Connect with us

Ελλάδα

Συντάξεις: Το σχέδιο του Μαξίμου για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά

Published

on

Μιλώντας στον «ιαπωνικό ΣΕΒ» χθες στο Τόκιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης ως προς την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί ως τις εκλογές. «Παρά το γεγονός ότι θα έχουμε εκλογές τους επόμενους μήνες -αυτές προγραμματίζονται κάποια στιγμή είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο- παραμένουμε ιδιαίτερα πειθαρχημένοι όσον αφορά τη διαχείριση της δημοσιονομικής μας πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός, βάζοντας έτσι ένα φρένο στην άκρατη παροχολογία που και πάλι έχει ξεσπάσει, την ώρα που δεν έχουν γίνει ακόμα οι εκταμιεύσει για το Market Pass που εξαγγέλθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα ανώτερα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να εμφανίζονται φειδωλοί ως προς το ενδεχόμενο νέων παροχών, υπάρχει, πάντως, μια παρέμβαση που είναι επί τάπητος και εξετάζεται ως προς το εύρος της: μια εφάπαξ παροχή για συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση στις μηνιαίες απολαβές τους λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Πρόκειται για πάνω από 700.000 πολίτες, αρκετοί εκ των οποίων, μάλιστα, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων δεν πήραν καν επιταγή ακρίβειας τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να είναι «αδικημένοι» εν μέσω της έκρηξης του πληθωρισμού.

Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται, συνεπώς, ένα εφάπαξ βοήθημα που θα στοχεύει σε αυτούς τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά. Σίγουροι δικαιούχοι θα είναι όσοι δεν έτυχαν καμίας οικονομικής ενίσχυσης, η περίμετρος, όμως, αναμένεται να επεκταθεί και να πιάσει τους περισσότερους. Η παροχή, όμως, δεν αναμένεται να είναι οριζόντια, αλλά κλιμακωτή.

Τα ποσά που ακούγονται κυμαίνονται στην περιοχή των 200-300 ευρώ και οι αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα.

Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, πάντως, επιβεβαιώνει το σχετικό σενάριο στο protothema.gr, λέγοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.

Αυτός, βεβαίως, δεν είναι ανεξάντλητος, αλλά περιορίζεται περίπου στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ένα ικανό ποσό προγραμματίζεται να κατευθυνθεί στους συνταξιούχους, αλλά και ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατά «κάβες», ιδίως σε μια εκλογική χρονιά, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για άκρατη παροχολογία. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι οι εκλογές προσδιορίζονται πέριξ του Απριλίου ή έστω (το πολύ) τον Μάιο, μια νέα «επιταγή ακρίβειας» για το Πάσχα απορρίπτεται μάλλον ως ανεδαφική. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές ξεκόβουν, σε αυτή τη φάση, τα σενάρια επιστροφής του fuel pass που δεν ισχύει πλέον εδώ και μήνες, εκτιμώντας ότι οι διακυμάνσεις στα καύσιμα είναι παροδικές και όχι «δομικές».

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα σημαντικό κομμάτι ελαφρύνσεων και παροχών παραπέμπεται για τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. Αυτό αφορά, για παράδειγμα, τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες προορίζονται να μειωθούν περισσότερο και όχι μόνο κατά 0,6% που εκκρεμεί, αλλά τα όποια σενάρια για τους έμμεσους φόρους, για το τέλος επιτηδεύματος και για την προοπτική επαναφοράς παροχών στις μισθολογικές απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων με φόντο και το νέο μισθολόγιο που έχει προαναγγελθεί για το 2024. Στον δρόμο προς τις κάλπες, με τα ως τώρα δεδομένα, η βασική εκκρεμότητα της κυβέρνησης είναι ο νέος κατώτατος μισθός, τον οποίο θα εισηγηθεί στο μεθεπόμενο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ενώ μένει να φανεί, αν μπορεί να υπάρξει κάποιο λίφτινγκ στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ιδίως για τους δικαιούχους που «βγήκαν εκτός».

PROTOTHEMA

Ροή ειδήσεων

Advertisement