Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός:169 θάνατοι σε μία εβδομάδα – 135 διασωληνωμένοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνολικά 169 θάνατοι από κορoναϊο καταγράφηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ βρίσκονται 135 ασθενείς.
Μείωση στις εισαγωγές και διασωληνώσεις ασθενών Covid-19 και οριακή αύξηση των θανάτων καταγράφει η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Μείωση καταγράφεται και στη δραστηριότητα της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Συνολικά 169 ασθενείς, οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας, έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό την εβδομάδα που τέλειωσε στις 29 Φεβρουαρίου, συγκριτικά με 168 θανάτους την εβδομάδα που προηγήθηκε.

Στο ίδιο διάστημα οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν από τους 153 στους 135.

Στελέχη
Το στέλεχος BA.5 παραμένει το συχνότερο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον που επικρατεί στην Ελλάδα και παγκοσμίως, με την υποπαραλλαγή BQ.1.1 της BA.5 να κερδίζει έδαφος.

Μεταξύ των στελεχών της υποπαραλλαγής BA.2, πιο διαδεδομένο παραμένει το BA.2.75, γνωστό και ως «Κένταυρος» και ακολουθούν το CH.1.1 («Όρθρος) και το XBB.

Το στέλεχος XBB.1.5, γνωστό και ως «Kraken» έχει ανιχνευθεί σε συνολικά 30 δείγματα και δεν δείχνει να εξαπλώνεται γρήγορα.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα Όρθρου
Σύμφωνα με τα γραφήματα του ΕΟΔΥ, σε πολλούς νομούς της χώρας το στέλεχος CH.1.1 δεν ανιχνεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντιστοιχεί όμως σε ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων σε Αττική, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Κορινθία, Ηλείας, Βοιωτίας και Ηρακλείου, ενώ στην Ευρυτανία αφορά την πλειονότητα των κρουσμάτων.Αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφεται σε Αττική (31%), Ξάνθη (24%) και Αλεξανδρούπολη (65%), ενώ στις υπόλοιπες πόλεις που εξετάζονται υπήρξε μείωση.

Γρίπη
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή, καταγράφηκαν όμως δύο κρούσματα που αφορούν ασθενείς σε ΜΕΘ.

Θάνατοι δεν καταγράφηκαν το επταήμερο που τέλειωσε στις 29 Ιανουαρίου.

Η γρίπη τύπου Α κυριαρχεί έναντι του τύπου Β.

IN.GR


Ροή ειδήσεων

Advertisement