Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: «Μητέρα των μαχών» η πρώτη κάλπη

Published

on

 

 

Ξεπερνώντας και το κοινοβουλευτικό τριήμερο με την κόντρα κορυφής στη Βουλή (μετά την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης), ένα ερώτημα που τίθεται, είναι ποια θα είναι η επόμενη ευκαιρία ισχυρής πόλωσης. Όποια και να είναι πάντως, ένα είναι σίγουρο: Ευκαιρία θα δοθεί. Και όξυνση του πολιτικού σκηνικού θα δούμε, αρκετές φορές μάλλον μέχρι τις εκλογές.

Εξάλλου, όπως έχουμε ήδη γράψει, η πόλωση εμφανώς αποτελεί στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις κάλπες, κάτι που σχεδόν πάντα ενισχύει τον δικομματισμό. Κατά συνέπεια, οι εκλογές της απλής αναλογικής, κάθε άλλο παρά χαλαρές θα είναι. Άλλωστε, δεν το κρύβει κανένας, οι πρώτες εκλογές «βγάζουν κυβέρνηση», έστω και αν χρειαστούν δεύτερες.

Και για να εξηγηθούμε: Η ΝΔ διεκδικεί ένα ποσοστό σαφώς πάνω από το 30%, ικανό να της δώσει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Μία αυτοδυναμία που τοποθετείται γύρω στο 37-38%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, διεκδικεί την πρωτιά έστω και με μία ψήφο ή – για να είμαστε ρεαλιστές – μία δεύτερη θέση που θα του επιτρέψει να αμφισβητεί την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και ενδεχομένως, θα κάνει «ντέρμπι» τις δεύτερες εκλογές.

Είναι μάλλον βέβαιο λοιπόν, ότι και τα δύο αυτά κόμματα οδεύουν στις πρώτες εκλογές με στρατηγική… δεύτερων εκλογών και γι’ αυτό, οι πρώτες εκλογές δεν θα είναι καθόλου χαλαρές.

Εξίσου σημαντικές είναι όμως οι πρώτες κάλπες και για ΠΑΣΟΚ. Αφενός γιατί με ένα καλό ποσοστό μπορεί να παίξει ρόλο ρυθμιστή και αφετέρου γιατί, λόγω απλής αναλογικής, θα μπορεί να έχει μία ευάριθμη κοινοβουλευτική ομάδα. Και τα δύο αυτά πλεονεκτήματα, κατά πάσα πιθανότητα χάνονται στις δεύτερες εκλογές, ειδικά εάν η ΝΔ καταφέρει να φτάσει σε αυτοδυναμία.

Και ας μην ξεχνάμε και κάτι ακόμα: Το πλεονέκτημα ανάδειξης περισσοτέρων βουλευτών, ισχύει για όλα τα «μικρά» κόμματα. Γι’ αυτό και οι εκλογές της απλής αναλογικής, είναι σημαντικές επίσης για όλους.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement