Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
Connect with us

Τεχνολογία

Microsoft: Μεγάλη επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μια νέα εποχή εισέρχεται η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) μετά την επένδυση της Microsoft στο πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο ChatGPT της εταιρείας OpenAI. Εάν οι προβλέψεις του τεχνολογικού κολοσσού επιβεβαιωθούν, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αναδιάρθρωση του κόσμου της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος εναπόκειται να αποδείξει πόσο θα ομοιάζει με «εκείνον τον θαυμαστό» του Τζορτζ Οργουελ. Αλλά, όπως επισημαίνουν αναλυτές και θεωρητικοί, το πιο ανησυχητικό θα είναι ο κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης να τον ξεπερνάει κατά πολύ. Ειδικότερα, η OpenAI έγινε ευρέως γνωστή τον Νοέμβριο λανσάροντας το ChatGPT, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο μπορεί να απαντάει σε ερωτήσεις και να παράγει κείμενο με φυσικό τόνο. Η Microsoft από την πλευρά της πιστεύει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί σύντομα να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη αξία στον κόσμο της τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα λειτουργεί λιγότερο από τρεις μήνες και σε μηνιαία βάση έχει 96 εκατομμύρια επισκέψεις. «Αυτά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης πρόκειται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αλληλεπιδρά και επικοινωνεί με τους υπολογιστές», δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, Ερικ Μπόιντ, αναφερόμενος στο σενάριο να «συνομιλούμε» με υπολογιστές ως μέρος της καθημερινότητάς μας. Αυτό οδηγεί και σε άλλες σκέψεις αυτομάτως, ίσως και τρομακτικές, εφόσον η συνομιλία με αυτές τις συσκευές ήδη τα τελευταία χρόνια υποκαθιστά τη ζωντανή σχέση με ανθρώπους. Τον 18 αιώνα ένας πρωτοπόρος διανοητής και επιστήμονας, ο Γκέοργκ Κρίστοφ Λίχτενμπεργκ (1742-1799), ο οποίος επηρέασε δημιουργούς από τον Καντ έως τον Τολστόι, είχε διατυπώσει μια προφητική σκέψη. Βάσει της προσέγγισής του, λοιπόν, κάποια στιγμή θα γίνει τόσο πολιτισμένος ο κόσμος ώστε θα θεωρείται γελοίο να πιστεύεις στον Θεό, όπως σήμερα είναι γελοίο να πιστεύεις στα φαντάσματα. Ο κόσμος θα γίνεται ολοένα και πιο πολιτισμένος, επισημαίνει ο Λίχτενμπεργκ, και θα εξακολουθήσει να κινείται συνεχώς γρηγορότερα έως το απόγειο του πολιτισμού. Και προσθέτει: «Τότε για ακόμη μία φορά η κρίση των ειδικών θα αντιστραφεί και η γνώση θα φτάσει στην ακραία μεταμόρφωσή της. Τότε, κι αυτό θα είναι πραγματικά το τέλος, θα πιστεύουμε μονάχα στα φαντάσματα».

Η συμφωνία της Microsoft και της εταιρείας OpenAI, η αξία της οποίας δεν κοινοποιήθηκε, έχει στόχο την επιτάχυνση των καινοτομιών στην τεχνητή νοημοσύνη και τη διευκόλυνση της εισόδου των ανεπτυγμένων τεχνολογιών στην αγορά. Επίσης, ακόμη ένας σημαντικός στόχος είναι η ανάπτυξη υπερυπολογιστών σε μεγάλη κλίμακα και η δημιουργία εμπειριών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Σημειώνεται ότι η Microsoft έχει ήδη επενδύσει στο παρελθόν στην OpenAI για την αξιοποίηση ορισμένων προϊόντων της, όπως το μοντέλο παραγωγής κειμένου GPT-3 και το σύστημα παραγωγής εικόνων Dall-E 2. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ταχύτητα με την οποία τα εργαλεία ΑΙ περνούν από την έρευνα στην καθημερινή χρήση είναι πρωτοφανής στην ιστορία της τεχνολογίας. Ενδεικτικά, ένα μεγάλο μέρος των εφαρμογών της OpenAI βασίζεται σε μια τεχνική επεξεργασίας της γλώσσας, η οποία επιτρέπει την αξιοποίησή τους σε ευρεία γκάμα περιστάσεων, αυξάνοντας έτσι την εμπορική αξία τους. «Η πραγματική δύναμη αυτών των μοντέλων είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τόσο πολλές διαφορετικές εργασίες ταυτόχρονα», δήλωσε ο επικεφαλής πλατφορμών ΑΙ της Microsoft, Ερικ Μπόιντ.

Tο σύστημα ChatGPT, που έχει μηνιαίως 96 εκατομμύρια επισκέψεις, μπορεί να απαντάει σε ερωτήσεις και να παράγει κείμενο.

Αυτό, εξάλλου, διεμήνυε και πέρυσι ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, λέγοντας γι’ αυτού του είδους τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης ότι θα οδηγήσουν σε έναν κόσμο όπου «όλοι, ανεξαρτήτως επαγγέλματος», θα μπορούν να δέχονται στήριξη από την τεχνολογία «για ό,τι κάνουν». Οι εφαρμογές αυτές αναμένεται να καταστούν θεμελιώδες κομμάτι των τεχνολογικών λύσεων «παραγωγικότητας», όπως για παράδειγμα τα office της Microsoft, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι αναμένεται να τις χρησιμοποιούν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Η Microsoft με τη νέα επένδυση προσπαθεί να καταστεί η πρώτη εταιρεία που θα τοποθετηθεί στον χάρτη της καινούργιας εποχής της τεχνητής νοημοσύνης. Στο επίκεντρο του εγχειρήματος είναι η κατασκευή υπερυπολογιστών για σκοπούς έρευνας.

Μεγάλες εταιρείες λογισμικού νέφους, όπως η Amazon, έχουν επίσης επιχειρήσει να συνεργαστούν με εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, παρότι καμία από τις νεοφυείς εταιρείες σε αυτόν τον κλάδο δεν έχει καταφέρει να παραγάγει τόσα μοντέλα όσο η OpenAI. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως όσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί για τέτοιου είδους εφαρμογές, τόσο μεγαλύτερη αντίδραση μπορεί να προκαλέσουν και από τις ρυθμιστικές αρχές. Από την άλλη πλευρά βέβαια, δεδομένης της στήριξης που απαιτείται για τις πλατφόρμες λογισμικού νέφους στο μέλλον, φαίνεται ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα είναι εκείνοι που αναπόφευκτα θα ανοίξουν τον δρόμο για τη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Τεχνολογία

Μηνιαίες συνδρομές που χρειάζεσαι, εκτός από Netflix

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Εδώ και μερικά χρόνια, οι μηνιαίες συνδρομές έχουν μπει στη ζωή όλων μας -γιατί ποιός δε θέλει να έχει αυτόματη πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες κάθε μήνα; 

 

Φυσικά, το Netflix είναι μία από τις πιο δημοφιλείς, όμως εκτός από πλατφόρμες streaming, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από συνδρομές για κάθε τομέα της ζωής σου, από την υγεία μέχρι την ψυχαγωγία.

 

Πάμε λοιπόν να δούμε τις μηνιαίες συνδρομές που χρειάζεσαι, ακόμα κι αν δεν το ξέρεις!

  • Ενοικίαση αυτοκινήτου

 

Τις περισσότερες φορές, η ενοικίαση αυτοκινήτου με το μήνα συμφέρει πολύ περισσότερο από την αγορά, καθώς στην περίπτωση της ενοικίασης τα έξοδα ασφάλειας και οδικής βοήθειας είναι ήδη καλυμένα. Ούτως ή άλλως, αν κάποιος μετακινείται περισσότερο με τα μέσα και χρησιμοποιεί αμάξι μερικές μόνο φορές την εβδομάδα ή το χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά όταν πηγαίνει ταξίδια και εκδρομές, τότε τα έξοδα της συντήρησης του αμαξιού υπερβαίνουν τη χρήση του. Υπάρχουν πολλές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, οι οποίες προσφέρουν μηνιαία πλάνα, καθώς και επιλογές ενοικίασης για διαστήματα μεγαλύτερα του ενός μήνα!

  • Μουσική

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε μουσική κάθε μέρα, γι΄αυτό και οι μουσικές πλατφόρμες έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς, με πρώτη και καλύτερη το Spotify, το οποίο ήρθε για να μείνει! Αυτή η δημοφιλής μουσική πλατφόρμα σου δίνει άμεση πρόσβαση σε χιλιάδες playlists, νέες κυκλοφορίες, podcasts, και ψαγμένες μουσικές που δεν θα άκουγες πουθενά αλλού.

 

Επιπλέον, προσφέρει και τη δυνατότητα να δημιουργείς δικές σου playlists, ώστε να έχεις συγκεντρωμένα όλα τα αγαπημένα σου κομμάτια με βάση το είδος μουσικής ή τη διάθεσή σου! Εκτός από το Spotify, άλλες πολύ δημοφιλείς μουσικές πλατφόρμες είναι το Apple Music, το Tidal, το Deezer και το Amazon Music Unlimited.

  • Εκπαίδευση

 

Υπάρχουν πάρα πολλές πλατφόρμες που προσφέρουν online μαθήματα με μηνιαία συνδρομή. Μία από αυτές είναι το Masterclass, μια online πλατφόρμα, η οποία προσφέρει μια τεράστια γκάμα από μαθήματα από επαγγελματίες που έχουν ξεχωρίσει σε διάφορους τομείς, όπως ο αθλητισμός, η μαγειρική και η υποκριτική. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι γνωστή για το υψηλό επίπεδο των μαθημάτων που προσφέρει και τους διάσημους καθηγητές που τα παραδίδουν, όπως η Naomi Campbell, η Annie Leibovitz, ο Gordon Ramsay, η Christina Aguilera, ο Steve Martin και η Anna Wintour. 

 

Μια άλλη πολύ γνωστή πλατφόρμα είναι το Skillshare, το οποίο έχει χιλιάδες δημιουργικά μαθήματα, όπως φωτογραφία, λήψη βίντεο, επεξεργασία εικόνας, συγγραφή, ζωγραφική, κέντημα και άλλα. Ακόμα μερικές από τις καλύτερες online εκπαιδευτικές πλατφόρμες είναι το Coursera, το LinkedIn Learning και το Learn Upon. 

  • Γυμναστική

 

Από την εποχή της πανδημίας και μετά, οι πλατφόρμες με online μαθήματα γυμναστικής έχουν αποκτήσει νέα δυναμική! Μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες είναι το Daily Burn, το οποίο σου δίνει πρόσβαση σε αμέτρητα μαθήματα γυμναστικής κάθε είδους, από pilates μέχρι HIIT και από ειδικά προγράμματα για αρχάριους μέχρι γυμναστική για εγκύους. 

 

Ανάλογα με τους στόχους που έχεις (κάψιμο λίπους, απώλεια κιλών, γράμμωση κτλ) μπορείς να δημιουργήσεις ένα στοχευμένο πλάνο διατροφής και εκγύμνασης. Αν πάλι είσαι fan ενός συγκεκριμένου είδους γυμναστικής, τότε μπορείς να επιλέξεις μια πλατφόρμα που ειδικεύεται σε ένα ένα είδος, όπως το Glo για γιόγκα, το Barre3 για barre, το Jefit για προπονήσεις δύναμης και το Pilatesology για πιλάτες.

  • Σειρές και ταινίες

 

Εκτός από το Netflix, υπάρχουν και άλλες streaming πλατφόρμες με τεράστια γκάμα από σειρές και ταινίες, όπως το Disney Plus, το οποίο δίνει πρόσβαση σε πολύ πλούσιο περιεχόμενο σειρών, ταινιών και ντοκιμαντέρ όχι μόνο από τη Disney, αλλά και από τη Marvel, την Pixar, το National Geographic και πολλά άλλα.

 

To ΗΒΟ Max είναι άλλη μια πλατφόρμα, η οποία διαθέτει μεγάλη γκάμα βραβευμένων σειρών και ταινιών που ανανεώνονται συνεχώς. Άλλες κορυφαίες επιλογές για streaming είναι το Hulu, το Apple TV Plus, το Peacock και το Amazon Prime Video. 

 

Οι μηνιαίες συνδρομές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού πλέον σχεδόν τα πάντα πωλούνται με συνδρομές, από γυμναστήρια μέχρι μαθήματα ζωγραφικής. Με ένα σχετικά μικρό ποσό το μήνα έχεις εύκολη πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών, οπότε γίνεται πολύ πιο εύκολο να κάνεις όσα ανέβαλες, από το να ξεκινήσεις kickboxing, μέχρι να μάθεις πως να ανοίγεις φύλλο!

Περισσότερα

Ελλάδα

Εκλογές 2023 – Η εκλογική βραδιά γίνεται digital: Στις 21.00 το αποτέλεσμα, ως τα μεσάνυχτα οι σταυροί των βουλευτών

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί ακόμα να μην ξέρουμε και επισήμως την ημερομηνία των εκλογών, όσο και αν όλοι εργάζονται με άξονα την 9η Απριλίου, πλην όμως το κυβερνητικό επιτελείο κάνει κανονικά προετοιμασία για την εκλογική βραδιά, η οποία θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η βασικότερη αλλαγή έγκειται στην ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας μετάδοσης των αποτελεσμάτων, με αποτέλεσμα η έκβαση της αναμέτρησης, αλλά και η πορεία της σταυροδοσίας να δημοσιοποιούνται πολύ νωρίτερα από τα συνηθισμένα. Κάτι, βεβαίως, που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πορεία ορισμένων τηλεοπτικών πάνελ.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, συνεπώς, σχεδόν το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων θα είναι εφοδιασμένοι με tablet, ενώ το 2019 μόλις το 30% αυτών είχε συσκευές άμεσης μετάδοσης του αποτελέσματος. Όσοι δεν έχουν tablet, θα χρησιμοποιήσουν κινητά τηλέφωνα. Όλες οι φορητές συσκευές θα είναι εφοδιασμένες με το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης των αποτελεσμάτων (SRT), με την καταγραφή των ψήφων και των σταυρών να πηγαίνει απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών.

Κάπως έτσι, τα ορόσημα της εκλογικής βραδιάς διαφοροποιούνται σημαντικά, μιας και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας θα δημιουργήσει μια κατάσταση που παραπέμπει στον τρόπο μετάδοσης αποτελεσμάτων της Κύπρου, όπου η βραδιά στις προεδρικές εκλογές είχε τελειώσει πριν τις 21:00. Εν προκειμένω, με βάση την προσομοίωση που έχει γίνει, στις 20:00 θα έχουμε αποτέλεσμα στο 25%+ της επικράτειας. Υπενθυμίζεται ότι ως τώρα, περίπου στις 21:00 είχαμε την πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic στο 10% της επικράτεις. Πλέον, στις 21:00, θα έχουμε πλέον αποτέλεσμα σχεδόν για το 80% της επικράτειας. 

Παράλληλα, εξίσου νωρίς θα λήξει και το θρίλερ με τους σταυρούς των βουλευτών. Με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, μέχρι τα μεσάνυχτα, θα ξέρουμε πού έχει κάτσει η μπίλια της σταυροδοσίας, κάτι που θα βάλει τέλος στο ολονύχτιο θρίλερ που συχνά παίζεται για ώρες και έχει ως αποτέλεσμα βουλευτές να γίνονται… καρδιακοί, μέχρι να κάτσει η μπίλια της έδρας ή της κατάταξης.

Τέλος, με βάση την ηλεκτρονική μετάδοση της πορείας των ψήφων, την ημέρα των εκλογών θα έχουμε ανακοίνωση συμμετοχής τρεις φορές από το υπουργείο Εσωτερικών σε επίσημη βάση. 

Όλα αυτά, βεβαίως, μένει να δοκιμαστούν επί του πρακτέου, εφόσον, όμως, οι αλλαγές αυτές, για τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών έχει γνώση, υλοποιηθούν, τότε θα έχουμε εν τοις πράγμασι μια τομή στον τρόπο μετάδοσης του εκλογικού αποτελέσματος.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Περισσότερα

Διεθνή

Πτήση 17 ωρών με… πιλότο την τεχνητή νοημοσύνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα εκπαιδευτικό μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χωρίς την εμπλοκή πιλότου για περισσότερες από 17 ώρες, υπό τον έλεγχο μόνο της τεχνητής νοημοσύνης, όπως αποκάλυψε η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία, Lockheed Martin.

Ήταν η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να πιλοτάρει ένα μαχητικό αεροσκάφος.

Η δοκιμή έγινε με το σκάφος VISTA (Variable In-flight Simulation Test Aircraft), το οποίο μπορεί να μιμηθεί στον αέρα χαρακτηριστικά άλλων αεροσκαφών. Η πτήση έγινε από τη βάση Έντουαρντς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια.

Το VISTA, που είναι μια τροποποιημένη έκδοση του αεροσκάφους F-16D Block 30 Peace Marble II με αναβαθμισμένα εξαρτήματα του Block 40, αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και την εταιρεία Calspan.

Η Lockheed Martin, που εδρεύει στο Μέριλαντ, έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει το 2023 να αναπτύσσει την τεχνητή νοημοσύνη για την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, με στόχο την ανάπτυξη αυτόνομων μαχητικών αεροσκαφών.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα