Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Αναμένονται μειώσεις σε τιμές τροφίμων από 5% έως και 18%

Δημοσιεύθηκε

στις

Τιμοκατάλογοι µε μειώσεις τιμών για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που κυμαίνονται από 5% έως 18%.

Βεβαίως, παρά τις μειώσεις αυτές που αποτελούν αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη, οι τιμές θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, καθώς τον προηγούμενο χρόνο τα ίδια προϊόντα είχαν ανατιμηθεί κατά 25% έως 35%.

Οι μειώσεις αφορούν τόσο επώνυμα όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ πρόκειται για προϊόντα των οποίων η πρώτη ύλη είναι κατά βάσιν εισαγόμενη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τα προϊόντα στα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε μειώσεις τιμών είναι το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, 18% και 8% αντιστοίχως. Αφορούν δε μειώσεις κυρίως από προμηθευτές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Από προμηθευτές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν το προσεχές διάστημα μειώσεις της τάξης του 8% στα χαρτικά.

Σε ό,τι αφορά τα επώνυμα προϊόντα έχουν σταλεί τιμοκατάλογοι με μειώσεις σε εισαγόμενα τυροκομικά, κυρίως κίτρινα τυριά, όπως γκούντα και ένταμ, καθώς και σε λευκά τυριά από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα με τη μείωση τιμής και στις δύο περιπτώσεις να φτάνει το 15%.

Μειώσεις τιμών 15% περιλαμβάνουν οι τιμοκατάλογοι και για εισαγόμενα βούτυρα, καθώς και για χοιρινά ολλανδικής προέλευσης με τη μείωση της τιμής στη δεύτερη περίπτωση να είναι της τάξης του 5%.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η μείωση των τιμών στα εισαγόμενα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα οφείλεται κυρίως στην αυξημένη παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Κεντρική Ευρώπη, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και στη δημιουργία αποθεμάτων.

Στην ύπαρξη νέων τιμοκαταλόγων με μειώσεις τιμών αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

«Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων έστειλαν στα σούπερ μάρκετ τιμοκαταλόγους με μειώσεις. Οχι μόνο ακύρωσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει, αλλά έκαναν και μειώσεις», δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Το ηλιέλαιο είναι ένα από τα προϊόντα στα οποία καταγράφηκαν μεγάλες ανατιμήσεις μόλις ξέσπασε ο πόλεμος, καθώς η Ουκρανία αποτελεί βασικό προμηθευτή ηλιελαίου.

Το επώνυμο ηλιέλαιο είχε ανατιμηθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες κατά 23%, ενώ τους τελευταίους 11 μήνες η τιμή του είχε αυξηθεί κατά 28,45%.

Στα επώνυμα χαρτιά υγείας οι ανατιμήσεις σε ετήσια βάση πλησίασαν το 70%, ενώ στα γαλακτοκομικά και στα τυροκομικά οι αυξήσεις τιμών υπερβαίνουν το 25%.

Η αποστολή τιμοκαταλόγων με μειώσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο πληθωρισμός θα εξαφανισθεί αύριο το πρωί.

Πρώτον, διότι τιμοκατάλογοι με αυξήσεις έχουν ήδη φτάσει στα σούπερ μάρκετ και αναμένεται να εφαρμοσθούν το επόμενο διάστημα. Δεύτερον, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, κάτι που σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαταραχή τόσο στην ενέργεια όσο και στην αγορά πρώτων και δεύτερων υλών.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement