Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Απλοποιείται η υποβολή του «πόθεν έσχες» – Τι σχεδιάζεται

Δημοσιεύθηκε

στις

Την απλοποίηση αλλά και την ουσιαστικότερη εφαρμογή συστήματος ελέγχου μέσω της κατάθεσης «πόθεν έσχες» των υποχρέων επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με νέο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο «Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων» βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί στις 13 Φεβρουαρίου.

Οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

H αύξηση του αριθμού των δηλώσεων που ελέγχονται ετησίως σε ποσοστό 7% σε βάθος τριετίας, καθώς τώρα ο έλεγχος πραγματοποιείται βασικά έπειτα από καταγγελία. H χορήγηση της αρμοδιότητας και της εποπτείας κατανομής του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης σε ένα μόνο ελεγκτικό όργανο, καθώς και η μείωση των διοικητικών βαρών από τη διαδικασία υποβολής και ελέγχου.

Παράλληλα, η διαδικασία σχεδιάζεται να ψηφιοποιηθεί πλήρως έτσι ώστε οι πολίτες να μη χρειάζεται να αναζητούν μόνοι τους τα έγγραφα (δυνατότητα άντλησης όλων των δεδομένων της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης με αυτόματο τρόπο και κατάργηση της υποχρέωσης ηλεκτρονικής επισύναψής τους). Υπόχρεοι στην κατάθεση «πόθεν έσχες» θα είναι επίσης αυτοτελώς οι σύζυγοι, οι εν διαστάσει σύζυγοι και τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης εφόσον ένας εκ των δύο ανήκει στην κατηγορία υποχρέωσης κατάθεσης δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (ΔΠΚ).

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Προβλέπεται η θέσπιση συγκεκριμένων αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων για την επιλογή των δηλώσεων προς έλεγχο, ενώ θα καθοριστεί συντονιστής ελέγχου «προς επικουρία του έργου του οργάνου ελέγχου, για την επίτευξη του ετήσιου στόχου, καθώς και για τον καθορισμό και την ανάθεση από αυτόν σε ορκωτούς ελεγκτές και ειδικούς επιστήμονες ελεγκτικών πράξεων», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Οι κατηγορίες των υπόχρεων κατάθεσης περιγράφονται σε 13, έναντι των 49 που αναφέρονταν στην προηγούμενη νομοθεσία. Υπόχρεοι είναι πολίτες που είναι πολιτικά πρόσωπα, γενικοί και ειδικοί γραμματείς Βουλής και γενικής κυβέρνησης, καθώς και υπηρεσιακοί γραμματείς και υποστηρικτικό πολιτικό προσωπικό. Επίσης, η ΔΠΚ υποβάλλεται από περιφερειάρχες και δημάρχους καθώς και από συγκεκριμένα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, από προϊσταμένους και πολιτικό προσωπικό του Δημοσίου και των οργανισμών του και τους εργαζομένους σε ελεγκτικούς φορείς, από εργαζομένους στον τομέα της Δικαιοσύνης, του χρηματοπιστωτικού τομέα, εργαζομένους σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ενοπλες Δυνάμεις, σε οικονομικές υπηρεσίες, στον τομέα του αθλητισμού και των δημοσίων συμβάσεων.

Η ΔΠΚ υποβάλλεται επίσης από τους ιατρούς διευθυντές και συντονιστές διευθυντές που υπηρετούν στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας του ΕΣΥ, στα στρατιωτικά νοσοκομεία, σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, κλινικές και εργαστήρια, καθώς και στις τοπικές μονάδες υγείας και στους τομείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, από τα μέλη των επιτροπών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών, αλλά και από τον πρόεδρο και τους διαχειριστές οργανώσεων κοινωνίας πολιτών που επιχορηγούνται από το κράτος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ελλάδα

Εκλογές και… αθλητικές μεταδόσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Θεωρητικά, τα αθλητικά γεγονότα δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν ή να επηρεάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις. Όχι στην Ελλάδα, όμως… Στη μικρή αυτή χώρα, όλα μοιάζουν να αλληλοεπηρεάζονται και πολλοί είναι αυτοί που «ταλαιπωρούν» τα μυαλά τους. Τα γράφουμε αυτά, σχετικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και χθες, εμπλέκοντας τις εκλογές με τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο (ο οποίος πάντως δεν θα γίνει στις 21 Μαΐου), είτε ακόμα και με το Final 4 της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ! Και αναρωτιόμαστε: Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις εκλογές; Ευτυχώς, ο πρωθυπουργός σκέφτηκε την ημερομηνία των εκλογών με βάση άλλες, πολύ σημαντικές ανάγκες της χώρας (πανελλαδικές, σύνοδος ΝΑΤΟ) και όχι με βάση τις… αθλητικές μεταδόσεις.

 

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Το ΠΑΣΟΚ και η λογική των αριθμών

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως η χώρα μπορεί να έχει κυβέρνηση και μετά τις πρώτες εκλογές, χωρίς να χρειαστούν και δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο. Το πώς θα συμβεί αυτό… πρέπει κάποια στιγμή να μας το εξηγήσουν. Εκτός και αν πιστεύουν πως κάποιο από τα δύο κόμματα, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να πάρουν ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πήραν στις εκλογές του 2019. Για παράδειγμα, εάν η ΝΔ λάβει το ποσοστό του 2019, δηλαδή σχεδόν 40%, τότε με την απλή αναλογική θα βγάλει κάπου 130 έδρες. Και αν το ΠΑΣΟΚ βγάλει ένα διψήφιο ποσοστό (γύρω στο 12%) μπορεί να βγάλει γύρω στις 35 έδρες. Πιστεύουν, λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει κάποιο κόμμα που μπορεί φτάσει τόσο ψηλά; Ξέρουν κάτι παραπάνω; Διαφορετικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην φτάνουν ούτε… τρία κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η λογική λέει πως οι δεύτερες κάλπες – με ενισχυμένη αναλογική – είναι το πιο πιθανό σενάριο

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Λίγο μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, όπου ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήρτησε στα social media ένα βίντεο. Κάτι σαν «μικρό διάγγελμα» αλλά… στο ύφος των social media και όχι των κλασσικών διαγγελμάτων του πρωθυπουργού. Σε αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει επί της ουσίας ένα… intro της προεκλογικής ατζέντας, κάνοντας λόγο για «ειλικρινή απολογισμό του έργου μας αυτά τα 4 χρόνια, αυτά τα οποία πετύχαμε, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας».  Επίσης, θέτει και τους λόγους για τους οποίους θα ζητήσει νέα εντολή του λαού στις επικείμενες κάλπες. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Θα μιλήσουμε όμως και για τα πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής. Για το γεγονός ότι οι μισθοί στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι χαμηλοί και πρέπει να ανέβουν. Οτι οι νέοι μας έχουν προβλήματα να βρουν στέγη. Να μιλήσουμε για τις αδυναμίες, οι οποίες υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο μπορεί να άντεξε παρά την πανδημία, αντιμετωπίζει όμως ακόμα μεγάλες δυσκολίες. Και κυρίως να μιλήσουμε για όλα αυτά τα οποία μας κρατάνε πίσω. Για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, για τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας. Όλα αυτά πρέπει να τα σαρώσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Και αυτή είναι η εντολή που θα ζητήσω προσωπικά από τον ελληνικό λαό. Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά. Κι αυτό θα ψηφίσουμε στις 21 Μαΐου».

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα