Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Λύθηκε το μυστήριο του ναυαγίου του 17ου αιώνα που βυθίστηκε ανοιχτά του Σάσεξ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενώ το ναυάγιο βυθίστηκε το 1672 και ανακαλύφθηκε το 2019 στις ακτές του Σάσεξ, μέχρι τώρα ήταν γνωστό ως «Άγνωστο ναυάγιο στο Ίστμπουρν».

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει τώρα το ναυάγιο ως το ολλανδικό πολεμικό πλοίο Klein Hollandia.

Κατασκευασμένο το 1656 και ιδιοκτησία της Ναυαρχίας του Ρότερνταμ, το πλοίο συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες μάχες στον δεύτερο αγγλο-ολλανδικό πόλεμο από το 1665 έως το 1667.

Τον περασμένο χρόνο, ειδικοί εργάζονται για την ταυτοποίηση του πλοίου. Χρησιμοποίησαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το ναυάγιο, καθώς και αρχειακή έρευνα και ανάλυση των δειγμάτων ξύλου.

Οι ειδικοί λένε ότι η κατάσταση του ναυαγίου είναι αξιοσημείωτη και θα μπορούσε να προσφέρει πληθώρα πληροφοριών για το πώς κατασκευάστηκαν τα ολλανδικά πλοία του 17ου αιώνα αλλά και για τις δραστηριότητες του πολεμικού πλοίου κατά το τελευταίο του ταξίδι.

Ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, λόρδος Πάρκινσον, είπε ότι η αναγνώριση «προσφέρει μια ματιά στον 17ο αιώνα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τη ναυτική ιστορία αυτής της περιόδου και να αποκαλύψουμε θησαυρούς που ήταν στον βυθό της θαλάσσης για εκατοντάδες χρόνια».

Μετά την ανακάλυψή του, το ναυάγιο θεωρήθηκε τόσο σημαντικό, που του χορηγήθηκε το υψηλότερο επίπεδο προστασίας βάσει του νόμου περί προστασίας των ναυαγίων του 1973.

Ένα μεγάλο μέρος από τα ξύλινα ύφαλα, κανόνια, ιταλικά μαρμάρινα πλακίδια και κομμάτια ιταλικής κεραμικής ήταν μεταξύ των υλικών που βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας.

Τα πλακάκια προορίζονταν για την Ολλανδία και θα προορίζονταν για την κατασκευή πολυτελών κατοικιών.

Ο Μαρκ Μπίτι-Έντουαρντς, διευθύνων σύμβουλος της Ναυτικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, είπε ότι τα κανόνια του πλοίου, τα κομμένα μαρμάρινα πλακάκια και τα κεραμικά υποδηλώνουν ότι είναι ολλανδικό πλοίο που επέστρεφε από την Ιταλία.

«Τώρα, έπειτα από τέσσερα χρόνια έρευνας, μπορούμε με σιγουριά να αναγνωρίσουμε το σκάφος».

Πηγή: SkyNews


Ροή ειδήσεων

Advertisement