Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023
Connect with us

Events

ΠΑΤΡΑ: Ο Σύνδεσμος Απανταχού Αχαιών έκοψε πίτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγαλύτερη των προσδοκιών, ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση του Συνδέσμου Απανταχού Αχαιών, στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, που πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, στο ξενοδοχείο My Way της  Πάτρας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αλέξανδρος Κωστόπουλος καλωσόρισε τα Μέλη του Συνδέσμου, τους Βουλευτές, τους αντιπροσώπους της Π.Δ.Ε. και τους εκπροσώπους παραγωγικών Φορέων της περιοχής. Μιλώντας από καρδιάς και εκτός κειμένου, ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι στόχος του Συνδέσμου, που έκανε το εναρκτήριο ξεκίνημα του μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ενώνοντας τη «φωνή» και τις «δυνάμεις» Αχαιών από κάθε σημείο εντός ή εκτός συνόρων, είναι η ανάδειξη της Αχαΐας και των πλεονεκτημάτων της.

Ο κ. Κωστόπουλος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι:

«Είναι διάχυτη η πεποίθηση, ότι η διαχρονική προσφορά των Αχαιών στο Έθνος, δυστυχώς δεν αντιστοιχεί στο σημερινό επίπεδο της Αχαΐας. Είναι βέβαια γεγονός, ότι τελευταία έχουν γίνει πολύ σημαντικές προσπάθειες, από τοπικούς θεσμικούς Φορείς προς την κατεύθυνση αυτή, παρόλα αυτά η σημερινή της κατάσταση δεν είναι εκείνη που θα έπρεπε να είναι. Την απάντηση σε όλα αυτά, μπορεί να την δώσει το τεράστιο πνευματικό και οικονομικό κεφάλαιο που διαθέτουν σήμερα οι Αχαιοί. Εννοούμε τις σημαντικές προσωπικότητες που είναι σήμερα εδώ…. Ο κ. Κωστόπουλος κατέληξε: Κυρίες και κύριοι, εμείς εδώ, όλοι μαζί, πιστεύω ότι χαράσσουμε τις συντεταγμένες μιας ιστορικής πορείας. Ξεκινάμε ένα ταξίδι. Ας ελπίσουμε να είναι μακρύς ο δρόμος του ταξιδιού αυτού και ας ευχηθούμε, αυτό το δρόμο, να τον περπατήσουν, όχι μόνον τα παιδιά μας, αλλά και πολλές γενιές Αχαιών.»

Την εκδήλωση χαιρέτισε, διά του εκπροσώπου του κ. Ηλία Γκοτσόπουλου, ο Αχαιός Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος στην επιστολή του ανέφερε, την απόφασή του να στηρίξει το «Σύνδεσμο Απανταχού Αχαιών», με σκοπό να ευοδωθούν οι στόχοι του, που επικεντρώνονται στην ενίσχυση και ανάδειξη της Αχαΐας, μέσα από τον συντονισμό σημαντικών προσωπικοτήτων της απ’ όπου γης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις των:

Βουλευτή Αχαΐας ΝΔ κ. Άγγελου Τσιγκρή, ο οποίος τόνισε τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων, που ενώνουν τους Αχαιούς, επισημαίνοντας πως «εδώ χτυπά η καρδιά της Αχαΐας».

Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Φωκίωνα Ζαΐμη, που μετέχει στον Σύνδεσμο ως ενεργό Μέλος, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Κωστόπουλο για το ότι «κάλυψε ένα κενό που υπήρχε» σε ό,τι αφορά την Αχαΐα, εκφράζοντας παράλληλα την στήριξη της Π.Δ.Ε. και προσωπικά του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη.

Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Πελ. & Δυτ. Ελλάδας κ. Γεωργίου Παππά, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχτεί η προσπάθεια του Συνδέσμου, που επί της ουσίας επιχειρεί να αξιοποιήσει ανθρώπινο δυναμικό προερχόμενο από τον τόπο μας.

Την εκδήλωση μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους: Οι Βουλευτές κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου και διά εκπροσώπου του ο Ιάσων Φωτήλας, ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ και του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, το Μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΕΔΕ) κ. Θεόδωρος Δούρος, οι πρώην Βουλευτές Αχαΐας κ. Θεόφιλος Βασιλείου και κ. Μαρία Κυριακοπούλου, ο πρώην Νομάρχης Αχαΐας κ. Στάθης Αθανασόπουλος Σερέτης, ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων κ. Ανδρέας Καράβολας, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων κ. Κωνσταντίνος Μπουρδούλης, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταμάτης Αλαχιώτης, ο Επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Σπιράλ» κ. Πέτρος Ψωμάς, ο πρώην Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Καραμανδανείου κ. Γεώργιος Κροκιδάς, η Αρχαιολόγος κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου, ο Συγγραφέας κ. Κώστας Λογαράς, ο Αχαιός Μουσικοσυνθέτης κ. Αλέξανδρος Χάχαλης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πείρος» κ. Δημήτρης Μπαρμπούνης και ο Πρόεδρος των εν Πάτραις Αιτωλοακαρνάνων κ. Νίκος Λόης και πολλοί άλλοι.

• Το φλουρί κέρδισε ο πρώην Νομάρχης Αχαΐας κ. Στάθης Αθανασόπουλος Σερέτης

Περισσότερα

Events

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΙΑΘΑΣ: Μαθήματα Ιστορίας 1821 στην Ξάνθη

Δημοσιεύθηκε

στις

Με εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές του ΑΞΙΟΝ Σταύρο Λίτσα και Ζήση Μπρούμπη

Ο φετινός κύριος εορτασμός της 25ης Μαρτίου ήταν εκπληκτικός στα Εκπαιδευτήρια ΑΞΙΟΝ της Ξάνθης. Ο Πατρινός ερευνητής της ιστορίας , συλλέκτης της Ιστορικής μνήμης, ποιητής, χημικός μηχανικός και Πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως, Αντώνης Σκιαθάς, μετέφερε την Ελληνική ιστορία του 1821 από την Πάτρα στην Ξάνθη. Προσκεκλημένος από τους διευθυντές των σχολείων Σταύρο Λίτσα, Ζήση Μπρούμπη, Φώτη Λίτσα ταξίδεψε από τη Πάτρα και έφτασε στη Ξάνθη με μία απίστευτη συλλογή κειμηλίων της εποχής της επανάστασης. Τρομπόνια, παλάσκες , πάλες , έγγραφα και επιστολές των αγωνιστών μέχρι και του Καποδίστρια, σφραγίδες, εφοδιαστικο σύμβολο της φιλικής εταιρίας, μέχρι και ανάτυπο της εφημερίδας του 1824 της Νέας Υόρκης με κείμενο στα Ελληνικά που αφορά το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα. Όλα αυθεντικά και ανεκτίμητα κειμήλια. Το επιστέγασμα όλων ήταν το διαδραστικό ιστορικό εργαστήριο με τους μαθητές και τις μαθήτριες των Ιδιωτικών Σχολείων ΑΞΙΟΝ “Χαρτί και Καλαμάρι”. Πώς έγραφαν, πώς ασφάλιζαν τα γράμματα, πώς αλληλογραφούσανε οι επαναστάτες του 21. Το βιωματικό εργαστήρι που εκτυλίχτηκε μπροστά στους μαθητές ήταν εκπληκτικό. Χειροποίητα χαρτιά, καλαμάρια, μελάνια, βουλοκέρια, όλα εργαλεία του “γραμματικού”… ζωντάνεψαν ξανά. Ιστορία ζώσα από έναν άξιο δάσκαλο και ερευνητή της Ελληνικής Ιστορίας, που τιμάει την Πάτρα !

Σταυρός Λίτσας – Αντώνης Σκιαθάς

Περισσότερα

Events

Πάτρα: Ημερίδα από το “Φωτεινό Αστέρι” με θέμα την «Βιωματική Προσέγγιση του Αυτισμού στην οικογένεια και στην κοινωνία»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η έλλειψη δομών για ενήλικα άτομα με αυτισμό, αλλά και ανήλικα, ο αποκλεισμός τους από ευκαιρίες απασχόλησης και εκπαίδευσης, η «καταπάτηση» -πολλές φορές- των δικαιωμάτων τους, αλλά και το κοινωνικό «στίγμα» που εξακολουθεί να «βαραίνει» τις οικογένειες, αναδείχτηκαν στη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε το «Φωτεινό Αστέρι» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με θέμα «Βιωματική Προσέγγιση του Αυτισμού στην οικογένεια και στην κοινωνία».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και οι προσκεκλημένοι ομιλητές προσέγγισαν το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία, ενώ σημαντικά συμπεράσματα για τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των ατόμων με αυτισμό εξήχθησαν από την «κατάθεση ψυχής» δύο μητέρων παιδιών με αυτισμό. Ξεχωριστή και ιδιαίτερα συγκινητική όμως, ήταν και η στιγμή που ο Κωνσταντίνος, που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και είναι τυφλός έπαιξε πιάνο και τραγούδησε. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του «Φωτεινού Αστεριού», Χρήστος Σπηλιόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του φορέα και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, για την έμπρακτη υποστήριξή της και τον πρόεδρο του ΤΕΕ για την παραχώρηση του χώρου.

Πάτρα: Ημερίδα από το "Φωτεινό Αστέρι" με θέμα την «Βιωματική Προσέγγιση του Αυτισμού στην οικογένεια και στην κοινωνία»

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Ο δικηγόρος Πατρών, Αναστάσιος Ξένος μίλησε για τα δικαιώματα των παιδιών με αυτισμό τα οποία προβλέπονται από τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Πνευματικές Αναπηρίες (1971) και τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (1975), ενώ προστατεύονται και να επιβάλλονται με κατάλληλη νομοθεσία σε κάθε κράτος. Ωστόσο, όπως είπε, το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο με αποτέλεσμα, πολλές φορές, τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό να είναι «διάτρητα».

Στη συνέχεια η Ψυχολόγος, Corina Acsinte, η οποία εστίασε στην ανάγκη κοινωνικοποίησης των ατόμων με αυτισμό που λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και συνθηκών προϋποθέτει εκπαίδευση των γονέων που αναλαμβάνουν και το ρόλο του θεραπευτή. Η κα Acsinte, ανέφερε ακόμη πως υπάρχουν δομημένες θεραπείες που έχουν αποτέλεσμα, ωστόσο, όπως είπε, η πρώιμη επέμβαση είναι καταλυτικής σημασίας, ενώ παρουσίασε και στοιχεία, όπως ότι μόνο το 10% των παιδιών με αυτισμό καταφέρνουν να είναι ανεξάρτητα.

Ακολούθησε η εισήγηση της λογοθεραπεύτριας- αναλύτριας συμπεριφοράς, Μελίνας Χούσου, η οποία ανέλυσε τον τρόπο συμπεριφοράς των παιδιών με αυτισμό, επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι να «βγαίνουν στον έξω κόσμο» υπό την καθοδήγηση των γονιών τους, ενώ παρουσίασε και παραδείγματα που μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την καθημερινή τους λειτουργία και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Ανέφερε πως είναι σημαντικό τα παιδιά με αυτισμό να έχουν στόχο, να εξασκούνται στην οργάνωση του χώρου τους και να τα εμπλέκουμε σε όλες τις καθημερινές διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο Co Founder & IT Manager της InterMediaKT παρουσίασε τρία σημαντικά έργα που αφορούν τα άτομα με αυτισμό, το IVEA μία πλατφόρμα για εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν άτομα με αυτισμό, αλλά και τα ίδια τα άτομα που αναζητούν εργασία, το YMI που προωθεί τη συμμετοχή αυτιστικών παιδιών και νέων σε δραστηριότητες που αναπτύσσονται από δομές της κοινότητας, επί ίσοις όροις με τους συνομηλίκους τους και το Digitool, που σχεδιάστηκε για να εκπαιδεύσει εκπαιδευτικούς (κανονική εκπαίδευση / ειδική αγωγή), να εργαστούν με αυτιστικούς μαθητές, χρησιμοποιώντας ΤΠΕ.

Ο κύκλος των εισηγητών έκλεισε με την μουσικό, Τζένη Βικάτου η οποία κατέθεσε την εμπειρία της από τη διδασκαλία της μουσικής σε αυτιστικά άτομα, αλλά και ως μητέρα του 24χρονου, Γιάννη που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Όπως είπε η κα Βικάτου «η μουσική κάνει θαύματα», κάτι που απέδειξε στη συνέχεια και ο μαθητής της, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Περισσότερα

Events

Στη Διακίδειο Σχολή ο Σωτήρης Νικολακόπουλος την Τετάρτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΔΙΑΚΙΔΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝανακοινώνει ότι   στις 22 Μαρτίου 2023 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00 μμ. στην αίθουσα επί της οδού Κανάρη 58 και Κανακάρη στη Πάτρα  Θα μιλήσει ο  Ποιητής, Δοκιμιογράφος, Κριτικός : Σωτήρης Νικολακόπουλος Μέλους της  – Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ) – Μέλος του Κύκλου ΠοιητώνΜε θέμα: Η Διαδρομή της Λογοτεχνίας από την ΠάτραΧαιρετίζει ο πρόεδρος της Διακιδειου : κος Αθανασόπουλος Ιωάννης Απαγγέλει η ποιήτρια : κα Μάρθα ΒασκαντήραΜε Ιδιαίτερη Εκτίμησητο Δ.Σ. της Διακιδειου Σχολής Λαού Πατρών

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα