Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

ΓΣΕΕ: Βαριά και άνιση κατανομή φορολογικού βάρους την περίοδο 2008-2019

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έδωσε χθες στη δημοσιότητα μελέτη για την κατανομή του φορολογικού βάρους στα νοικοκυριά στην Ελλάδα από την οποία προκύπτει σημαντική επιβάρυνση κατά την περίοδο 2008 – 2019 με έμφαση στο φόρο εισοδήματος και τους έμμεσους φόρους, ειδικά για τη μεσαία τάξη. Η ΓΣΕΕ εξέτασε τη μεταβολή του φορολογικού βάρους των νοικοκυριών αξιοποιώντας βάσεις μικροδεδομένων από Έρευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ και δεδομένα της ΑΑΔΕ για το εισόδημα και τη φορολογία.

Στην περίπτωση των έμμεσων φόρων, οι εκτεταμένες και αλλεπάλληλες αυξήσεις των σχετικών συντελεστών, τόσο του ΦΠΑ όσο και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, σύμφωνα με το ΙΝΑ-ΓΣΕΕ, εκτόξευσε τη φορολογική επιβάρυνση από 11,4% της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών το 2008, σε 15,7% το 2019. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αυξήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2010-2014, στο πλαίσιο των δύο πρώτων μνημονίων. Η αύξηση του φορολογικού βάρους στην Ελλάδα, κατά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη χώρα του αναπτυγμένου κόσμου.
Η αύξηση αυτή, της τάξης των 8,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, είναι με διαφορά η μεγαλύτερη ανάμεσα στις 38 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και σχεδόν πενταπλάσια από τον μέσο όρο των χωρών αυτών, ο οποίος βρίσκεται κάτω από 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών κατά 1/4 περίπου, κατά μέσο όρο, δεν ήταν ενιαία για όλα τα νοικοκυριά. Ο κύριος χαμένος της οικονομικής κρίσης ήταν η μεσαία τάξη, καθώς το μερίδιό της στη δραματικά συρρικνούμενη συνολική κατανάλωση μειώθηκε.
Στη συζήτηση επί των ευρημάτων της μελέτης την οποία συντόνισε ο κ. Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ συμμετείχαν οι Βασίλης Ράπανος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος του ΚΕΠΕ και Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.


Ροή ειδήσεων

Advertisement