Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τροποποίηση όρων στον διαγωνισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση, την τροποποίηση βασικών όρων ενός διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, προχώρησε χθες η «Αττικό Μετρό». Ο διαγωνισμός αφορά τη λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης μέσω σύμπραξης με ιδιώτη, προϋπολογισμού 292 εκατ. ευρώ και η παρέμβαση αφορά τον τρόπο συνεργασίας του υποψήφιου ανάδοχου με εταιρείες που έχουν εμπειρία σε τέτοια έργα. Η τροποποίηση δείχνει να εξυπηρετεί στην «απόσυρση» της προσφυγής που κατέθεσε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ στο ΣτΕ, ωστόσο σύμφωνα με την «Αττικό Μετρό» στοχεύει στο να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες στον διαγωνισμό. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η καταβολή αποζημιώσεων προς τον κατασκευαστή της βασικής γραμμής.

Ο διαγωνισμός για τη λειτουργία και συντήρηση του μετρό Θεσσαλονίκης μέσω σύμπραξης με ιδιώτη (ΣΔΙΤ) προκηρύχθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022 και έπειτα από δύο παρατάσεις έχει καταληκτική ημερομηνία στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Η σύμβαση έχει διάρκεια 11 ετών, εκ των οποίων το πρώτο έτος θα είναι η προπαρασκευαστική περίοδος, η οποία ολοκληρώνεται με την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της βασικής γραμμής, την οποία ακολουθεί έξι μήνες αργότερα η λειτουργία της επέκτασης προς Καλαμαριά. Ολα αυτά στον σχεδιασμό, καθώς είναι ελάχιστα πιθανό να υπάρχει ανάδοχος και να υπογραφεί σύμβαση πριν από το τέλος του έτους, οπότε και τοποθετείται από την «Αττικό Μετρό» η ολοκλήρωση του έργου.

Χθες, η «Αττικό Μετρό» ανήρτησε στον Προμηθέα (διαδικτυακή πύλη ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων) το τεύχος τροποποίησης των όρων του διαγωνισμού. Η βασικότερη τροποποίηση αφορά τον τρόπο συνεργασίας των ενδιαφερόμενων με εταιρείες που έχουν εμπειρία στη λειτουργία και συντήρηση έργων μετρό, η οποία είναι προαπαιτούμενη από τον διαγωνισμό. Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο να συμβάλλονται με μια εταιρεία που έχει ανάλογη εμπειρία αλλά μπορούν να στηρίζονται στις ικανότητες τέτοιων εταιρειών ανεξάρτητα από τη νομική φύση της σχέσης τους, κάτι που συμβατικά ονομάζεται «δάνεια εμπειρία». Πάντως, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πιστοποιήσει τη συμφωνία της εταιρείας που θα «δανείσει» την εμπειρία της, η οποία με τη σειρά της οφείλει να έχει συμμετοχή ευθέως ή μέσα σε εταιρεία λειτουργίας μετρό.

Στόχος, η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων εταιρειών στη διεκδίκηση του έργου λειτουργίας και συντήρησης.

Η «Κ» ζήτησε από τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό», Νίκο Ταχιάο, να εξηγήσει την αλλαγή στους όρους του διαγωνισμού. «Πολλές εταιρείες που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μας πληροφορούσαν ότι δεν ήταν οι ίδιοι λειτουργοί έργων μετρό, αλλά συμμετείχαν σε σχήματα λειτουργίας (δηλαδή μια εταιρεία ειδικού σκοπού). Με την αλλαγή μπορεί να αξιοποιείται “δάνεια εμπειρία” από τέτοιες εταιρείες. Φροντίζουμε να μην υπάρχουν αναίτιοι αποκλεισμοί και να συμμετέχουν στον διαγωνισμό όσο το δυνατόν περισσότερα σχήματα».

Ο κ. Ταχιάος επιβεβαιώνει ότι αυτός ήταν και ο λόγος προσφυγής της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (η προσφυγή εκδικάστηκε στις 10 Ιανουαρίου). Οσον αφορά τις υπόλοιπες παρατάσεις, που έχουν μέχρι στιγμής δοθεί στον διαγωνισμό, ο κ. Ταχιάος υποστηρίζει ότι οφείλονται στην πολυπλοκότητά του. «Οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν περισσότερο χρόνο γιατί είναι ένας πολύ σύνθετος διαγωνισμός, για ένα έργο που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα».

Κατά τα λοιπά, η «Αττικό Μετρό» ενέκρινε το 10ο αίτημα αποζημίωσης της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τη βασική γραμμή (ΑΚΤΩΡ, Webuild, Hitachi Rail). Η εταιρεία θα καταβάλει 1,99 εκατ. ευρώ λόγω καθυστερήσεων στον ανασχεδιασμό του σταθμού Βενιζέλου για το διάστημα από 1/5/22 έως 31/7/22.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ελλάδα

Εθιμοτυπική συνάντηση Μητσοτάκη με τον νέο πρέσβη της Τουρκίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Εθιμοτυπική συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον νέο Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Τσαγατάι Ερτζιγιές είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση πραγματοποίηθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της πρόσφατης συζήτησης Δένδια – Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, όπου αποφασίστηκε η Αγκυρα να ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και η Αθήνα, από την πλευρά της, να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Περισσότερα

Ελλάδα

Τρομοκρατικό δίκτυο: Η πρεσβεία του Ιράν αρνείται κάθε εμπλοκή με τους Πακιστανούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα αρνήθηκε  κάθε εμπλοκή στο τρομοκρατικό δίκτυο που εξαρθρώθηκε στην Αθήνα και αναφέρθηκε σε «φήμες» που διαδίδονται εναντίον της Τεχεράνης, φθάνοντας μάλιστα να κάνει λόγο για «σιωνιστικές πηγές»…

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «κατασκευασμένα σενάρια τους σκοπεύουν την εκτροπή της προσοχής του κοινού από την εσωτερική τους κρίση».

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Η Πρεσβεία της Ι. Δ.του Ιράν, διαψεύδει έντονα τις φήμες που διαδίδονται από σιωνιστικές πηγές και τις αβάσιμες κατηγορίες τους εναντίον του Ιράν. Είναι προφανές ότι τα κατασκευασμένα σενάρια τους σκοπεύουν την εκτροπή της προσοχής του κοινού από την εσωτερική τους κρίση.»

Περισσότερα

Ελλάδα

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο 0,70%

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να επανέρχεται στα επίπεδα των 1,030 μονάδων, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.030,65 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,70%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.031,97 μονάδες (+0,83%) και κατώτερη τιμή στις 1.014,84 μονάδες (-0,84%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 74,49 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 31.379.406 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,81%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,88%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (+3,33%), της Τέρνα Ενεργειακή (+3,10%), της Πειραιώς (+2,24%) και της Alpha Bank (+1,57%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Motor Oil (-2,45%), της Σαράντης (-2,40%), της Ελλάκτωρ (-1,46%) και της Eurobank (-1,10%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+3,32%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+1,78%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-2,20%) και του Πετρελαίου (-1,85%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 8.742.614 και 6.681.783 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 9,44 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 8,10 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 59 μετοχές, 38 πτωτικά και 23 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Τρία ‘Αλφα (π) +7,00% και της Γενικής Εμπορίου +5,56%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Βογιατζόγλου Systems -9,92% και Frigoglass -9,48%.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα