Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
Connect with us

Οικονομία

Επανεξετάζονται από μηδενική βάση 1.047 φοροαπαλλαγές

Δημοσιεύθηκε

στις

Φοροαπαλλαγές και επιδόματα θα τεθούν το επόμενο διάστημα υπό εξέταση, καθώς το σημερινό σύστημα λειτουργεί με ελάχιστα έως καθόλου κοινωνικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οικονομικά ισχυρές κοινωνικές ομάδες αλλά και φοροφυγάδες.

Οι φοροαπαλλαγές σήμερα ανέρχονται σε 1.047 και οι οποίες μάλιστα τη διετία της πανδημίας διογκώθηκαν για να ενισχύσουν φορολογουμένους και επιχειρήσεις, με το κόστος τους να έχει εκτιναχθεί στα 12,9 δισ. ευρώ. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να αλλάξει ο τρόπος χορήγησης φοροαπαλλαγών και επιδομάτων ακολουθώντας πρακτικές που ισχύουν στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά φοροαπαλλαγών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι φοροαπαλλαγές ανέρχονται στο 26,7% των φορολογικών εσόδων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι εκπτώσεις δεν μπορούν να μετρηθούν, όπως για παράδειγμα στις κληρονομιές και τα κέρδη των τυχερών παιγνίων, καθώς δεν υποστηρίζονται μηχανογραφικά, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος είναι πολύ υψηλότερο και μη μετρήσιμο.

Τα ανωτέρω δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι σχεδόν 7 στους 10 φορολογουμένους δηλώνουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, κάτι που καταδεικνύει ότι όχι μόνο αποκρύπτεται φορολογητέα ύλη αλλά και ότι οι απαλλαγές και τα επιδόματα κατευθύνονται και σε αυτές τις ομάδες που αποφεύγουν να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Υπό το πρίσμα αυτό η κυβέρνηση θα επανεξετάσει από μηδενική βάση φοροαπαλλαγές και επιδόματα, ενώ θα ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και καταγραφής ηλεκτρονικά όλων των φοροαπαλλαγών προκειμένου να μπορούν να ελέγχονται ως προς το κόστος τους για τον προϋπολογισμό αλλά και πόσους επακριβώς φορολογουμένους αφορούν.

Οι διάσπαρτες λοιπόν φορολογικές δαπάνες θα αναθεωρηθούν και σε αρκετές περιπτώσεις θα δημιουργηθούν «σταθερές» απαλλαγές, που θα ενισχύουν κυρίως τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και τις επενδύσεις.

Στρεβλώσεις

Κάποιες από τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα, αν και θεσπίστηκαν για να βοηθήσουν όσους ξεκινούν επιχειρηματική δραστηριότητα, οδηγούν σε στρέβλωση του συστήματος, καθώς πολλοί τις εκμεταλλεύονται αποκρύπτοντας τα πραγματικά τους εισοδήματα. Η νομοθεσία προβλέπει μειωμένο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος κατά 50% για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης εφόσον τα εισοδήματα δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Παράλληλα, για πέντε χρόνια προβλέπεται απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και μειωμένη κατά 50% προκαταβολή φόρου. Τα ανωτέρω μέτρα συμβάλλουν στη στήριξη όσων προχωρούν στην έναρξη δραστηριότητας, ωστόσο δημιουργούν τις προϋποθέσεις για δήλωση χαμηλών εισοδημάτων που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, με στόχο να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Στην Ελλάδα οι αυτοαπασχολούμενοι είναι πάνω από μισό εκατομμύριο (618.000) και τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ κάνουν τζίρο περίπου 40 δισ. ευρώ, το δηλωθέν κέρδος τους φθάνει μόλις στα 3,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το ΙΟΒΕ την εκπόνηση μελέτης με προτάσεις για αναμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι τα ποσά που κατατίθενται στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πρέπει σε ποσοστό πάνω από 50% να δαπανώνται μέσω κάρτας. Το μέτρο έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο των επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα.

Στα 12,9 δισ. το κόστος για το Δημόσιο

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, οι φοροαπαλλαγές ανέρχονται πλέον σε 1.047 από 716 που ήταν το 2016, εκτινάσσοντας στα 12,9 δισεκατομμύρια το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο. Μεταξύ των σημαντικοτέρων είναι:
1. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (200 απαλλαγές και εκπτώσεις). Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι φοροαπαλλαγές που χρησιμοποιήθηκαν από τα φυσικά πρόσωπα ξεπερνούν τις 10 εκατομμύρια περιπτώσεις, με το κόστος για τον προϋπολογισμό να υπολογίζεται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα και συγκεκριμένα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ αφορά το αφορολόγητο όριο και τη μείωση του φόρου ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας (γονείς και παιδιά). Η φοροαπαλλαγή χρησιμοποιήθηκε σε 6,7 εκατομμύρια περιπτώσεις.
2. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων (200 απαλλαγές και εκπτώσεις). Απαλλαγές ύψους 1,3 δισ. ευρώ είχαν 53.021 επιχειρήσεις.
3. Φορολογία κεφαλαίου (129 εκπτώσεις και απαλλαγές): Συνολικά 5.082.163 φυσικά και νομικά πρόσωπα είχαν εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ύψους  3,89 δισ. ευρώ. Ειδικά στον ΕΝΦΙΑ οι απαλλαγές αφορούν περισσότερες από 5 εκατομμύρια περιπτώσεις, με το όφελος να είναι σχετικά μικρό και συγκεκριμένα 85 εκατ. ευρώ.
4. ΦΠΑ (75 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές). Το όφελος για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και καταναλωτές ήταν 821,934 εκατομμύρια ευρώ. Τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές έχουν οι υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης που γλιτώνουν 397 εκατομμύρια ευρώ.
5. Τέλη χαρτοσήμου (85 εκπτώσεις). Οι απαλλαγές ανήλθαν σε 73,7 εκατ. ευρώ
6.  Φόρος ασφαλίστρων. Οι μειώσεις έφθασαν τα 421,9 εκατ. ευρώ.
7. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (44 φοροαπαλλαγές). Το ύψος των απαλλαγών ήταν 1,17 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να έχουν τα ενεργειακά προϊόντα με 589,6 εκατ. ευρώ και η αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά με 580,4 εκατ. ευρώ.
8. Τέλη ταξινόμησης οχημάτων (23 απαλλαγές). Οι εκπτώσεις διαμορφώθηκαν σε 121,69 εκατ. ευρώ.
9. Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Το ποσό των απαλλαγών ανήλθε σε 11,844 εκατ. ευρώ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα

Οικονομία

Εφορία: Ποιοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών – Τα «ευάλωτα» εισοδήματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη «σκιά» των πλειστηριασμών οι οποίοι «πυκνώνουν» από πλευράς Εφορίας, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς το δημόσιο συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς: Οι αριθμοί 50, 500 και 70.000 καθορίζουν το ποιος κινδυνεύει με κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού ή με πλειστηριασμό ακινήτου για χρέη προς την Εφορία και ποιος όχι. Μισθοί και συντάξεις «προστατεύονται» έως τα 1.250 ευρώ από κατασχέσεις, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με άλλα εισοδήματα, όπως τα ενοίκια και το… εφάπαξ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αυτόματα κατάσχονται πλέον από τις τράπεζες για λογαριασμό της Εφορίας τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Η διαδικασία για τον ακατάσχετο λογαριασμό 

Επιπλέον, όσοι χρωστούν στο Δημόσιο ποσά που ξεπερνούν συγκεκριμένα όρια κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας, καθώς αυτή δεν προστατεύεται έναντι των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να επιβάλει το Δημόσιο.

Μόνο «όπλο» για τους οφειλέτες είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο taxisnet για να προστατεύσουν ποσά έως 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Για να δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ στη διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akatashetos-logariasmos και για να εισέλθετε χρησιμοποιήστε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο taxisnet.

Ποια χρέη ενεργοποιούν κατασχέσεις λογαριασμών και ποια πλειστηριασμούς

Βάσει του «ανανεωμένου» Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, τα αναγκαστικά μέτρα είναι αντίστοιχα του ύψους των οφειλών ενώ συγχρόνως, σε ότι αφορά στις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ισχύουν συγκεκριμένα όρια και συγκεκριμένα:

  • Δεν επιβάλλεται κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς την Εφορία που υπολείπονται του συνολικού ποσού ύψους πενήντα (50) ευρώ, αλλά εφόσον επιβληθεί, το ποσό δεν επιστρέφεται. Προφανώς οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών επιβάλλονται για ποσά από 51 ευρώ και πάνω.
  • Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ύψος του χρέους υπολείπεται των πεντακοσίων (500) ευρώ. Οι κατασχέσεις κινητών και ακινήτων επιβάλλονται για χρέη άνω των 500 ευρώ.
  • Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 70.000 ευρώ, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών γίνονται αυθημερόν με ένα e-mail. Ο ΚΕΔΕ προβλέπει πως ο Διοικητής της ΑΑΔΕ μπορεί να αποστέλλει ηλεκτρονικά στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ. Τα ανωτέρω ιδρύματα υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων, που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής. Μετά τη δέσμευση και εντός δύο (2) ημερών, ενημερώνεται για το ύψος του δεσμευθέντος ποσού η ΑΑΔΕ, η οποία οφείλει να επιβάλει κατάσχεση, το αργότερο σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ηλεκτρονική παραλαβή της ενημερωτικής απάντησης, άλλως το πιστωτικό ίδρυμα προβαίνει στην άμεση άρση της επιβληθείσας δέσμευσης.

Ποια εισοδήματα «προστατεύονται» και ποια όχι

Για οφειλές, λοιπόν, άνω των 51 ευρώ προς το Δημόσιο, η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατασχέσει από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας (οι οποίοι βέβαια έχουν ήδη δηλωθεί στην ΑΑΔΕ), τα ακόλουθα ποσά:

  • Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
  • Το 50% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
  • Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
  • Το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
  • Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
  • Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πώληση προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ, σκαφών, κ.λπ.).

ENIKOS.gr

Περισσότερα

Οικονομία

Φωτοβολταϊκά: Πόσο κοστίζει η εγκατάστασή τους σήμερα – Έρχονται επιδοτήσεις για νοικοκυριά και αγρότες

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα στον Απρίλιο θα «τρέξει» το πρόγραμμα για επιδότηση αγοράς φωτοβολταϊκού. Το πρόγραμμα συμβάλλει στο να παράγει ένα νοικοκυριό το δικό του ρεύμα για την κάλυψη των αναγκών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ. Επί της ουσίας όποιος εξασφαλίσει να μπει στο πρόγραμμα, θα πληρώνει μόνο τα δημοτικά τέλη και μέρος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς, αφού παράγοντας το δικό του ρεύμα, η χρέωση θα είναι μηδενική.

Για τα νοικοκυριά θα δοθεί επιδότηση έως και το 75% της δαπάνης που θα γίνει για την αγορά του φωτοβολταϊκού ή έως 16.000 ευρώ. Βέβαια για να φτάσει κάποιος το συγκεκριμένο ποσό, θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια ανάλογα με το εισόδημα, με το εάν κάποιος ανήκει σε μονογονεϊκή οικογένεια, αν είναι πολύτεκνος κλπ.

Οι αγρότες θα λάβουν έως και το 60% της δαπάνης ή έως 10.000 ευρώ.

Πόσο κοστίζει όμως ένα φωτοβολταϊκό για εγκατάσταση; Αν πρόκειται για φωτοβολταϊκό 5 KWp το κόστος ανέρχεται στα 9.000 ευρώ αν πρόκειται για 10,8 KWp κοστίζει 18.000 ευρώ.

Περισσότερα

Οικονομία

Έρχονται τα νέα Εξοικονομώ: Ποιοι μπορούν να εξασφαλίσουν επιδοτήσεις έως 23.250 ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με «φόντο» το πρόγραμμα επιδοτήσεων για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό, αλλά και εκείνο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη «στέγη» τα οποία ενεργοποιούνται μέσα στον Απρίλιο, άλλα δύο προγράμματα ενεργειακής «θωράκισης» των κατοικιών είναι στα «σκαριά»: Πρόκειται για το «Εξοικονομώ– Ανακαινίζω» που απευθύνεται σε νέους έως 39 ετών και θα τους επιτρέψει να ανακαινίσουν… ολοκληρωτικά το σπιτικό τους, αλλά και για το νέο κύκλο του «κλασικού» Εξοικονομώ!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μέσα στον ερχόμενο μήνα λοιπόν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το νέο Εξοικονομώ 2023 με ενισχύσεις για την ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών και το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους, το οποίο εντάσσεται στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Επιδοτήσεις έως 23.250 ευρώ για νέους

Νέοι από 18 έως και 39 ετών , μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» θα μπορούν να εξασφαλίσουν επιδοτήσεις έως και 23.250 ευρώ για αλλαγή κουφωμάτων και «ανανέωση» συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού –μεταξύ άλλων- όπως και για την αγορά … τέντας, αντικατάσταση πλακιδίων, ειδών υγιεινής ή και η αγορά ψυγείου ή κουζίνας!

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να διεκδικήσουν επιδοτήσεις από 40% έως 90% για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και 30% για την ανακαίνισή τους. Βασική προϋπόθεση για να καταστεί κάποιος δικαιούχος του συγκεκριμένου προγράμματος που φέρει τον ονομασία «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω», είναι η… ηλικία του!

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του «Εξοικονομώ- Ανακαινίζω»

Βάσει του σχεδιασμού στο «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί από 1/1/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.

Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα/επικαρπία/ψιλή κυριότητα) του αιτούντος θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του προγράμματος (φορολογικό έτος 2021), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.

Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης/ενοικίασης σε επιλέξιμη κατοικία, ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Για την υπαγωγή και στο σκέλος «Ανακαινίζω», ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας σε ποσοστό 100% (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Οι κλιμακωτές επιδοτήσεις για το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»

Για το σκέλος του «Εξοικονομώ» υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες. Αντίθετα, για το «Ανακαινίζω» το εισοδηματικό όριο είναι 20.000 ευρώ για όλους και επιπλέον το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Οι τέσσερις κατηγορίες του «Εξοικονομώ» είναι οι εξής:

  1. Έως 5.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 10.000 ευρώ οικογενειακό.
    2. 5.000-10.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 10.000-20.000 ευρώ οικογενειακό.
    3. 10.000-20.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό.
    4. 20.000-30.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 30.000-50.000 ευρώ οικογενειακό

Το ποσοστό επιχορήγησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία εντάσσεται ο αιτών, αλλά και με το αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση ή χρήση του ακινήτου από έτερο πρόσωπο.

Συγκεκριμένα, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης για το σκέλος «Εξοικονομώ» διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Για την πρώτη εισοδηματική κατηγορία, 75% για ιδιοκατοίκηση και 65% για χρήση του ακινήτου από έτερο πρόσωπο.
  2. Για τη δεύτερη εισοδηματική κατηγορία, 70% ιδιοκατοίκηση και 60% χρήση του ακινήτου από έτερο πρόσωπο.
  3. Για την τρίτη εισοδηματική κατηγορία, 55% για ιδιοκατοίκηση και 50% για χρήση του ακινήτου από έτερο πρόσωπο.
  4. Για την τέταρτη εισοδηματική κατηγορία, 45% ιδιοκατοίκηση και 40% για χρήση του ακινήτου από έτερο πρόσωπο.

Για όλες τις κατηγορίες προβλέπεται μπόνους αποκέντρωσης 15%. Αφορά αιτήσεις όπου η επιλέξιμη κατοικία βρίσκεται σε δημοτική ενότητα με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Για το «Ανακαινίζω», το ποσοστό επιχορήγησης είναι 30% οριζόντια για όλους. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων συγκυρίων σε επιλέξιμη κατοικία ή αν η χρήση κατοικίας γίνεται από έτερο πρόσωπο, (άλλος συγκύριος, δωρεάν παραχώρηση, ενοικίαση), τότε ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Τα εισοδηματικά όρια για το νέο Εξοικονομώ 2023

Το νέο Εξοικονομώ για το 2023 –όπως και το προηγούμενο- σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα επιτρέπει σε όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος να διεκδικήσουν την επιδότηση.

Τα όρια επιδοτήσεων για τις περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης θα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό
    75%.
  • Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70%.
  • Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55%.
  • Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45%.
  • Από 30.000 και πάνω ατομικό και 40.000 και άνω οικογενειακό, ποσοστό 40%.

Με άλλα λόγια, ακόμη και όσοι ξεπερνούν τα ανώτατα
όρια των 30.000 ευρώ ατομικού και 40.000 ευρώ οικογενειακού εισοδήματος θα μπορούν να επιδοτηθούν ανεξάρτητα από τα χρήματα που δηλώνουν στην Εφορία, σε ποσοστό 40% για τις εργασίες που θα κάνουν.

Τι επιδοτεί το Νέο Εξοικονομώ

Ποιες παρεμβάσεις όμως επιδοτούνται;

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης
  • Συστήματα ψύξης – θέρμανσης
  • Αναβάθμιση φωτισμού
  • Έξυπνα συστήματα διαχείρισης

Τα ποσά που θα δοθούν στο πλαίσιο του νέου Εξοικονομώ 2023 δεν αποκλείεται να αγγίζουν ακόμη και τις 21.000 ευρώ για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

enikos.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα