Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Κατώτατος μισθός: Αυξήσεις από 5,5% έως 10% προτείνουν οι εργοδότες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από 5,5% έως 10% κυμαίνονται οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού που προτείνουν οι εργοδοτικοί φορείς στις εκθέσεις του οι οποίες υπεβλήθησαν στον ΟΜΕΔ αργά χθες στο βράδυ.

Από την άλλη πλευρά η ΓΣΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει την πρότασή της για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15,8% προκειμένου να διαμορφωθεί στα 826 ευρώ. Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%, προκειμένου να διαμορφωθεί στα 1.259 ευρώ τον μήνα.

Την πιο γενναιόδωρη πρόταση κατέθεσε το ΙΜΕ- ΓΣΕΒΕΕ , κάνοντας λόγο για αυξήσεις 8%-10% προκειμένου ο νέος κατώτατος μισθός από 713 ευρώ να διαμορφωθεί στα 770-784. Παράλληλα ζητούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με πρώτο την οριζόντια κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης της ΓΣΕΒΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό που για το 2023 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο ιδιαίτερα υψηλό 6%, καθώς οι αυξήσεις των τιμών έχουν πλέον διαχυθεί σε όλους σχεδόν του κλάδους της οικονομίας, θεωρούμε ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι και το 2023 ο προσδιοριστικός παράγοντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Και τούτο τόσο ως μέτρο καταπολέμησης της φτώχειας των χαμηλόμισθων εργαζομένων των οποίων το εισόδημα αναλώνεται σε ομάδες αγαθών που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, αλλά και ως μέτρο αντιμετώπισης του στασιμοπληθωρισμού στον οποίο φαίνεται πως εισέρχεται η ελληνική οικονομία το 2023.

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να εκτιμηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% με 10%.

Στην περίπτωση αυτή και δεδομένου ότι κυρίως θα επηρεαστούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις -παρά τη βελτίωση που καταγράφεται στις έρευνες οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και υπερχρέωσης – είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το επιπρόσθετο κόστος, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Η ταυτόχρονη αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την αντιστάθμιση της αύξησης του κόστους των επιχειρήσεων από την αύξηση αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μίγμα οικονομικής πολιτικής για την καταπολέμηση του στασιμοπληθωρισμού.

Συγκεκριμένα η αντιστάθμιση του κόστους των επιχειρήσεων θα διασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε επιπλέον αύξηση του πληθωρισμού ενώ η διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων θα τονώσει την κατανάλωση λειτουργώντας αντιϋφεσιακά.

Η ΕΣΕΕ ( έμποροι) προτείνουν αυξήσεις κοντά στο 7%. (763 ευρώ) θεωρώντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού, επιστρέφει στα ταμεία τους με τη μορφή αύξησης της κατανάλωσης. Από την άλλη πλευρά σημειώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ( χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ) καθώς και την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Επίσης , ο κλάδος του εμπορίου επισημαίνει την ανάγκη ρευστότητας προκειμένου να επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού ζητούν μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων όπως είναι η μείωση των εισφορών και η ολοκληρωτική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ζητούν επίσης να επανέλθει η ευθύνη των διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό στα χέρια των κοινωνικών εταίρων.

Ο ΣΕΤΕ προτείνει αυξήσεις έως 5,5% στα 753 ευρώ ενώ ο ΣΕΒ ( μέσω του ΙΟΒΕ που εκπονεί τη μελέτη) «φωτογραφίζει» μια λογική αύξηση 5.5%-6% η 6% -7% , κάνοντας λόγο για επιβράδυνση της μείωσης της ανεργίας και επιβάρυνση των επιχειρήσεων από το ενεργειακό κόστος.

Παράλληλα επισημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός , αρχής γενομένης από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει συνολικά αυξηθεί κατά 22% και δίνει έμφαση στη περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Επαναφέρει δηλαδή το αίτημα για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες που υπολείπεται της κυβερνητικής δέσμευσης για συνολική ελάφρυνση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα βάζουν στο τραπέζι την πρόταση αν η μείωση δεν είναι δημοσιονομικά εφικτό να γίνει για όλους , ας γίνει σε πρώτη φάση για τους χαμηλόμισθους.

Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να κυμανθεί στα 826 ευρώ.

Το ινστιτούτο αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παρά τις αυξήσεις των τελευταίων ετών εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το κατώφλι στης φτώχειας . Γι αυτό στη μελέτη προτείνεται ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στο όριο η πάνω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Στη μελέτη λαμβάνονται υπόψη δείκτες όπως το καλάθι του νοικοκυριού αλλά και το 60% του ενδιάμεσου μισθού που ανέρχεται είναι 780 ευρώ. Αν συνεκτιμηθεί και ο προσδοκώμενος πληθωρισμός του 2023, τότε ο προτεινόμενος μισθό είναι 826 ευρώ μηνιαίως.

Η αύξηση -τονίζεται- θα έχει θετική επίδραση στο ΑΕΠ και στην παραγωγικότητα , δεν προκαλεί πληθωρισμό και βελτιώνει το βεβαιωτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων.

Τα υπομνήματα των φορέων θα διαβιβαστούν στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης το αργότερο έως την 20η Φεβρουαρίου.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ελλάδα

Εκλογές και… αθλητικές μεταδόσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Θεωρητικά, τα αθλητικά γεγονότα δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν ή να επηρεάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις. Όχι στην Ελλάδα, όμως… Στη μικρή αυτή χώρα, όλα μοιάζουν να αλληλοεπηρεάζονται και πολλοί είναι αυτοί που «ταλαιπωρούν» τα μυαλά τους. Τα γράφουμε αυτά, σχετικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και χθες, εμπλέκοντας τις εκλογές με τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο (ο οποίος πάντως δεν θα γίνει στις 21 Μαΐου), είτε ακόμα και με το Final 4 της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ! Και αναρωτιόμαστε: Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις εκλογές; Ευτυχώς, ο πρωθυπουργός σκέφτηκε την ημερομηνία των εκλογών με βάση άλλες, πολύ σημαντικές ανάγκες της χώρας (πανελλαδικές, σύνοδος ΝΑΤΟ) και όχι με βάση τις… αθλητικές μεταδόσεις.

 

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Το ΠΑΣΟΚ και η λογική των αριθμών

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως η χώρα μπορεί να έχει κυβέρνηση και μετά τις πρώτες εκλογές, χωρίς να χρειαστούν και δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο. Το πώς θα συμβεί αυτό… πρέπει κάποια στιγμή να μας το εξηγήσουν. Εκτός και αν πιστεύουν πως κάποιο από τα δύο κόμματα, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να πάρουν ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πήραν στις εκλογές του 2019. Για παράδειγμα, εάν η ΝΔ λάβει το ποσοστό του 2019, δηλαδή σχεδόν 40%, τότε με την απλή αναλογική θα βγάλει κάπου 130 έδρες. Και αν το ΠΑΣΟΚ βγάλει ένα διψήφιο ποσοστό (γύρω στο 12%) μπορεί να βγάλει γύρω στις 35 έδρες. Πιστεύουν, λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει κάποιο κόμμα που μπορεί φτάσει τόσο ψηλά; Ξέρουν κάτι παραπάνω; Διαφορετικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην φτάνουν ούτε… τρία κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η λογική λέει πως οι δεύτερες κάλπες – με ενισχυμένη αναλογική – είναι το πιο πιθανό σενάριο

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Λίγο μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, όπου ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήρτησε στα social media ένα βίντεο. Κάτι σαν «μικρό διάγγελμα» αλλά… στο ύφος των social media και όχι των κλασσικών διαγγελμάτων του πρωθυπουργού. Σε αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει επί της ουσίας ένα… intro της προεκλογικής ατζέντας, κάνοντας λόγο για «ειλικρινή απολογισμό του έργου μας αυτά τα 4 χρόνια, αυτά τα οποία πετύχαμε, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας».  Επίσης, θέτει και τους λόγους για τους οποίους θα ζητήσει νέα εντολή του λαού στις επικείμενες κάλπες. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Θα μιλήσουμε όμως και για τα πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής. Για το γεγονός ότι οι μισθοί στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι χαμηλοί και πρέπει να ανέβουν. Οτι οι νέοι μας έχουν προβλήματα να βρουν στέγη. Να μιλήσουμε για τις αδυναμίες, οι οποίες υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο μπορεί να άντεξε παρά την πανδημία, αντιμετωπίζει όμως ακόμα μεγάλες δυσκολίες. Και κυρίως να μιλήσουμε για όλα αυτά τα οποία μας κρατάνε πίσω. Για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, για τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας. Όλα αυτά πρέπει να τα σαρώσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Και αυτή είναι η εντολή που θα ζητήσω προσωπικά από τον ελληνικό λαό. Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά. Κι αυτό θα ψηφίσουμε στις 21 Μαΐου».

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα