Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023
Connect with us

Υγεία

Η αλήθεια πίσω από 5 μύθους σχετικά με τη διατροφή

Δημοσιεύθηκε

στις

Η διατροφή είναι ένα πεδίο που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει ραγδαία εξέλιξη.

Νέα ευρήματα σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες έρχονται να ανατρέψουν τα παλιά, με αποτέλεσμα τα δεδομένα και οι προτεινόμενες «βέλτιστες πρακτικές» να μεταβάλλονται διαρκώς. Ακριβώς επειδή τα πράγματα εξελίσσονται με τέτοιους ρυθμούς που είναι δύσκολο να συμβαδίσει κανείς με τα νέα πρότυπα, πολλές εδραιωμένες αντιλήψεις και μύθοι για τη διατροφή φαίνεται να κρατούν καλά, παρόλο που η ορθότητά τους έχει ήδη καταρριφθεί από τους ειδικούς.

Ακολουθούν μερικοί από τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τη διατροφή σου – και η αλήθεια πίσω από αυτούς.

Μύθος #1: Δεν έχει σημασία τι τρώω, αρκεί να καταναλώνω τον σωστό αριθμό θερμίδων

Αλήθεια: Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι θερμίδες είναι απλά ένας αριθμός και ότι αρκεί να μην τον υπερβεί κανείς για να ελέγξει το βάρος του. Το να μείνεις πιστός στις θερμίδες συντήρησης που αντιστοιχούν στο δικό σου σωματικό βάρος, το φύλο και τη σωματική σου δραστηριότητα θα σου επιτρέψει πράγματι να παραμείνεις «στα κιλά σου». Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι τροφές την ίδια επενέργεια στο σώμα σου. Η ποιότητα της τροφής που καταναλώνεις θα καθορίσει τα επίπεδα της ενέργειάς σου και θα ρυθμίσει με διαφορετικό τρόπο το αίσθημα του κορεσμού – στοιχείο σημαντικό αν ο στόχος σου είναι να χάσεις βάρος.

Μύθος #2: Τα λιπαρά κάνουν κακό και θα πρέπει να αποφεύγονται

Αλήθεια: Για χρόνια τα λιπαρά είχαν… δαιμονοποιηθεί στους διατροφικούς κύκλους, ως αποκλειστικός υπεύθυνος για παραπανίσια κιλά και επικίνδυνες παθήσεις. Στην πραγματικότητα όμως τα καλά λιπαρά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και η πλήρης απουσία τους από το διαιτολόγιό σου μπορεί να σαμποτάρει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σου. Κι αυτό γιατί βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών Α, D και Ε, που είναι αποκλειστικά λιποδιαλυτές, από τους ιστούς του σώματος. Μη διστάσεις, λοιπόν, να τα συμπεριλάβεις στα γεύματά σου με τη μορφή των ξηρών καρπών, του ελαιόλαδου ή ενός ψαριού πλούσιου σε λιπαρά.

Μύθος #3: Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

Αλήθεια: O πιο ανθεκτικός ίσως στον χρόνο διατροφικός μύθος απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Όπως κάθε άλλη ομάδα τροφίμων, οι υδατάνθρακες μπορούν να είναι ωφέλιμοι για το σώμα και δεν οδηγούν αυτόματα σε αύξηση βάρους, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, το σώμα μας χρειάζεται τους υδατάνθρακες για να λειτουργήσει σωστά, καθώς αυτοί αποτελούν τη βασικότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Είναι το «καύσιμο» των μυών σου και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και την ομαλή λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος. Αντί λοιπόν να προσπαθήσεις να τους εξαφανίσεις πλήρως από τη διατροφή σου, φρόντισε να τους καταναλώνεις με μέτρο σε συνδυασμό με τροφές από όλες τις υπόλοιπες διατροφικές ομάδες.

Μύθος #4: Για να χάσω κιλά πρέπει να κόψω το αλάτι

Αλήθεια: Το αλάτι κάνει κατακράτηση υγρών στο σώμα μας και η πλήρης αποχή από αυτό μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε μια μικρή απώλεια βάρους. Πέρα από αυτή την αρχική απώλεια υγρών, όμως, το νούμερο στη ζυγαριά είναι απίθανο να πέσει περισσότερο κόβοντάς το αλάτι. Το νάτριο που περιέχεται στο αλάτι, μάλιστα, είναι ένα μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού – όπως η λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος. Όπως καθετί στη διατροφή μας πάντως, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Μύθος #5: Η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε της μορφή

Αλήθεια: Άλλος ένας συνήθης ύποπτος ανάμεσα στις τροφές που κατηγορούνται πως οδηγούν σε αύξηση βάρους, η ζάχαρη, όπως και τα λιπαρά έχει λάβει και αυτή το δικό της μερίδιο… κακής δημοσιότητας επί σειρά ετών. Στην πραγματικότητα, όλα εξαρτώνται από το είδος ζάχαρης για το οποίο γίνεται λόγος. Υπάρχει, δηλαδή, τεράστια διαφορά ανάμεσα στην επεξεργασμένη ζάχαρη που περιέχει ένα αναψυκτικό ή την επιπρόσθετη ζάχαρη που θα βρεις σε γλυκίσματα και επιδόρπια, και τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων, τα οποία είναι απαραίτητα για να τροφοδοτείται ο οργανισμός με ενέργεια και να λειτουργεί ομαλά.

Συχνά είναι δύσκολο να διακρίνεις τους μύθους γύρω από τη διατροφή σου, ειδικά όταν κάποιοι από αυτούς μοιάζουν τόσο παγιωμένοι. Γι’ αυτό μείνε ενημερωμένος σχετικά με τις πιο πρόσφατες μελέτες από έγκυρες πηγές και μην ξεχνάς: το μέτρο είναι πάντα ένας καλός οδηγός για μια ισορροπημένη διατροφή!

Υγεία

 Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής

Δημοσιεύθηκε

στις

Η περασμένη Καθαρά Δευτέρα αποτέλεσε την επίσημη έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής που διαρκεί έως το Σάββατο 15 Απριλίου. Μάλιστα, οι οπαδοί της αυξάνονται συνεχώς και όχι πάντα για θρησκευτικούς λόγους, δεδομένου πως οι 48 ημέρες στέρησης από τρόφιμα ζωικής προέλευσης αποτελούν μία ιδανική ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού. Εκείνοι που επιλέγουν να νηστέψουν αποκλείουν από το διαιτολόγιο για εφτά εβδομάδες το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Μία ακόμη σημαντική λεπτομέρεια είναι πως στην αυστηρή εκδοχή της νηστείας το λάδι και το κρασί επιτρέπονται μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές (εκτός φυσικά από το Μεγάλο Σάββατο) ενώ μία ακόμη εξαίρεση αποτελούν η 25η Μαρτίου και η Κυριακή των Βαΐων καθώς τις δύο αυτές ημέρες όσοι νηστεύουν τρώνε ψάρι. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι καταναλωτές οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

«Αυτό συμβαίνει διότι ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κ.τ.λ.), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC» εξηγούν οι ειδικοί του Οργανισμού.

Ποια είναι τα οφέλη

Η νηστεία αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για περιοδική αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, με αποτέλεσμα να συνδυάζεται με όλες της θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει ή αποχή αυτή για την υγεία μας. Συγκεκριμένα η έλλειψη τροφών ζωικής προέλευσης από τη διατροφή, σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και βασικά του κορεσμένου λίπους, το οποίο είναι και το πιο επιβαρυντικό. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση στις τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε αυτούς που οι τιμές τους, υπερβαίνουν τις φυσιολογικές. Η μείωση της χοληστερίνης μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 40-50mg, εάν ακολουθηθεί σωστά η νηστεία για όλη την περίοδο της σαρακοστήςΟι μελέτες του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν νηστεία 180 μέρες τον χρόνο, έχουν ολική χοληστερόλη 12,5% χαμηλότερη και «κακή» (LDL) χοληστερόλη 20% χαμηλότερη απ’ ότι οι άνθρωποι που δεν νηστεύουν.

Λιγότερο οξειδωτικό στρες

Οι άνθρωποι που νηστέυουν έχουν επίσης πολύ λιγότερο οξειδωτικό στρες – μία αντίδραση του οργανισμού που θεωρείται γενεσιουργός αιτία της αθηροσκλήρωσης, του καρκίνου και των εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Άλτσχαϊμερ.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να ενταχθεί στα οφέλη της νηστείας. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά, που αποτελούν τρόφιμα που καταναλώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα κατά την περίοδο της νηστείας, είναι πλούσια σε κάλιο.Κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να επιτευχθεί μείωση και έλεγχος του σωματικού βάρους. Η εγκράτεια, η οποία αποτελεί τη βασική έννοια της νηστείας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη διατροφικού λίπους, μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην απώλεια μερικών περιττών κιλών.

Περισσότερα

Υγεία

Ο θόρυβος του δρόμου αυξάνει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με έρευνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας «JACC: Advances», o θόρυβος στους δρόμους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.

Τα ευρήματα αυτά κάνουν επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων δημόσιας υγείας για τη μείωση της έκθεσης στον θόρυβο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ της θορυβώδους οδικής κυκλοφορίας και του αυξημένου κίνδυνου υπέρτασης, ωστόσο δεν ήταν σαφές εάν ο θόρυβος ή η ατμοσφαιρική ρύπανση παίζουν μεγαλύτερο ρόλο. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η έκθεση στο θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας είναι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Για την έρευνα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα της βρετανικής βιοϊατρικής βάσης δεδομένων Biobank UK, που εξετάζουν τα αποτελέσματα για την υγεία με την πάροδο του χρόνου. Ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 240.000 άτομα ηλικίας 40-69 ετών που ξεκίνησαν χωρίς υπέρταση.

Εκτίμησαν τον θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας με βάση τη διεύθυνση κατοικίας και ένα ευρωπαϊκό εργαλείο μοντελοποίησης, την Κοινή Μέθοδο Αξιολόγησης Θορύβου. Χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης κατά μέσο όρο 8,1 ετών, εξέτασαν πόσοι άνθρωποι εμφάνισαν υπέρταση.

Όχι μόνο διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά σε θόρυβο οδικής κυκλοφορίας είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση, αλλά βρήκαν επίσης ότι το ρίσκο αυξανόταν παράλληλα με το επίπεδο του θορύβου. Αυτές οι συσχετίσεις ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συμπεριέλαβαν την έκθεση σε λεπτά σωματίδια και διοξείδιο του αζώτου.

Ωστόσο, τα άτομα που είχαν υψηλή έκθεση τόσο στον θόρυβο της κυκλοφορίας όσο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, γεγονός που δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παίζει επίσης ρόλο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η χάραξη πολιτικής δημόσιας υγείας, όπως η θέσπιση και η εφαρμογή αυστηρότερων κατευθυντήριων γραμμών για τον θόρυβο, η βελτίωση των οδικών συνθηκών και η επένδυση σε πιο αθόρυβα οχήματα, μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις του θορύβου από την οδική κυκλοφορία.

Περισσότερα

Υγεία

Διαβήτης: Καινοτόμος ενδοσκοπική μέθοδος ρυθμίζει το σάκχαρο χωρίς φάρμακα

Δημοσιεύθηκε

στις

«Μάστιγα της εποχής» και «επιδημία» είναι δύο ζοφεροί χαρακτηρισμοί που συνοδεύουν συχνά τον διαβήτη, ευθύβολοι εντούτοις αν αναλογιστεί κανείς πως στη χώρα μας μόνο νοσούν ένα εκατομμύριο άτομα, ένας στους δέκα δηλαδή, με το 50% να μην το γνωρίζει και τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν αυξητικές τάσεις.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια χρόνια ασθένεια που χρήζει ρύθμισης ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος για συνήθεις επιπλοκές όπως αγγειακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, καταρράκτης, νευροπάθεια, παχυσαρκία, λοιμώξεις που οδηγούν σε ακρωτηριασμούς μη τραυματικής αιτιολογίας (π.χ. διαβητικό πόδι) αλλά και άλλες αναδυόμενες και μη κοινώς αναγνωρισμένες επιπλοκές (διαβάστε εδώ).

«Επί του παρόντος, η μόνη θεραπεία για τον διαβήτη που δεν ρυθμίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι τα φάρμακα από το στόμα ή, στην περίπτωση προχωρημένης νόσου, οι ενέσεις ινσουλίνης, οι οποίες μπορεί να είναι δαπανηρές ή να έχουν παρενέργειες» αναφέρει ο Δρ Luke Putnam, MD, χειρουργός γαστρεντερικού συστήματος και επικεφαλής ερευνητής μιας εν εξελίξει κλινικής μελέτης από το νοσοκομείο Keck Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στόχος της οποίας είναι η ανάπτυξη μιας νέας, μη χειρουργικής ενδοσκοπικής πράξης που μπορεί να διενεργείται σε εξωτερικά ιατρεία και μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μπορεί να εξασφαλίσει σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα των ασθενών.

Στοχεύοντας στο δωδεκαδάκτυλο

Η νέα μέθοδος που σήμερα βρίσκεται στη φάση 2 της κλινικής μελέτης, βασίζεται σε πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν κατ’ αρχάς ότι το δωδεκαδάκτυλο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ινσουλίνης και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, κατά δεύτερον ότι σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 τα κύτταρα στην εσωτερική επένδυση του δωδεκαδακτύλου οδηγούνται σε καταστροφή.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενδοσκοπικά ένας καθετήρα στο δωδεκαδάκτυλο ο οποίος απομακρύνει τα δυσλειτουργικά κύτταρα μέσω ελεγχόμενων ηλεκτρικών ώσεων ακριβείας. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι με την αφαίρεση των κατεστραμμένων κυττάρων θα δοθεί ώθηση στην αναγέννηση νέων και υγιών, τα οποία θα ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται υπό γενική αναισθησία. Οι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο την ίδια ημέρα και μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητές τους λίγες ημέρες αργότερα.

«Εάν η θεραπεία αποδειχθεί αποτελεσματική, θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή ή χρήση ινσουλίνης ή ενδεχομένως να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου, ώστε να μην οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια και άλλες εξουθενωτικές επιπλοκές» σχολίασε ο Δρ Putnam και αναφέρθηκε σε προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι η αφαίρεση κυττάρων από το δωδεκαδάκτυλο με τη δωδεκαδακτυλική βλεννογονική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα,

Για τη συμμετοχή στη μελέτη προϋποτίθενται ηλικία συμμετεχόντων μεταξύ 22-65 ετών και ιστορικό διαβήτη τύπου 2 μεταξύ τριών και 10 ετών, με τα κριτήρια να επιτρέπουν τη λήψη φαρμάκων από το στόμα όχι όμως θεραπεία με ινσουλίνη. Ένας 60χρονος από το Λος Άντζελες που υποβλήθηκε στη διαδικασία τον περασμένο Ιανουάριο, αναφέρει θετικά αποτελέσματα με καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

ygeiamou.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα