Connect with us

Υγεία

Η αλήθεια πίσω από 5 μύθους σχετικά με τη διατροφή

Published

on

Η διατροφή είναι ένα πεδίο που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει ραγδαία εξέλιξη.

Νέα ευρήματα σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες έρχονται να ανατρέψουν τα παλιά, με αποτέλεσμα τα δεδομένα και οι προτεινόμενες «βέλτιστες πρακτικές» να μεταβάλλονται διαρκώς. Ακριβώς επειδή τα πράγματα εξελίσσονται με τέτοιους ρυθμούς που είναι δύσκολο να συμβαδίσει κανείς με τα νέα πρότυπα, πολλές εδραιωμένες αντιλήψεις και μύθοι για τη διατροφή φαίνεται να κρατούν καλά, παρόλο που η ορθότητά τους έχει ήδη καταρριφθεί από τους ειδικούς.

Ακολουθούν μερικοί από τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τη διατροφή σου – και η αλήθεια πίσω από αυτούς.

Μύθος #1: Δεν έχει σημασία τι τρώω, αρκεί να καταναλώνω τον σωστό αριθμό θερμίδων

Αλήθεια: Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι θερμίδες είναι απλά ένας αριθμός και ότι αρκεί να μην τον υπερβεί κανείς για να ελέγξει το βάρος του. Το να μείνεις πιστός στις θερμίδες συντήρησης που αντιστοιχούν στο δικό σου σωματικό βάρος, το φύλο και τη σωματική σου δραστηριότητα θα σου επιτρέψει πράγματι να παραμείνεις «στα κιλά σου». Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι τροφές την ίδια επενέργεια στο σώμα σου. Η ποιότητα της τροφής που καταναλώνεις θα καθορίσει τα επίπεδα της ενέργειάς σου και θα ρυθμίσει με διαφορετικό τρόπο το αίσθημα του κορεσμού – στοιχείο σημαντικό αν ο στόχος σου είναι να χάσεις βάρος.

Μύθος #2: Τα λιπαρά κάνουν κακό και θα πρέπει να αποφεύγονται

Αλήθεια: Για χρόνια τα λιπαρά είχαν… δαιμονοποιηθεί στους διατροφικούς κύκλους, ως αποκλειστικός υπεύθυνος για παραπανίσια κιλά και επικίνδυνες παθήσεις. Στην πραγματικότητα όμως τα καλά λιπαρά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και η πλήρης απουσία τους από το διαιτολόγιό σου μπορεί να σαμποτάρει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σου. Κι αυτό γιατί βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών Α, D και Ε, που είναι αποκλειστικά λιποδιαλυτές, από τους ιστούς του σώματος. Μη διστάσεις, λοιπόν, να τα συμπεριλάβεις στα γεύματά σου με τη μορφή των ξηρών καρπών, του ελαιόλαδου ή ενός ψαριού πλούσιου σε λιπαρά.

Μύθος #3: Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

Αλήθεια: O πιο ανθεκτικός ίσως στον χρόνο διατροφικός μύθος απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Όπως κάθε άλλη ομάδα τροφίμων, οι υδατάνθρακες μπορούν να είναι ωφέλιμοι για το σώμα και δεν οδηγούν αυτόματα σε αύξηση βάρους, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, το σώμα μας χρειάζεται τους υδατάνθρακες για να λειτουργήσει σωστά, καθώς αυτοί αποτελούν τη βασικότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Είναι το «καύσιμο» των μυών σου και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και την ομαλή λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος. Αντί λοιπόν να προσπαθήσεις να τους εξαφανίσεις πλήρως από τη διατροφή σου, φρόντισε να τους καταναλώνεις με μέτρο σε συνδυασμό με τροφές από όλες τις υπόλοιπες διατροφικές ομάδες.

Μύθος #4: Για να χάσω κιλά πρέπει να κόψω το αλάτι

Αλήθεια: Το αλάτι κάνει κατακράτηση υγρών στο σώμα μας και η πλήρης αποχή από αυτό μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε μια μικρή απώλεια βάρους. Πέρα από αυτή την αρχική απώλεια υγρών, όμως, το νούμερο στη ζυγαριά είναι απίθανο να πέσει περισσότερο κόβοντάς το αλάτι. Το νάτριο που περιέχεται στο αλάτι, μάλιστα, είναι ένα μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού – όπως η λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος. Όπως καθετί στη διατροφή μας πάντως, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Μύθος #5: Η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε της μορφή

Αλήθεια: Άλλος ένας συνήθης ύποπτος ανάμεσα στις τροφές που κατηγορούνται πως οδηγούν σε αύξηση βάρους, η ζάχαρη, όπως και τα λιπαρά έχει λάβει και αυτή το δικό της μερίδιο… κακής δημοσιότητας επί σειρά ετών. Στην πραγματικότητα, όλα εξαρτώνται από το είδος ζάχαρης για το οποίο γίνεται λόγος. Υπάρχει, δηλαδή, τεράστια διαφορά ανάμεσα στην επεξεργασμένη ζάχαρη που περιέχει ένα αναψυκτικό ή την επιπρόσθετη ζάχαρη που θα βρεις σε γλυκίσματα και επιδόρπια, και τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων, τα οποία είναι απαραίτητα για να τροφοδοτείται ο οργανισμός με ενέργεια και να λειτουργεί ομαλά.

Συχνά είναι δύσκολο να διακρίνεις τους μύθους γύρω από τη διατροφή σου, ειδικά όταν κάποιοι από αυτούς μοιάζουν τόσο παγιωμένοι. Γι’ αυτό μείνε ενημερωμένος σχετικά με τις πιο πρόσφατες μελέτες από έγκυρες πηγές και μην ξεχνάς: το μέτρο είναι πάντα ένας καλός οδηγός για μια ισορροπημένη διατροφή!

Ροή ειδήσεων

Advertisement