Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η θεατρική ομάδα «Ιδρώμενα» παρουσιάζει την κωμωδία «Καληστεία»- Ο σκηνοθέτης κι εκ των συγγραφέων, Νώντας Φωκάς  μίλησε στη «Γ»

Νέος… μαραθώνιος γέλιου!

Δημοσιεύθηκε

στις

«Ιδρώμενα» η οποία πρωτοεμφανίστηκε το 2019 προκαλώντας έναν… μαραθώνιο γέλιου! Άλλωστε τα μέλη της είναι μαραθωνοδρόμοι και έχουν… αντοχή στο ανεξάντλητο χιούμορ και τη θετική ενέργεια.

Με αφορμή τη νέα τους δουλειά, ο σκηνοθέτης και εκ των συγγραφέων του έργου (το κείμενο είναι και της Ελισάβετ Αθανασάτου), Νώντας Φωκάς, ο οποίος είναι και ερασιτέχνης ηθοποιός από το 2000, συνταξιούχος δάσκαλος, μουσικός με πτυχίο

Θεολογίας, δύο ποιητικές συλλογές και σκακιστής μίλησε στη «Γ» για την ομάδα «Ιδρώμενα», τη συνεργασία μεταξύ των μελών της και την αγάπη για το θέατρο.

 

ΕΡ.: Μιλήστε μας για την ομάδα “Ιδρώμενα”. Πότε ιδρύθηκε και ποιος είναι ο σκοπός της;

 

Η θεατρική ομάδα «Ιδρώμενα» ιδρύθηκε το 2018 από μια παρέα δρομέων μεγάλων αποστάσεων (μαραθωνοδρόμοι), οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί Κάλαμο για ένα διήμερο φεστιβάλ αγώνα δρόμου και καλλιτεχνικών δρώμενων. Εκεί, ο αείμνηστος συναθλητής και φίλος Χριστόφορος Δουραμάνης, έδωσε το έναυσμα για μια περαιτέρω καθημερινή συνάντηση, εκτός από τις δρομικές προπονήσεις: Να ‘τρέξουμε’ και  σ’ έναν άλλο στίβο, με κοινό γνώρισμα και αφετηρία την αγάπη για το θέατρο.

Το 2019, στο θέατρο Αγορά, ανέβηκε το πρώτο έργο της ομάδας μας, «Λίστα γάμου», σε κείμενο και σκηνοθεσία δική μου. Η επιτυχία ήταν επιεικώς απίστευτη!  Παρ’ όλες τις παρατάσεις του έργου, πολλοί ήταν αυτοί που δεν κατάφεραν να το δουν λόγω μη διαθεσιμότητας θέσεων. Το ένα ήταν αυτό. Το δεύτερο ήταν η καθολική αποδοχή και επικρότηση του έργου. Πρωτόγνωρα πράγματα αν και κατά βάθος το περιμέναμε, καθώς η σκληρή δουλειά, το στιβαρό σενάριο και το άφθονο γέλιο αποτέλεσαν τα συστατικά για μια συνεχόμενη μέχρι σήμερα υστεροφημία από όλους όσοι το παρακολούθησαν.

 

ΕΡ.: Ποια μηνύματα εκπέμπει το νέο έργο που θα παρουσιάσετε στο θέατρο «Αγορά»;

 

Το νέο έργο «Καληστεία», ανεβαίνει στις 10 Φεβρουαρίου, στο θέατρο Αγορά. Το έγραψα όπως και το πρώτο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κεφαλονιά. Με τη βοήθεια αυτή τη φορά της Ελισάβετ Αθανασάτου. Το σκηνοθετώ επίσης. Είναι μια σπονδυλωτή κωμωδία, που πραγματεύεται τις εύθραυστες οικογενειακές σχέσεις, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή. Ισορροπίες, που ενώ στον εξωτερικό παρατηρητή φαντάζουν ιδανικές, στην πραγματικότητα εμπεριέχουν απωθημένα και μικρότητες. Ένα πλέγμα σχέσεων αίματος, που όμως δεν κατορθώνει να ξεπεράσει τα κόμπλεξ και τις φιλοδοξίες των μελών της οικογένειας. Φιλοδοξίες και εγωισμοί διατηρούν στο διηνεκές μια δυσλειτουργία ακόμα και στην απλή επικοινωνία και συνεύρεση. Υπάρχει λύση; Μπορεί να γίνει κάτι; Μπορεί να τερματιστεί αυτή η επίφαση συγγένειας; Να λοιπόν, που η απάντηση είναι «Ναι»! Και με κρότο αυτό το «Ναι».

 

ΕΡ.:  Πώς συνδυάζετε τον μαραθώνιο με το θέατρο;

 

Είναι όντως ιδιαίτερο το χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας: Αμιγώς μαραθωνοδρόμοι! Όμως, όλοι οι συμμετέχοντες διακατέχονται από τη λαχτάρα να εκφραστούν υποκριτικά και να αποδείξουν και στον εαυτό τους και στους θεατές ότι ανέβηκαν ακόμα ένα σκαλοπάτι στην πυραμίδα του Maslow (αυτοεκτίμηση-αυτο ολοκλήρωση). Η συστηματική άθληση σε υψηλό επίπεδο αυτονόητα κατοχυρώνει συνέπεια, προσπάθεια και εφαρμογή οδηγιών. Άρα, είναι πολύ θετικό το υλικό των ηθοποιών στην αντιμετώπιση και υπέρβαση δυσκολιών. Πράγμα που όντως ισχύει και στην συγκεκριμένη ομάδα. Άλλωστε, το όνομά της δεν είναι τυχαίο: Ιδρώτας και Δρώμενα, «Ιδρώμενα»!

 

 

ΕΡ.: Εχετε και τη σκηνοθεσία του έργου. Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο και πως είναι η συνεργασία σας με τους άλλους συντελεστές;

 

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία για μια -ερασιτεχνική -παράσταση είναι και η χημεία των συμμετεχόντων. Αρκετοί μήνες προβών, διαφωνίες, διαφορετικοί χαρακτήρες, ιεράρχηση αναγκών, κλπ. Κι όμως! Αυτή η ομάδα, ομάδα συναθλητών, έχει καταφέρει να τα υπερκεράσει όλα τα παραπάνω και να αποτελεί πόλο έλξης για όλα τα μέλη της. Πόλο ευφορίας και δημιουργικής αυτοέκφρασης. Θετική ενέργεια, χιούμορ ανεξάντλητο και αλληλεπίδραση αποτελούν εδώ και τέσσερα χρόνια τα κύρια χαρακτηριστικά της κάθε πρόβας. Της κάθε συνάντησης. Φίλοι και συναθλητές γαρ…

Οι τυχόν δυσκολίες –  διότι αρκετοί συμμετέχοντες είναι πρωτάρηδες – γρήγορα ξεπεράστηκαν λόγω της σχεδόν εμμονικής  μου διάθεσης να τους κατευθύνω και να τους εμβαθύνω στα απαιτούμενα της δραστηριότητάς τους. Πολλή δουλειά, πολλή συζήτηση, πολλή ανάλυση. Και… να μαστε!

Η ομάδα αποτελείται από τους, Θεανώ Κανελλάκη συνταξιούχο του ΟΤΕ η οποία έχει φιλική συμμετοχή και σπουδαία συμβολή, (η μόνη μη δρομέας),  Ανδρέα Μαζαράκη, γιατρό, καρδιολόγο, Γιώργο Γραμμένο δημόσιο υπάλληλο, Μαρία Γιαμαρέλου επιχειρηματία εστίασης, Κώστα Λάμπο γεωπόνο, Έλλη Τσώνη λογοθεραπεύτρια, Γιώργο Δεμερτζή γυμναστή, Ηλία Αραβαντινό ηλεκτρολόγο μηχανικό και Κώστα Ζαφείρη, δημόσιο υπάλληλο.

 

ΤΑ «ΚΑΛΗΣΤΕΙΑ»

Η παράσταση «Καληστεία» θα ανέβει στο θέατρο «Αγορά» στις 10,11,12 και 17,18,19 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή κωμωδία, που στοχεύει να αναδείξει και να αποτυπώσει παθογένειες μέσα στις οικογένειες και ευρύτερα, που δυσκολεύουν την επικοινωνία και την ανάγκη για μια επιθυμητή ηρεμία και

πληρότητα. Οι ανατροπές κατά τη διάρκεια του έργου τονίζουν τη σχετικότητα των εννοιών ‘καλό ’ και ‘κακό’, ΄άσχημο’ και ‘όμορφο’, ‘σωστό’ και ‘λάθος’.

Αιχμηροί διάλογοι και αλήθειες που δεν μπορούν να μην ειπωθούν. Χαμόγελα και εκρήξεις θυμού την ίδια στιγμή. Αισιοδοξία και απογοήτευση. Ένα κολάζ συναισθημάτων, που έχει ζήσει ο καθένας από εμάς.

 

Περισσότερα

Ροή ειδήσεων

Advertisement