Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Κακοκαιρία: Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης του Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Δημήτριος Αλεξανδρής, καθώς επίσης και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

syskepsi_politiki

Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα. Βρίσκονται, δε, σε διαρκή με επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες – Νέο έκτακτο από την ΕΜΥ

Σε νέα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη (24-01-2023) επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται ότι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό Δελτίο αφορούν μόνο στα υψόμετρα όπου αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις.

Σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Την Πέμπτη (26-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

– μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
– από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα

– από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ
– από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία
– από νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

– στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω)
– στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)
– στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω)
– από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).
3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Αττική – Διαβάστε ΕΔΩ.

Ισχυρά φαινόμενα – Η εξέλιξη του καιρού από το meteo

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 26/01 το έντονο κύμα κακοκαιρίας, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 10:45 το πρωί να έχουν καταγραφεί στο Νομό Λακωνίας. Καταιγίδες εκδηλώνονται στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας και κατά τόπους παρατηρείται χαλαζόπτωση.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει, δημιούργησε την υπηρεσία “METEONOW”. Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat – 11 και εξειδικευμένου λογισμικού απεικονίζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης. Στους ίδιους χάρτες, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης/χιονόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση/χιονόπτωση κατά το διάστημα 10:10 – 10:25 της Πέμπτη 26/01.

kairos-EKTAKTO-NEOKAIRIKO

Μήνυμα από το 112 στην Εύβοια – Κίνδυνος για ακραία φαινόμενα

Έντονη βροχόπτωση σημειώνεται από το πρωί σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας, ενώ λίγο μετά τις 11 εστάλη μήνυμα 112 και στους κατοίκους της Εύβοιας.

Από νωρίς το πρωί σφοδρή καταιγίδα πλήττει τη Χαλκίδας, όπως αναφέρει το evima.gr. Μήνυμα του 112 ήχησε στα κινητά των κατοίκων της περιοχής προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Τα σύννεφα είναι πυκνά, ενώ την έντονη βροχόπτωση συνοδεύουν κεραυνοί και ισχυροί άνεμοι.

Ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας για την σφοδρή κακοκαιρία η οποία πλήττει την Εύβοια από χθες το βράδυ. Το επεισόδιο βροχόπτωσης βρίσκεται στην κατηγορία 3 σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι οποίοι αναμένουν ακόμη πιο έντονα φαινόμενα σήμερα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η κακοκαιρία έφτασε και στη Χαλκίδα καθώς ισχυρή βροχόπτωση πλήττει τις περιοχές της πρωτεύουσας, όπως το Λευκαντί και η Λάμψακος.

alert-evoia

Τα πρώτα χιόνια σε Χορτιάτη, Ταξιάρχη και Αρναία

Τα πρώτα χιόνια είδε για φέτος ο Χορτιάτης, ενώ στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής το έχει στρώσει για τα καλά και τα εκχιονιστικά έχουν ήδη πιάσει δουλειά, στα λευκά και η Αρναία ενώ τα εκχιονιστικά δουλεύουν πυρετωδώς.

Επεσαν τα πρώτα χιόνια και στη Θεσσαλονίκη

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης, με τη κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα να φέρνει και χαμηλές θερμοκρασίες.

Απο νωρίς το πρωί άρχισε να χιονίζει στα ορεινά της Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες νιφάδες έπεσαν στο χωριό του Χορτιάτη, χωρις όμως να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, με τους δρόμους να παραμένουν όλοι ανοιχτεί για την κυκλοφορία των οχημάτων.

xioni_thess_in__11_
xioni_thess_in__10_
xioni_thess_in__12_

Ο Δημος Πυλαίας Χορτιατη ειναι σε ετοιμότητα με 12 εκχιονιστικά μηχανήματα και 2000 τονους αλατι. «Επιτέλους χιόνισε! Αν και για εμάς αυτό δεν είναι χιονιάς, αλλά ελπίζουμε να ενταθεί και να το στρώσει τις επόμενες ωρες. Το βραδυ ρίξαμε αλάτι και μοιρασαμε σακιά στους κατοίκους σε Χορτιάτη, Εξοχή και Φίλυρο» δηλωσε η Βιβιαν Λιόλιου, αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δημου Πυλαίας Χορτιάτη.

xioni_thess_in__14_
xioni_thess_in__13_
xioni_thess_in__9_

Ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε και στην περιοχή του Φιλύρου αλλά και στο Ασβεστοχώρι.

xioni_thess_in__2_
xioni_thess_in__7_
xioni_thess_in__6_
xioni_thess_in__5_
xioni_thess_in__4_
xioni_thess_in__3_

Περισσότερα

Ελλάδα

Πέθανε ο «άρχοντας» του κλαρίνου Βασίλης Γκόριτσας

Δημοσιεύθηκε

στις

Θλίψη σκόρπισε σε όλη την Λοκρίδα η απώλεια του παραδοσιακού καλλιτέχνη Βασίλη Γκορίτσα από τις Λιβανάτες. Ο Βασίλης Γκορίτσας, ο «άρχοντας» του κλαρίνου, όπως τον αποκαλούσαν στην περιοχή, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός όχι μόνο για την μουσική του που συνόδεψε τα γλέντια χρόνων στην περιοχή αλλά και για την μεγάλη του καρδιά.

Περισσότερα

Ελλάδα

Συνεδριάζει υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη το ΚΥΣΕΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στις 10:00, στην τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης στη δεύτερη σύνοδο κορυφής της «Διάσκεψης για τη Δημοκρατία», κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Περισσότερα

Ελλάδα

Το Ισραήλ και η Μοσάντ ευχαριστεί τις ελληνικές αρχές για την εξάρθρωση τρομοκρατών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου καθώς και η Μοσάντ απηύθυναν ευχαριστίες στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ελλάδος, που απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση εις βάρος ισραηλινών στόχων. Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε δύο Πακιστανούς ιρανικής καταγωγής, ηλικίας 27 και 29 ετών, που σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στο κέντρο της Αθήνας. Ένας από τους στόχους ήταν ένα εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μπένιαμιν Νετανιάχου εκ μέρους της Μοσάντ τονίζεται ότι η υπόθεση που αποκαλύφθηκε χθες στην Ελλάδα «είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας».

«Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο» υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ζήτημα με ανάρτησή του στο Twitter. Συγκεκριμένα έγραψε πως «ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων».

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Ευχαριστώ την Ελλάδα για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων

Την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων, ευχαριστεί μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν.

Η τρομοκρατία είναι ένας κοινός εχθρός και η καταπολέμησή της είναι κορυφαία προτεραιότητά μας, υπογραμμίζει επίσης ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας και προσθέτει: «Η κυβέρνηση των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο με μια σταθερή και κοινή στάση θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος».

«Η σύλληψη των τρομοκρατών στην Ελλάδα που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις, αντανακλά τις δυνατότητες πληροφοριών του Ισραήλ και τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Ευχαριστούμε τους Έλληνες φίλους μας για την ταχεία δράση τους» υπογράμμισε με τη σειρά του ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Η Μοσάντ συνέβαλε στην εξάρθρωση των τρομοκρατών

Μετά την αποκάλυψη ότι ΕΛ.ΑΣ και ΕΥΠ εξάρθρωσαν τρομοκρατικό δίκτυο που ετοίμαζε επιθέσεις στην Ελλάδα, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, έκανε γνωστό, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, βοήθησε τις ελληνικές αρχές να αποτρέψουν την απόπειρα δύο Πακιστανών να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στην Ελλάδα.

Όπως μεταδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, η Μοσάντ αναφέρει ότι η «σοβαρή υπόθεση» που έγινε νωρίτερα, σήμερα, γνωστή αποτελεί μέρος των συνεχών προσπαθειών του Ιράν να στοχοποιήσει Ισραηλινούς και Εβραίους.

«Η Μοσάντ αποκάλυψε πληροφορίες για τις μεθόδους λειτουργίας του δικτύου ενώ έδωσε στοιχεία και για τη σύνδεση των υπόπτων με το Ιράν», αναφέρει η υπηρεσία πληροφοριών.

Ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, η Μοσάντ βοήθησε στο να αποσαφηνιστεί πώς πραγματοποιούνται οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις των Ιρανών ανά τον κόσμο.

65734634-600x577

Όπως επισημαίνει η Μοσάντ, «μαζί με τους εταίρους μας στις υπηρεσίες πληροφοριών, θα αναλάβουμε ενεργό δράση εμποδίζοντας το Ιράν να προκαλέσει προβλήματα σε όλο τον κόσμο».

Η εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου στην Ελλάδα

Στην εξάρθρωση δικτύου τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια, προχώρησαν, με συντονισμένες ενέργειες η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) .

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο Πακιστανοί, 29 και 27 ετών, ως συνεργοί του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, είχαν ως στόχο όχι μόνο να πλήξουν αθώους πολίτες, αλλά και να υπονομεύσουν το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

– είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
– είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
– είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
– σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.
Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται».

Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα για την Αστυνομία η εθνική ασφάλεια

Στο μήνυμά του για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα