Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανάσα ανακούφισης για ιδιοκτήτες στην Αχαΐα-Αποσύρεται το δημόσιο από την διεκδίκηση ακινήτων εντός σχεδίου τα οποία εντοπίζονταν σε παλαιούς δασικούς χάρτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακούφιση από τη γραφειοκρατία και από χρόνιες δικαστικές διενέξεις, με εμπλοκή και στην υλοποίηση για Κτηματολόγιο-Δασολόγιο, αποτελεί η απόφαση της Κυβέρνησης να αποσυρθεί το δημόσιο από εκτάσεις που ήταν κάποτε δασικές αλλά έχουν από δεκαετίες δομηθεί, εντός των αστικών περιοχών.

Η σχετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στο Οpengov.gr και αφορά την εξαγορά καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων. Όπως αναφέρει, το Δημόσιο δεν θα ασκεί αγωγές διεκδίκησης για ακίνητα σε εκτάσεις εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, τα οποία ήταν κάποτε δασικά.

Μέχρι το 2013 οι δασικές υπηρεσίες όφειλαν να δηλώσουν ως δημόσιες στο κτηματολόγιο τις εκτάσεις που στον δασικό χάρτη εμφανίζονταν ως δασικές, ακόμη κι αν με τα χρόνια αυτές είχαν αλλάξει άρδην χαρακτήρα. Μετά το 2013 οι δασικές υπηρεσίες δεν δήλωναν μεν τις εκτάσεις στον δασικό χάρτη, έστελναν όμως έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών ότι πρέπει να δηλώσει τις συγκεκριμένες εκτάσεις στο κτηματολόγιο, καθώς ως κάποτε δασικές ήταν και δημόσιες.

Σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων επρόκειτο για περιοχές τις οποίες οι δασικές υπηρεσίες ουδέποτε είχαν αποπειραθεί να διεκδικήσουν. «Οι εν λόγω εκτάσεις έχουν περιέλθει στη διαχειριστική αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών με πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής (σ.σ. από τις δασικές υπηρεσίες).

Επειδή όμως τα πρωτόκολλα συνοδεύονταν μόνο από στοιχεία εδαφικού εντοπισμού (παλαιούς χάρτες) οι κτηματικές υπηρεσίες δεν έχουν επαρκή στοιχεία για τα ακίνητα αυτά και επομένως δεν υπάρχουν βάσιμες ελπίδες δικαίωσης των θέσεων του ελληνικού Δημοσίου. Σημειωτέον, ότι στα εν λόγω ακίνητα υπάρχουν κυρίως δομημένες επιφάνειες και δη πολυκατοικίες», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να απέχει το Δημόσιο από τη διεκδίκηση μιας έκτασης αρκεί κάποιος ιδιώτης να έχει καταγραφεί ως ιδιοκτήτης του ακινήτου στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και να μην του έχει κοινοποιηθεί πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής.

Η σταδιακή ανάρτηση τα τελευταία χρόνια των κτηματολογικών και των δασικών χαρτών στην Αχαΐα έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα καθώς στους δασικούς χάρτες υπάρχουν περιοχές μέσα ή κοντά στο σχέδιο πόλης οι οποίες θα πρέπει να αποδεσμευτούν.

Οι ιδιοκτήτες καλούνται είτε να προσκομίσουν δικαιολογητικά στις επιτροπές για να αποδεσμευτούν δασικές εκτάσεις. Οι επιτροπές εξετάζουν μεγάλο όγκο ενστάσεων (πάνω από 10 χιλιάδες που αφορούν γενικότερα εμπλοκές με τους δασικούς χάρτες) με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτησίες στην Αχαΐα να είναι δεσμευμένες στην γραφειοκρατία και τους αργούς ρυθμούς μέσω των οποίων ξεκαθαρίζουν αυτές οι υποθέσεις.

Περεταίρω υποθέσεις που δεν έχουν κλείσει ακόμη θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέσω της δικαστικής οδού με αυξημένο κόστος τόσο για τους ιδιοκτήτες και το δημόσιο.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (23/3)

Δημοσιεύθηκε

στις

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας

ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΔ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ

(ΕΤΩΝ 80)

Κηδεύουμε την Πέμπτη 23-3-2023 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Άνω Καστριτσίου Πατρών.

Η σύζυγος: Νίκη. Τα παιδιά: Θεόδωρος και Θεοδώρα Θεοδωροπούλου, Κωνσταντίνος και Λουτσία Θεοδωροπούλου. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Οι ανιψιοί. Οι εξάδελφοι. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών & Μνημοσύνων, ΑΦΟΙ ΚΑΡΡΑ. Νοταρά 119, Πάτρα, τηλ.: 2610-430.141, κιν.: 6937-009.978 & 6978-069.382. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

 

Τον πολυαγαπημένο μας

ΓΕΩΡΓΙΟ ΔΗΜ. ΚΑΣΠΙΡΗ

(ΕΤΩΝ 61)

Κηδεύουμε την Πέμπτη 23-3-2023 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Λεύκας Πατρών.

Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά του: Δημήτρης και Θεοδώρα Κασπίρη, Μαρία και Αναστάσιος Λαζανάς. Τα εγγόνια του: Ελένη, Κωνσταντίνος, Μπέμπης. Τα αδέλφια του: Άγγελος και Σταυρούλα Μαυροειδή, Βάσω και Κωνσταντίνος Λάτσης. Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς.

Κ. ΤΣΑΝΤΑΡΛΙΩΤΗΣ Ο.Ε. Καλαβρύτων 18 και Φωκαίας. Τηλ.: 2610-324.855, 2610-324.838, Αθηνών – Ρίου 5Α Ρίον, τηλ.: 2610-326.842.

 

Τον πολυαγαπημένο μας

ΓΕΩΡΓΙΟ ΘΕΟΔ. ΔΗΜΟΓΛΟΥ

(ΕΤΩΝ 92)

Κηδεύουμε την Πέμπτη 23-3-2023 και ώρα 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαστούνης.

Η σύζυγος: Δήμητρα. Τα παιδιά του: Ευαγγελία Δημόγλου, Φωτεινή και Γιώργος Κεχαγιάς. Ο εγγονός του: Χρήστος. Τα αδέλφια του. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς. Κ. ΤΣΑΝΤΑΡΛΙΩΤΗΣ Ο.Ε. Καλαβρύτων 18 και Φωκαίας. Τηλ.: 2610-324.855, 2610-324.838, Αθηνών – Ρίου 5Α Ρίον, τηλ.: 2610-326.842.

 

Την αγαπημένη μας

ΜΑΡΙΑ (χήρα) ΝΙΚ. ΝΤΖΑΝΗ

(ΕΤΩΝ 83)

Κηδεύουμε την Πέμπτη 23-3-2023 και ώρα 12 μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Αγγέλων Α΄ Κοιμητηρίου Πατρών.

Τα παιδιά της: Χρυσοβαλάντης και Ουρανία Ντζάνη. Τα εγγόνια της: Αντώνιος, Νικόλαος. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Τελεταί ΚΩΝ. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗ. Α’ Γραφείο: Ιωνίας 64, Πάτρα – τηλ.: 2610-341.608, 325.417. Β’ Γραφείο: Διγενή Ακρίτα 89, Προάστιο Πατρών (Παν. Νοσοκομείο Ρίου) – τηλ.: 2610-451.566. κιν.: 6932-930.023. Γίνονται τελετές κατηγορίας με ασφαλιστικά ταμεία.

 

Τον πολυαγαπημένο μας

ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ

(ΕΤΩΝ 78)

Κηδεύουμε την Πέμπτη 23-3-2023 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στα Λουσικά Αχαΐας.

Η σύζυγος: Γεωργία. Τα τέκνα: Βασιλική και Βασίλειος Καλαμαράς, Κατερίνα και Νικόλαος Κονιδάρης, Αλεξία και Ιωάννης Παπαλεξόπουλος. Τα αδέλφια: Γεώργιος και Χριστίνα Παπασταματοπούλου. Τα εγγόνια: Πανάκος, Νικόλας, Ραφαέλα, Γιώργος, Κωνσταντίνος, Νικόλας, Φίλιππος, Ζέτη. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών & Μνημοσύνων ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΕΤΣΕΡΗΣ, Πανεπιστημίου 98, Πάτρα. Τηλ.: 2610-520.050, 6986-944.494. Γίνονται τελετές με όλα τα ταμεία.

 

Τον πολυαγαπημένο μας

ΑΛΕΞΙΟ ΜΙΧ. ΒΛΑΧΟ

(ΛΟΓΙΣΤΗ – ΕΤΩΝ 63)

Κηδεύουμε την Πέμπτη 23-3-2023 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μιντιλογλίου. Η σορός θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό στις 2 μ.μ. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Παραλίας Πατρών.

Η σύζυγος: Παναγιώτα Ζαχαρία. Τα τέκνα: Γεωργία, Ιωάννα, Μαρία-Μιχαέλα. Τα αδέλφια: Γεώργιος και Δήμητρα Βλάχου. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΠΑΤΡΩΝ ΠΥΡΓΟΥ 62 – ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ. Τηλ.: 26930-24.793. Κιν.: 6978-074.598. E-mail: [email protected] (Διανυκτερεύει).

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο- Έκαναν “ντου” οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η πρόθεση συμβασιούχων της Κοινωφελούς να διεκδικήσουν την επαναφορά τους στο Δήμο Πατρέων προσφεύγοντας, αυτή τη φορά, στο δικαστήριο Λασιθίου Κρήτης συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων κατόπιν εισήγησης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς στην αίθουσα της συνεδρίασης, έκαναν «ντου» και εργαζόμενοι, που διαμαρτύρονταν για τη στάση της δημοτικής αρχής.

«Δεν μπορούμε άλλο, έχουν κλονιστεί τα νεύρα μας, ποιος μας έστειλε στους δικηγόρους», φώναζε ένας από τους εργαζόμενους, ενώ η προεδρεύουσα, Κατερίνα Σολωμού, προσπαθούσε να ηρεμήσει την κατάσταση.

 

https://youtube.com/shorts/OgrSlGNMns8?feature=share

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο Νίκος Παπασταματόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

“Εφυγε” από την ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Νίκος Παπασταματόπουλος ιδιοκτήτης της εταιρείας ΙΜΕ Πατρεύς με τα φορτηγά.

Βαρύ το πένθος για την αγαπημένη του σύζυγο Γεωργία και τις τρεις κόρες του, τα εγγόνια του και πολλούς φίλους.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα