Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανάσα ανακούφισης για ιδιοκτήτες στην Αχαΐα-Αποσύρεται το δημόσιο από την διεκδίκηση ακινήτων εντός σχεδίου τα οποία εντοπίζονταν σε παλαιούς δασικούς χάρτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακούφιση από τη γραφειοκρατία και από χρόνιες δικαστικές διενέξεις, με εμπλοκή και στην υλοποίηση για Κτηματολόγιο-Δασολόγιο, αποτελεί η απόφαση της Κυβέρνησης να αποσυρθεί το δημόσιο από εκτάσεις που ήταν κάποτε δασικές αλλά έχουν από δεκαετίες δομηθεί, εντός των αστικών περιοχών.

Η σχετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στο Οpengov.gr και αφορά την εξαγορά καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων. Όπως αναφέρει, το Δημόσιο δεν θα ασκεί αγωγές διεκδίκησης για ακίνητα σε εκτάσεις εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, τα οποία ήταν κάποτε δασικά.

Μέχρι το 2013 οι δασικές υπηρεσίες όφειλαν να δηλώσουν ως δημόσιες στο κτηματολόγιο τις εκτάσεις που στον δασικό χάρτη εμφανίζονταν ως δασικές, ακόμη κι αν με τα χρόνια αυτές είχαν αλλάξει άρδην χαρακτήρα. Μετά το 2013 οι δασικές υπηρεσίες δεν δήλωναν μεν τις εκτάσεις στον δασικό χάρτη, έστελναν όμως έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών ότι πρέπει να δηλώσει τις συγκεκριμένες εκτάσεις στο κτηματολόγιο, καθώς ως κάποτε δασικές ήταν και δημόσιες.

Σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων επρόκειτο για περιοχές τις οποίες οι δασικές υπηρεσίες ουδέποτε είχαν αποπειραθεί να διεκδικήσουν. «Οι εν λόγω εκτάσεις έχουν περιέλθει στη διαχειριστική αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών με πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής (σ.σ. από τις δασικές υπηρεσίες).

Επειδή όμως τα πρωτόκολλα συνοδεύονταν μόνο από στοιχεία εδαφικού εντοπισμού (παλαιούς χάρτες) οι κτηματικές υπηρεσίες δεν έχουν επαρκή στοιχεία για τα ακίνητα αυτά και επομένως δεν υπάρχουν βάσιμες ελπίδες δικαίωσης των θέσεων του ελληνικού Δημοσίου. Σημειωτέον, ότι στα εν λόγω ακίνητα υπάρχουν κυρίως δομημένες επιφάνειες και δη πολυκατοικίες», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να απέχει το Δημόσιο από τη διεκδίκηση μιας έκτασης αρκεί κάποιος ιδιώτης να έχει καταγραφεί ως ιδιοκτήτης του ακινήτου στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και να μην του έχει κοινοποιηθεί πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής.

Η σταδιακή ανάρτηση τα τελευταία χρόνια των κτηματολογικών και των δασικών χαρτών στην Αχαΐα έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα καθώς στους δασικούς χάρτες υπάρχουν περιοχές μέσα ή κοντά στο σχέδιο πόλης οι οποίες θα πρέπει να αποδεσμευτούν.

Οι ιδιοκτήτες καλούνται είτε να προσκομίσουν δικαιολογητικά στις επιτροπές για να αποδεσμευτούν δασικές εκτάσεις. Οι επιτροπές εξετάζουν μεγάλο όγκο ενστάσεων (πάνω από 10 χιλιάδες που αφορούν γενικότερα εμπλοκές με τους δασικούς χάρτες) με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτησίες στην Αχαΐα να είναι δεσμευμένες στην γραφειοκρατία και τους αργούς ρυθμούς μέσω των οποίων ξεκαθαρίζουν αυτές οι υποθέσεις.

Περεταίρω υποθέσεις που δεν έχουν κλείσει ακόμη θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέσω της δικαστικής οδού με αυξημένο κόστος τόσο για τους ιδιοκτήτες και το δημόσιο.


Ροή ειδήσεων

Advertisement