Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023
Connect with us

Οικονομία

Συνταξιούχοι: Έρχεται επίδομα προσωπικής διαφοράς – Τα σενάρια που εξετάζονται για τους δικαιούχους και τα ποσά

Δημοσιεύθηκε

στις

Έρχεται επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για εφάπαξ ενίσχυση έως 300 ευρώ ή και 400 ευρώ σε 800.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά και δεν έχουν καμία αύξηση για το 2023. Οι παραπάνω δηλαδή θα πάρουν ένα επίδομα -δώρο εν όψει Πάσχα παρόμοιο με τα 250 ευρώ που πήραν οι συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα και άλλες κατηγορίες πολιτών χαμηλού εισοδήματος. Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί μια εφάπαξ ενίσχυση με κλιμακούμενο ποσό στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

Τα σενάρια

Το επίδομα δεν θα καλύπτει την προσωπική διαφορά αλλά μπορεί να είναι ανάλογη με αυτήν. ‘Ενα σενάριο είναι να δοθεί  το ίδιο ποσό σε όλους ανεξάρτητα  από την προσωπική διαφορά που έχει καθένας. Ένα άλλο σενάριο είναι να δοθεί κλιμακωτά μια ενίσχυση έως 300 ευρώ ή 400 ευρώ ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.

Η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” παραθέτει  παρακάτω σχετικά παραδείγματα:

 • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 700 ευρώ έως και 1.000 ευρώ που θα μείνουν χωρίς αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς θα πάρουν το υψηλότερο ποσό  (π.χ  300 ευρώ ή 400 ευρώ).
 • Και οι συνταξιούχοι πάνω από τα 1.000 ευρώ θα πάρουν μικρότερο ποσό  (πχ 150 ευρώ -250 ευρώ).

Το κριτήριο που θα καθορίσει και τους δικαιούχους είναι πόσοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά μετά την αύξηση κατά 7,75% και πόσοι θα διατηρήσουν προσωπική διαφορά παρά την αύξηση.  Αφού πληρωθούν  οι αυξήσεις  θα είναι ξεκάθαρο πόσοι θα έχουν μηδενίσει την προσωπική διαφορά  και πόσοι θα τη διατηρούν.

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα που ενδέχεται να παρουσιαστεί με το “ξεκαθάρισμα  των προσωπικών διαφορών” είναι ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι με οριακή αύξηση της τάξεως των 5 ευρώ και 10 ευρώ μετά το μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς, οι οποίοι θα αποκλειστούν από την ενίσχυση που εξετάζεται για όσους δεν πάρουν αύξηση.

Στην πράξη κάποιοι συνταξιούχοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά με οριακό κέρδος που μπορεί να είναι μικρότερο από το επίδομα που εξετάζεται. Για παράδειγμα συνταξιούχος με καθαρή αύξηση 10 ευρώ και πάνω από την προσωπική διαφορά θα κερδίσει 120 ευρώ για όλο το 2023, ενώ το επίδομα που εξετάζεται για όσους δεν ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά μπορεί να είναι 250 ευρώ ή 300 ευρώ.  Για να αποφευχθούν τέτοιες στρεβλώσεις είναι πολύ πιθανό το επίδομα να είναι ίδιο με την ετήσια αύξηση που θα είχαν οι συνταξιούχοι αν δεν υπήρχε η προσωπική διαφορά αλλά με ένα πλαφόν έως 300 ευρώ ή 400 ευρώ.

Ένα άλλο σενάριο είναι να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και να πάρουν επίδομα 250 ευρώ με 300 ευρώ  και οι συνταξιούχοι πάνω από τα 800 ευρώ που είχαν αποκλειστεί από την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ  που πληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο  Φεβρουάριος

Το βέβαιο είναι ότι το θέμα  της ενίσχυσης των συνταξιούχων που λαμβάνουν προσωπική διαφορά και εξαιρούνται των αυξήσεων είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης και μέσα στον Φεβρουάριο θα γίνει γνωστός ο τρόπος που θα ενισχυθούν.  Αυτό που έχει αποκλειστεί από την επεξεργασία του νομοσχεδίου είναι να “παγώσει” η προσωπική διαφορά (πολλώ δε μάλλον να καταργηθεί) και να δοθεί μόνιμη αύξηση στην υπόλοιπη  σύνταξη. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη  εκτιμούν πως μια τέτοια επιλογή θα σηματοδοτούσε εξαίρεση εις βάρος των νέων συνταξιούχων που δεν έχουν  προσωπική διαφορά, ακόμη και αν παίρνουν 20% ή και 30% μικρότερες συντάξεις από τους παλαιότερους.

Οικονομία

Φορολοταρία: Σήμερα η κλήρωση για τις συναλλαγές Φεβρουαρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Κληρώνει σήμερα για τη φορολοταρία Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ  η 8η δημόσια κλήρωση για συναλλαγές θα διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη, στις 12:30 το μεσημέρι.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης της φορολοταρίας μέσα από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Περισσότερα

Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Πότε πληρώνεται στους δικαιούχους η τρίτη δόση

Δημοσιεύθηκε

στις

Εντός Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους η τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης.

Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το χρονοδιάγραμμα με τις προθεσμίες καταχώρισης για το επίδομα θέρμανσης

Η καταχώριση των αποδείξεων δεν αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς τα στοιχεία αγοράς αντλούνται απευθείας από το σύστημα Ηφαιστος. Έτσι, ο δικαιούχος του επιδόματος δεν χρειάζεται να υποβάλλει κανένα παραστατικό μετά την αγορά.

-Για αγορές από 1 Οκτωβρίου 2022 έως και 31 Μαρτίου 2023 η προθεσμία καταχώρισης είναι έως 15 Απριλίου 2023.

-Για το φυσικό αέριο η προθεσμία καταχώρισης είναι έως την 31η Μαΐου 2023 για παραστατικά με ημερομηνία έκδοσης έως την 16η Μαϊου 2023.

-Για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης η προθεσμία καταχώρισης είναι έως την 15η Ιουλίου 2023 για παραστατικά έως την 30ή Ιουνίου 2023.

Το συνολικό ποσό για το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται για την τρέχουσα περίοδο σε 300 εκατ. ευρώ, από 174 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περσινή. Οι δικαιούχοι θα λάβουν 100 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

-Επιδότηση φυσικού αερίου

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Ειδικά για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης θα καταχωρούνται έως τις 15 Ιουλίου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 30 Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023.

Η καταβολή των ανωτέρω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολής

Περισσότερα

Ελλάδα

Καλάθι του νονού: Σήμερα η πρεμιέρα του – Λαμπάδες, σοκολατένια αυγά και 10 κατηγορίες παιχνιδιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρεμιέρα  κάνει σήμερα, Τετάρτη, 29 Μαρτίου, το ” καλάθι του νονού”.

To μέτρο αυτό θα λειτουργήσει στα πρότυπα του «καλαθιού του Άη Βασίλη» και θα ισχύσει έως το Μεγάλο Σάββατο, 15 Απριλίου 2023, προκειμένου να διευκολύνει τις αγορές των νονών για τα βαφτιστήρια τους ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Το καλάθι αυτό θα περιλαμβάνει 12 συνολικά κατηγορίες παιχνιδιών ως εξής: λαμπάδες και παιχνίδια, σοκολατένια αυγά, επιτραπέζια και παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια), οχήματα – τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα), λούτρινα και μουσικά παιχνίδια.

Πόσο θα κοστίσουν τα δώρα για τα βαφτιστήρια φέτος

Το Mega παραθέτει παρακάτω τη λίστα με το κόστος για δώρα των βαφτιστηριών φέτος:

1. Τσουρέκι κλασικό 380 γραμμαρίων: 

 • Αυτό κοστίζει φέτος στα 3,30 ευρώ από 2,48 ευρώ που ήταν πέρυσι η τιμή του και είναι ίδιας ετικέτας.
 • Δηλαδή καταγράφηκε μια αύξηση της τάξεως 82 λεπτών ή 33%.

2.Τσουρέκι Θεσσαλονίκης  500 γραμμαρίων:

 • Η τιμή του φέτος ανέρχεται στα 3,80 ευρώ από 2,94 ευρώ που ήταν πέρυσι.
 • Δηλαδή υπάρχει μια αύξηση σχεδόν 90 λεπτών ή σχεδόν 29, 25 %.

3. Σοκολατένια αυγά με παιχνίδι  

Αυγό γάλακτος 220 γραμμαρίων με παιχνίδι

 • Φέτος κοστίζει 9,40 ευρώ από  8,37 ευρώ κόστιζε πέρυσι.
 • Έχει πάρει μια αύξηση της τάξεως του 1 ευρώ, δηλαδή 12,3%

Αυγό 150 γραμμαρίων με ένα παιχνίδι

 • Φέτος η τιμή του διαμορφώνεται στα 10, 98 ευρώ από 10,42  ευρώ που κόστιζε πέρυσι.
 • Δηλαδή υπάρχει μια αύξηση 5,37 ευρώ

4. Οι λαμπάδες 

Λαμπάδες με απλό παιχνίδι:

 • Φέτος η τιμή τους διαμορφώνεται στα 20 ευρώ από 18 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Απλές λαμπάδες

 • Φέτος κοστίζουν από 0, 99 ευρώ έως και 4,99 ευρώ σε σχέση με 0,70 ευρώ και 4,50 ευρώ που κόστιζαν πέρυσι.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα