Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Εισβολή ενόπλων σε νοσοκομείο στην Αϊτή – Εκτέλεσαν ασθενή

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη βίαιη αρπαγή και εκτέλεση ασθενή μερικά μέτρα από νοσοκομείο στην αϊτινή πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ανακοινώνοντας παράλληλα πως αναστέλλει τις δραστηριότητές της στο εν λόγω θεραπευτήριο.

Η γνωστή ΜΚΟ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως ανέστειλε τις δραστηριότητές της σε νοσοκομείο στην αϊτινή πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, μετά την εισβολή ενόπλων που άρπαξαν βίαια ασθενή προτού τον εκτελέσουν σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων.

«Έβγαλαν ασθενή τραυματισμένο από σφαίρα από την αίθουσα των επειγόντων περιστατικών και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ με μια σφαίρα στο κεφάλι», τόνισε η ΜΚΟ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το τραγικό περιστατικό, που εκτυλίχθηκε προχθές Πέμπτη το απόγευμα, ήταν το δεύτερο αυτής της φύσης μέσα σε έξι μήνες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, σε προάστιο της αϊτινής πρωτεύουσας, όχι μακριά από ζώνες που ελέγχουν πλήρως οι συμμορίες.

«Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια, ούτε των ασθενών μας ούτε των ομάδων μας, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» στη συγκεκριμένη δομή υγείας, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Αϊτή, ο Μπενουά Βασέρ.

«Είναι λυπηρό, αλλά υπάρχουν στιγμές που πλέον δεν έχεις επιλογή: ο νεκρός γιατρός δεν μπορεί να θεραπεύσει», εξήγησε.

Παρούσα για πάνω από τριάντα χρόνια στη φτωχή χώρα της Καραϊβικής, η ΜΚΟ αποτελεί συχνά την μοναδική επιλογή για την παροχή ιατρικής περίθαλψης για εκατοντάδες χιλιάδες Αϊτινούς, που δεν έχουν τα μέσα για να πληρώσουν ιδιωτικές κλινικές ή νοσοκομεία.

Η διακοπή των υπηρεσιών της MSF σε αυτό το νοσοκομείο, στην κοινότητα Καρφούρ, στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, σημαίνει πως δεν θα υπάρχει τμήμα επειγόντων περιστατικών, που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες δωρεάν σε 800.000 ανθρώπους, υπογράμμισε ο κ. Βασέρ.

Οι βαριά οπλισμένες συμμορίες, οι οποίες ελέγχουν πάνω από τη μισή επικράτεια της Αϊτής, έχουν πολλαπλασιάσει το τελευταίο διάστημα τις απαγωγές για λύτρα και τις δολοφονίες.

Την Τετάρτη, μέλη συμμοριών σκότωσαν έξι αστυνομικούς εξαπολύοντας επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον αστυνομικού τμήματος στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Τα κέντρα υγείας δεν αποτελούν ασφαλή καταφύγια. Οι τέσσερις από τους αστυνομικούς που δολοφονήθηκαν την Τετάρτη είχαν τραυματιστεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα, προτού τους «βγάλουν» από την κλινική όπου τους παρέχονταν φροντίδες μέλη συμμοριών «για να τους εκτελέσουν», διευκρίνισε η αστυνομία.

Παρά το όργιο βίας, η MSF διαβεβαίωσε πως δεν σκοπεύει, για την ώρα τουλάχιστον, να αποσύρει την αποστολή της από τη χώρα. Ο κ. Βασέρ επισήμανε πως η οργάνωση έχει «εξαιρετική» αποδοχή από τον πληθυσμό και άλλους παράγοντες και «χάρη σε αυτό» μπορεί να συνεχίζει τη δραστηριότητά της.


Ροή ειδήσεων

Advertisement