Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ταξίδι

Δήμητρα: Ένα ήσυχο χωριό της Αρκαδίας, κοντά στα πλούσια νερά του Λάδωνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την Αρκαδία να φιλοξενεί πλήθος διάσημων προορισμών, η Δήμητρα καταλήγει έξω από την εμβέλεια του «ραντάρ» των περισσότερων επισκεπτών της περιοχής, όντας γνώριμη μόνο σε όσους έχουν εξερευνήσει τα ορεινά και ημιορεινά της Γορτυνίας –ιδίως τα σημεία που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Αχαΐα.

Όσοι έρθουν ως εδώ, πάντως, θα βρουν ένα ήσυχο χωριό με καλλιέργειες ελιάς και αμπελιών, που δεν αδιαφορεί για την ήπια τουριστική ανάπτυξη, καθώς αξιοποιεί το γεγονός ότι είναι χτισμένο μέσα σε ειδυλλιακό φυσικό τοπίο. Το τελευταίο τροφοδοτείται βέβαια από τα πλούσια νερά του ποταμού Λάδωνα, ο οποίος διέρχεται από τη νότια πλευρά του οικισμού.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι το παλιό όνομα του χωριού ήταν Δίβριτσα. Κι αν αληθεύει ότι η ρίζα του είναι αρβανίτικης προέλευσης, τότε σημαίνει «τόπος με πολλά νερά». Κατά άλλη εκδοχή, βέβαια, είναι σλάβικο, οπότε μεταφράζεται σε «χαράδρα». Σε κάθε περίπτωση, έγινε Δήμητρα το 1928, στο πλαίσιο της γενικευμένης αλλαγής των παλιών, μη ελληνικών τοπωνυμίων από την τότε κυβέρνηση. Έμπνευση γι’ αυτό στάθηκε το αρχαίο ιερό της Ελευσίνιας Δήμητρας που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην περιοχή.

Η Δήμητρα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 540 μέτρων, στο όρος Αφροδίσιο της Αρκαδίας. Photo: Παραδοσιακός Ξενώνας «Το Σπίτι της Θεώνης»
Το κωδωνοστάσι της κεντρικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Photo: Wikipedia Creative Commons

 

Ένα από τα «χωριά του Λάδωνα»

Ανήκει λοιπόν στα «χωριά του Λάδωνα» η Δήμητρα, η οποία βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 540 μέτρων στο Αφροδίσιο Όρος, στις πλαγιές του φαραγγιού που σχηματίζει διερχόμενο το ποτάμι. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί 103 κατοίκους. Οι ιστορικές της ρίζες χάνονται στον χρόνο, πάντως είμαστε σίγουροι ότι υπήρχε κατά την ύστερη Τουρκοκρατία, καθώς την καταγράφει (με το παλιό της όνομα, Δίβριτσα) ο Γάλλος περιηγητής Φρανσουά Πουκεβίλ. Κατόπιν πήρε ενεργό μέρος στην Επανάσταση του 1821, ενώ το 1912 ορίστηκε και ως έδρα κοινότητας.

Ερχόμενοι σήμερα στη Δήμητρα, πριν ξεκινήσετε κάποια πεζοπορική διαδρομή στο τριγύρω τοπίο, θα θαυμάσετε τα κόκκινα κεραμίδια των πετρόκτιστων σπιτιών της ανάμεσα στο έντονο πράσινο της βουνίσιας φύσης, ενώ θα περάσετε και από την κεντρική εκκλησία, η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και διαθέτει ένα χαρακτηριστικό, εξωτερικό κωδωνοστάσι χρονολογούμενο στο 1908. Λίγο εκτός των ορίων του χωριού, πάλι, θα βρείτε τα ερείπια του προαναφερόμενου ναού της Ελευσίνιας (ή Αλουσίας) Δήμητρας, όπως και μια μεγάλη λαξευμένη πέτρα, που οι ντόπιοι αποκαλούν «Αγία Τράπεζα». Θα δείτε επίσης το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας Κλειβωκάς (ή Ζωναρίτισσας), το οποίο είναι χτισμένο σε τραχύ, δύσβατο τοπίο, στην είσοδο μιας ανεξερεύνητης σπηλιάς.

O ξενώνας «Το Σπίτι της Θεώνης» στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 1850. Photo: Παραδοσιακός Ξενώνας «Το Σπίτι της Θεώνης»

Διαμονή-καφές-φαγητό

Όπως είπαμε και στην αρχή, η Δήμητρα μπορεί να μη συγκαταλέγεται στους διάσημους προορισμούς της Αρκαδίας, εντούτοις έχει προνοήσει για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη. Ερχόμενοι εδώ, λοιπόν, θα βρείτε υποδομές διαμονής, που επιτρέπουν να περάσετε λίγες μέρες στην περιοχή, εάν το επιθυμείτε: ο όμορφος και καλά οργανωμένος παραδοσιακός ξενώνας «Το Σπίτι της Θεώνης» στεγάζεται σε ένα τριώροφο αρχοντικό του 1850, προσφέροντας 6 δωμάτια με δικό τους ντους και πρωινό με σπιτικές μαρμελάδες. Λειτουργεί όμως και ο ξενώνας «Ερυκίνη», σε μια πέτρινη οικία του 1916, παρέχοντας σύγχρονες ανέσεις.

Στους ξενώνες μπορείτε να κάτσετε και για καφέ, διαφορετικά θα αναζητήσετε το καφενείο του χωριού στην κεντρική, πλακόστρωτη πλατεία (εκεί που βρίσκεται και ο Άγιος Νικόλαος) με τον μεγάλο πλάτανο, ο οποίος τα καλοκαίρια προσφέρει σκιά και δροσιά σε ντόπιους και επισκέπτες. Για φαγητό συστήνεται να περάσετε από την παραδοσιακή ταβέρνα «Το Στέκι του Μερακλή» για χωριάτικο κόκορα με χειροποίητες χυλοπίτες, γίδα βραστή ή αγριογούρουνο στιφάδο (όταν υπάρχει κυνήγι). Θα βρείτε ωστόσο και τον «Πνευματικό», για εκλεκτά ντόπια κρέατα ψημένα στα κάρβουνα –ο ιδιοκτήτης του, άλλωστε, διατηρεί και κρεοπωλείο στον ίδιο χώρο.

Πώς θα έρθετε στη Δήμητρα

Η Δήμητρα απέχει 226 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 111 από την Τρίπολη και 56 από την αρχαία Ολυμπία. Ξεκινώντας οδικώς από την πρωτεύουσα, υπολογίστε ότι θα φτάσετε εδώ μέσα σε περίπου 3 ώρες. Θα πάρετε την εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως και μόλις φτάσετε στον κόμβο της Νεστάνης (μετά τη σήραγγα του Αρτεμισίου), θα στρίψετε δεξιά, προς Λεβίδι. Αφού περάσετε τη Βλαχέρνα, έπειτα, θα ακολουθήσετε την επαρχιακή οδό 111, μετά την οποία θα βρείτε το χωριό. Εναλλακτικά, μπορείτε να ξεκινήσετε και από τη Βυτίνα (59 χιλιόμετρα πιο μακριά), πορευόμενοι προς ΔημητσάναΛαγκάδια και Τρόπαια, ώσπου να φτάσετε στη λίμνη του Λάδωνα.

Τον χειμώνα το τοπίο της Δήμητρας είναι συνήθως χιονισμένο, γι’ αυτό και οι περισσότεροι προτιμούν να την επισκέπτονται άνοιξη, φθινόπωρο και καλοκαίρι, ώστε να χαρούν τα νερά του Λάδωνα και το γύρω πράσινο στο ζενίθ τους. Είναι άλλωστε και η καλύτερη εποχή για τους φίλους της πεζοπορίας, οι οποίοι θα βρουν τρεις διαφορετικές διαδρομές μέσα στα πλατάνια, τις βελανιδιές, τις κουμαριές, τις αγριοδάφνες και τους ελαιώνες της περιοχής (οι ελιές καλλιεργούνται σε πεζούλες). Το πιο εύκολο μονοπάτι, που προσφέρεται και για αρχάριους, είναι προς το φαράγγι του ποταμού. Διατρέχοντάς το, μάλιστα, θα δείτε και πέτρινα γεφύρια, καθώς και παλιούς νερόμυλους.

Ταξίδι

Αντίκυρα Βοιωτίας: Νομίζεις πως είσαι σε νησί

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Αντίκυρα, είναι παραθαλάσσιο χωριό του Νομού Βοιωτίας και αποτελεί δημοτική ενότητα του Καλλικρατικού δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας με τρεις οικισμούς, τον οικισμό της Αντίκυρας, τον οικισμό του Αγίου Ισιδώρου και τον οικισμό της Αγίας Σωτήρας.

Είναι γνωστή για τις παραλίες της. Ο οικισμός της Αντίκυρας απέχει 16 χιλιόμετρα από τη Δεσφίνα και 170 περίπου χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Ο περιηγητής Παυσανίας την ταυτίζει με την Φωκική πόλη Κυπάρισσο που αναφέρεται από τον Όμηρο στον κατάλογο των Νεών. Σύμφωνα με την παράδοση η πόλη ιδρύθηκε από τον ήρωα Αντικυρέα, ο οποίος θεράπευσε τον Ηρακλή από τη μανία χρησιμοποιώντας το φυτό ελλέβορο, ένα φαρμακευτικό βότανο.

Περισσότερα

Ταξίδι

Ένα ελληνικό νησί στους πιο «υποτιμημένους» προορισμούς του κόσμου

Δημοσιεύθηκε

στις

Kάρπαθος είναι ανάμεσα στους πιο «υποτιμημένους» προορισμούς του κόσμου για το 2023, σύμφωνα με τη γνωστή ιστοσελίδα Time Out, της οποίας τη λίστα αναμεταδίδει και η Daily Mail.

Ως «υποτιμημένος» προορισμός ορίζεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, αυτός που οι ταξιδιώτες συχνά παραβλέπουν, που δεν εμφανίζεται συχνά σε ταξιδιωτικές λίστες, που δεν έχει τόσο τουρισμό. Πρόκειται για «κρυμμένα διαμάντια» που αποτελούν ήσυχες εναλλακτικές στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Για την Κάρπαθο, λοιπόν, το Time Out αναφέρει ότι οι γνώστες Έλληνες την προτιμούν σε σχέση με την πολυκοσμία της Σαντορίνης και της Μυκόνου. «Θα ξεκουραστείτε σε μια σειρά από σχεδόν έρημες παραλίες με πεντακάθαρα νερά, τις οποίες επισκέπτονται οι μεσογειακές φώκιες μοναχοί», σημειώνει η ιστοσελίδα.

Ειδική μνεία γίνεται στην Όλυμπο, το «ορεινό χωριό που μοιάζει να έχει παγώσει στον χρόνο», με τις παραδοσιακές φορεσιές του, τα γαϊδουράκια και τις ταβέρνες του.

Σε συναντήσεις στο πλαίσιο της μεγαλύτερης διεθνούς έκθεσης τουρισμού, ITB 2023, διαπιστώνεται το έντονο ενδιαφέρον από δημοσιογράφους, bloggers και άλλους ειδικούς σχετικά με ανεξερεύνητους προορισμούς, όπως είναι η Κάρπαθος, με αυθεντικές εμπειρίες χωρίς ορδές μαζικών τουριστών. «Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το νησί μας συγκαταλέχθηκε πρόσφατα ανάμεσα στους 25 προτεινόμενους προορισμούς για το 2023, στην ετήσια καθιερωμένη λίστα του National Geographic», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου, Μανώλης Παραγυιός.

Ολόκληρη η λίστα με τους «υποτιμημένους» προορισμούς:

 1. Μογγολία
 2. Λίμνη Μπακαλάρ, Μεξικό
 3. Κουένκα, Ισημερινός
 4. Σρεμπρένιτσα, Βοσνία και Εζεργοβίνη
 5. Κάμπο Ρόχο, Πουέρτο Ρίκο
 6. Γκίπσλαντ, Αυστραλία
 7. Πλίμουθ, Βρετανία
 8. Μπέρλινγκτον, Βερμόντ
 9. Τούρκου, Φινλανδία
 10. Κάρπαθος, Ελλάδα
 11. Λομπόκ, Ινδονησία
 12. Σάο Τόμε και Πρίνσιπε
 13. Μπρέι, Ιρλανδία
 14. Ανατολικά Χάιλαντς, Ζιμπάμπουε

Περισσότερα

Ταξίδι

Πάτμος και Μαράθι στους καλύτερους προορισμούς του κόσμου για το 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανάμεσα στα καλύτερα μέρη του πλανήτη για διακοπές το 2023 κατατάσσεται η Πάτμος, σύμφωνα με το δημοφιλές ταξιδιωτικό περιοδικό Travel and Leisure.

Μεταξύ 50 προορισμών σε ΗΠΑ, Κούβα, Ιταλία, Μαρόκο, Γαλλία, Δανία, Ισπανία, Ν. Κορέα, Γροιλανδία, Κροατία, Ελλάδα και Χιλή, οι ειδικοί προτείνουν κρουαζιέρα σε ανερχόμενους προορισμούς με «πρωταγωνίστρια» την Πάτμο. Με τους περισσότερους προορισμούς ανά τον κόσμο να ανοίγουν για πρώτη φορά μετά τη πανδημία, το 2023 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά ολικής επαναφοράς του τουρισμού, όπως αναφέρει το διεθνές μέσο.

Στο ίδιο πνεύμα, οι Βρετανικοί Times καταγράφουν τις 76 επικρατέστερες παγκόσμιες ταξιδιωτικές τάσεις για το νέο έτος.

Οι φυσιολατρικές δραστηριότητες, οι αποδράσεις την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η γιόγκα σε εξωτικούς προορισμούς, η εξοικείωση με την άγρια χλωρίδα και πανίδα, το «slow food» και η ανακάλυψη αρχαίων πολιτισμών διαμορφώνουν τον νέο «χάρτη» των ταξιδιωτικών προτιμήσεων. Η επίσκεψη άθικτων και παρθένων προορισμών στην Ελλάδα κατέχει ξεχωριστή θέση, σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα που αναφέρεται ειδικά στο Μαράθι και τις εξωτικές ομορφιές του.

«Πάτμος, Αρκοί και Μαράθι διαθέτουν μία μεγάλη δυναμική που ταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Αναδεικνύουμε διαφορετικές εμπειρίες και ταξιδιωτικές συνήθειες που είχαν ατονήσει λόγω πανδημίας και που πλέον επανέρχονται δυναμικά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως για το 2022 ο αριθμός κρουαζιερόπλοιων που επισκέφθηκαν την Πάτμο σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση κατά 36,9% σε σύγκριση με το 2019», τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Πάτμου, Νίκος Κουτούζος.

Σημειώνεται πως πρόσφατα παρουσιάστηκε στα μέλη της Επιτροπής Τουρισμού το πρόγραμμα προβολής του Δήμου Πάτμου, το οποίο υλοποιήθηκε κατά το προηγούμενο διάστημα και οδήγησε σε ενισχυμένη δημοσιότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό δημιουργώντας προβολή μεγάλης αξίας και εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους. «Στόχος του προγράμματος που απέσπασε θετικές κριτικές ήταν να αναδείξει το φυσικό κάλλος, τις παραλίες, τις εξορμήσεις σε Μαράθι και Αρκιούς, τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τη γαστρονομία, τα θρησκευτικά και ιστορικά αξιοθέατα, τις δραστηριότητες, τις προοπτικές της κρουαζιέρας αλλά και την υψηλή ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών μας», πρόσθεσε ο κ. Κουτούζος.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα