Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ρούχα φτιαγμένα από φύκια, κάνναβη, μπαμπού και ευκάλυπτο

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα γνωστά µας φύκια, που μας συνοδεύουν συχνά στις επισκέψεις μας στην παραλία, αποτελούν μία εναλλακτική και θρεπτική λύση ως πρωτεΐνη για όσους προσέχουν την υγεία τους και αποστρέφονται κάθε τι ζωικό. Συν τοις άλλοις, μπορούν να τροφοδοτήσουν μια νέα γενιά νεοφυών μονάδων στον κλάδο της βιώσιμης μόδας, ώστε να δημιουργεί ρούχα διαφορετικά και μη ρυπογόνα. Η βιομηχανία της μόδας παράγει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ενδύματα ετησίως, περίπου 14 για κάθε άτομο στη Γη.

Τα περισσότερα καταλήγουν σε χωματερές ή πλημμυρίζουν ποτάμια και παραλίες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μόνο ένα κλάσμα ανακυκλώνεται από αυτά. Επιπλέον, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, η μόδα είναι υπεύθυνη για έως και το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που θερμαίνει τον πλανήτη, δηλαδή περισσότερο από τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια και τη ναυτιλία μαζί. Για τη Σαρλότ Μακάρντι, ερευνήτρια, σχεδιάστρια και επίκουρη καθηγήτρια στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, η αντιμετώπιση του προβλήματος σημαίνει να σκεφτόμαστε όχι μόνο πού καταλήγουν τα ρούχα μας, αλλά και πώς παράγονται. Τα συνθετικά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας, το φθηνότερο και το πιο αναλώσιμο από όλα, κατασκευάζονται από ορυκτά καύσιμα. Οι βαφές που χρησιμοποιούνται για να εμποτίσουν τα υφάσματα με το μαύρο του μελανιού, προέρχονται από αργό.

Ετσι, το 2018 η Μακάρντι άρχισε να σχεδιάζει ένα αδιάβροχο φτιαγμένο από θαλάσσια φύκια, που απορροφούν τους ρύπους και αυτό το ημιδιαφανές ένδυμα εκτέθηκε στο Μουσείο Σχεδίου Κούπερ Χιούιτ Σμιθσόνιαν της Νέας Υόρκης το 2019. Επίσης η Μακάρντι συνεργάστηκε με τον σχεδιαστή μόδας Φίλιπ Λιμ για ένα φόρεμα καλυμμένο με πράσινες πούλιες κατασκευασμένες από το ίδιο υλικό.

Ροή ειδήσεων

Advertisement