Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023
Connect with us

Events

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Οι Αρκάδες της Πάτρας έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας «Θεόδωρος
Κολοκοτρώνης» την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ».

Την βασιλόπιτα ευλόγησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών και Αρκάς, κ.κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης, κ. Χρύσανθος, ενώ έδωσαν τις Πρωτοχρονιάτικες ευχές του και εξήραν το έργο του Συλλόγου.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Πλήθος μελών και φίλων του Συλλόγου, αλλά και εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, των Τοπικών Αρχών και τοπικών πολιτιστικών Συλλόγων έδωσαν το παρόν στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, συνομίλησαν και αντάλλαξαν ευχές για τη νέα χρονιά με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Συγκεκριμένα, στην κοπή της πίτας παρευρέθηκαν, κόψανε συμβολικά ένα κομμάτι της πίτας και έδωσαν τις ευχές τους, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιάσονας Φωτήλας, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σία Αναγνωστοπούλου και ο κ.
Κωνσταντίνος Μάρκου, ο κ. Ηλίας Γκοτσόπουλος ως εκπρόσωπος του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων και Επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» κ. Κώστας Σβόλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων κ. Χαράλαμπος Στανίτσας, ο παιδίατρος και μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΔΗΠ κ. Γρηγόρης Μαρκέτος, ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πάτρας κ. Αλέξανδρος Χάιδας, η εκπρόσωπος του Συλλόγου εν Πατραίς Κεφαλλήνων κ. Αρίστη Ιγγλέση, ο εκπρόσωπος του Γορτυνιακού Συνδέσμου Πατρών «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ε΄» κ. Θεόδωρος Δούρος, η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λευκοχωριτών Αρκαδίας, κ. Βιβή Νικήτα – Καρδαράκου και ο υπεύθυνος και χοροδιδάσκαλος του χορευτικού – λαογραφικού ομίλου Μεσσάτιδας «Ο Φίλερης» κ.
Ιωάννης Παναγιωτόπουλος.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Τέλος, τις ευχές του απέστειλε με μήνυμά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας κ. Σπύρος Σκιαδαρέσης. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Παναγιώτης Καρασπήλιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομο και τον
Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης, κ. Χρύσανθο που ευλόγησαν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα, καθώς όλους τους παρευρισκόμενους για την τιμητική παρουσία τους, ενώ επεσήμανε τη σημασία της ενότητας λέγοντας ότι «μας ενώνει η αγάπη μας για την παράδοση, η αγάπη μας για τον τόπο μας, η αγάπη μας για την πατρίδα και την ιστορία.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Είναι αυτές οι αξίες των προγόνων μας, που θεμελιώσανε την κοινωνία μας, τις οικογένειές μας και που κρατάνε όρθια την πατρίδα μας
απέναντι στις πολλές δυσκολίες.». Επιπλέον, έκανε αναφορά στον Αρκά Εθνικό Ήρωα, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, στο αγώνα του για την απελευθέρωση της Πατρίδας και στις αξίες που μας κληροδότησε, αλλά και στην ανάγκη ύπαρξης τέτοιων προτύπων ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην τραγική απώλεια των δύο Ικάρων και κάλεσε τους παρευρισκόμενους ως φόρο τιμής στη μνήμη τους
να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή. Παράλληλα, κάλεσε τους νέους να στηρίξουν τους πολιτιστικούς συλλόγους, να συμμετέχουν και να τους κρατάνε ζωντανούς και δραστήριους και ζήτησε τη συνδρομή και των μεγαλύτερων σε αυτό, καθώς είναι αυτοί που θα μεταδώσουν τη σημασία της παράδοσης στους νέους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους απερχόμενους Προέδρους του Συλλόγου για τη συνεισφορά τους στο Σύλλογο, ενώ ανακοίνωσε τη συγκρότηση χορευτικού τμήματος για πρώτη φορά στο Σύλλογο, καθώς και την Αποκριάτικη Χοροεσπερίδα του Συλλόγου στις
17/2 και ώρα 21:00 μ.μ., στο κέντρο «Privilege Event House Patras».

Τέλος, εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου ευχήθηκε μια καλή και ευλογημένη χρονιά με υγεία πάνω από όλα και αισιοδοξία.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Events

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΙΑΘΑΣ: Μαθήματα Ιστορίας 1821 στην Ξάνθη

Δημοσιεύθηκε

στις

Με εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές του ΑΞΙΟΝ Σταύρο Λίτσα και Ζήση Μπρούμπη

Ο φετινός κύριος εορτασμός της 25ης Μαρτίου ήταν εκπληκτικός στα Εκπαιδευτήρια ΑΞΙΟΝ της Ξάνθης. Ο Πατρινός ερευνητής της ιστορίας , συλλέκτης της Ιστορικής μνήμης, ποιητής, χημικός μηχανικός και Πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως, Αντώνης Σκιαθάς, μετέφερε την Ελληνική ιστορία του 1821 από την Πάτρα στην Ξάνθη. Προσκεκλημένος από τους διευθυντές των σχολείων Σταύρο Λίτσα, Ζήση Μπρούμπη, Φώτη Λίτσα ταξίδεψε από τη Πάτρα και έφτασε στη Ξάνθη με μία απίστευτη συλλογή κειμηλίων της εποχής της επανάστασης. Τρομπόνια, παλάσκες , πάλες , έγγραφα και επιστολές των αγωνιστών μέχρι και του Καποδίστρια, σφραγίδες, εφοδιαστικο σύμβολο της φιλικής εταιρίας, μέχρι και ανάτυπο της εφημερίδας του 1824 της Νέας Υόρκης με κείμενο στα Ελληνικά που αφορά το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα. Όλα αυθεντικά και ανεκτίμητα κειμήλια. Το επιστέγασμα όλων ήταν το διαδραστικό ιστορικό εργαστήριο με τους μαθητές και τις μαθήτριες των Ιδιωτικών Σχολείων ΑΞΙΟΝ “Χαρτί και Καλαμάρι”. Πώς έγραφαν, πώς ασφάλιζαν τα γράμματα, πώς αλληλογραφούσανε οι επαναστάτες του 21. Το βιωματικό εργαστήρι που εκτυλίχτηκε μπροστά στους μαθητές ήταν εκπληκτικό. Χειροποίητα χαρτιά, καλαμάρια, μελάνια, βουλοκέρια, όλα εργαλεία του “γραμματικού”… ζωντάνεψαν ξανά. Ιστορία ζώσα από έναν άξιο δάσκαλο και ερευνητή της Ελληνικής Ιστορίας, που τιμάει την Πάτρα !

Σταυρός Λίτσας – Αντώνης Σκιαθάς

Περισσότερα

Events

Πάτρα: Ημερίδα από το “Φωτεινό Αστέρι” με θέμα την «Βιωματική Προσέγγιση του Αυτισμού στην οικογένεια και στην κοινωνία»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η έλλειψη δομών για ενήλικα άτομα με αυτισμό, αλλά και ανήλικα, ο αποκλεισμός τους από ευκαιρίες απασχόλησης και εκπαίδευσης, η «καταπάτηση» -πολλές φορές- των δικαιωμάτων τους, αλλά και το κοινωνικό «στίγμα» που εξακολουθεί να «βαραίνει» τις οικογένειες, αναδείχτηκαν στη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε το «Φωτεινό Αστέρι» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με θέμα «Βιωματική Προσέγγιση του Αυτισμού στην οικογένεια και στην κοινωνία».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και οι προσκεκλημένοι ομιλητές προσέγγισαν το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία, ενώ σημαντικά συμπεράσματα για τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των ατόμων με αυτισμό εξήχθησαν από την «κατάθεση ψυχής» δύο μητέρων παιδιών με αυτισμό. Ξεχωριστή και ιδιαίτερα συγκινητική όμως, ήταν και η στιγμή που ο Κωνσταντίνος, που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και είναι τυφλός έπαιξε πιάνο και τραγούδησε. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του «Φωτεινού Αστεριού», Χρήστος Σπηλιόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του φορέα και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, για την έμπρακτη υποστήριξή της και τον πρόεδρο του ΤΕΕ για την παραχώρηση του χώρου.

Πάτρα: Ημερίδα από το "Φωτεινό Αστέρι" με θέμα την «Βιωματική Προσέγγιση του Αυτισμού στην οικογένεια και στην κοινωνία»

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Ο δικηγόρος Πατρών, Αναστάσιος Ξένος μίλησε για τα δικαιώματα των παιδιών με αυτισμό τα οποία προβλέπονται από τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Πνευματικές Αναπηρίες (1971) και τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (1975), ενώ προστατεύονται και να επιβάλλονται με κατάλληλη νομοθεσία σε κάθε κράτος. Ωστόσο, όπως είπε, το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο με αποτέλεσμα, πολλές φορές, τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό να είναι «διάτρητα».

Στη συνέχεια η Ψυχολόγος, Corina Acsinte, η οποία εστίασε στην ανάγκη κοινωνικοποίησης των ατόμων με αυτισμό που λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και συνθηκών προϋποθέτει εκπαίδευση των γονέων που αναλαμβάνουν και το ρόλο του θεραπευτή. Η κα Acsinte, ανέφερε ακόμη πως υπάρχουν δομημένες θεραπείες που έχουν αποτέλεσμα, ωστόσο, όπως είπε, η πρώιμη επέμβαση είναι καταλυτικής σημασίας, ενώ παρουσίασε και στοιχεία, όπως ότι μόνο το 10% των παιδιών με αυτισμό καταφέρνουν να είναι ανεξάρτητα.

Ακολούθησε η εισήγηση της λογοθεραπεύτριας- αναλύτριας συμπεριφοράς, Μελίνας Χούσου, η οποία ανέλυσε τον τρόπο συμπεριφοράς των παιδιών με αυτισμό, επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι να «βγαίνουν στον έξω κόσμο» υπό την καθοδήγηση των γονιών τους, ενώ παρουσίασε και παραδείγματα που μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την καθημερινή τους λειτουργία και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Ανέφερε πως είναι σημαντικό τα παιδιά με αυτισμό να έχουν στόχο, να εξασκούνται στην οργάνωση του χώρου τους και να τα εμπλέκουμε σε όλες τις καθημερινές διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο Co Founder & IT Manager της InterMediaKT παρουσίασε τρία σημαντικά έργα που αφορούν τα άτομα με αυτισμό, το IVEA μία πλατφόρμα για εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν άτομα με αυτισμό, αλλά και τα ίδια τα άτομα που αναζητούν εργασία, το YMI που προωθεί τη συμμετοχή αυτιστικών παιδιών και νέων σε δραστηριότητες που αναπτύσσονται από δομές της κοινότητας, επί ίσοις όροις με τους συνομηλίκους τους και το Digitool, που σχεδιάστηκε για να εκπαιδεύσει εκπαιδευτικούς (κανονική εκπαίδευση / ειδική αγωγή), να εργαστούν με αυτιστικούς μαθητές, χρησιμοποιώντας ΤΠΕ.

Ο κύκλος των εισηγητών έκλεισε με την μουσικό, Τζένη Βικάτου η οποία κατέθεσε την εμπειρία της από τη διδασκαλία της μουσικής σε αυτιστικά άτομα, αλλά και ως μητέρα του 24χρονου, Γιάννη που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Όπως είπε η κα Βικάτου «η μουσική κάνει θαύματα», κάτι που απέδειξε στη συνέχεια και ο μαθητής της, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Περισσότερα

Events

Στη Διακίδειο Σχολή ο Σωτήρης Νικολακόπουλος την Τετάρτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΔΙΑΚΙΔΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝανακοινώνει ότι   στις 22 Μαρτίου 2023 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00 μμ. στην αίθουσα επί της οδού Κανάρη 58 και Κανακάρη στη Πάτρα  Θα μιλήσει ο  Ποιητής, Δοκιμιογράφος, Κριτικός : Σωτήρης Νικολακόπουλος Μέλους της  – Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ) – Μέλος του Κύκλου ΠοιητώνΜε θέμα: Η Διαδρομή της Λογοτεχνίας από την ΠάτραΧαιρετίζει ο πρόεδρος της Διακιδειου : κος Αθανασόπουλος Ιωάννης Απαγγέλει η ποιήτρια : κα Μάρθα ΒασκαντήραΜε Ιδιαίτερη Εκτίμησητο Δ.Σ. της Διακιδειου Σχολής Λαού Πατρών

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα