Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ποντάρισμα στην όξυνση και στα… αριστερά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Γιατί, άραγε, θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτή η ιστορία των υποκλοπών και των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έχει πολιτικό «ψωμί» και επιμένουν, ενώ σε όλες τις δημοσκοπήσεις το θέμα αξιολογείται αρκετά χαμηλά από τους πολίτες (όπου κυριαρχεί το ζήτημα της ακρίβειας);

Η απάντηση μάλλον έχει τρία σκέλη:

Πρώτον, γιατί με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι μπορεί να πληγεί η ηθική ακεραιότητα προσωπικά του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι και το «βαρύ χαρτί» της κυβέρνησης και της Ν.Δ.

Δεύτερον, γιατί μία ισχυρή πολιτική κόντρα κορυφής ανεβάζει την συσπείρωση του κόμματος (όπως και της Ν.Δ., βέβαια), κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει των εκλογών της απλής αναλογικής καθώς μειώνει τις διαρροές προς τα κεντροαριστερά.

Τρίτον, γιατί αντιλαμβάνονται ίσως ότι δεν μπορούν να «χτυπήσουν» της Ν.Δ. στα θέματα της οικονομίας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής (εθνικά θέματα).

Με βάση τα παραπάνω πάντως, εξάγεται ένα συμπέρασμα: Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποσκοπεί τόσο στο να μειώσει τα ποσοστά της Ν.Δ., όσο στο να αυξήσει τα δικά του. Να κερδίσει ψήφους κυρίως από την πιο «αριστερή πτέρυγα» και ενδεχομένως, να «επαναπατρίσει» ψηφοφόρους που έχασε μετά το τρίτο μνημόνιο. Πρόκειται για μία «δεξαμενή», στην οποία προφανώς ποντάρουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Και από εκεί και πέρα, θα προσπαθήσουν να «γρατσουνίσουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο περισσότερο γίνεται.

Δεν ξέρουμε εάν το συγκεκριμένο θα είναι το κορυφαίο «πολιτικό επεισόδιο» πάνω στο οποίο θα δομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την προεκλογική του εκστρατεία, μιλώντας για «ήθος», για «κάθαρση», για «δημοκρατία». Ενδεχομένως να δούμε κι άλλα. Είναι ολοφάνερο όμως ότι αποτελεί έναν από τους πιο μεγάλους -αν όχι τον μεγαλύτερο- πυλώνα της προεκλογικής του στρατηγικής.

Και είναι επίσης χαρακτηριστικό όσων ακολουθήσουν ότι την ώρα που η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρωνόταν στην Αθήνα και ετοιμαζόταν για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευε σε έργα στην Κρήτη. Το έχουμε ξαναγράψει: Ο πρωθυπουργός και η Ν.Δ. θα πάνε στις εκλογές, δείχνοντας έργο και επιλέγοντας το προφίλ της αποτελεσματικότητας και της νηφαλιότητας. Δεν ποντάρουν στην «αριστερή» πτέρυγα, αλλά στο πιο μετριοπαθές ακροατήριο του μεσαίου χώρου. Και οι κάλπες θα δείξουν ποια πλευρά θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα.


Ροή ειδήσεων

Advertisement