Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Αυστραλία: Δημοψήφισμα για αναγνώριση των δικαιωμάτων των Αβοριγίνων

Δημοσιεύθηκε

στις

Δημοψήφισμα για την αναγνώριση των Αβορίγινων ως του πρώτου λαού της ηπείρου και την εξασφάλιση του δικαιώματος ψήφου τους στο κοινοβούλιο θα διεξαχθεί στην Αυστραλία το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αυστραλοί θα ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναγνώριση των πληθυσμών των Αβορίγινων και των νησιωτών του στενού Τόρες ως οι πρώτοι λαοί της ηπείρου «το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει πρώτα να ψηφίσουμε έναν νόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, και αυτό έχει προγραμματιστεί για την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου το 2023. Στη συνέχεια θα προετοιμαστεί ένα νομοσχέδιο για την τροποποίηση του συντάγματος, το οποίο πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Ύστερα από αυτό, θα διεξαχθεί ψηφοφορία σε διάστημα τριών έως έξι μηνών», είπε ο κ. Αλμπανέζε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Όπως εξήγησε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, εάν εγκριθούν κατά την ψηφοφορία οι τροποποιήσεις του συντάγματος της χώρας που προτείνει η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των αυτόχθονων πληθυσμών θα λάβουν όχι μόνο αναγνώριση, αλλά και την ευκαιρία να δημιουργήσουν κάποιου είδους συμβουλευτικό σώμα στο κοινοβούλιο. «Αυτή η δομή δεν θα έχει δικαίωμα βέτο, δεν θα μπορεί να διαχειριστεί κυβερνητικά προγράμματα και έργα και δεν θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Μόνο αναγνώριση και διαβουλεύσεις – γι’ αυτό μιλάμε», τόνισε ο κ. Αλμπανέζε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η ομάδα εργασίας για ζητήματα δημοψηφίσματος, που ιδρύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, θα «παρέχει σύντομα πρόσθετες πληροφορίες για τις προτεινόμενες αλλαγές στο σύνταγμα» και θα δημοσιεύσει όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Πηγή: TASS


Ροή ειδήσεων

Advertisement