Τεχνολογία
Πώς είναι να «κατασκευάζεις» μια σκουληκότρυπα σε κβαντικό υπερυπολογιστή της Google;
Δημοσιεύθηκε
2 μήνες πρνστις

«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,/
να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος,/
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις»
Το ποίημα του Καβάφη δεν σταμάτησε ποτέ να κατοικεί στην καρδιά της. Φώλιασε εκεί όταν ήταν ακόμα παιδί και δεν έφυγε ποτέ. Της πρόσφερε θαλπωρή σε κάθε σταθμό του ταξιδιού της. Και ο δρόμος της ήταν γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Βλέπετε, όταν ήταν μικρή έβαλε πλώρη να λύσει τα μυστήρια του σύμπαντος. Το Σύμπαν, η Ιθάκη της.
Η Μαρία Σπυροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Οι αναμνήσεις της από το γυμνάσιο και το λύκειο είναι συνδεδεμένες με το αγαπημένο της κτίριο: τη δημοτική βιβλιοθήκη. Θυμάται να την πειράζει ο βιβλιοθηκάριος, ο κύριος Κώστας, ότι δεν διαβάζει πραγματικά όλα αυτά τα βιβλία.
Κι όμως, διάβαζε τα πάντα: μυθοπλασία, ιστορία, ποιήματα, περιπέτεια. Τη γοήτευε ο Ντοστογιέφσκι και ο Στάινμπεκ, ο Καβάφης και ο Ελύτης. Καταβρόχθιζε τις εγκυκλοπαίδειες, ιδιαίτερα τους τόμους με τις εφευρέσεις. Τα πρώτα 15 χρόνια της ζωής της τα πέρασε αποφασισμένη να εξερευνήσει το Σύμπαν, να φτάσει στο διάστημα.
Οι γονείς της ήταν, και εξακολουθούν να είναι, μεγάλοι υποστηρικτές των ονείρων της. «Θα πάω στην Αμερική, θα κάνω διδακτορικό, θα ανακαλύψω φαινόμενα, θα ταξιδέψω στο σύμπαν», έλεγε στον μπαμπά της. «200 χλμ είναι αρκετά, κάνουν ένα Σύμπαν: ο δρόμος σου είναι ο δρόμος για τη Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι η Ιθάκη σου» της απαντούσε. Η μαμά ήταν η σύμμαχος: «η ιδέα ότι θα ήμουν τόσο μακριά την πονούσε, αλλά έλεγε “είναι για το καλό του Σύμπαντος” και γελούσαμε όλοι».
Όταν αρίστευσε στο Λύκειο έλαβε ένα τηλεγράφημα από τον Πρόεδρο Σαρτζετάκη:
«Θερμά συγχαρητήρια για τη λαμπρή επιτυχία σας. Εύχομαι τα πρωτεία να σας συνοδεύουν πάντα. Περίπτωση όπως η δική σας, δικαιολογεί κάθε αισιοδοξία για το μέλλον της πατρίδας μας.
Και πάλι εύγε.
Χρήστος Α. Σαρτζετάκης, Πρόεδρος Δημοκρατίας».
Δημοσιογράφοι τηλεφώνησαν τότε στο σπίτι της Μαρίας ζητώντας μια δήλωση. Απάντησε πως είναι ακόμα νωρίς για δηλώσεις και τους ζήτησε «να ξανακαλέσουν όταν πάει στο Χάρβαρντ γιατί το ταξίδι της θα είναι μακρύ».
Στις 6 Αυγούστου του 1993 η μητέρα της ετοίμασε δύο βαλίτσες και μαζί με τον πατέρα της την πήγαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Είχε γίνει δεκτή στο διδακτορικό πρόγραμμα του Χάρβαρντ. Ένα βήμα πιο κοντά στην Ιθάκη της.

Ως φοιτήτρια στο ΑΠΘ βυθίστηκε στην έρευνα και έκανε την πτυχιακή εργασία της στο Πυρηνικό Εργαστήριο. «Είχα καλούς δασκάλους και συναδέλφους, αλλά κυρίως είχα την τύχη να έχω μια αγαπημένη μέντορα και φίλη από τη Θεσσαλονίκη που είναι Καθηγήτρια Φυσικής, την Ελένη Παλούρα. Μόλις είχε επιστρέψει από το MIT και μαζί με την αδερφή της Κατερίνα με παρότρυναν για τη μεγάλη περιπέτεια, να συνεχίσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό. Με την καθηγήτρια Παλούρα είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ στα έργα της στο BESSY στο Βερολίνο στην επιστήμη των υλικών. Το να κάνω έρευνα ενώ ήμουν προπτυχιακή φοιτήτρια, ήταν σημαντικό και έμαθα πολλά».
Σειρά είχε το CERN. Μετακόμισε από τις ΗΠΑ στη Γενεύη και εργάστηκε εκεί ως ερευνήτρια για περίπου δέκα χρόνια. Μετά την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs επέστρεψε στις ΗΠΑ. Αν έπρεπε να συμπυκνώσει σε μερικές αράδες το ερευνητικό της έργο; «Τα τελευταία 20 χρόνια έχω επικεντρωθεί στο πείραμα Compact Muon Solenoid στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN, όπου ανακαλύψαμε το Higgs το 2012. Το μεγαλύτερο μέρος του ερευνητικού μου έργου βρίσκεται μεταξύ αυτών των δύο εργαστηρίων στοιχειώδους σωματιδιακής φυσικής, του Fermilab στις ΗΠΑ και του CERN στην Ευρώπη».
Το πείραμα
Πίσω στο σήμερα, η Μαρία Σπυροπούλου ως επικεφαλής ομάδας επιστημόνων (Daniel Jafferis, Alexander Zlokapa, Joseph D. Lykken, David K. Kolchmeyer, Samantha I. Davis, Nikolai Lauk, Hartmut Neven) δημοσίευσε τον Νοέμβριο τα αποτελέσματα ενός μοναδικού πειράματος. Μαζί με την ομάδα της «κατασκεύασε» την πρώτη ολογραφική σκουληκότρυπα (Holographic Wormhole), χρησιμοποιώντας τον κβαντικό υπολογιστή Sycamore της Google, που στεγάζεται στο Google Quantum AI στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Quanta, η «σκουληκότρυπα είναι ένα είδος σήραγγας που θεωρητικοποιήθηκε το 1935 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και τον Νέιθαν Ρόζεν και οδηγεί από το ένα μέρος στο άλλο περνώντας σε μια επιπλέον διάσταση του διαστήματος».
Τι έκανε λοιπόν η ομάδα της Μαρίας; Η σκουληκότρυπα που δημιούργησαν δεν είναι μια σήραγγα που υφίσταται στον πραγματικό φυσικό χώρο. Οι «μαύρες τρύπες» δεν ήταν πραγματικές, αλλά κώδικας σε έναν κβαντικό υπολογιστή.
Οχι, δεν υπήρξε ρήξη του φυσικού χωροχρόνου, μην πάει το μυαλό σας στο «Beam me up, Scotty» από το Star Trek ή ότι θα περιπλανηθείτε στον γαλαξία όπως ο Μάθιου ΜακΚόναχι στο «Interstellar».
Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πειράματος ακολούθησε ένα μπαράζ ανακοινώσεων για το επίτευγμα από τα κορυφαία CalTech, MIT, Wondros, Fermilab και τη Google. Έγινε εξώφυλλο στο έγκυρο Nature, ενώ Reuters, New York Times και Guardian δημοσίευσαν εκτενή ρεπορτάζ.
Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης έγραψαν ότι το πείραμα καταπιάνεται με τα περισσότερα μυστήρια της σύγχρονης φυσικής (ticks most of the mystery boxes in modern physics). Το τηλεγράφημα του Ρόιτερς, ανέφερε ότι «Επιστήμονες “κατασκεύασαν” βρεφική σκουληκότρυπα, η επιστημονική φαντασία πλησιάζει στην πραγματικότητα».
Η υποδοχή του πειράματος ήταν τόσο ενθουσιώδης ώστε αρκετοί επιστήμονες αισθάνθηκαν ότι πρέπει να τονιστεί περισσότερο το γεγονός ότι «δεν πρόκειται για μια πραγματική σκουληκότρυπα που θα μπορούσε να μεταφέρει ανθρώπους στην Ανδρομέδα».
Οι επικριτές της ερμηνείας του πειράματος, στους οποίους ανήκει ο Ντάνιελ Χάρλοου, φυσικός στο MIT, υποστήριξαν ότι το πείραμα βασίστηκε σε ένα μοντέλο κβαντικής βαρύτητας που ήταν τόσο απλό και μη ρεαλιστικό, που θα μπορούσε να έχει μελετηθεί χρησιμοποιώντας… μολύβι και χαρτί. Ωστόσο, παραδέχονται ότι είναι συναρπαστικό ως τεχνολογικό επίτευγμα, γιατί πλέον μπορούν να πειραματιστούν και με άλλες θεωρίες κβαντικής βαρύτητας.
Το βέβαιο είναι ότι το πείραμα της δικής μας Μαρίας Σπυροπούλου, μπήκε στη λίστα του έγκριτου Quanta Magazine με τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στη Φυσική για το 2022. Μεταξύ ομιλιών και συνεδρίων, η καθηγήτρια Φυσικής παραχώρησε συνέντευξη στην «Κ» και μίλησε για την Ελλάδα, τα όνειρά της και τους νέους.
– Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τι είναι το πείραμα και γιατί είναι σημαντικό;
Ένας από τους τομείς μελέτης της σύγχρονης θεμελιώδους φυσικής είναι η σύνδεση της βαρύτητας με την κβαντική φυσική. Οι θεωρητικοί φυσικοί Lenny Susskind του Stanford και Juan Maldacena του IAS, Princeton (2013) διατύπωσαν τη θεωρία ότι οι σκουληκότρυπες είναι ισοδύναμες με την κβαντική “διεμπλοκή”, ένα φαινόμενο κατά το οποίο δύο σωματίδια μπορούν να παραμείνουν συσχετισμένα σε τεράστιες αποστάσεις (βλ. Νόμπελ 2022). Υπέθεσαν ότι οι σκουληκότρυπες (ή “ER”) είναι ισοδύναμες με κβαντική συσχέτιση ή διεμπλοκή (γνωστή και ως “EPR” από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, τον Μπόρις Ποντόλσκι και τον Νέιθαν Ρόζεν σε έργα του προηγούμενου αιώνα (1935)).
Η ομάδα μου πραγματοποίησε πειραματικά αυτό το είδος δυναμικής σκουληκότρυπας σε μια κβαντική συσκευή της Google, τον κβαντικό επεξεργαστή Sycamore. Χρησιμοποιώντας κβαντικές πύλες, εισαγάγαμε ένα qubit σε ένα κβαντικό σύστημα και παρατηρήσαμε τις πληροφορίες που αναδύονταν από το άλλο σύστημα στον ίδιο κβαντικό επεξεργαστή. Τα αποτελέσματα συμφωνούν με τη συμπεριφορά που αναμένεται από ένα κβαντικό σύστημα που ισοδυναμεί με μια σκουληκότρυπα.
Η εργασία αυτή αποτελεί ένα βήμα προς ένα ευρύτερο πρόγραμμα διερεύνησης της βαρυτικής φυσικής με τη χρήση κβαντικού υπολογιστή και προσφέρει ένα ισχυρό πεδίο δοκιμών των ιδεών της κβαντικής βαρύτητας.

– Οι «σκουληκότρυπες» είναι μια ρήξη στο χώρο και τον χρόνο και θεωρούνται γέφυρα μεταξύ δύο απομακρυσμένων περιοχών στο σύμπαν, γνωστές ως γέφυρες Αϊνστάιν-Ρόζεν. Αυτό καταφέρατε να δημιουργήσετε στο εργαστήριό σας στο CalTech;
Η σκουληκότρυπα (ο όρος δόθηκε από τον John Wheeler) είναι μια θεωρητική γέφυρα χωροχρόνου μεταξύ δύο απομακρυσμένων περιοχών του σύμπαντος. Τέτοιες σκουληκότρυπες συνάδουν με τη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν, αλλά δεν έχουν παρατηρηθεί πειραματικά. Στην απλούστερη διαμόρφωσή τους, οι σκουληκότρυπες δεν επιτρέπουν σε τίποτα να περάσει: δεν είναι διαβατές. Οι μόνες γνωστές σκουληκότρυπες που είναι δυνατόν να διασχίζονται περιγράφονται επίσης από ένα ισοδύναμο κβαντικό σύστημα μέσω της ολογραφικής αρχής. Στο πείραμά μας δεν δημιουργήθηκε ρήξη του φυσικού χωροχρόνου. Συμπεράναμε ότι προέκυψε μια διαπερατή σκουληκότρυπα με βάση τη μετρούμενη κβαντική πληροφορία.
– Δηλαδή, το πείραμα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα το έργο του Αϊνστάιν, ενδεχομένως και του Στίβεν Χόκινς. Ποια θα λέγατε ότι είναι η σχέση του πειράματός σας με τη θεωρία της σχετικότητας;
Στην εργασία τους το 1935, οι Αϊνστάιν και Ρόζεν πρότειναν την ύπαρξη σκουληκότρυπων, επίσης γνωστών ως γέφυρες Einstein-Rosen (ER). Όπως έδειξε ο Kip Thorne του Caltech και πολλοί άλλοι, στην κλασική γενική σχετικότητα, οι σκουληκότρυπες μπορεί να υπάρχουν αλλά δεν είναι διαπερατές. Το 2016 ο Jafferis από το Χάρβαρντ (σ.σ.: ο οποίος συμμετείχε στο πείραμα) έδειξε ότι η προσθήκη ενός συγκεκριμένου είδους κβαντικού φαινομένου μπορεί να κάνει τις σκουληκότρυπες διαβατές. Η διελεύσιμη σκουληκότρυπα πραγματοποιείται ξεκινώντας από μια εκδοχή της μη διελεύσιμης γέφυρας Einstein-Rosen, η οποία έχει “αριστερές” και “δεξιές” περιοχές που αντιπροσωπεύουν τις εισόδους της σκουληκότρυπας. Το κβαντικό φαινόμενο που απαιτείται για να γίνει η σκουληκότρυπα διαβατή προέρχεται από την εφαρμογή μιας αλληλεπίδρασης που συνδέει αιτιωδώς τα αριστερά και δεξιά όρια. Αυτό το φαινόμενο είναι ισοδύναμο με έναν παλμό αρνητικής ενέργειας που μπαίνει στη σκουληκότρυπα. Όπως επεσήμανε ο Χόκινγκ το 1975, η ακτινοβολία Χόκινγκ από μια μαύρη τρύπα, όπως την βλέπει ένας παρατηρητής κοντά στον ορίζοντα, μοιάζει επίσης με παλμούς αρνητικής ενέργειας (που κατευθύνονται προς τη μαύρη τρύπα). Έτσι, ένα βασικό χαρακτηριστικό της κβαντικής δυναμικής που είναι υπεύθυνη για την ακτινοβολία Χόκινγκ είναι επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διαβατής σκουληκότρυπας, και μαζί αυτά τα φαινόμενα της φυσικής είναι από τα πιο ισχυρά αποτελέσματα που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής από την πολύ εκκολαπτόμενη κατανόηση της κβαντικής βαρύτητας.
–Ποιο θα λέγατε ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα του πειράματος που θα θέλατε να καταλάβουν οι αναγνώστες;
Ότι πρόκειται για την πρώτη επιτυχή προσπάθεια παρατήρησης της δυναμικής των διαπερατών σκουληκότρυπων σε πειραματικό περιβάλλον και ότι θα διεγείρει και θα επιτρέψει μελλοντικά πειράματα που θα εξετάζουν την αναδυόμενη κβαντική βαρύτητα.
– Ως τώρα, τη «σκουληκότρυπα» ως πύλη μεταφοράς και ταξιδιού στο χώρο και στο χρόνο την έχουμε δει σε ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας, όπως το «Interstellar» και το Star Trek. Πιστεύετε ότι θα έρθει κάποτε η ημέρα όπου οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας θα πάψουν να είναι… φαντασία;
Η επιστημονική φαντασία έχει πιο πλούσια φαντασία από την επιστημονική φιλοδοξία, η οποία ως επί το πλείστον βασίζεται σε αποδεδειγμένες πραγματικότητες. Και οι δύο έχουν αξιοσημείωτο βαθμό δημιουργικότητας. Δεν θα δούμε σύντομα τεχνολογίες τύπου Star Trek ή Interstellar, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις ταινίες κρατώντας την αναπνοή μας και αναρωτώμενοι τι είναι δυνατό και τι όχι.
– Να φανταστώ ότι η πρώτη ερώτηση που σας κάνει ο περισσότερος κόσμος είναι εάν πρόκειται για πραγματική «μαύρη τρύπα»;
Επειδή οι μαύρες τρύπες στη θεωρία μπορούν να συνδεθούν μέσω μιας σήραγγας ή γέφυρας στο χωροχρόνο, γνωστής ως σκουληκότρυπα, προκύπτει πράγματι το ερώτημα αν τα κβαντικά συστήματα στο πείραμά μας είναι ισοδύναμα με μαύρες τρύπες. Ερευνούμε ακόμη αν η φυσική των μαύρων οπών και των σκουληκότρυπων συνδέεται πράγματι με την κβαντική φυσική και υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά μας για την έρευνα.
– Ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές μελλοντικές εφαρμογές του πειράματός σας; Τι δρόμους ανοίγει στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία;
Είναι μια εξαιρετική ερώτηση. Το 2018, όταν πρότεινα στο Υπουργείο Ενέργειας, Γραφείο Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, αυτό το πειραματικό πρόγραμμα που περιλάμβανε μια διεπιστημονική ομάδα από ένα Εθνικό Εργαστήριο (Fermilab) καθώς και από το Χάρβαρντ και το Caltech, το ονόμασα “Κανάλια Kβαντικής Επικοινωνίας για τη Θεμελιώδη Φυσική (QCCFP)”. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να επιχειρήσει για πρώτη φορά την πειραματική παραγωγή και παρατήρηση της δυναμικής των διαβατών σκουληκότρυπων, προκειμένου να διερευνηθούν φαινόμενα κβαντικής βαρύτητας. Αλλά πράγματι, αν το προχωρήσει κανείς ένα βήμα παραπέρα, μπορεί να υπάρξουν εφαρμογές για το κβαντικό διαδίκτυο, αν αυτό αποδειχθεί χρήσιμο για την κοινωνία.
– Ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε σε έναν νέο ο οποίος ξεκινάει σήμερα, ενδεχομένως στο ίδιο σχολείο από το οποίο εσείς ξεκινήσατε; Ποια είναι η βασική συμβουλή που θα του δίνατε;
Συγκεντρωθείτε, αμφισβητήστε τα πάντα και να είστε επίμονοι: αυτό που μπορεί να φαίνεται αδύνατο μπορεί να είναι πραγματοποιήσιμο. Και δουλέψτε σκληρά.
Οι Έλληνες πάντα βρίσκουν τρόπο να προχωρήσουν μπροστά
– Τι σημαίνει για εσάς ότι είστε Ελληνίδα;
Αυτή είναι μια φορτισμένη ερώτηση. Το να είσαι Έλληνας είναι τόσο ευθύνη όσο και αίσθημα υπερηφάνειας.
– Πώς βλέπετε την Ελλάδα τώρα; Γίνεται λόγος για τα ελληνικά Πανεπιστήμια και τον τρόπο λειτουργίας. Ποια είναι η άποψή σας;
Είμαι εντυπωσιασμένη από τις προσπάθειες για έρευνα και ανάπτυξη και την πρόοδο στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβανομένου του ακαδημαϊκού χώρου. Η χώρα αντιμετώπισε δύσκολες στιγμές την τελευταία δεκαετία και, όπως σχεδόν πάντα, οι Έλληνες βρίσκουν τρόπο να προχωρήσουν μπροστά.
– Ο κόσμος συνεχίζει να εμπιστεύεται την επιστήμη;
Άλλη μια φορτισμένη ερώτηση. Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών μπορεί να χάσουμε την ουσία της έρευνας, της ανακάλυψης, και του νοήματος της επιστήμης. Η επιστήμη ωθεί τη γνώση στα όρια, και τα όρια είναι γεμάτα αβεβαιότητες. Έτσι, χρειάζεται ταπεινότητα όταν κάποιος επιδιώκει να αυξήσει τη γνώση.
– Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα μετά την ανακάλυψή σας;
Το ίδιο με χθες. Κρατάω χαμηλά το κεφάλι μου, δουλεύω σκληρά, κάνω ερωτήσεις και προχωράω.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σχετικά θέματα
-
Ηρώδης: Ποιο ήταν το τέλος του βασιλιά που διέταξε τη σφαγή των νηπίων
-
Προσομοίωση μίνι-σκουληκότρυπας σε κβαντικό υπολογιστή πέτυχαν για πρώτη φορά επιστήμονες στις ΗΠΑ
-
Εσπερίδα για την ψαλτική τέχνη και επιστήμη
-
Το μέλλον της επιστήμης-Με επιτυχία η επιστημονική ημερίδα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιατρικής Πάτρας με τίτλο “Back to the Future”
-
«Καθολικό» εμβόλιο για τους κοροναϊούς θα μπορούσε να αποτρέψει νέες πανδημίες
Τεχνολογία
Μηνιαίες συνδρομές που χρειάζεσαι, εκτός από Netflix
Δημοσιεύθηκε
1 μήνα πρνστις
21 Φεβρουαρίου 2023 13:21
Εδώ και μερικά χρόνια, οι μηνιαίες συνδρομές έχουν μπει στη ζωή όλων μας -γιατί ποιός δε θέλει να έχει αυτόματη πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες κάθε μήνα;
Φυσικά, το Netflix είναι μία από τις πιο δημοφιλείς, όμως εκτός από πλατφόρμες streaming, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από συνδρομές για κάθε τομέα της ζωής σου, από την υγεία μέχρι την ψυχαγωγία.
Πάμε λοιπόν να δούμε τις μηνιαίες συνδρομές που χρειάζεσαι, ακόμα κι αν δεν το ξέρεις!
-
Ενοικίαση αυτοκινήτου
Τις περισσότερες φορές, η ενοικίαση αυτοκινήτου με το μήνα συμφέρει πολύ περισσότερο από την αγορά, καθώς στην περίπτωση της ενοικίασης τα έξοδα ασφάλειας και οδικής βοήθειας είναι ήδη καλυμένα. Ούτως ή άλλως, αν κάποιος μετακινείται περισσότερο με τα μέσα και χρησιμοποιεί αμάξι μερικές μόνο φορές την εβδομάδα ή το χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά όταν πηγαίνει ταξίδια και εκδρομές, τότε τα έξοδα της συντήρησης του αμαξιού υπερβαίνουν τη χρήση του. Υπάρχουν πολλές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, οι οποίες προσφέρουν μηνιαία πλάνα, καθώς και επιλογές ενοικίασης για διαστήματα μεγαλύτερα του ενός μήνα!
-
Μουσική
Οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε μουσική κάθε μέρα, γι΄αυτό και οι μουσικές πλατφόρμες έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς, με πρώτη και καλύτερη το Spotify, το οποίο ήρθε για να μείνει! Αυτή η δημοφιλής μουσική πλατφόρμα σου δίνει άμεση πρόσβαση σε χιλιάδες playlists, νέες κυκλοφορίες, podcasts, και ψαγμένες μουσικές που δεν θα άκουγες πουθενά αλλού.
Επιπλέον, προσφέρει και τη δυνατότητα να δημιουργείς δικές σου playlists, ώστε να έχεις συγκεντρωμένα όλα τα αγαπημένα σου κομμάτια με βάση το είδος μουσικής ή τη διάθεσή σου! Εκτός από το Spotify, άλλες πολύ δημοφιλείς μουσικές πλατφόρμες είναι το Apple Music, το Tidal, το Deezer και το Amazon Music Unlimited.
-
Εκπαίδευση
Υπάρχουν πάρα πολλές πλατφόρμες που προσφέρουν online μαθήματα με μηνιαία συνδρομή. Μία από αυτές είναι το Masterclass, μια online πλατφόρμα, η οποία προσφέρει μια τεράστια γκάμα από μαθήματα από επαγγελματίες που έχουν ξεχωρίσει σε διάφορους τομείς, όπως ο αθλητισμός, η μαγειρική και η υποκριτική. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι γνωστή για το υψηλό επίπεδο των μαθημάτων που προσφέρει και τους διάσημους καθηγητές που τα παραδίδουν, όπως η Naomi Campbell, η Annie Leibovitz, ο Gordon Ramsay, η Christina Aguilera, ο Steve Martin και η Anna Wintour.
Μια άλλη πολύ γνωστή πλατφόρμα είναι το Skillshare, το οποίο έχει χιλιάδες δημιουργικά μαθήματα, όπως φωτογραφία, λήψη βίντεο, επεξεργασία εικόνας, συγγραφή, ζωγραφική, κέντημα και άλλα. Ακόμα μερικές από τις καλύτερες online εκπαιδευτικές πλατφόρμες είναι το Coursera, το LinkedIn Learning και το Learn Upon.
-
Γυμναστική
Από την εποχή της πανδημίας και μετά, οι πλατφόρμες με online μαθήματα γυμναστικής έχουν αποκτήσει νέα δυναμική! Μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες είναι το Daily Burn, το οποίο σου δίνει πρόσβαση σε αμέτρητα μαθήματα γυμναστικής κάθε είδους, από pilates μέχρι HIIT και από ειδικά προγράμματα για αρχάριους μέχρι γυμναστική για εγκύους.
Ανάλογα με τους στόχους που έχεις (κάψιμο λίπους, απώλεια κιλών, γράμμωση κτλ) μπορείς να δημιουργήσεις ένα στοχευμένο πλάνο διατροφής και εκγύμνασης. Αν πάλι είσαι fan ενός συγκεκριμένου είδους γυμναστικής, τότε μπορείς να επιλέξεις μια πλατφόρμα που ειδικεύεται σε ένα ένα είδος, όπως το Glo για γιόγκα, το Barre3 για barre, το Jefit για προπονήσεις δύναμης και το Pilatesology για πιλάτες.
-
Σειρές και ταινίες
Εκτός από το Netflix, υπάρχουν και άλλες streaming πλατφόρμες με τεράστια γκάμα από σειρές και ταινίες, όπως το Disney Plus, το οποίο δίνει πρόσβαση σε πολύ πλούσιο περιεχόμενο σειρών, ταινιών και ντοκιμαντέρ όχι μόνο από τη Disney, αλλά και από τη Marvel, την Pixar, το National Geographic και πολλά άλλα.
To ΗΒΟ Max είναι άλλη μια πλατφόρμα, η οποία διαθέτει μεγάλη γκάμα βραβευμένων σειρών και ταινιών που ανανεώνονται συνεχώς. Άλλες κορυφαίες επιλογές για streaming είναι το Hulu, το Apple TV Plus, το Peacock και το Amazon Prime Video.
Οι μηνιαίες συνδρομές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού πλέον σχεδόν τα πάντα πωλούνται με συνδρομές, από γυμναστήρια μέχρι μαθήματα ζωγραφικής. Με ένα σχετικά μικρό ποσό το μήνα έχεις εύκολη πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών, οπότε γίνεται πολύ πιο εύκολο να κάνεις όσα ανέβαλες, από το να ξεκινήσεις kickboxing, μέχρι να μάθεις πως να ανοίγεις φύλλο!
Ελλάδα
Εκλογές 2023 – Η εκλογική βραδιά γίνεται digital: Στις 21.00 το αποτέλεσμα, ως τα μεσάνυχτα οι σταυροί των βουλευτών
Δημοσιεύθηκε
1 μήνα πρνστις
16 Φεβρουαρίου 2023 10:24
Μπορεί ακόμα να μην ξέρουμε και επισήμως την ημερομηνία των εκλογών, όσο και αν όλοι εργάζονται με άξονα την 9η Απριλίου, πλην όμως το κυβερνητικό επιτελείο κάνει κανονικά προετοιμασία για την εκλογική βραδιά, η οποία θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η βασικότερη αλλαγή έγκειται στην ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας μετάδοσης των αποτελεσμάτων, με αποτέλεσμα η έκβαση της αναμέτρησης, αλλά και η πορεία της σταυροδοσίας να δημοσιοποιούνται πολύ νωρίτερα από τα συνηθισμένα. Κάτι, βεβαίως, που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πορεία ορισμένων τηλεοπτικών πάνελ.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, συνεπώς, σχεδόν το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων θα είναι εφοδιασμένοι με tablet, ενώ το 2019 μόλις το 30% αυτών είχε συσκευές άμεσης μετάδοσης του αποτελέσματος. Όσοι δεν έχουν tablet, θα χρησιμοποιήσουν κινητά τηλέφωνα. Όλες οι φορητές συσκευές θα είναι εφοδιασμένες με το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης των αποτελεσμάτων (SRT), με την καταγραφή των ψήφων και των σταυρών να πηγαίνει απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών.
Κάπως έτσι, τα ορόσημα της εκλογικής βραδιάς διαφοροποιούνται σημαντικά, μιας και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας θα δημιουργήσει μια κατάσταση που παραπέμπει στον τρόπο μετάδοσης αποτελεσμάτων της Κύπρου, όπου η βραδιά στις προεδρικές εκλογές είχε τελειώσει πριν τις 21:00. Εν προκειμένω, με βάση την προσομοίωση που έχει γίνει, στις 20:00 θα έχουμε αποτέλεσμα στο 25%+ της επικράτειας. Υπενθυμίζεται ότι ως τώρα, περίπου στις 21:00 είχαμε την πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic στο 10% της επικράτεις. Πλέον, στις 21:00, θα έχουμε πλέον αποτέλεσμα σχεδόν για το 80% της επικράτειας.
Παράλληλα, εξίσου νωρίς θα λήξει και το θρίλερ με τους σταυρούς των βουλευτών. Με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, μέχρι τα μεσάνυχτα, θα ξέρουμε πού έχει κάτσει η μπίλια της σταυροδοσίας, κάτι που θα βάλει τέλος στο ολονύχτιο θρίλερ που συχνά παίζεται για ώρες και έχει ως αποτέλεσμα βουλευτές να γίνονται… καρδιακοί, μέχρι να κάτσει η μπίλια της έδρας ή της κατάταξης.
Τέλος, με βάση την ηλεκτρονική μετάδοση της πορείας των ψήφων, την ημέρα των εκλογών θα έχουμε ανακοίνωση συμμετοχής τρεις φορές από το υπουργείο Εσωτερικών σε επίσημη βάση.
Όλα αυτά, βεβαίως, μένει να δοκιμαστούν επί του πρακτέου, εφόσον, όμως, οι αλλαγές αυτές, για τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών έχει γνώση, υλοποιηθούν, τότε θα έχουμε εν τοις πράγμασι μια τομή στον τρόπο μετάδοσης του εκλογικού αποτελέσματος.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Διεθνή
Πτήση 17 ωρών με… πιλότο την τεχνητή νοημοσύνη
Δημοσιεύθηκε
1 μήνα πρνστις
14 Φεβρουαρίου 2023 15:00
Ένα εκπαιδευτικό μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χωρίς την εμπλοκή πιλότου για περισσότερες από 17 ώρες, υπό τον έλεγχο μόνο της τεχνητής νοημοσύνης, όπως αποκάλυψε η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία, Lockheed Martin.
Ήταν η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να πιλοτάρει ένα μαχητικό αεροσκάφος.
Η δοκιμή έγινε με το σκάφος VISTA (Variable In-flight Simulation Test Aircraft), το οποίο μπορεί να μιμηθεί στον αέρα χαρακτηριστικά άλλων αεροσκαφών. Η πτήση έγινε από τη βάση Έντουαρντς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια.
Το VISTA, που είναι μια τροποποιημένη έκδοση του αεροσκάφους F-16D Block 30 Peace Marble II με αναβαθμισμένα εξαρτήματα του Block 40, αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και την εταιρεία Calspan.
Η Lockheed Martin, που εδρεύει στο Μέριλαντ, έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει το 2023 να αναπτύσσει την τεχνητή νοημοσύνη για την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, με στόχο την ανάπτυξη αυτόνομων μαχητικών αεροσκαφών.
Ροή ειδήσεων
Ευχές Τσαβούσογλου σε Δένδια για την επέτειο της 25ης Μαρτίου!
«Χρέος μας να γίνουμε ένα σύγχρονο κράτος…»
Αρκαδία: Τραγικός επίλογος για τον 45χρονο που είχε εξαφανιστεί – Εντοπίστηκε η σορός του σε πηγάδι
Πελετίδης για 25η Μαρτίου: “Δεν μπορούμε να ζούμε σαν σκλάβοι”
Μεγαλειώδης και εντυπωσιακή η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Πάτρα
Σοκ το κόστος ανανέωσης του διπλώματος
Με λαμπρότητα Δοξολογία στην Ευαγγελίστρια(ΦΩΤΟ)
Πρεσβεία του Ισραήλ: Χρόνια πολλά στον ελληνικό λαό
ΔΥΠΑ: Αυτοί οι δικαιούχοι μπορούν να πάρουν επίδομα 400 ευρώ στο νέο πρόγραμμα κατάρτισης
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από τη ζωή η Χριστίνα Κυριαζοπούλου
-
Υγεία16 ώρες πρν
Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα5 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Τρίτη (21/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Δευτέρα (20/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (23/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα1 ημέρα πρν
ΠΑΤΡΑ: Πατέρας γιατρών ο άνδρας που έπεσε στο κενό στην Αγυιά
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο Νίκος Παπασταματόπουλος
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο του 37χρονου Απόστολου Μαυρέλη