Άρθρα-Συνεργασίες
Η έννοια της αλληλεγγύης στην αρχαιοελληνική σκέψη
Δημοσιεύθηκε
2 μήνες πρνστις

Γράφει η Νικολέττα Κατσιδήμα Λάγιου
Φιλόλογος
Γνωρίζετε ίσως την αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα. Στο έργο του “Πολιτεία”, που αποτελεί έναν διάλογο που διεξήχθη μεταξύ κυρίως του μεγαλύτερου αδερφού του, του Γλαύκωνα και του Σωκράτη, του ανθρώπου που θαύμαζε απεριόριστα, που τον θεωρούσε ως τον δικαιότερο όλων και που εξαιτίας του στράφηκε αποκλειστικά προς τη φιλοσοφία, σκίζοντας μάλιστα τα πρωτόλεια ποιήματά του, στο έργο αυτό λοιπόν παρουσιάζει την εξής παράξενη, όπως την χαρακτηρίζει εικόνα για να περιγράψει την άγνοια και την πνευματική ρηχότητα που κατατρέχει τον άνθρωπο : Σε μια σκοτεινή, υπόγεια σπηλιά (συμβολισμός της γύρω μας πραγματικότητας, της αντιληπτής μέσω των αισθήσεων) εμείς όλοι είμαστε ριγμένοι ως δεσμώτες, και τις σκιές που πέφτουν σε έναν τοίχο μπροστά μας, που είναι και το μόνο που βλέπουμε από την ώρα που γεννιόμαστε, τις θεωρούμε ως τη μοναδική υπαρκτή αλήθεια.
Συνεχίζοντας την αλληγορική του αφήγηση λέει πως κάποιοι καταφέρνουν να λυθούν από τα δεσμά τους και να αναρριχηθούν σε εκείνον τον δύσκολο, ανηφορικό και μακρινό δρόμο έξω από τη σπηλιά αντικρύζοντας επιτέλους το φως του ήλιου, την πραγματική δηλαδή αλήθεια. Οι φωτισμένοι θα λέγαμε. Αυτοί, έχουν υποχρέωση να κατέβουν πάλι κάτω και να βοηθήσουν τους υπόλοιπους δεσμώτες, τους συνανθρώπους τους, με οποιοδήποτε μάλιστα κόστος.
Σήμερα λοιπόν που οι συνθήκες είναι τουλάχιστον επιβαρυντικές για τη συλλογικότητα αφού επικρατεί ένας αλλοτριωτικος τρόπος ζωής με χαρακτηριστικά την προσήλωση στα υλικά αγαθά κι όχι στις αξίες, την αποξένωση και τη μοναξιά (έρευνα του Harvard κατά τη διάρκεια της οποίας παρακολουθούνταν άνθρωποι στην καθημερινότητά τους από το 1937 έδειξε ότι ευτυχείς ήσαν εκείνοι που είχαν ικανοποιητικές ανθρώπινες σχέσεις) σήμερα λοιπόν τα λόγια του Πλάτωνα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Πρότεινε μάλιστα κι ένα συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα ήταν δυνατό να προκύψουν τέτοιοι άνθρωποι, άνθρωποι δηλαδή με γνώσεις που θα θέσουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του κοινού συμφέροντος. Αξίζει να σημειωθεί πως ως κορωνίδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας έθεσε την πενταετή ενασχόληση με τη φιλοσοφία.
Εκείνο που έχει τεράστιο ενδιαφέρον κι ίσως δεν έχουμε αντιληφθεί τη σημασία του – και όσον αφορά στο περίφημο “γνώθι σαυτόν”- είναι η διαφορετική διάσταση που έδωσε ο μαθητής του Πλάτωνα, ο Αριστοτέλης, στην κοινωνικότητα. Ο Πλάτων μίλησε για ηθική υποχρέωση των πεπαιδευμένων να στρατευθούν στην υπηρεσία του συνόλου. Και η ανησυχία του Γλαύκωνα πως θα κακοπεράσουν ασχολούμενοι με τα κοινά και θα αδικηθούν αφού δε θα αφεθούν στην ησυχία τους να απολαμβάνουν τις μόνες ηδονές που διαρκούν, τις πνευματικές, καθώς και η απάντηση του Σωκράτη σε αυτόν – λίγο ειρωνική αν τη διαβάσουμε προσεκτικά στο αρχαίο κείμενο – σηματοδοτούν ένα είδος εξαναγκασμού τους. “Ξέχασες, του είπε, φίλε μου ότι το νόμο δεν τον ενδιαφέρει πώς μια μεμονωμένη κοινωνική ομάδα θα ευτυχήσει αλλά προσπαθεί αυτό να καταστεί εφικτό για το σύνολο των πολιτών”. Πρέπει επομένως να τους εξαναγκάσουμε για το καλό όλων.
Κι εννοείται πως αν το σύνολο ευημερεί αντανακλαστικά τα οφέλη θα τα καρπωθούν κι οι ίδιοι στο πολλαπλάσιο. Ο εξαναγκασμός δηλαδή εμπεριέχει ένα επιχείρημα που δομείται πάνω σε μία ηθική, από τη μια, βάση προσφοράς στον συνάνθρωπο, κι από την άλλη, σε μία ας πούμε “ιδιοτέλεια”, που αφορά το ότι θα ωφεληθούν κι οι ίδιοι. Αυτά κατά Πλάτωνα. Ο Αριστοτέλης όμως ο μαθητής του, τον οποίο μάλιστα τον προσφωνούσε με το παρατσούκλι “ο νους” (σχήμα κατ’εξοχήν θα το λέγαμε στη λογοτεχνία, ότι είναι δηλαδή ο κατ’ εξοχήν νους) προσθέτοντας και το εντυπωσιακό σχόλιο για τον εξαιρετικό μαθητή πως όταν λείπει από το ακροατήριο αυτό είναι “κουφό”, ο Αριστοτέλης λοιπόν έδωσε μία διαφορετική διάσταση στην κοινωνικότητα. Έγραψε στα “Πολιτικά” του τη διάσημη πλέον φράση που ορίζει με τρόπο κατηγορηματικό κι ευθύβολο την ανθρώπινη υπόσταση, στηρίζοντάς την σε συμπαγή κι αδιάσειστα επιχειρήματα : είπε ότι ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως κοινωνικό ον (“φύσει πολιτικό ζώον” ).
Κι αυτό το εκ φύσεως σημαίνει πως δεν τίθεται θέμα εξαναγκασμού. Είναι φύσει προγραμματισμένος να δομεί συλλογικότητες, να είναι αλληλέγγυος και να πειθαρχεί σε οτιδήποτε συγκρατεί σε αρραγή ενότητα την ομάδα, κάνοντας ο φιλόσοφος και σαφή διαχωρισμό μεταξύ της αγέλης, ως τύπο ομάδας, και της ανθρώπινης κοινωνίας που λειτουργεί με γνώμονα τη δικαιοσύνη, την ανώτερη όλων των κοινωνικών αρκετών, αφού όπως σημειώνει εμπεριέχει όλες τις άλλες. Ξεκινά δηλαδή από διαφορετική σε σύγκριση με το δάσκαλό του βάση. Ξεκινά από τη φύση μας και αποδεικνύει την απόλυτη συμβατότητά μας με την ηθική ως αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της φύσης μας.
Δεν είναι επομένως η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, η ενσυναίσθηση, το αγωνιστικό πνεύμα να προστατέψουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι στάση ζωής που πηγάζει από κάποια, έστω ηθικού τύπου, επιβολή. Ούτε είναι προϊόν ιδιοτελούς σκέψης που λέει ας υπερασπιστώ τον συνάνθρωπο για να εξασφαλίσω μια ήρεμη κοινωνία, χωρίς ανισότητες, αφού το αντίθετο θα οδηγούσε σε προβλήματα που θα διατάρασσαν και τη δική μου ηρεμία κι ευτυχία. Την αλληλεγγύη ο Αριστοτέλης την εντοπίζει στο ανθρώπινο DNA. Αυτοί που βουτούν δηλαδή σε παγωμένα νερά και σώζουν ανθρώπους που πνίγονται, αυτοί που προσφέρουν εθελοντικά από το υστέρημα του χρόνου και το πλεόνασμα της αγάπης τους, αυτοί που τοποθετούν τον άνθρωπο στην ανώτερη βαθμίδα του αξιακού τους συστήματος, αυτοί κατά τον Σταγειρίτη πραγματώνουν, κι άρα τελεολογικά, καταξιώνουν την ανθρώπινη υπόσταση, αφού συμπεριφέρονται ακριβώς όπως επιτάσσει η φύση τους. Εγείρεται βεβαίως το ερώτημα : γιατί αφού είναι έμφυτη αυτή η τάση δεν εκδηλώνεται στο γενικό σύνολο του πληθυσμού.
Μα ακριβώς επειδή αποτελεί τάση, δυνατότητα, η οποία για να γίνει ικανότητα (για να περάσει από το εν δυνάμει στο εν ενεργεία) απαιτείται η καλλιέργειά της μέσω της παιδείας. Κι αντιλαμβανόμαστε το έλλειμμα ανθρωπιστικής παιδείας που υπάρχει στον σύγχρονο κόσμο από τα πολλαπλά κρούσματα αντίθετης με τη φύση μας συμπεριφοράς.
Κανένα χωράφι, όσο γόνιμο κι αν είναι, με όσα θρεπτικά συστατικά κι αν έχει ευλογηθεί, δεν πρόκειται να καρπίσει και να δώσει σοδειά αν δεν καλλιεργηθεί. Για αυτό και στο ίδιο έργο του, στα “Πολιτικά “, τόνισε πως η παιδεία θα πρέπει να είναι ηθικοπροσανατολισμένη, κοινή (αφού κοινός είναι κι ο στόχος) και δημόσια. Δυόμιση χιλιετίες μετά αυτά παραμένουν ακόμα ως ζητούμενα.
(*) Απόσπασμα από την ομιλία, στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Παραρτήματος Πατρών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που έγινε στο ξενοδοχείο «Αστήρ»
Σχετικά θέματα
-
Tο «έλα να δεις» έγινε μέσα στην Βουλή και άλλα-Γράφει ο Αρκάς
-
Αυτοί που (δεν) έφυγαν από τη ΝΔ
-
Στα άδυτα του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων
-
Πιο επίκαιρα από ποτέ τα μηνήματα
-
Στα… τυφλά οι Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας
-
Πυρετός διεργασιών για το νέο προεδρείο-Τα επίσημα αποτελέσματα της κάλπης στον Εμπορικό Σύλλογο Πάτρας

Το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες εκλογές στις 21 Μαΐου, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι ίδιοι λογικοί συνειρμοί που γίνονταν από πολλούς, γίνονταν και από τον πρωθυπουργό της χώρας.
Και αυτό γιατί, οι δύο ημερομηνίες που θεωρούνταν ως πιο πιθανές μετά την τραγωδία στα Τέμπη, δηλαδή η 21η και η 28η Μαΐου, αποτελούσαν στην πραγματικότητα, λογικές σκέψεις που έκαναν πολιτικά στελέχη και δημοσιογράφοι, λογαριάζοντας διάφορες παραμέτρους.
Από τη στιγμή που ο Απρίλιος «βγήκε» από τη μέση ως μήνας εκλογών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για εκλογές τον Μάιο, υπήρχαν τέσσερις διαθέσιμες Κυριακές: 7, 14, 21 και 28. Οι δύο πρώτες ημερομηνίες είχαν «προβλήματα». Το κυριότερο αφορούσε τον χρόνο κατά τον οποίο θα έπρεπε να κλείσει η Βουλή και ο οποίος δεν επαρκούσε για την κατάθεση των νομοσχεδίων που σχεδίαζε η κυβέρνηση να ψηφιστούν πριν τις εκλογές. Υπήρχε όμως και ένα ζήτημα με το ενδεχόμενο οι δεύτερες εκλογές να πέσουν πάνω ή πολύ κοντά στις πανελλαδικές εξετάσεις και αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να αποφευχθεί. Έτσι, οι λογικές πιθανότητες οδηγούσαν στις δύο δεύτερες ημερομηνίες. Τελικά, ο πρωθυπουργός επέλεξε την 21η Μαΐου για έναν ακόμα λόγο που δεν ξέραμε ή δεν είχαμε υποψιαστεί. Στις 10 και 11 Ιουλίου θα γίνει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα καλό θα ήταν να έχει τελειώσει με τις εκλογές (και τις δεύτερες), ώστε να εκπροσωπηθεί από μία «κανονική» και όχι μία «υπηρεσιακή» κυβέρνηση. Και επίσης, οι αρχές Ιουλίου (μάλλον στις 2) είναι ακόμα μία καλή περίοδος να γίνουν εκλογές, καθώς από τα μέσα Ιουλίου και μετά, η θερινή ραστώνη επισκιάζει τα πάντα.
Χωρίς να ξέρει κανείς τι θα… βγάλει η κάλπη της 21ης Μαΐου λοιπόν, το πιθανότερο είναι πως μπήκαμε και επίσημα πλέον σε ένα μακρύ και σημαντικό τετράμηνο, στο οποίο η πολιτική ένταση θα «χτυπάει κόκκινο».
Άρθρα-Συνεργασίες
ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Παρίσι Ξανά
Δημοσιεύθηκε
1 ημέρα πρνστις
28 Μαρτίου 2023 22:15
Ο τρόμος είναι η ψυχική διασάλευση και ταραχή που προκαλείται από την αναμονή του κακού, αλλά όταν φτάσει το κακό και περάσει, ο φόβος, η σαστιμάρα, η παγωμάρα παραμένουν δεν χάνονται με μιας. Τα οδυνηρά αυτά συναισθήματα δεν εγκαταλείπουν αυτόματα τον παθόντα, αντίθετα τον τυλίγουν με τα πλοκάμια τους, τον σφίγγουν με τις δαγκάνες τους, μέχρι να τον αφανίσουν ή μέχρι ο άνθρωπος να βρει το κουράγιο και τη δύναμη να σπάσει τον θανατηφόρο εναγκαλισμό. Είναι αλήθεια ότι το πιο εύφορο έδαφος του φόβου είναι η συσκότιση και η άγνοια. Ακόμα είναι αλήθεια ότι η υπερβολική ανησυχία και ο τρόμος οδηγούν στην παράλυση και την ακινησία.
Σάββατο βράδυ στη φθινοπωρινή ήρεμη πόλη των Παρισίων. Στην ταινία «Παρίσι Ξανά» η Μία (Βιρζινί Εφιρά) βρίσκεται σε ένα ήσυχο μπιστρό, όταν μια τρομοκρατική επίθεση σκίζει τη ζωή των θαμώνων στη μέση και την ορίζει πριν το συγκλονιστικό γεγονός και μετά. Η ηρωίδα μας τραυματισμένη σωματικά και ψυχικά θα προσπαθήσει να αναρρώσει για λίγο καιρό έξω από το Παρίσι, αλλά όταν επιστρέψει δεν μπορεί θυμηθεί να βάλει στη σειρά τα γεγονότα εκείνων των ημερών. Τρεις μήνες αργότερα η ηρωίδα προσπαθεί να συναρμολογήσει όλα αυτά τα θραύσματα από περιστατικά, αναμνήσεις και εξομολογήσεις και να συνθέσει την καινούργια πραγματικότητα και να δώσει ξανά έναν κάποιο βηματισμό στη ζωή της. Όμως πια όλα μοιάζουν διαφορετικά ακόμα κι αυτή η σκυθρωπή, θλιμμένη και νοτισμένη πόλη συνομιλεί με τους κατοίκους της πιο χαμηλόφωνα, πιο συγκρατημένα, πιο λυπημένα. Η Μία βυθισμένη στο σοκαριστικό γεγονός προσπαθεί αργά και βασανιστικά να ξαναβρεί τον εαυτό της, τρέμει όμως στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με πράγματα τα οποία δεν αντέχει να δει κατάματα.
«Ο αδερφός μου βρισκόταν στο Μπατακλάν στις 13 Νοεμβρίου, εξιστορεί η σκηνοθέτις, Αλις Βινοκούρ (“Augustine”, “Proxima”) και βραβευμένη με Σεζάρ σεναριογράφος (“Ατίθασες” της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν) «καθώς κρυβόταν, βρισκόμουν σε επαφή μαζί του, μέσω μηνυμάτων, όλο το βράδυ. Την ταινία την εμπνεύστηκα από τις δικές μου αυτές τραυματικές μνήμες και από όσα μου είπε εκ των υστέρων ο ίδιος. Βίωσα προσωπικά το πώς τα γεγονότα δομούνται και αποδομούνται μέσω της μνήμης». Σημειώνει η σκηνοθέτις. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν άρχισε να παρακολουθεί τις συζητήσεις στα φόρουμ όπου οι επιζώντες αναζητούσαν απεγνωσμένα ανθρώπους με τους οποίους μοιράστηκαν τα γεγονότα.
Μια έφηβη ακούγεται να λέει στην ταινία για τους αγαπημένους της που έχασε και παρασύρει στο βυθό της κάθε άνθρωπο που έχει τέτοιες βαθιές κα ανεπούλωτες πληγές από τόσο μεγάλες απώλειες. «Θα ήθελα να πάω στο μουσείο όπου είχαν πάει. Να δω το τελευταίο πράγμα που είδαν. Σαν να τους αποχαιρετώ» Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα των 57 θυσιασμένων ανθρώπων στα Τέμπη, έρχονται αυτόματα στο μυαλό μας.
Η ταινία δεν επικεντρώνεται στο θέμα της τρομοκρατίας, στα αίτια, τις αφορμές, τις ενέργειες και τα πολιτικά αποτελέσματά τους. Προσεγγίζει το θέμα από την ανθρώπινη πλευρά του. Την ταινία την ενδιαφέρουν οι βαθιές πληγές των ανθρώπων που βίωσαν μια ανάλογη εφιαλτική στιγμή, η οποία σαν ξυράφι έκοψε τη ζωή τους στο πριν το γεγονός και στο μετά από αυτό. Τα ζητήματα της τρομοκρατίας απασχολούν την ταινία ως φόντο και μόνο παρεμπιπτόντως. Είναι βέβαιο ότι οι διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις που συντάραξαν την πόλη του Φωτός από τις πιο μικρές μέχρι τις τρομερές επιθέσεις στο Σαρλι Εμπντό και το Μπατακλάν έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ταινία. Όμως τα τραύματα και η πρόσκρουση των ανθρώπων με ένα τόσο συγκλονιστικό γεγονός και η διαχείριση του κατόπιν είναι ο πυρήνας της ταινίας της Αλις Βινοκούρ «Παρίσι Ξανά». Η οποία είπε για τις ενέργειές της μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα του Μπατακλάν «Συνάντησα μια ομάδα ανθρώπων που επέστρεφαν μαζί στο χώρο της τραγωδίας, ώστε να καταφέρουν να το αντιμετωπίσουν όλο αυτό. Και κατάλαβα πως είναι κάτι που δεν μπορείς να πετύχεις μόνος σου. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο. Οι ψυχίατροι με τους οποίους μίλησα μου είπαν πως τέτοιες καταστάσεις χτίζουν φιλίες, ακόμα και σχέσεις –πολύ έντονους δεσμούς Είναι αυτό που ονομάζουν “το διαμάντι μέσα στην καρδιά του τραύματος”».
Η ταινία «Παρίσι Ξανά» έχει άξονα τη ζωή της Μία, της όμορφης μεταφράστριας, η οποία ενώ ζούσε σε μια ήρεμη σχέση με τον χειρουργό Βενσάν, τώρα καλείται να διαχειριστεί το αποκρουστικό γεγονός της τρομοκρατικής επίθεσης. Η ταινία κινείται μια μπρος, στην επούλωση κάποιων τραυμάτων και μια πίσω, στη χαίνουσα πληγή. Η γυναίκα η οποία θα αισθανθεί μετά την επιστροφή της στο Παρίσι ότι όλα έχουν αλλάξει, έχουν ανατραπεί και για να ξαναβάλει το τρένο της ζωής της στις ράγες της κανονικότητας χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια με αμφίβολα αποτελέσματα. Φόντο και συμπρωταγωνιστής στην ταινία είναι ένα παραμορφωμένο, υγρό και θλιμμένο Παρίσι, έξοχα κινηματογραφημένο από τον Στεφάν Φοντέν. Οι αμφιβολίες, οι ανασφάλειες, οι ενοχές κυκλώνουν την εύθραυστη πια Μια, την οποία ερμηνεύει με λιτότητα και ευαισθησία η Βιρζινί Εφιρά.
Η σκηνοθέτις και σεναριογράφος μας Αλις Βινοκούρ μας προσφέρει μια ταινία με θέμα το αναπάντεχο, το τυχαίο και το αναπότρεπτο το οποίο μπορεί να συνταράξει τη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου βρεθεί στη δίνη του, χωρίς υπερβολές και τυμπανοκρουσίες, χωρίς μελοδραματισμούς και θορυβώδεις διδακτισμούς στους τόνους του γκρι εκεί που φωλιάζει ο φόβος και θεριεύει η ανησυχία.
Ένας είναι ο πραγματικός αντίπαλος της ζωής: Ο τρόμος. Ό,τι κακό υπάρχει μέσα μας γεννιέται από τον φόβο και κάθε τι καλό αναβλύζει από την αγάπη. Όσοι ασκούν εξουσία, είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα (μέσω της τρομοκρατίας) το γνωρίζουν αυτό, για τούτο κάνουν τα πάντα να μας τρομάξουν, γιατί μόνο ο φόβος μπορεί να νικήσει την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη χαρά, την ίδια τη ζωή.
Άρθρα-Συνεργασίες
Ο δικηγόρος Χρήστος Μούλιας γράφει για τον Δημήτριο Γεωργιόπουλο
Δημοσιεύθηκε
2 ημέρες πρνστις
28 Μαρτίου 2023 15:53
Έφυγε από τη ζωή και η ψυχή του «εν αγαθοίς αυλισθήσεται», ένα επίλεκτο μέλος της δικηγορικής κοινότητος της πόλης μας, ο οποίος, με ήθος, σεμνότητα και αξιοπρέπεια άσκησε το λειτούργημα του Δικηγόρου για πάνω από τέσσερις δεκαετίες και καταλείπει στην τοπική κοινωνία και τους συναδέλφους του «αγαθή» εικόνα για την επιστημονική και πολιτική προσφορά του.
Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος ήταν ένας επιστήμονας με άποψη για τη ζωή, την κοινωνία και την πολιτική, ανυποχώρητος σε θέματα αρχών και αξιών και ήξερε πάντα να υποστηρίζει τις απόψεις του με σθένος και ευγένεια. Δεν ενοχλούσε, ακόμα και αν διαφωνούσες μαζί του. Ήταν πάντα ευπροσήγορος και καταδεκτικός προς όλους και ποτέ δεν κακολόγησε κανέναν, παρότι έζησε σ’ ένα ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον, όπου η κακολογία είναι από τα εν χρήσει όπλα επιβολής.
Απολάμβανε της εκτίμησης και του σεβασμού των συναδέλφων του και των συμπολιτών του, οι οποίοι έκριναν και δεν έπεσαν έξω, ότι είναι κατάλληλος και ικανός να τους εκπροσωπήσει στο Κοινοβούλιο και τον εξέλεξαν βουλευτή στις εκλογές της 14ης Ιανουαρίου 1996, με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όντας επιτυχημένος επιστήμονας, με σημαντική επαγγελματική καταξίωση, είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που δεν είδαν το Κοινοβούλιο ως επαγγελματική διέξοδο, αλλά ως μέσο πολιτικής και κοινωνικής προσφοράς.
Από τα φοιτητικά του χρόνια ήταν πολιτικά ενεργός, με δράση και κατά την περίοδο της απριλιανής δικτατορίας, για την οποία και φυλακίστηκε. Η επιδίωξή του να εκπροσωπήσει το νομό Αχαΐας στη Βουλή, ήταν το εύλογο επιστέγασμα μιας μακράς διαδρομής έντιμων πολιτικών αγώνων για τη δημοκρατία και για ένα καλύτερο κόσμο.
Ήταν από τους πρωτεργάτες της «Κίνησης Δημοκρατικών Δικηγόρων», η οποία, από τις αρχές του 1973 άρχισε να εκδηλώνεται και δημόσια, με κείμενα διαμαρτυρίας κατά του απριλιανού καθεστώτος και δραστήριο μέλος της «Επιτροπής Αποκατάστασης Δημοκρατικής Νομιμότητος Νομού Αχαΐας». Το Νοέμβριο 1973, απαντώντας το δικτατορικό καθεστώς στην εξέγερση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, συνέλαβε επτά πατρινούς Δικηγόρους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, ο οποίος παρέμεινε προφυλακισμένος, μαζί με τους άλλους συναδέλφους του που είχαν συλληφθεί, μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων, δηλαδή για ένα μήνα περίπου και απολύθηκαν προσωρινά με την αμνηστία που χορήγησε η τότε Κυβέρνηση.
Ως βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ορίστηκε μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος και ειδικός Εισηγητής του κόμματος στο οποίο ανήκε, στην Ολομέλεια της Βουλής, στην ενότητα των άρθρων «Οργάνωση – Λειτουργία Δικαιοσύνης». Υποστήριζε χαρακτηριστικά, για τους νόμους που ψηφίζονται, ότι δεν πρέπει να κανονίζουν τις περιστάσεις, τα γεγονότα και τα ζητήματα που ανακύπτουν από τη ζωή, αλλά οι περιστάσεις να κανονίζουν τους νόμους και τις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις και υπεραμύνθηκε της διεύρυνσης της δικαιοδοσίας των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων.
Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος θα μείνει στη μνήμη των συναδέλφων του, των συναγωνιστών του και των φίλων του ως ένας σεμνός και καλοπροαίρετος άνθρωπος και επιστήμονας, που δεν έχασε την πραγματική επαφή του με το λαό, από τον οποίο αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε.
Η απώλειά του είναι μεγάλη για την αγαπημένη του σύζυγο Τούλα, την επίσης αγαπημένη κόρη του Λίλα, που συνεχίζει στο δικηγορικό στίβο, τη μικρή εγγονή του Νεφέλη, που δεν πρόφθασε να του δείξει, όσο θα ήθελε, πόσο πολύ τον αγαπούσε και τα άλλα μέλη της οικογένειάς του, αλλά ας είναι η παρηγοριά τους η καλή φήμη που αφήνει πίσω του.
Ως συνάδελφός του, που συνεργάστηκα και αντιδίκησα μαζί του, θα τον θυμάμαι πάντα για την ευπρέπεια, την υπευθυνότητα και την αγωνιστικότητα που τον διέκριναν, και μαζί με τα θερμά μου συλλυπητήρια προς τους οικείους του, εύχομαι και πιστεύω ότι ο Θεός θα κατατάξει την ψυχή του «ένθα οι δίκαιοι αναπαύονται».
Χρήστος Αθ. Μούλιας
Δικηγόρος
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
Ροή ειδήσεων
Εκλογές και… αθλητικές μεταδόσεις
Το ΠΑΣΟΚ και η λογική των αριθμών
Πάει πίσω το Κιάτο- Αθήνα
«Ελλάδα 2023, προκλήσεις και προοπτικές»
Η ομιλία στην Πάτρα
Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (30/3)
Πλήθος κόσμου κατέκλεισε το Royal για την ομιλία του Πέτρου Ψωμά – Δείτε τις πρώτες εικόνες από την κατάμεστη αίθουσα
Έντονη ανησυχία του ΕΦΕΤ για τις νιτροζαμίνες στα τρόφιμα – «Είναι καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές»
ΕΣΥ: Δραματική αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων το 2021
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
ΠΑΤΡΑ: Πατέρας γιατρών ο άνδρας που έπεσε στο κενό στην Αγυιά
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
ΠΑΤΡΑ: Ιδού πως κατάντησαν την Mercedes ιδιοκτήτη αλυσίδας καφέ! Αυτόν τον Πατρινό “χτύπησαν” άγνωστοι
-
Υγεία4 ημέρες πρν
Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής
-
Χωρίς κατηγορία1 ημέρα πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Τετάρτη (29/3)
-
Ελλάδα4 ημέρες πρν
Θρήνος για την 22χρονη Πέννυ
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Λουκέτο σε πασίγνωστο εμπορικό κατάστημα του κέντρου
-
Ελλάδα4 ημέρες πρν
Με έμφραγμα στο νοσοκομείο πασίγνωστος τραγουδιστής – Η κατάσταση της υγείας του
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο του 37χρονου Απόστολου Μαυρέλη