Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Έμπα ψυχή, έβγα ψυχή» για 90 εργαζόμενους-Λήγουν οι συμβάσεις των καθαριστριών του Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωποι με τον Εφιάλτη της ανεργίας βρίσκονται για ακόμη μία φορά οι 90 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι απειλούνται με απόλυση, αφού οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Μαρτίου.

Εδώ και μερικά χρόνια οι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες απασχολούνται με συμβάσεις, βιώνοντας την αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον, αφού έχει δοθεί κατεύθυνση να επιστρέψουν οι εργολάβοι.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, αυτό δεν έχει γίνει, αφού ο διαγωνισμός για την καθαριότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων της πανεπιστημιούπολης έχει «βαλτώσει» λόγω των συνεχών προσφυγών και ενστάσεων των εμπλεκόμενων εργολάβων, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο να κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθαριότητα.
Οι εργαζόμενοι επαναφέρουν το αίτημά τους για μονιμοποίηση και την ίδια ώρα ζητούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να παραταθούν οι συμβάσεις τους για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023.

Μάλιστα, ο Σύλλογος εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με επιστολή του προς τους βουλευτές του Νομού ενημερώνει για το πρόβλημα που έχει ανακύψει ζητώντας και τη δική τους παρέμβαση. Όπως αναφέρεται στην επιστολή «οι συμβασιούχοι συνάδελφοι μας που εργάζονται στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών απειλούνται με απόλυση καθώς οι συμβάσεις τους με καθεστώς ΙΔΟΧ λήγουν στις 31/3/2023 και γι’ αυτό τον λόγο ζητάμε να προβείτε σε αίτημα νομοθετικής ρύθμισης για παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη των τρεχουσών συμβάσεων και με δεδομένο ότι έχει «βαλτώσει» ο Διαγωνισμός για την καθαριότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης μετά τις αλλεπάλληλες προσφυγές των εμπλεκόμενων εργολάβων, καθώς και των επερχόμενων εθνικών εκλογών, είναι απαραίτητο να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση για παράταση των υφιστάμενων
συμβάσεων σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος παντελούς έλλειψης υπηρεσιών καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Οι ενενήντα εργαζόμενοι στην καθαριότητα πέραν του ότι καλύπτουν πάγιες και
διαρκείς ανάγκες του ιδρύματος, συντηρούν με το μισθό τους πολυμελείς οικογένειες, άτομα με ειδικές ανάγκες, ή είναι μονογονεϊκές οικογένειες. Με την απόλυση τους δημιουργούνται προβλήματα επιβίωσης μέσα σε συνθήκες ακρίβειας και διαρκών αυξήσεων σε βασικά είδη κατανάλωσης.

Από την άλλη μεριά, η λήξη των συγκεκριμένων συμβάσεων εργασίας αναμένεται να στερήσει από το Πανεπιστήμιο Πατρών το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα και ενώ το Πανεπιστήμιο θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι στην καθαριότητα καλύπτουν το σύνολο της Πανεπιστημιούπολης, καθώς και τα κτίρια στο Κουκούλι, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο.

Για αυτούς τους λόγους, αιτούμεθα την άμεση κινητοποίηση των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να παραταθούν οι υφιστάμενες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στην καθαριότητα, για επιπλέον 6 μήνες, ήτοι έως 31/09/2023,
προκειμένου να μην μείνει το Πανεπιστήμιο χωρίς καθαριότητα και οι
συνάδελφοι χωρίς εργασία, καθώς και να αφαιρεθεί ο όρος ότι με την υπογραφή
της εργολαβικής σύμβασης θα πρέπει άμεσα να απολυθούν».

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας στηρίζει το δίκαιο αίτημά τους, δηλώνοντας στη «Γ» πως «προσωπικά αγωνίστηκα δύο φορές για την παράταση των συμβάσεων και θα αγωνιστώ και πάλι. Ακριβώς ειπείν, προσέτρεξα στο αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος εξέθεσα τους λόγους παράτασης των συμβάσεων και εισακούσθην. Θα το επαναλάβω πλην όμως δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι το Πανεπιστήμιο και η Πρυτανικές Αρχές δεν νομοθετούν. Όσοι κυβέρνησαν και αυτοί που κυβερνούν αν το επιθυμούν ας παρέμβουν και ας μονιμοποιήσουν τον συγκεκριμένο κλάδο».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο Παναγιώτης Μελάς κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Δήμου Πατρέων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, Παναγιώτης Μελάς, κατέθεσε, σήμερα (Παρασκευή 24 Μαρτίου) το απόγευμα, στεφάνι στον ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, κατά την εκδήλωση που έγινε, στο πλαίσιο των εορτασμών της εθνικής επετείου της Επανάστασης του 1821.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΔΕΥΑΠ: Απαράδεκτα τα δημοσιεύματα σχετικά με τη συμμετοχή μας στο Καρναβάλι

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΔΕΥΑΠ έχει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της Πάτρας, στηρίζοντάς τα με κάθε δυνατό τρόπο, παρέχοντας το πιο φθηνό νερό στην Ελλάδα.

Από τότε που ανέλαβε αυτή η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε μειώσεις στα τιμολόγια της έως και 50% και έχει ειδικά τιμολόγια για τους άνεργους, τις πολυμελείς οικογένειες και για
άλλους, παρέχοντας καλής ποιότητας νερό.

Στο φετινό καρναβάλι σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής ύστερα από τρία χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας. Μικροί και μεγάλοι, απ’ όλη την Ελλάδα, παρέλασαν και διασκέδασαν στη μεγάλη γιορτή της πόλης μας, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και άφησε, κατά γενική ομολογία,
πολύ καλές εντυπώσεις. Δεδομένης της άρνησης ΕΡΤ να καλύψει το Πατρινό καρναβάλι πανελλαδικά, η ΔΕΥΑΠ συνέβαλε έτσι ώστε η ΕΡΤ να το μεταδώσει ζωντανά και πανελλαδικά, πραγματοποιώντας διαφήμισή της. Η ΔΕΥΑΠ, επίσης, ανέλαβε την κατασκευή του άνθινου άρματος το οποίο συνοδεύτηκε από τους εργαζόμενους της που πήραν μέρος στη παρέλαση. Για τα παραπάνω ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες.

Η ΔΕΥΑΠ συνεχίζει τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί το αντιλαϊκό νομοσχέδιο που πέρασε πριν από λίγες μέρες στη βουλή, που προωθεί ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση του νερού και την εκχώρησή του στους ιδιώτες και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών της πόλης μας.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Απίστευτη γκάφα στην Δυτική Αχαϊα με πινακίδα “Ζήτω η 28η Οκτωβρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί σε όλη τη χώρα οι πόλεις και οι κοινότητες να ετοιμάζονται να γιορτάσουν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, όμως στην Κάτω Αχαΐα φαίνεται ότι μπερδεύτηκαν…

Όπως φαίνεται απο φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα social media, στον κεντρικό δρόμο έξω από την εκκλησία, είχαν στηθεί οι εξέδρες των επισήμων για την παρέλαση, όμως πάνω τους αναγραφόταν η φράση “Ζήτω η 28η Οκτωβρίου”.

 

Ωστόσο, λίγο αργότερα οι υπεύθυνοι κόλλησαν τη νέα πινακίδα με τη φράση “Ζήτω η 25η Μαρτίου”, όμως όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες το νέο αυτοκόλλητο είναι πιο μικρό από το αρχικό.

ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ

Για το θέμα απάντησε ο Σπύρος Μυλωνάς, δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, στην εκπομπή “LIVE NEWS” του Mega και στον Νίκο Ευαγγελάτο.

“Σήμερα, το συνεργείο του Δήμου πήγε να τοποθετήσει ένα πλαίσιο πάνω από την εξέδρα των επισήμων, το οποίο έχει πάνω σε μόνιμη μελαμίνη την επιγραφή ”28η Οκτωβρίου”. Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου πάνω σε αυτή τη μελαμίνη τοποθετείται ένας μουσαμάς με την επιγραφή 25η Μαρτίου. Η επιγραφή ήταν φθαρμένη και έτσι απευθύνθηκαν σε ένα κατάστημα που τα φτιάχνει. Αυτό καθυστέρησε να γίνει και κάποιος από εκεί το τράβηξε φωτογραφίες”.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα