Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Καιρός: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα – Η πρόγνωση του Σαββατοκύριακου

Δημοσιεύθηκε

στις

Χειμωνιάτικος θα παραμείνει ο καιρός σήμερα και αύριο, με το κύμα κακοκαιρία να έχει περάσει, όμως τις βροχές να επιμένουν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ενώ χιόνια αναμένονται και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια, σε αντίθεση με τα νότια που θα φτάσει έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Την ώρα που οι μετεωρολόγοι διαφωνούν για το πότε θα χιονίσει και στις πεδινές περιοχές, με τον Σάκη Αρναούτογλου να προβλέπει τσουχτερό κρύο στις αρχές Φεβρουαρίου και χιόνια στα πεδινά και τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρή Κολυδά, να σημειώνει πως το μόνο σίγουρο είναι η πτώση της θερμοκρασίας, αφήνοντας αιχμές για τις προβλέψεις των υπολοίπων, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr αναφέρει πως οι χιονοπτώσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου έχουν επαναφέρει την έκταση της χιονοκάλυψης στον μέσο όρο της περιόδου 2004-2022.

Στα ορεινά της Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Θεσσαλίας το ύψος χιονιού χθες ξεπερνούσε το 1 μέτρο πάνω από τα 1.500 μέτρα υψόμετρο. Η παρακάτω εικόνα που ελήφθη και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 την Πέμπτη 26/1, δείχνει την κατανομή της χιονοκάλυψης στην Ήπειρο, γύρω από τα Ιωάννινα.

sentinel2_hpeiros_260123

Παράλληλα σημειώνει πως ελάχιστα χιονοδρομικά κέντρα βρίσκονται σε λειτουργία, και ένα από αυτά είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο του Βόρα (Καϊμακτσαλάν) στον νομό Πέλλας.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει μια σειρά εικόνων από την κάμερα καιρού του meteolive.gr δίπλα στον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, που αποτυπώνουν την αλλαγή του τοπίου μεταξύ 4 και 27 Ιανουαρίου 2023.

Meteo.gr: Οι χιονοπτώσεις στο Χ/Κ Καϊμάκτσαλαν • 04-27 Ιανουαρίου 2023
Ο καιρός σήμερα

Aρχικά βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοιας, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα μέχρι το πρωί θα σταματήσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά με προοδευτικά το μεσημέρι και στα νησιωτικά τμήματα. Τις πρωινές ώρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα Επτάνησα, φαινόμενα που βαθμιαία από το μεσημέρι θα επεκταθούν σε περιοχές της δυτικής και νότια ηπειρωτικής χώρας και στη συνέχει σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά ηπειρωτικά τμήματα της και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -3 έως 9-10, στην Ήπειρο από 0 έως 13 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -2 έως 13, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 14, στα Επτάνησα από 4 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 5 έως 13, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα από 8 έως 15 βαθμούς, και στην Κρήτη από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο αρχικά θα πνέουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις 6-8 μποφόρ, αλλά προοδευτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 5 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με ίδιες εντάσεις. Στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι ανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου είναι πθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια θαλάσσια-παράκτια τμήματα. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια από δυτικές πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια-παράκτια μεμονωμένες καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια δυτικοί πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων από τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικές πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ και μόνο στα βόρεια θα είναι ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29-01-2023
Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές κυρίως στα βόρειοανατολικά.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα δυτικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα κεντρικά και τα βόρεια τους 8 με 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 12 με 15 και κατά τόπους στη νότια νησιωτική χώρα τους 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.


Ροή ειδήσεων

Advertisement