα
Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (30/3)
Πλήθος κόσμου κατέκλεισε το Royal για την ομιλία του Πέτρου Ψωμά – Δείτε τις πρώτες εικόνες από την κατάμεστη αίθουσα
Έντονη ανησυχία του ΕΦΕΤ για τις νιτροζαμίνες στα τρόφιμα – «Είναι καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές»
ΕΣΥ: Δραματική αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων το 2021
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
ΠΑΤΡΑ: Πατέρας γιατρών ο άνδρας που έπεσε στο κενό στην Αγυιά
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
ΠΑΤΡΑ: Ιδού πως κατάντησαν την Mercedes ιδιοκτήτη αλυσίδας καφέ! Αυτόν τον Πατρινό “χτύπησαν” άγνωστοι
-
Υγεία4 ημέρες πρν
Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής
-
Χωρίς κατηγορία1 ημέρα πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Τετάρτη (29/3)
-
Ελλάδα4 ημέρες πρν
Θρήνος για την 22χρονη Πέννυ
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Λουκέτο σε πασίγνωστο εμπορικό κατάστημα του κέντρου
-
Ελλάδα4 ημέρες πρν
Με έμφραγμα στο νοσοκομείο πασίγνωστος τραγουδιστής – Η κατάσταση της υγείας του
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο του 37χρονου Απόστολου Μαυρέλη