Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

«Ζεσταίνουν» τις μηχανές τους οι αγρότες – Τα αιτήματά τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Στους δρόμους κατεβαίνουν στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες της Θεσσαλίας με τα τρακτέρ τους. Οι αγρότες θα στήσουν μπλόκο στον κυκλικό κόμβο της Καρδίτσας επί του αυτοκινητόδρομου Ε65.

Σημειώνεται πως η απόφαση οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Καρδίτσα, με τη συμμετοχή των Αγροτικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων από τη Θεσσαλία.

Μερικά από τα κύρια αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας είναι μεταξύ άλλων:

  • Ανακούφιση και λήψη μέτρων για το υψηλό κόστος παραγωγής, λόγω της αύξησης σε όλα τα γεωργικά εφόδια και στο ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Αναπλήρωση του εισοδήματος.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Τι λέει ο πρόεδρος του ΕΟΑΣΚ για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Για τα αιτήματα των αγροτών μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΑΣΚ, Κώστας Τζέλλας στο MEGA. «Στην Εθνική Οδό Καρδίτσας – Λάρισας και την παλιά Εθνική Καρδίτσας – Αθηνών έχουμε αποφασίσει να βγούμε, με τη συμπαράσταση και των συναδέλφων από τα Τρίκαλα και αύριο θα έχουμε συναδέλφους και από τον Νομό Λάρισας για συμπαράσταση σε αυτόν τον αγώνα και στήριξη», σημείωσε και εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο πραγματοποιούν οι αγρότες κινητοποιήσεις.

«Οι κινητοποιήσεις δεν έχουν σταματήσει. Απλά τα προβλήματα είναι πολλά. Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Το κόστος παραγωγής είναι πάρα πολύ υψηλό, σε πάρα πολλά προϊόντα η τιμή δε καλύπτει το κόστος παραγωγής» είπε και ανέφερε ένα σχετικό παράδειγμα.

«Οι παραγωγοί πληρώθηκαν με 25 λεπτά και 30 λεπτά για ροδάκινα, μήλα κλπ ενώ αυτοί καλούνται να τα αγοράσουν 5 και 6 φορές επάνω. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα όταν μιλάμε για την διαφορά που υπάρχει από το  χωράφι στο ράφι» τόνισε. Την ίδια ώρα επεσήμανε πως μπορεί να μειώθηκε η τιμή στο σιτάρι σε σχέση με πέρυσι αλλά το ψωμί και όλα όσα βγαίνουν από το σιτάρι δεν έχει πέσει η τιμή τους. «Όλοι μας περιμένουμε νέο κύμα ακρίβειας. Η τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει υπερβολικά πολύ καθώς έχει φτάσει στα 2,20 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που είχε 1,30 ευρώ» είπε.

Για την επιδότηση στο πετρέλαιο

Στην συνέχεια μίλησε και για το αγροτικό πετρέλαιο. «Έδωσε η κυβέρνηση 70 εκατ. ευρώ για το σύνολο των αγροτών και για το σύνολο του πετρελαίου που έχουμε καταναλώσει». «Εμείς αυτό που διεκδικούμε είναι αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο για όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους εάν θέλουμε να ρίξουμε το κόστος παραγωγής. Αυτό είναι το ένα αίτημά μας. Το άλλο είναι το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα.  Παρόλο την επιδότηση που πληρώνουμε εμείς στους παρόχους έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με πριν το 2020….άρα εμείς διεκδικούμε πλαφόν στην τιμή 0,07 λεπτά » τόνισε

Επίσης μίλησε και για το θέμα των λιπασμάτων.  «Αγοράζαμε ένα τσουβάλι λίπασμα 18 ευρώ με 20 ευρώ και τώρα την χρονιά που πέρασε το πληρώσαμε 40 ευρώ με 45 ευρώ. Και θα εξακολουθεί να είναι στα επίπεδα αυτά. Καταλαβαίνετε ότι εκεί που έχει φτάσει το κόστος, εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε » σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement