Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Πτώση Phantom F-4: Σε εξέλιξη η έρευνα για τον κυβερνήτη – ερωτηματικά για τα τελευταία λεπτά της πτήσης
Δημοσιεύθηκε
2 μήνες πρνστις

Απαρηγόρητη η οικογένεια του νεαρού πιλότου, Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα δέχθηκε χθες συλλυπητήρια από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, οι οποίοι μετέβησαν στο πατρικό σπίτι του 29χρονου υποσμηναγού στην Αρκαδία, έχοντας μια εγκάρδια συνομιλία με τον πατέρα του.
Την ίδια ώρα, η επιχείρηση εντοπισμού του έτερου επιβαίνοντα στο σκάφος, Στάθη Τσιτλακίδη υποστηρίζεται από τρία ελικόπτερα, πλωτά σκάφη, άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Πολεμικής αεροπορίας, αλλά και ένα υποβρύχιο drone με δυνατότητα έρευνας σε βάθος έως και 100 μέτρων, καθώς η θαλάσσια περιοχή που έχει επισημανθεί ως πιθανή για την εξεύρεση του ελικοπτέρου εκτείνεται σε 8 ναυτικά μίλια, ανοιχτά του Κατακόλου.
Επιπλέον, ένα C-130 απελευθερώνει φωτιστικές βόμβες, προκειμένου να διευκολυνθούν τα σωστικά συνεργεία στο έργο τους τις βραδινές ώρες, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, Super Puma και ένα ελικόπτερο Agusta Bell. Στο έργο της αναζήτησης του Στάθη Τσιτλακίδη συμμετέχουν δυνάμεις της Π.Υ. Πύργου και του Π.Κ. Κρεστένων, αλλά και ομάδα της 6ης ΕΜΟΔΕ Αράξου, με τις έρευνες να κατευθύνονται, κατά πληροφορίες, σε δύο κρίσιμα σημεία.
Την ίδια ώρα, με την ελπίδα να σβήνει τελευταία, κάτοικοι στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί του 31χρονου κυβερνήτη περιμένουν κάποιο σημάδι ζωής από τον Στάθη Τσιτλακίδη, τον οποίο περιγράφουν ως ένα πολύ καλό παιδί, το οποίο δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του. Αντίθετα, όταν τύχαινε να περάσει πάνω από την γενέτειρά του, ο Στάθης Τσιτλακίδης πετούσε χαμηλά, για να χαιρετίσει με αυτόν τον τρόπο τους συγχωριανούς του, αντλώντας δύναμη από την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Πάνω από το χωριό του στα Δολιανά Αρκαδίας συνήθιζε να πετάει και ο Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, με τον πατέρα του, Κώστα να περιγράφει χθες την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικογένειά του, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσει την τραγωδία. «Η μητέρα του δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον. Τα αδέρφια του είναι σε κατάσταση σοκ. Ήταν πολύ αγαπημένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τουρούτσικας, μεταφέροντας μερικές από τις στιγμές που πέρασε, μετά από μήνες, με τον άτυχο γιο του το περασμένο Σαββατοκύριακο, που συνιστούν πλέον την «καλύτερη ανάμνηση» από τον νεαρό πιλότο.
«Τον συνάντησα τελευταία φορά το Σαββατοκύριακο, μετά από καιρό. Ήταν η τελευταία φορά που μείναμε μαζί και η πρώτη φορά που καθίσαμε μαζί τόσες ώρες. Αφορμή στάθηκε ο αγώνας του ινδάλματός του, του Τσιτσιπά, συζητούσαμε για ώρες».
Μιλώντας στο Mega ο Κώστας Τουρούτσικας τόνισε πως «για εμάς αυτό ήταν το τελειωτικό μας χτύπημα σαν οικογένεια. Ήταν ένα παιδί πολύ συνεσταλμένο, μεθοδικό και δεν θα μπορέσουμε να το αντέξουμε αυτό το πλήγμα». Αναφερθείς στο τραγικό συμβάν, παρατήρησε ακόμη για το γιο του πως «δεν σκοτώθηκε από μόνος του, άλλος οδηγούσε, χωρίς να θέλω να πω ότι έφταιγε ο άλλος ο πιλότος». «Δεν ήταν στο χέρι του να κάνει κάτι, δεν βοήθησε τον εαυτό του, δεν έκανε extreme πράγματα. Αν οδηγούσε μόνος του, μπορεί και να ζούσε» πρόσθεσε ο πατέρας του 29χρονου υποσμηναγού, τονίζοντας: «Εμένα με σκοτώνει το αποτέλεσμα. Δεν μπόρεσε να προφυλαχτεί, να κάνει μια προσπάθεια. Αυτός πέρασε από τη ζωή στον θάνατο σε ντε τε χρόνο. Δεν μπορώ να το χωνέψω, γιατί δεν τον έβλεπα πολύ», σε δηλώσεις του, στον Alpha.
«Έχουμε σχέδιο» για τον Ερντογάν
Παράλληλα, ο πατέρας του Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, μίλησε για το ήθος και την αγάπη του 29χρονου για την πατρίδα και τη δουλειά του. «Το παιδί αγαπούσε πολύ τη δουλειά του. Τελευταία ημέρα που τον είδα – είχα να τον δω πέντε μήνες – μου λέει “όλα καλά”, του λέω “πρόσεξε γιατί ο Ερντογάν είναι ύπουλος”. Όχι μου λέει, “έχουμε σχέδιο να αντιμετωπίσουμε τα πάντα”. Μου είχε επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν τον ενδιέφερε αν ζήσει ή αν πεθάνει», είπε βουρκωμένος, στο Action24, ο Κώστας Τουρούτσικας.
Όπως ανέφερε ο πατέρας του 29χρονου υποσμηναγού «το όνειρό του ήταν μόνο η πατρίδα, δεν τον ενδιέφεραν, ούτε τα χρήματα, ούτε τίποτα. Αγαπούσε πολύ την πατρίδα. Ήταν ταμένος στο να γίνει πιλότος». Ο ίδιος αποκάλυψε ακόμη πως ο γιός του «δήλωσε πρώτη την Ικάρων και πέθανε 29 χρονών», παρότι «του έλεγα κάνε το δικό μου επάγγελμα, θα βρεις έτοιμη δουλειά και εκείνος μου είπε, όχι, θα δηλώσω πρώτη την Ικάρων. Τη δήλωσε πρώτη και καταστραφήκαμε όλοι», κατέληξε.
Αναπάντητα ερωτηματικά
Τρία πλέον εικοσιτετράωρα μετά την πτώση του αεροσκάφους και με τις έρευνες σε εξέλιξη για το δεύτερο χειριστή, στο επίκεντρο έχουν τεθεί οι συνθήκες του δυστυχήματος, καθώς το αεροσκάφος πετούσε με 800 χλμ/ώρα τη στιγμή της συντριβής.
Υπενθυμίζεται ότι ένα ζεύγος μαχητικών σηκώθηκε στις 10.15 το πρωί της περασμένης Δευτέρας από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, για εκτελέσει μια δύσκολη άσκηση, δηλαδή χαμηλή πτήση με ελιγμούς στα μόλις 300 πόδια. Για 15 λεπτά τα δύο μαχητικά πετούσαν χαμηλά στα 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, με πολύ υψηλές ταχύτητες.
Ένα τέταρτο μετά, στις 10:30 το αεροσκάφος δεν φαίνεται στα ραντάρ και ενεργοποιείται το πρωτόκολλο διάσωσης, με δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας ένα του Πολεμικού Ναυτικού και πλωτά του λιμενικού να αναλαμβάνουν την έρευνα. Στα επόμενα λεπτά, τμήματα του αεροσκάφους εντοπίζονται στη θάλασσα και εκκινεί η περισυλλογή τους. Εκτιμάται ότι η άτρακτος του αεροσκάφους έχει πέσει σε βάθος 1.000 μέτρων, σε χαράδρα που υπάρχει στην περιοχή. Λόγω του μεγάλου βάθους, εξετάζεται ακόμη η αποστολή του πλοίου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυτίλος», για να συνδράμει στον εντοπισμό του. Όπως μετέδωσε το protothema.gr, δευτερόλεπτα πριν το F-4 Phantom πέσει στη θάλασσα οι πιλότοι του μαχητικού έκαναν κλειστή στροφή κινούμενοι σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τη θάλασσα, ενώ καμία επικοινωνία τους δεν φαίνεται να έχει καταγραφεί τα μοιραία λεπτά της πτήσης, πριν από την πτώση.
Σχετικά θέματα
-
Ο Ναυτίλος επιστρέφει από το Κατάκολο – Τί βρήκε στο σημείο πτώσης του Phantom!
-
Αποπλέει το «Ναυτίλος» για τον εντοπισμό του F-4 Phantom
-
Τρία σενάρια για τη συντριβή του Phantom
-
Πτώση Φάντομ: Οι γυναίκες των δύο πιλότων που τις ένωσε η μοίρα – Έχασαν τους συντρόφους τους μέσα σε μία στιγμή
-
Προήχθησαν Αντιπτέραρχοι οι δύο πιλότοι του Phantom F-4
-
Πτώση F-4: Φωτογραφία ντοκουμέντο από τον χάρτη του μοιραίου Phantom

Μετατίθεται η επανεκκίνηση της διαδρομής του Προαστιακού, Κιάτο – Αθήνα που ήταν να ξεκινήσει προχθές. Ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ μιλώντας χθες στο Mega ανέφερε πως θα πάει χρονικά πιο πίσω, καθώς δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα που αφορούσαν τη διέλευση από τις σήραγγες. «Εκεί πάμε παραπίσω γιατί υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα στις επικοινωνίες και στις διελεύσεις από τις σήραγγες», είπε χαρακτηριστικά.
Πάτρα - Δ. Ελλάδα
«Ελλάδα 2023, προκλήσεις και προοπτικές»
Δημοσιεύθηκε
7 ώρες πρνστις
29 Μαρτίου 2023 22:15
Μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Ελλάδα 2023: Προκλήσεις και Προοπτικές» θα πραγματοποιήσει στις 7 το απόγευμα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής. Η κ. Μαστοράκου από το βήμα θα αναπτύξει τις θέσεις της για ένα ενδιαφέρον θέμα, που ξεφεύγει από τα όρια της Ιατρικής και αφορά το σύνολο της κοινωνίας.

Η λογική λέει ότι ο πρωθυπουργός θα κλείσει τις αμιγώς προεκλογικές συγκεντρώσεις και ομιλίες του, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Αν ακολουθηθεί η παραδοσιακή «οδός», τότε θα κάνει ομιλία στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαΐου και θα ακολουθήσει η τελευταία ομιλία της προεκλογικής περιόδου, στις 19 Μαΐου, στην Αθήνα. Πριν από αυτές τις δύο ομιλίες, αναμένεται να μιλήσει και στην Πάτρα. Εάν αυτό θα γίνει την τελευταία εβδομάδα των εκλογών ή και λίγο νωρίτερα, θα το δούμε…
Ροή ειδήσεων
Εκλογές και… αθλητικές μεταδόσεις
Το ΠΑΣΟΚ και η λογική των αριθμών
Πάει πίσω το Κιάτο- Αθήνα
«Ελλάδα 2023, προκλήσεις και προοπτικές»
Η ομιλία στην Πάτρα
Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (30/3)
Πλήθος κόσμου κατέκλεισε το Royal για την ομιλία του Πέτρου Ψωμά – Δείτε τις πρώτες εικόνες από την κατάμεστη αίθουσα
Έντονη ανησυχία του ΕΦΕΤ για τις νιτροζαμίνες στα τρόφιμα – «Είναι καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές»
ΕΣΥ: Δραματική αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων το 2021
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
ΠΑΤΡΑ: Πατέρας γιατρών ο άνδρας που έπεσε στο κενό στην Αγυιά
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
ΠΑΤΡΑ: Ιδού πως κατάντησαν την Mercedes ιδιοκτήτη αλυσίδας καφέ! Αυτόν τον Πατρινό “χτύπησαν” άγνωστοι
-
Υγεία5 ημέρες πρν
Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής
-
Χωρίς κατηγορία1 ημέρα πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Τετάρτη (29/3)
-
Ελλάδα4 ημέρες πρν
Θρήνος για την 22χρονη Πέννυ
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Λουκέτο σε πασίγνωστο εμπορικό κατάστημα του κέντρου
-
Ελλάδα4 ημέρες πρν
Με έμφραγμα στο νοσοκομείο πασίγνωστος τραγουδιστής – Η κατάσταση της υγείας του
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο του 37χρονου Απόστολου Μαυρέλη