Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Στους υπαλλήλους πολεοδομιών η ευθύνη για τα ύψη των κτιρίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Στους υπαλλήλους των πολεοδομιών «πετάει το μπαλάκι» το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναφορικά με τα ανώτατα ύψη των κτιρίων. Με νέα απόφαση επιμένει ότι η χρήση του μπόνους ύψους και ορόφων που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) μπορεί να εφαρμοστεί και στην Αθήνα, παρακάμπτοντας ευθέως σειρά πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ. Ετσι, οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι καλούνται να πάρουν οι ίδιοι την ευθύνη αν θα ακολουθήσουν το υπουργείο ή το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, υφιστάμενοι τις πιθανές συνέπειες μιας νέας δικαστικής ακύρωσης οικοδομικής άδειας.

Η απόφαση, που αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια, φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά. Πρόκειται για τη δεύτερη «διασαφήνιση» του υπουργείου για το ίδιο θέμα, καθώς πολλές πολεοδομίες (μεταξύ των οποίων του Δήμου Αθηναίων) σταμάτησαν να εκδίδουν άδειες με τα ύψη κατά ΝΟΚ, φοβούμενες τις συνέπειες νέων δικαστικών εμπλοκών.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της απόφασης αφορά τα διατάγματα του 1934 και του 1955 (για την Αθήνα). Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ, «δεν ήταν διατάγματα προστασίας, καθώς οι διατάξεις τους δεν επιβλήθηκαν για την προστασία των Αθηνών από αρχαιολογικής και ιστορικής άποψης (sic), ή από πλευράς προστασίας τοπίου, ούτε στο προοίμιο αυτών γίνεται επίκληση κάποιας μελέτης των χαρακτηριστικών των περιοχών που αφορούσαν, ή διατάξεων της αρχαιολογικής νομοθεσίας». Το υπουργείο ωστόσο δέχεται ότι το διάταγμα του 1955 δεν υποκαταστάθηκε, αλλά οι διατάξεις του «κατέστησαν ανενεργές».

Ροή ειδήσεων

Advertisement