Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθοεί η τελετή απονομής των 65ων βραβείων Grammy ,στην Crypto Arena, στο Λος Άντζελες.
Τα φετινά μουσικά βραβεία, μάλιστα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, καθώς ανάμεσα στους υποψήφιους βρίσκεται και ένας μουσικός από τα Ιωάννινα. Ο λόγος για τον λαουτίστα Βασίλη Κώστα, ο οποίος διεκδικεί το βραβείο στην κατηγορία Καλύτερο Τζαζ/Λάτιν Άλμπουμ της χρονιάς, ως μέλος του τζαζ σχήματος του διάσημου πιανίστα της τζαζ Danilo Perez, «Global Messengers», για τον δίσκο «Χρυσαλίδα».
Ο Βασίλης Κώστας είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Global Jazz Institute του περίφημου Berklee College of Music της Βοστώνης και κάτοχος δύο σημαντικών βραβείων για την προσφορά του στη διάδοση της ηπειρωτικής μουσικής στην Αμερική. Συγκεκριμένα έχει βραβευτεί με το Forty Under 40 Award από το Greek American Foundation της Νέας Υόρκης, βραβείο που απονέμεται από το 2010 σε ελληνικής καταγωγής Βορειοαμερικανούς, έως 40 ετών, που διαπρέπουν στους χώρους των τεχνών, των επιστημών και των επιχειρήσεων. Επίσης είναι βραβευμένος και με το Artist Fellowship in the Traditional Arts από την Επίσημη Πολιτεία της Μασαχουσέτης.
Όπως εξήγησε ο ίδιος στην εκπομπή της ΕΡΤ «Περίμετρος», η πορεία του είχε αρκετές δυσκολίες, όμως κατάφερε με σκληρή δουλειά να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για Grammy: «Ξεκίνησα από τα Γιάννενα από όπου κατάγομαι. Είχα την τύχη να έχω μια φιλόμουση οικογένεια που πάντα με ενθάρρυνε να ακολουθήσω τη μουσική κατεύθυνση», ενώ συνέχισε:
«Οι παππούδες μου τραγουδούσαν ηπειρώτικη μουσική. Ο πατέρας μου έπαιζε τζαζ και μπλουζ μέσα στο σπίτι. Οπότε όλες αυτές οι μουσικές επιρροές ήρθαν και ενώθηκαν στις σπουδές μου στο Berklee Collage of Music, στη Βοστώνη όπου εκεί άρχισα να εξερευνώ τις μουσικές γέφυρες μεταξύ της ηπειρωτικής μουσικής που γνώριζα από την οικογένειά μου και τους δασκάλους μου με τη τζαζ που έμαθα εκεί».
Στη συνέχεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ο Έλληνας μουσικός, που κατακτά τον κόσμο με το λαούτο του, σημείωσε: «Με φυσικό τρόπο άρχισε να δημιουργείται μια δική μου φωνή μέσα από το λαούτο, σαν ένα νέο όχημα και άρχισαν να δημιουργούνται συνεργασίες» συμπλήρωσε ο υποψήφιος για Grammy Βασίλης Κώστας. Ιδιαίτερο λόγο δε, έκανε για τη συνεργασία του με τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον συνυποψήφιό του Ντανίλο Πέρεζ, βραβευμένο πιανίστα από τον Παναμά.
Ο Έλληνας λαουτίστας μετρά πολλές συνεργασίες με μουσικούς παγκόσμιου βεληνεκούς και έχει καταφέρει να διακριθεί στο μουσικό στερέωμα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα είναι και καθηγητής Μουσικής στο Μακεδονικό Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη.
Θεωρητικά, τα αθλητικά γεγονότα δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν ή να επηρεάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις. Όχι στην Ελλάδα, όμως… Στη μικρή αυτή χώρα, όλα μοιάζουν να αλληλοεπηρεάζονται και πολλοί είναι αυτοί που «ταλαιπωρούν» τα μυαλά τους. Τα γράφουμε αυτά, σχετικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και χθες, εμπλέκοντας τις εκλογές με τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο (ο οποίος πάντως δεν θα γίνει στις 21 Μαΐου), είτε ακόμα και με το Final 4 της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ! Και αναρωτιόμαστε: Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις εκλογές; Ευτυχώς, ο πρωθυπουργός σκέφτηκε την ημερομηνία των εκλογών με βάση άλλες, πολύ σημαντικές ανάγκες της χώρας (πανελλαδικές, σύνοδος ΝΑΤΟ) και όχι με βάση τις… αθλητικές μεταδόσεις.
Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως η χώρα μπορεί να έχει κυβέρνηση και μετά τις πρώτες εκλογές, χωρίς να χρειαστούν και δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο. Το πώς θα συμβεί αυτό… πρέπει κάποια στιγμή να μας το εξηγήσουν. Εκτός και αν πιστεύουν πως κάποιο από τα δύο κόμματα, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να πάρουν ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πήραν στις εκλογές του 2019. Για παράδειγμα, εάν η ΝΔ λάβει το ποσοστό του 2019, δηλαδή σχεδόν 40%, τότε με την απλή αναλογική θα βγάλει κάπου 130 έδρες. Και αν το ΠΑΣΟΚ βγάλει ένα διψήφιο ποσοστό (γύρω στο 12%) μπορεί να βγάλει γύρω στις 35 έδρες. Πιστεύουν, λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει κάποιο κόμμα που μπορεί φτάσει τόσο ψηλά; Ξέρουν κάτι παραπάνω; Διαφορετικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην φτάνουν ούτε… τρία κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η λογική λέει πως οι δεύτερες κάλπες – με ενισχυμένη αναλογική – είναι το πιο πιθανό σενάριο
Λίγο μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, όπου ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήρτησε στα social media ένα βίντεο. Κάτι σαν «μικρό διάγγελμα» αλλά… στο ύφος των social media και όχι των κλασσικών διαγγελμάτων του πρωθυπουργού. Σε αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει επί της ουσίας ένα… intro της προεκλογικής ατζέντας, κάνοντας λόγο για «ειλικρινή απολογισμό του έργου μας αυτά τα 4 χρόνια, αυτά τα οποία πετύχαμε, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας». Επίσης, θέτει και τους λόγους για τους οποίους θα ζητήσει νέα εντολή του λαού στις επικείμενες κάλπες. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Θα μιλήσουμε όμως και για τα πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής. Για το γεγονός ότι οι μισθοί στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι χαμηλοί και πρέπει να ανέβουν. Οτι οι νέοι μας έχουν προβλήματα να βρουν στέγη. Να μιλήσουμε για τις αδυναμίες, οι οποίες υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο μπορεί να άντεξε παρά την πανδημία, αντιμετωπίζει όμως ακόμα μεγάλες δυσκολίες. Και κυρίως να μιλήσουμε για όλα αυτά τα οποία μας κρατάνε πίσω. Για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, για τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας. Όλα αυτά πρέπει να τα σαρώσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Και αυτή είναι η εντολή που θα ζητήσω προσωπικά από τον ελληνικό λαό. Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά. Κι αυτό θα ψηφίσουμε στις 21 Μαΐου».