Connect with us

Ελλάδα

Πώς δρούσε ο 66χρονος ψευτογιατρός: Θεραπείες με κούριερ και… μακροβούτια – Στο φως 4 νέες μαρτυρίες

Published

on

Ο 66χρονος ψευτογιατρός είχε «χτίσει» ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών, από νοσηλευτές μέχρι και «μαϊμού-ασθενείς» που δήθεν θεραπεύτηκαν. Ο 66χρονος καταγγέλλεται πως, μαζί με έναν Γερμανό γιατρό, πωλούσε ελπίδα σε δεκάδες Έλληνες με βαριές παθήσεις.

Του ΑΡΗ ΣΚΑΛΑΙΟΥ

Η δικογραφία που σχηματίζεται περιλαμβάνει ήδη περισσότερες από 15 καταγγελίες. Παράλληλα, σχεδόν σε καθημερινή βάση, νέες μαρτυρίες συμπληρώνουν την πολύκροτη αυτή υπόθεση εξαπάτησης, που ξεκινά από το 2016. Τα κέρδη που προέκυψαν από την αμοιβή που ελάμβανε ο φερόμενος ως «νέος ψευτογιατρός» για τις θεραπείες που προωθούσε υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, την υπόθεση πλέον ερευνά και η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που αναζητεί στοιχεία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Για να πείσει τους ασθενείς να τον εμπιστευτούν, ο 66χρονος αναφερόταν σε δήθεν θεραπείες με βλαστοκύτταρα, καθώς και σε «θαυματουργές ενέσεις» και «πρωτοποριακές θεραπείες με πεπτίδια», ενώ διαφήμιζε και τη συνεργασία του με τον Γερμανό «γενετιστή».

Ακόμη, έλεγε στους απελπισμένους ανθρώπους πως τον… πολεμούσαν οι φαρμακοβιομηχανίες και ότι τον εμπιστεύονταν γνωστά πρόσωπα του πολιτικού, καλλιτεχνικού και αθλητικού χώρου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας που έπασχε από καρκίνο και η οποία δέχθηκε την παρότρυνση νοσηλεύτριας για «γιατρό» που θεραπεύει την ανίατη νόσο. Τελικά, η γυναίκα, μετά από σκέψεις, αρνήθηκε και ακολούθως θεραπεύτηκε ακολουθώντας τις οδηγίες των ιατρών της.

Θεραπεία με κούριερ…

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφει στη Realnews η Ειρήνη Βουράκη, η γνωριμία του πατέρα της, Παντελή, το 2009 με τον φυσικοθεραπευτή, που συστηνόταν ως νευρολόγος, ήταν καταστροφική. «Ήταν εκείνος που έπεισε τον πατέρα μου να διακόψει τη θεραπεία που του έδινε ο νευρολόγος του. Θυμάμαι ότι του είπε “θα τη διακόψεις, θα ακολουθήσεις τη δική μου και σε διάστημα έξι μηνών θα είσαι άλλος άνθρωπος”. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Χειροτέρευε ημέρα με την ημέρα και, όταν είδε ότι δεν είχε καμία βελτίωση, κατάλαβε ότι είχε πέσει θύμα απάτης», λέει η κυρία Βουράκη. «Ακολούθησε τη θεραπεία που του έδωσε με βλαστοκύτταρα. Ζούσαμε στη Χίο και του έστελνε με μεταφορική εταιρεία τα πεπτίδια, τα οποία έβαζε η σύντροφος του πατέρα μου με ενέσεις στην κοιλιά του. Μας είχε πάρει 30.000 ευρώ. Όταν ο πατέρας μου αντιλήφθηκε την απάτη και του ζήτησε πίσω τα χρήματά του, εκείνος του απάντησε “τώρα δεν μπορείς να μου κάνεις τίποτα” και στη συνέχεια εξαφανίστηκε», τονίζει στην «R» η καταγγέλλουσα.

Ο 58χρονος ασθενής, λίγο πριν πεθάνει, το 2010, προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη, υποβάλλοντας σχετική καταγγελία σε βάρος του «γιατρού», αλλά, όπως θυμάται η κόρη του, «δεν κινήθηκε καμία διαδικασία, δεν έγινε τίποτε… Είμαστε αποφασισμένοι τώρα να κινηθούμε δικαστικά εναντίον του, να υπάρξει ηθική δικαίωση για να ηρεμήσει η ψυχή του πατέρα μου εκεί που είναι. Ήταν μόλις 58 ετών…».

«Θα κάνεις… μακροβούτια»

Η «R» εντόπισε και τη γυναίκα που αποκάλυψε τη δράση του φυσικοθεραπευτή, μηνύοντας τον 66χρονο το 2016 για απάτη. Γι’ αυτή την υπόθεση, ο «νευρολόγος» έμεινε εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους, με την υπόθεση να εκδικάζεται τον προσεχή Μάιο.

«Η κόρη μου πλέον είναι τετραπληγική. Έχει καταρρεύσει. Πέσαμε στα αρπακτικά νύχια αυτού του ανθρώπου και ήταν τόσο πειθήνιος ο λόγος και οι υποσχέσεις του που ήρθα σε σύγκρουση με το ίδιο μου το παιδί όταν κατάλαβα ότι ήταν απατεώνας. Της έλεγε ότι “το καλοκαίρι θα κάνεις μακροβούτια στη θάλασσα”. Αναγκάστηκα να φύγω από την εργασία μου για να πείσω την κόρη μου ότι είμαι δίπλα της. Μας χρέωνε 200 ευρώ το κάθε πεπτίδιο και 25.000 ευρώ τα βλαστοκύτταρα. Συνολικά μας απέσπασε 135.000 ευρώ. Τους κόπους μιας ζωής…», δηλώνει στην «R» η μηνύτρια.

Ο 66χρονος είχε συστηθεί και σε αυτήν ως νευρολόγος και είχε υποσχεθεί την ίαση της κόρης της που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας, μέσω μιας πρωτοποριακής θεραπείας. «Χορηγούσε “πρωτοποριακή” θεραπεία, έτσι την έλεγε. Ο Γολγοθάς μας ξεκίνησε όταν ζήτησε από την κόρη μου να διακόψει την κανονική θεραπεία της…», λέει η μητέρα της νεαρής κοπέλας. Η ίδια συγκλονίζει όταν αποκαλύπτει πως, αν και κατάλαβε ότι πρόκειται για απατεώνα, δεν μπορούσε να πείσει το ίδιο της το παιδί να σταματήσει τις συνεδρίες μαζί του. «Δεν βλέπαμε καμία βελτίωση, αλλά εκείνος επέμενε ότι θα γίνει τελείως καλά. Και, το χειρότερο, είχε πείσει και το παιδί μου ότι θα δει βελτίωση. Υπέφερα μέχρι να την πείσω ότι ο άνθρωπος αυτός μας δουλεύει και το μόνο που κάνει είναι οικονομική αφαίμαξη», σημειώνει η μητέρα.

«Δέχθηκα απειλές…»

«Πάσχω από μυοπάθεια, ασθένεια προοδευτική δίχως θεραπεία. Έψαχνα δέκα χρόνια θεραπεία, μέχρι που γνώρισα τον 66χρονο το 2009. Τον συνάντησα και μου είπε το “ποίημα”. Τα χρήματα έλεγε πάντα ότι τα παίρνει ο Γερμανός. Μου είχε δείξει και βίντεο με παιδί που έκανε ποδήλατο, λέγοντας ότι είχε σκλήρυνση και το είχαν θεραπεύσει. Μου έδειχνε και πώς έβαζαν στον εγκέφαλό του τα βλαστοκύτταρα. Το πρώτο κόστος ήταν 30.000 ευρώ, του πλήρωσα τα εισιτήρια, το αυτοκίνητο και όλα τα έξοδα…», λέει στην «R» ο Πολυχρόνης Πολίτσηςπρωταθλητής στην επιτραπέζια αντισφαίριση ατόμων με αναπηρίες και προπονητής του αθλήματος.

«Αρχικά ήμουν ενθουσιασμένος. Όμως όλες οι πληροφορίες που μου έλεγε ο Γερμανός γιατρός ήταν όλα όσα είχα αναφέρει στον Έλληνα. Τίποτα επιπλέον. Τώρα με τις αποκαλύψεις βλέπω ότι εκείνη η ένεση το 2006 έκανε 2.000 ευρώ, το 2009 που πήγα εγώ ήταν 18.000 και το 2017 είχε αυξηθεί στα 25.000 ευρώ. Τον πίστευα, δεν είχα τη διάθεση να καταργήσω το όνειρό μου…», αναφέρει ο Π. Πολίτσης.

Όταν ο ίδιος συνειδητοποίησε ότι η «θεραπεία» δεν αποδίδει και η οικονομική του αφαίμαξη ήταν τεράστια, χάνοντας μέχρι και το σπίτι του, κάλεσε τον «γιατρό» σπίτι του και παρουσία του θείου του ζήτησε τα χρήματά του πίσω. «Μου έβαλε κάτι ψιλά στον λογαριασμό, τον έψαχνα, αλλά είχε εξαφανιστεί. Μετά άρχισαν να με απειλούν για τη ζωή μου κάποιοι άγνωστοι…», υποστηρίζει ο Π. Πολίτσης.

Ασθενής-«μαϊμού»

Σύμφωνα με ακόμη μία καταγγελία, αδελφός θύματος καταγγέλλει ότι ο 66χρονος είχε εμφανίσει έναν άλλον ασθενή του τον οποίο είχε δήθεν θεραπεύσει, ώστε να πείσει για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου του. «Ήρθε στη Θεσσαλονίκη και έδωσε ελπίδες στον αδελφό μου. Πήγαν μαζί στη Γερμανία για εξετάσεις στον εγκέφαλό του. Ο αδελφός μου είχε ελπίδες ότι θα περπατήσει ξανά.

Όταν του είπα από πού τα παίρνετε τα βλαστοκύτταρα, μου είπε ότι προέρχονται από έμβρυο 15 ημερών. Ξεκίνησε ο αδελφός μου και με τα πεπτίδια, μέχρι που δεν είδε καμία βελτίωση, χειροτέρευσε και μετά από έναν χρόνο απεβίωσε», λέει ο καταγγέλλων. «Από εμάς πήρε 60.000 ευρώ. Ερχόταν με πειθώ και με τον αέρα του γιατρού. Έλεγε ότι είχε ασθενείς σε όλη την Ελλάδα. Μας είχε εμφανίσει από την Αθήνα κάποιον με μπαστουνάκι ότι τον είχε θεραπεύσει. Τον κατήγγειλα στην Αστυνομία όταν έφυγε από τη ζωή ο αδελφός μου…», λέει στην «R» ο άνδρας, η περιπέτεια του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Ροή ειδήσεων

Advertisement