Connect with us

Ελλάδα

Καραμανλής: Υλοποιούνται 188 σημαντικά έργα έως το 2030 – Ανοίγουν 178.000 νέες θέσεις εργασίας

Published

on

Για τα μεγάλα έργα υποδομής (οδικά, σιδηροδρομικά, αντιπλημμυρικά, υδρευτικά-αρδευτικά, κτιριακά λιμενικά και έργα αεροπορικών μεταφορών), που σχεδιάζονται και υλοποιούνται αλλά και τον θετικό αντίκτυπο στην οικονομία αλλά και στις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν μίλησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Επίσης ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε ένα νέο κλάδο του Μετρό που θα συνδέσει το Θησείο με το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σχολίασε επίσης και τις επικείμενες εκλογές και την προοπτική αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Τρέχουμε για να καλύψουμε τον χρόνο που χάθηκε από τις προσφυγές στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος για την λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης στο τέλος του έτους σημειώνοντας πως «γίνεται αγώνας δρόμου, ώστε στο τέλος του 2023 να είναι έτοιμο κατασκευαστικά το έργο και να αποδοθεί στο κοινό. Τρέχουμε για να καλύψουμε το χρόνο που χάθηκε από τις προσφυγές, που καθυστερούσαν το έργο. Αυτό απαιτεί συνεχή προσπάθεια, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τώρα που είναι προεκλογική περίοδος. Πιέζουμε τον ανάδοχο σε καθημερινή βάση». Απαντώντας σχετικά με το κόστος του έργου σημείωσε ότι «οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί, καθώς μας δείχνουν πώς σε μεγάλα έργα όταν δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός εκτροχιάζονται οι προϋπολογισμοί και τα χρονοδιαγράμματα. Ο αρχικός προϋπολογισμός της βασικής γραμμής του μετρό το 2004 ήταν 1,052 δισ. ευρώ. Η σύμβαση υπεγράφη το 2006 με καταληκτική ημερομηνία το 2012 -έχουμε 2023 πλέον- και με συμβατικό τίμημα 945 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα, με διαιτησίες και θετικές ζημιές έχουμε καταβάλλει περίπου 1,23 δισ. ευρώ. Απομένει να πληρώσουμε περί τα 100-120 εκατ. ευρώ από το συμβατικό τίμημα, ενώ εκκρεμούν κάποιες οικονομικές διαφορές στα δικαστήρια. Εκτιμώ ότι το βασικό έργο θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει όλο αυτό; Δυστυχώς, εξαιτίας των πολιτικών αντιπαραθέσεων, τις προσφυγές στο ΣτΕ και της απίστευτης πολιτικοποίησης του ζητήματος, το έργο στοίχισε πολύ περισσότερο». Σχετικά με τις αρχαιολογικές ανασκαφές για την υλοποίηση του έργου δήλωσε πως «Ένας αρχαιολόγος μου έχει πει -και νομίζω ότι έχει δίκιο- ότι ένα έργο μετρό είναι η καλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή».

Δημιουργούμαι ένα νέο κλάδο του Μετρό, που θα συνδέσει το Θησείο με το Κέντρο Πολιτισμού Στ. Νιάρχος

Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της γραμμής 4 σημείωσε ότι «καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε το έργο και να ξεκινήσει, να έχουν στηθεί παντού εργοτάξια, είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Δεν έχει γίνει τόσο μεγάλης κλίμακας έργο Mετρό στην Αθήνα από τότε που κατασκευάστηκε η βασική γραμμή. Είμαστε λίγο πίσω γιατί υπήρξαν ορισμένα ζητήματα. Να σας θυμίσω μόνο τι έγινε στο σταθμό Εξαρχείων με τις αντιδράσεις μιας μειοψηφίας. Όμως τα εργοτάξια έχουν στηθεί, ο μετροπόντικας έχει έρθει, οι πρόδρομες εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το κυρίως έργο». Αναφέρθηκε στην εξέλιξη του μετρό της Αθήνας λέγοντας πως «εκτός από την επέκταση προς Ίλιον που έχει ήδη δημοπρατηθεί, έχουμε πλέον αποφασίσει να δρομολογήσουμε τη σύνδεση του δικτύου με το Κέντρο Πολιτισμού στην Καλλιθέα. Μια συμβατική υποχρέωση που είχε αναλάβει το Δημόσιο το 2008 έναντι του Ιδρύματος Στ. Νιάρχου και δεν την είχε τιμήσει. Εκτιμώ ότι θα είμαστε σε θέση να δημοπρατήσουμε το έργο σε δύο χρόνια. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη χάραξης, με τη δημιουργία ενός υπόγειου κλάδου της γραμμής 1 μέσω διακλάδωσης μετά τον σταθμό Θησείου. Θα έχει μήκος περίπου 5 χλμ και τέσσερις σταθμούς: Άνω Πετράλωνα, Πλατεία Δαβάκη, Λόφος Φιλαρέτου και το Κέντρο Πολιτισμού. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός είναι 450 εκατ. ευρώ. Το έργο θα εξυπηρετήσει πυκνοκατοικημένες περιοχές των Πετραλώνων και του δήμου Καλλιθέας». Όσον αφορά την χρηματοδότηση του έργου υπογράμμισε με βεβαιότητα πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διότι τα έργα μετρό τα προκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα στηρίζει η ΕΤΕπ. «Αντίθετα αντιμετωπίζαμε δυσκολία για άλλα έργα, λ.χ. τα οδικά, γιατί κατά το παρελθόν οι κυβερνήσεις υπέκυπταν στην πολιτική πίεση να υπερδιαστασιολογούν τα έργα. Πώς το αντιμετωπίσαμε; Μειώσαμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των έργων αυτών και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση. Ένα παράδειγμα είναι η παράκαμψη Χαλκίδας, την οποία θα συμβασιοποιήσουμε μέσα στον Φεβρουάριο» σημείωσε.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε υπέρμετρες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων

Αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την απαγόρευση των παραχωρησιούχων να επιβάλλουν την ετήσια τιμαριθμική αύξηση στις τιμές των διοδίων ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «έχει ληφθεί μια απόφαση συνολικά από την κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να δεχθούμε αλόγιστες και υπέρμετρες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων. Είμαστε σε συνεννόηση με τους παραχωρησιούχους. Δεν θα κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις, ούτε θα έρθουμε σε διαμάχη. Πρέπει να βρούμε μια λύση. Και στην Αττική Οδό, πάντως, θα μπορούσαν βάσει της σύμβασής τους να είχαν αυξήσει τα διόδια εδώ και χρόνια αλλά δεν το έκαναν».

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις των οδηγών που είχαν εγκλωβιστεί στην Αττική Οδό πέρυσι εξηγώντας πως «έγινε κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να αποζημιωθούν όσοι εγκλωβίστηκαν, κάτι το οποίο δέχθηκε ο παραχωρησιούχος, αναλαμβάνοντας μέρος της ευθύνης. Υποβλήθηκαν συνολικά 11.808 αιτήματα από τα οποία η εταιρεία σε συνεργασία με ανεξάρτητο ελεγκτή ενέκρινε τα 3.990 – να θυμίσω ότι οι πρώτοι υπολογισμοί ήταν για 2.500 ΙΧ – και απέρριψε τα 7.818. Μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί 3.529 πολίτες, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν πληρωθεί επειδή δεν έχουν στείλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ή είχαν ελλείψεις στον φάκελό τους». Απαντώντας για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού ο κ. Καραμανλής σημείωσε «Ήρθαμε σε συνεννόηση με την Lamda Development για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο ζήτημα που έχουμε με τη σήραγγα Ηλιουπόλεως, γιατί δεν υπήρχε μελετητική ωριμότητα. Πρέπει να ωριμάσουν οι μελέτες, να δούμε ποια θα είναι η λύση και ποια η χάραξη, ώστε να μιλήσουμε για προϋπολογισμό και χρηματοδότηση. Η μελέτη θα παραδοθεί σε ενάμισι έτος». Παράλληλα, απαντώντας για την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος από την συνεργασία με μια ιδιωτική εταιρεία επισήμανε πως «υπάρχουν κανόνες και πολύ αυστηρή επίβλεψη και εποπτεία από το υπουργείο. Κατά τα λοιπά δεν έχουμε αγκυλώσεις για τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται πολύ σε όλη την Ευρώπη. Αν δημοπρατούσαμε τη μελέτη με τις διαδικασίες του νόμου περί δημοσίων έργων (ν.4412) θα χρειαζόμασταν πολύ περισσότερο χρόνο. Πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα».

Υλοποιούμε 188 σημαντικά έργα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030 και προϋπολογισμό σχεδόν 28 δισ. ευρώ

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι: «Έχουμε δημοπρατήσει έργα αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ και από αυτά έχουμε συμβασιοποιήσει τα μισά. Κάναμε μια μελέτη-καταγραφή με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, από την οποία καταλήξαμε ότι σχεδιάζουμε και υλοποιούμε 188 σημαντικά έργα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030 και προϋπολογισμό σχεδόν 28 δισ. ευρώ. Πρόκειται για οδικά, σιδηροδρομικά, αντιπλημμυρικά, υδρευτικά-αρδευτικά, κτιριακά λιμενικά και έργα αεροπορικών μεταφορών. Αποδεικνύουμε ότι υπάρχει ένας πολύ σοβαρός σχεδιασμός για το μέλλον. Δεν δημοπρατούμε απλά όποιο έργο έχει μελετητική ωριμότητα. Υπολογίζουμε ότι η επίδραση των έργων στην απασχόληση την περίοδο της κατασκευής θα είναι 178.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας ετησίως, παίζοντας πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «αν για κάτι νιώθω υπερήφανος, ελπίζω χωρίς να φανώ υπερόπτης, είναι ότι μετατρέψαμε το brain drain σε brain gain. Πολλοί Έλληνες μηχανικοί που μετανάστευσαν τη δεκαετία της κρίσης επιστρέφουν. Ίσως στο μέλλον να χρειαστεί να εξετάσουμε το brain import, είναι κάτι που συζητάμε στην κυβέρνηση, το πώς θα χρειαστεί στο μέλλον να βοηθήσουμε τις τεχνικές εταιρείες να καλύψουν τις θέσεις εργασίες. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα».

Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε ότι ο τομέας υποδομών και μεταφορών που αποτελούσε ένα από τα τρία τομεακά προγράμματα που είχε παρουσιάσει η ΝΔ προεκλογικά σε μεγάλο βαθμό έχει υλοποιηθεί. «Αυτό που θεωρώ ότι δεν είχαμε υπολογίσει είναι οι ταχύτητες του ελληνικού δημοσίου. Τον πρώτο χρόνο είχαμε καθυστερήσεις στο να ωριμάσουμε γρήγορα τα έργα, τις οποίες είχαμε υποεκτιμήσει» επισήμανε.

Σχετικά με την αγορά νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι «στόχος μας είναι μέχρι το τέλος της θητείας μας να έχουμε υπογράψει τις συμβάσεις. Υπάρχει προσωρινός ανάδοχος σε έναν από τους διαγωνισμούς, για τα 100 λεωφορεία CNG (σσ. συμπιεσμένο φυσικό αέριο). Ρεαλιστικά, τα πρώτα CNG λεωφορεία θα έρθουν κατά τα μέσα του έτους και τα πρώτα ηλεκτρικά πριν από το τέλος του 2023. Να θυμίσω ότι είχαμε να αγοράσουμε λεωφορεία από το 2009».

Αναφορικά με τα εξέλιξη για τα έργα του Μεγάλου Περιπάτου στην Αθήνα δήλωσε πως «η προσπάθεια του δήμου είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως η υλοποίηση υπήρξε προβληματική» και σημείωσε ότι αυτό που θεωρεί προβληματικό στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι «η άναρχη στάθμευση και το γεγονός ότι οι Αθηναίοι αρνούμαστε να αφήσουμε το αυτοκίνητό μας και να περπατήσουμε». Μάλιστα πρόσθεσε ότι ο ίδιος προσπαθεί να χρησιμοποιεί το μετρό, τουλάχιστον μια-δύο φορές το μήνα, για να έχει εικόνα της λειτουργίας του.

Η χώρα έχει ανάγκη από μια σταθερή κυβέρνηση

Ο κ. Καραμανλής απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης περί επιδοματικής πολιτικής υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση στηρίζει τα κοινωνικά στρώματα που έχουν ανάγκη, χωρίς να διαταράξει τις δημοσιονομικές ισορροπίες. Και αυτό είναι μια ειδοποιός διαφορά με το παρελθόν. Δεν δανειζόμαστε για να δώσουμε επιδόματα. Οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης και τα δημόσια οικονομικά μας επιτρέπουν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, όπως έκαναν όλα τα κράτη της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να στηρίξουμε πολίτες και επιχειρήσεις. Και στα ζητήματα τις ενέργειας, να φτάσουμε τα 8,2 δισ. ευρώ σε ενισχύσεις. Αν δεν υπήρχε – όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη – αυτή η στήριξη προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να ανταπεξέλθει η ελληνική κοινωνία; Εξάλλου, αν υπήρχε η πραγματική αμφιβολία για την οικονομική μας πολιτική, δεν θα είχαμε αναβαθμιστεί πάνω από δέκα φορές από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης». Πρόσθεσε δε ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας που έχει θέσει η ΝΔ για τις επόμενες εκλογές είναι απολύτως εφικτός γιατί «η χώρα έχει ανάγκη από μια σταθερή κυβέρνηση. Γι’ αυτό και με ενοχλεί η ακραία πολιτική αντιπαράθεση που υπάρχει την περίοδο αυτή στον πολιτικό διάλογο. Είναι επικίνδυνο για τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, δίνει τροφή σε ακραία, δήθεν αντισυστημικά σχήματα και διευκολύνει την είσοδό τους στη Βουλή. Επίσης απωθεί τους νέους ανθρώπους, τους αποτρέπει από τη συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα και το δημόσιο διάλογο».

Ροή ειδήσεων

Advertisement