Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ξεπαγώνουν» πλειστηριασμοί-To πρώτο ακίνητο οφειλέτη από τη Δυτική Ελλάδα στην νέα λίστα της ΑΔΑΕ ενώ αναμένεται και η απόφαση για τα funds

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων οφειλετών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις «τρέχει» και πάλι η ΑΑΔΕ από την επόμενη Τετάρτη 8/2/2023 ενώ αναμένεται και η απόφαση του Αρείου Πάγου (Ολομέλεια) μέσω της οποίας είναι πιθανό να ανοίξει νέα μακρά λίστα πλειστηριασμών ακινήτων από «κόκκινα δάνεια».

Έχει ήδη αναρτηθεί μάλιστα μια μακρά ηλεκτρονική λίστα για πλειστηριασμούς από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο. Μέσα στον κατάλογο βρίσκονται οικόπεδα, διαμερίσματα και εργοστάσια έως 2,65 εκατ. ευρώ ενώ, με βάση πληροφορίες, η όλη επιχείρηση εκποιήσεων δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών για χρέη προς το δημόσιο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ των πλειστηριασμών που ήδη ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται διώροφη οικία 148,50 τμ. σε οικόπεδο 616,96 τμ., με αποθήκη 25,62 τμ στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Η τιμή 1ης προσφοράς είναι 56.000 ευρώ και η μέρα διεξαγωγής η 28η Ιουνίου 2023.
Πάνω από 3.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τραπεζών είχαν παγώσει τον περασμένο Μάρτιο (2022) λόγω της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία και της έκρηξης της ακρίβειας.

Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Όπως είναι ήδη γνωστό, αναμένεται μέσα στον Μάρτιο φέτος (2023) και η οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου όσον αφορά τη νομιμότητα διεξαγωγής πλειστηριασμών ακινήτων, από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αντί των τραπεζών.
Στο μεταξύ με την απόφαση 812/2022 του Αρείου Πάγου, από το περασμένο φθινόπωρο (2022) οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (DoValue, Intrum, Cepal κ.ά.) δεν νομιμοποιούνται να ασκούν δικαστικές ενέργειες και να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για απαιτήσεις που έχουν τιτλοποιηθεί σε funds (με βάση τον παλαιότερο νόμο 3156/2003, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται μόνον με τον νόμο του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στην Ολομέλεια στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η εισήγηση από τον Εισαγγελέα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ήταν θετική για τα funds.

Ροή ειδήσεων

Advertisement