Connect with us

Διεθνή

Πετρέλαιο: Μεταφορές ρωσικού αργού από πλοίο σε πλοίο

Published

on

Ποσότητες – ρεκόρ αργού πετρελαίου Ουραλίων μεταφέρει διά θαλάσσης η Ρωσία, στην προσπάθειά της να αντιπαρέλθει το αυξημένο κόστος μεταφοράς μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, συνολικά πάνω από 14 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν στη θάλασσα αυτό τον μήνα. Στις αρχές του περασμένου μήνα, η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευσε σχεδόν όλες τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία, ενώ εντάχθηκε στο σχέδιο του G7 που περιορίζει στα 60 δολάρια την τιμή στην οποία η Μόσχα μπορεί να πωλεί κάθε βαρέλι της. Ως αποτέλεσμα, το κόστος ναύλων εκτινάχθηκε στα ύψη, καθώς τα πλοία γίνονταν πιο δυσεύρετα.

Οι μεταφορές από πλοίο σε πλοίο αποτελούν ρουτίνα στο εμπόριο πετρελαίου, με κέντρο της δραστηριότητας αυτής την ισπανική πόλη Θέουτα, στη βόρεια ακτή της Αφρικής, αλλά και την Καλαμάτα. Παράλληλα, τα δεξαμενόπλοια που μπορούν να κινούνται στον πάγο δεν μπορούν να απομακρυνθούν πολύ από τη Βαλτική, καθώς είναι απαραίτητα κατά τον ρωσικό χειμώνα και όσο μακριά πλέουν, τόσο περισσότερο χρόνο θέλουν για να επιστρέψουν. Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αργού Ουραλίων, όμως, μεταφέρεται χιλιάδες μίλια μακριά, στην Ασία, με σχετικά μικρά δεξαμενόπλοια λόγω του ευρωπαϊκού μποϊκοτάζ. Τα πλοία αυτά, όμως, δεν είναι τόσο κατάλληλα για εμπορικές συναλλαγές μεγάλων αποστάσεων.

Πάνω από 14 εκατομμύρια βαρέλια εκτιμάται ότι θα διακινηθούν μέσω θαλάσσης αυτό τον μήνα.

Μέχρι στιγμής, συνολικά πέντε υπερδεξαμενόπλοια συμμετέχουν στις μεταφορές ρωσικού αργού από πλοίο σε πλοίο.

Τρία από αυτά ολοκλήρωσαν το έργο τους στη Θέουτα και έπλευσαν στην Ασία. Δύο ακόμη περιμένουν στο ισπανικό λιμάνι, ενώ τουλάχιστον έξι σαφώς μικρότερα, που έχουν περίπου το ένα τρίτο της μεταφορικής ικανότητας, αναμένεται να φθάσουν εκεί μέχρι το τέλος του μήνα, φορτωμένα πετρέλαιο Ουραλίων από τα λιμάνια της Βαλτικής.

BLOOMBERG

Ροή ειδήσεων

Advertisement