Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τρία σενάρια για τη συντριβή του Phantom

Δημοσιεύθηκε

στις

Βαρύ παραμένει το πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις μετά τις απώλειες του 31χρονου σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα. Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθούν να βρίσκονται οι έρευνες για τη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στη συντριβή του μοιραίου Phantom F-4 το πρωί της περασμένης Δευτέρας στο Ιόνιο, περίπου 8 ναυτικά μίλια δυτικά του Κατάκολου.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες της Realnews, τα σενάρια που εξετάζονται είναι τρία: η μηχανική βλάβη, η λάθος εκτίμηση και ο εξωγενής παράγοντας. Επιπλέον, κατά την πάγια πρακτική στη διερεύνηση των αεροπορικών δυστυχημάτων, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπήρξε συνδυασμός αυτών των αιτιών, αν και στην περίπτωση του μοιραίου Phantom το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Η λάθος εκτίμηση από πολλούς πραγματογνώμονες και ερευνητές προκρίνεται συνήθως ως η πιο πιθανή αιτία σε αντίστοιχα συμβάντα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα δεδομένα που υπάρχουν προέρχονται από τις μαρτυρίες του πιλότου και του συγκυβερνήτη του πρώτου Phantom του σχηματισμού στον οποίο συμμετείχε και το αεροσκάφος με τους δύο άτυχους αξιωματικούς. Εκείνοι είδαν το μοιραίο Phantom να συντρίβεται στη θάλασσα.

Γεγονός είναι ότι και τα δύο μαχητικά πετούσαν σε χαμηλό ύψος, ίσως και κάτω των 100 μέτρων, από την επιφάνεια της θάλασσας, σε κλειστό σχηματισμό και έχοντας αποκλειστικά οπτική επαφή και όχι μέσω ραντάρ. Αυτό που εξετάζεται είναι το δυστύχημα να σημειώθηκε κατά τη διάρκεια διασταύρωσης των δύο μαχητικών, με το δεύτερο να επιχειρεί να περάσει κάτω από το πρώτο.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει κάθε συμβάν που θα μπορούσε να ξαφνιάσει τον έμπειρο κυβερνήτη του μαχητικού. Για παράδειγμα -δεδομένου του χαμηλού ύψους- το αεροσκάφος θα μπορούσε να συναντήσει ένα σμήνος πουλιών.

Σε ό,τι αφορά το τρίτο σενάριο, αυτό της μηχανικής βλάβης, πιθανότατα σύντομα θα αποκλειστεί. Στη διερεύνηση παρόμοιων συμβάντων δεν έχει σημασία τι ηλικία έχει το μαχητικό, αφού κάθε ιπτάμενο μέσο ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο επιθεώρησης, το οποίο είναι αυστηρό και κανείς τεχνικός δεν βάζει το «τσεκ» για να πετάξει αν προηγουμένως δεν υπάρχει θετική γνωμοδότηση σε όλα τα «κουτάκια».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Phantom αναπτύσσει ιλιγγιώδεις ταχύτητες, καθώς -επειδή είναι δικινητήριο- μπορεί να πετάξει πιο γρήγορα ακόμα και από ένα F-16. Ετσι, η πρόσκρουση στη θάλασσα είναι πάντα εξαιρετικά σφοδρή. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το αεροσκάφος είναι τα 2.370 χλμ./ώρα (πάνω από 2,2 Mach). Το να πιάσουν οι πιλότοι ταχύτητες 2.000 χλμ./ώρα αποτελεί μέρος της «ρουτίνας» τους.

Αμερικανική συνδρομή

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την επιθυμία τους για την έμπρακτη υποστήριξη των προσπαθειών του Πολεμικού Ναυτικού στον εντοπισμό και στην ανέλκυση του μοιραίου F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ανακοινώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησής του να συνδράμει με όποιο μέσο χρειάζεται για την ανέλκυση της ατράκτου του Phantom, που έφερε τον κωδικό «507» στο ουραίο του. Η αμερικανική βοήθεια θα ενεργοποιηθεί αμέσως μόλις καταλήξουν οι έρευνες για το ακριβές σημείο του βυθού όπου βρίσκεται το κυρίως τμήμα της ατράκτου και όποια άλλα μέρη κρίνονται απαραίτητα για τη συγκέντρωση των στοιχείων που θα δώσουν πλήρεις απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται για τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Ο «Ναυτίλος»

Οι πρώτες απαντήσεις, ωστόσο, αναμένεται να έρθουν από το ωκεανογραφικό-ερευνητικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυτίλος». Πρόκειται για χαλύβδινο πλοίο, που φέρει πλήθος υδρογραφικών και ωκεανογραφικών συστημάτων, τα οποία μπορούν να κάνουν «διάφανο» τον βυθό και να φωτίσουν τις έρευνες. Επιπλέον, φέρει μια υδρογραφική άκατο, βάρους πέντε τόνων, εξοπλισμένη με ηχοβολιστικό πολλαπλής δέσμης και υπολογιστή κινηματικών δεδομένων πραγματικού χρόνου.

Η διπλή αποστολή του «Ναυτίλος» έχει να κάνει με τον εντοπισμό του κόκπιτ και την ανάκτηση του Video Hi8, που βρίσκεται στο πίσω δεξί μέρος και λειτουργεί σαν «μαύρο κουτί», καταγράφοντας σημαντικές πληροφορίες από τη στιγμή που απογειώνεται το μαχητικό μέχρι την επιστροφή του. Τα στοιχεία που αναμένεται να αντληθούν από αυτό είναι οι συνομιλίες των πιλότων, οι καταγραφές του ραντάρ, η ταχύτητα και -ίσως το σπουδαιότερο- η εικόνα από την εξωτερική κάμερα του μαχητικού. Σημειώνεται πως τα μαχητικά δεν φέρουν καταγραφέα δεδομένων πτήσεων για να μην πέσουν πολύτιμες πληροφορίες στα χέρια αντιπάλων. Ωστόσο, εν καιρώ ειρήνης, χρησιμοποιείται αυτό το καταγραφικό, που αποτελεί προσθήκη στα Phantom μετά την αναβάθμιση που έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, ώστε μετά από κάθε αποστολή να γίνεται αξιολόγηση των στοιχείων και να προκρίνονται τρόποι βελτίωσης για την αποφυγή λαθών στο μέλλον.

Το ωκεανογραφικό άργησε να ριχτεί στη μάχη των ερευνών, καθώς εδώ και 20 ημέρες βρισκόταν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας με σχετικά μικρή βλάβη στις μηχανές και χρειαζόταν ένα ανταλλακτικό που αναμενόταν να έρθει από τη Γερμανία. Ομως, με εντολή του νέου Αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση, το δεύτερο ανταλλακτικό που χρειαζόταν κατασκευάστηκε στον τόρνο, από τα χέρια των έμπειρων τεχνικών του Πολεμικού Ναυτικού. Ο νέος Αρχηγός, που έχει «φάει πολύ θάλασσα» στις λαμαρίνες των πλοίων του Ναυτικού, γνωρίζει καλά από πρώτο χέρι τις ικανότητες των στελεχών-τεχνικών και ήξερε τι έπρεπε να ζητήσει και πώς να το έχει.

Ετσι, με αγώνα ενάντια στον χρόνο και με περίσσια αυταπάρνηση, οι τεχνικοί του ναυστάθμου κατάφεραν να επισκευάσουν πλήρως το βράδυ της Πέμπτης το πρόβλημα στις μηχανές, με το «Ναυτίλος» να βρίσκεται ήδη στο σημείο των ερευνών. Ο κύριος στόχος του Πολεμικού Ναυτικού είναι το ερευνητικό πλοίο να υποδείξει σε ποιο σημείο του βυθού βρίσκεται το κόκπιτ, μιας και στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή το βάθος φτάνει έως και τα 1.000 μέτρα, ενώ υπάρχουν και δύο απότομες τάφροι. Ο εντοπισμός του σημείου θα μπορέσει να παράσχει την κατάλληλη πληροφόρηση, ώστε σε δεύτερη φάση να αξιολογηθεί ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος εξοπλισμός που θα μπορούσε να ζητηθεί από τους Αμερικανούς.

Οταν πέταξα με το μοιραίο μαχητικό

Μια γεύση από όσα βιώνουν καθημερινά οι φρουροί των αιθέρων

Λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν της 30ής Ιανουαρίου, την περασμένη Δευτέρα, ο φωτορεπόρτερ Σταμάτης Πίττας επικοινώνησε μαζί μου λέγοντας ότι το μοιραίο μαχητικό έφερε τον σειριακό αριθμό «507». Αυτός, μαζί με έναν άλλο φίλο φωτορεπόρτερ, τον Γιώργο Ψευτάκη, είχαν απαθανατίσει με τις φωτογραφικές τους την πτήση μου με το μοιραίο μαχητικό, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, λίγους μήνες νωρίτερα.

Ηταν 4 Νοεμβρίου 2022, όταν ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, σμήναρχος (Ι) Σωτήρης Μαγκώτσιος, μου ανακοίνωνε ότι ήμουν ανάμεσα στους τυχερούς που θα πετούσαν με μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον προστάτη της Αεροπορίας Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Η ευκαιρία να πετάξω με ένα Phantom, το εμβληματικότερο μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν εξόχως τιμητική. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα διθέσια μαχητικά που πέταξαν εκείνη την ημέρα από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, ένα F-16 και ένα Mirage 2000-5, το φροντιστήριο για την «πτήση εθισμού», όπως αποκαλείται, με το F-4 Phantom ήταν το πιο μεγάλο.

Οι πιλότοι της 338 Μοίρας «ΑΡΗΣ», συνάδελφοι των δύο αδικοχαμένων ιπταμένων, μου έδειξαν μέσα σε δυόμισι ώρες όλα αυτά που θα έπρεπε να γνωρίζω.

Στο εισαγωγικό briefing μού εξήγησαν ότι ο συγκυβερνήτης δεν κάνει απλή βόλτα, αλλά έχει την ευθύνη εννέα ζωτικών λειτουργιών του μαχητικού και κυρίως… του ραντάρ! Εννέα λειτουργίες που έπρεπε να αποστηθίσω και που τις είχα και ως σημειώσεις στο δεξί μπατζάκι της φόρμας μου. Υστερα, ήρθε η απογείωση. Από την πρώτη στιγμή νιώθεις την πίεση από την επιτάχυνση να σου σφίγγει το στήθος. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει. Χαράσσουμε πορεία για Ευβοϊκό και από εκεί για Χαλκίδα και Αλιβέρι, πριν αρχίσουμε να ανηφορίζουμε προς Σκύρο και από εκεί για τον Αγιο Ευστράτιο.

Η πτήση στα 800 πόδια πάνω από το Αιγαίο αρχίζει να προκαλεί ένα είδος νέφωσης στις πτέρυγες.

Φτάνουμε στον Αϊ-Στράτη και πραγματοποιούμε μια χαμηλή διέλευση πάνω από το μνημείο του Νίκου Σιαλμά, του υποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας που στις 18 Ιουνίου του 1992 απογειώθηκε (όπως εμείς) από την 114 Π.Μ. με ένα Mirage F-1 για να αντιμετωπίσει τα καινούρια -τότε- αποκτήματα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, F-16C. Η αναγνώριση κατέληξε σε αερομαχία και η αερομαχία σε εμπλοκή. Κατά τους ελιγμούς, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ο Νίκος Σιαλμάς τακτικό πλεονέκτημα, προδόθηκε από την ανωτερότητα του τουρκικού μαχητικού, με αποτέλεσμα να καρφωθεί στη θάλασσα κοντά στον Αϊ-Στράτη. Ηταν ο πρώτος νεκρός πιλότος μετά την εισβολή του 1974 στην Κύπρο. Κάναμε δύο περάσματα με το Phantom πριν πάρουμε ρότα για Σιθωνία και από εκεί για Λήμνο, επιστροφή πάλι στον Αϊ-Στράτη και μετά Σκύρο, Εύβοια και προσέγγιση της 114 Π.Μ.

Κατεβαίνοντας από το κόκπιτ συνειδητοποίησα ότι η φόρμα μου ήταν μούσκεμα από τον ιδρώτα. Είναι το αποτέλεσμα των «G», των πιέσεων που δέχεται το σώμα, δηλαδή της δύναμης σε συνάρτηση με την ταχύτητα εν συγκρίσει με τη βαρύτητα. Λεγόταν «πτήση εθισμού». Μια γεύση απ’ όσα ζούσαν και ζουν οι φρουροί των αιθέρων καθημερινά για να αισθανόμαστε εμείς ασφαλείς. Το «507» έμελλε να είναι το μαχητικό που συνέδεσε την πιο όμορφη εμπειρία μου με την Πολεμική Αεροπορία με το χειρότερο δυστύχημα των τελευταίων χρόνων.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Συμπολίτες που “έφυγαν” από τη ζωή και κηδεύονται την Παρασκευή(24/3)

Δημοσιεύθηκε

στις

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΩΑΝ. ΜΑΥΡΕΛΗ

(ΕΤΩΝ 37)

Κηδεύουμε Παρασκευή 24-3-2023 και ώρα 1.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Πατρών. Η ταφή θα γίνει στο Α΄ Δημοτικό Νεκροταφείο Πατρών.

Ο πατέρας του: Ιωάννης Μαυρέλης. Οι αδελφοί: Σπυρίδων, Δήμητρα Μαυρέλη. Οι ανιψιές: Χριστίνα, Ναταλία Μαυρέλη. Οι θείοι. Οι εξάδελφοι. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών & Μνημοσύνων ΣΑΜΙΩΤΗ. Πανεπιστημίου 83, Ζαβλάνι (πλησίον Α΄ Νεκροταφείου Πάτρας), τηλ.: 2610-454.184, fax: 2610-450.732, κιν.: 6944-320.495, τηλ.: 2610-455.151. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

 

Την πολυαγαπημένη μας

ΚΡΙΝΑ (χήρα) ΝΙΚ. ΜΑΛΛΙΟΥ

(ΕΤΩΝ 91)

Κηδεύουμε Παρασκευή 24-3-2023 και ώρα 12 μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Αγγέλων Α΄ Δημοτικού Νεκροταφείου Πατρών.

Τα παιδιά της: Αναστασία και Φώτης Παπαδόπουλος, Χρήστος και Αγγελική Μάλλιου. Οι αδελφοί. Οι εγγονοί: Νίκος, Χρήστος, Νικολίνα. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών & Μνημοσύνων ΣΑΜΙΩΤΗ. Πανεπιστημίου 83, Ζαβλάνι (πλησίον Α΄ Νεκροταφείου Πάτρας), τηλ.: 2610-454.184, fax: 2610-450.732, κιν.: 6944-320.495, τηλ.: 2610-455.151. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

 

To πολυαγαπημένο μας

ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΑΣ. ΤΖΩΡΤΖΗ

(ΕΤΩΝ 90)

Κηδεύουμε Παρασκευή 24-3-2023 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Ανθουπόλεως. Η ταφή θα γίνει στο Νεκροταφείο Μπάλα.

Η σύζυγος: Σοφία. Τα παιδιά του: Ανδριάνα και Παναγιώτης Σμυρνής, Βασίλειος και Άννα Τζώρτζη, Δημήτριος και Γεωργία Τζώρτζη. Οι αδελφοί. Οι εγγονοί. Οι δισέγγονοι. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών & Μνημοσύνων ΣΑΜΙΩΤΗ. Πανεπιστημίου 83, Ζαβλάνι (πλησίον Α΄ Νεκροταφείου Πάτρας), τηλ.: 2610-454.184, fax: 2610-450.732, κιν.: 6944-320.495, τηλ.: 2610-455.151. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

 

Την αγαπημένη μας

ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

(ΕΤΩΝ 43)

Κηδεύουμε Παρασκευή 24-3-2023 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοιμητηρίου Σαραβαλίου.

Ο σύζυγος: Λεωνίδας Ζαφειρόπουλος. Η κόρη της: Θεοδώρα. Οι γονείς της: Δημήτριος και Μαρία Καρακώστα, Θεοδώρα (χήρα) Δημ. Ζαφειροπούλου. Τα αδέλφια της: Θωμάς και Πόλυ, Κωνσταντίνα και Ευστάθιος, Χριστίνα και Γεώργιος, Έλενα, Αντώνιος και Ελένη, Αθανάσιος και Ειρήνη, Γεώργιος και Αγγελική. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών και Μνημοσύνων ΜΙΧΑΗΛ ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ. Γεωργίου Παπανδρέου 73 (πρώην Καλαβρύτων). Τηλ.: 2610-342.446, κιν.: 6974-761.782, 6974-761.783. e-mail: [email protected]. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

 

Τον αγαπημένο μας

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΓΕΩΡΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

(ΕΤΩΝ 82)

Κηδεύουμε Παρασκευή 24-3-2023 και ώρα 2.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κερασιάς Καλαβρύτων.

Η σύζυγος: Βγενική. Τα παιδιά του: Χριστούλα και Ανδρέας Ραβαζούλας, Γεώργιος και Μαρία Γιαννοπούλου. Οι αδελφοί. Οι εγγονοί. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών και Μνημοσύνων ΜΙΧΑΗΛ ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ. Γεωργίου Παπανδρέου 73 (πρώην Καλαβρύτων). Τηλ.: 2610-342.446, κιν.: 6974-761.782, 6974-761.783. e-mail: [email protected]. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

 

Τον αγαπημένο μας

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΦΙΛ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΟΠΟΥΛΟ

(ΕΤΩΝ 91)

Κηδεύουμε Παρασκευή 24-3-2023 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Πατρών. Η ταφή θα γίνει στο Β΄ Δημοτικό Κοιμητήριο Αγίου Μηνά Λεύκας Πατρών.

Τα παιδιά του: Σοφία και Ανδρέας Σεργίου, Φίλιππος και Γεωργία Περιστεροπούλου, Πολυτίμη και Ευάγγελος Κυριακουλόπουλος, Μαρίνα και Ιωάννης Τσαούσης. Τα αδέλφια του: Αγγελική (χήρα) Γεωργ. Περιστεροπούλου, Βασίλειος Δολγύρας. Οι εγγονοί. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών και Μνημοσύνων ΜΙΧΑΗΛ ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ. Γεωργίου Παπανδρέου 73 (πρώην Καλαβρύτων). Τηλ.: 2610-342.446, κιν.: 6974-761.782, 6974-761.783. e-mail: [email protected]. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

 

Την πολυαγαπημένη μας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (χήρα) ΓΕΩΡΓ. ΣΚΟΝΔΡΑ

(ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ – ΕΤΩΝ 70)

Κηδεύουμε Παρασκευή 24-3-2023 και ώρα 11.30 π.μ. από τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Σαγεΐκων. Η σορός θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό στις 10.45 π.μ.

Τα παιδιά της: Παντελής και Αναστασία Σκόνδρα, Μαρία και Ανδρέας Κονανδρέας. Τα αδέλφια: Ελένη και Παναγιώτης Χριστοδουλόπουλος. Τα εγγόνια: Αλεξάνδρα, Γιώργος, Ειρήνη, Παναγιώτα. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓ. ΚΙΑΦΑ. Γούναρη 173 & Αγ. Δημητρίου. Τηλ.: 2610-275.295 – Πάτρα, Κάτω Αχαΐα – τηλ.: 26930-22.077.

 

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟ

(ΕΤΩΝ 75)

Κηδεύουμε Παρασκευή 24-3-2023 και ώρα 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στα Ζαρουχλέικα – Παπαθωμά Πατρών. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Λακκόπετρας.

Η σύζυγος: Φωτεινή. Τα παιδιά: Νικόλαος Ζαφειρόπουλος, Νικολίτσα Ζαφειροπούλου, Αθανασία και Νικόλαος Πλώτας, Πολυξένη και Γεράσιμος Καραβίας. Τα εγγόνια. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Τελεταί ΑΝΤ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ή ΜΠΟΥΡΑΣ, 1) Πόρτες Αχαΐας, τηλ.: 26930-92.344, 2) Πατρών – Πύργου 59, τηλ: 2610-526.888, κιν.: 6974-607.640, 3) Πανόπουλο Ηλείας, τηλ.: 26240-61.930.

 

Τον πολυαγαπημένο μας

ΙΩΑΝΝΗ ΣΩΤ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

(ΕΤΩΝ 69)

Κηδεύουμε Παρασκευή 24-3-2023 και ώρα 2:30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ελαιοχωρίου. Η σορός θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό στις 2 μ.μ.

Η σύζυγος: Ελένη. Τα τέκνα: Σωτήριος Παναγόπουλος, Λουκάς Παναγόπουλος, Άννα και Ευθύμιος Παναγιωτακόπουλος, Ειρήνη και Γιάννης Αλευρης. Τα εγγόνια: Δέσποινα, Ραφαέλα, Θεόδωρος, Σιμέλα, Αβάπτιστο (Θύλη). Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΠΑΤΡΩΝ ΠΥΡΓΟΥ 62 – ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ. Τηλ.: 26930-24.793. Κιν.: 6978-074.598. E-mail: [email protected] (Διανυκτερεύει).

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πιέζουν για ξεκαθάρισμα… -Στα «όπλα» οι εργαζόμενοι της ΕΒΟ για την νέα αναβολή στο πρόγραμμα κατασκευής της νέας παραγωγικής μονάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Toυ Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου

Αγωνία και εκνευρισμό προκάλεσε στους εργαζόμενους η νέα αναβολή, προχθές, στη λήψης απόφασης για την ανακατασκευή της ΕΒΟ – ΕΑΣ Αιγίου, έργο το οποίο συνδέεται και με την επικείμενη υλοποίηση της σύμβασης για την κατασκευή των οπλικών συστημάτων (ελαφρά πολυβόλα Minimi Mk2 και βαρέα πολυβόλα Μ2ΗΒ με διάταξη Ταχείας Αλλαγής Κάννης).

Το Δ.Σ. της ΕΒΟ – ΕΑΣ καλείται να λάβει την οριστική απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση καθώς υπάρχει δυσκολία χρηματοδότησης των 8 εκατ. ευρώ τα οποία απαιτούνται για την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής. Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων την ΕΒΟ – ΕΑΣ Αιγίου, απουσία σχεδιασμού για την τύχη της κεντρικής μονάδας, οδηγούνται σε ακύρωση οι συμβάσεις για τα νέα οπλικά συστήματα που έχουν εγκριθεί στη Βουλή από τον Οκτώβριο του 2021 και, πιθανότατα, οδηγείται σε λουκέτο το εργοστάσιο αλλά και απόλυση το προσωπικό.

Για ευθύνη του συμβουλίου μετόχων των ΕΑΣ και συγκεκριμένα του Υπουργείου Οικονομικών που θέτει εμπόδια στην κατασκευή της νέας μονάδας υποστηρίζει μιλώντας στην «Γ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΒ0 Αιγίου Γιώργος Σαζακλής.
«Το κτίριο στο οποίο λειτουργεί το 90% της παραγωγικής διαδικασίας και πρόκειται να υλοποιηθούν οι συμβάσεις για τα νέα οπλικά συστήματα του Ελληνικού Στρατού έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό του 1995 και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας.

Μετά από χρόνια και διάφορες μελέτες επιλέχθηκε από το ΥΠΕΘΑ η λύση της κατασκευής νέου κτιρίου με χρηματοδότηση ποσού 8 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά ο μέτοχος έχει μπλοκάρει την λήψη απόφασης από το Δ.Σ. των ΕΑΣ. Θεωρούμε άκυρη την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στο θέμα της κατασκευής του νέου κτιρίου και αδικαιολόγητη την καθυστέρηση υλοποίησης των νέων συμβάσεων από το Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Καλούμε βουλευτές και φορείς να σταθούν δίπλα μας σε αυτή τη διεκδίκηση, θα δώσουμε αγώνα προκειμένου να αποτραπεί μια πολύ δυσμενής εξέλιξη για την πόλη αλλά και την άμυνα και ασφάλεια της χώρας καθώς το εργοστάσιο του Αιγίου είναι το μόνο που διαθέτει πλέον εγκαταστάσεις και τεχνογνωσία για την παραγωγή οπλικών συστημάτων για τον Ελληνικό Στρατό» αναφέρει ο κ.Σαζακλής.
Το προσωπικό του εργοστασίου απέχει από την εργασία καθώς αρνείται, για λόγους προβλημάτων που σχετίζονται με την στατικότητα και ασφάλεια του κτιρίου, να μπει στο χώρο της παραγωγής, καταγγέλλει ότι τα ΕΑΣ οδηγούνται σε διάλυση και ζητά τα ληφθούν άμεσα αποφάσεις που θα ανατρέψουν την φθίνουσα πορεία της επιχείρησης.

Κατσανιώτης: «Νέο κτίριο, νέα αρχή για την ΕΒΟ»
«Το πρόβλημα με τη στατικότητα του κτιρίου κρυβόταν κάτω από το χαλί για χρόνια με κίνδυνο για την ασφάλεια των εργαζομένων. Το θέμα, ειδικά για το Αίγιο αναβλήθηκε και θα εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση. Είναι πάντως θετικό ότι την Τρίτη για πρώτη φορά μπήκε η πρόταση για να γίνει το νέο κτίριο. Περιμένουμε τις παραγγελίες για τα Μinimi και TAK, είναι δέσμευση του Υπουργείου στη Βουλή αλλά είναι δικαιολογημένη και η ανασφάλεια για το κτιριακό. Για πρώτη φορά όμως έχουμε μελέτη για το νέο κτίριο, είναι μια νέα αρχή, είναι η μάχη που θα δώσουμε το επόμενο διάστημα» απάντησε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Αχαϊας, Ανδρέας Κατσανιώτης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πολιτική βούληση για αξιοποίηση των ΕΑΣ αλλά και νέες προσλήψεις προσωπικού.

Παρέμβαση Σκανδάμη
«Αν η απόφαση απόρριψης του σχεδίου των ΕΑΣ από το Υπουργείο Οικονομικών δεν αποτελεί εθνική μειοδοσία, οπωσδήποτε αποτελεί ιταμή προσβολή στο εθνικό φρόνημα και ταυτόχρονα έμμεση απόφαση κατάργησης των ΕΑΣ (ΕΒΟ) του Αιγίου. Εξάλλου την ίδια στάση επιδεικνύει και το Υπουργείο Άμυνας που δεν έχει ακόμη αναθέσει την παραγωγή 1.000 τεμαχίων του πολυβόλου Minimi 5,56 mm, και 500 ΤΑΚ, δηλαδή μετατροπής βαρέων πολυβόλων Μ2ΗΒ των 12,7 mm με διάταξη Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ). Σε ό,τι αφορά ειδικά στην Αιγιάλεια, η απόφαση έρχεται να προστεθεί σε ένα σωρό κυβερνητικές ενέργειες ή παραλείψεις, που καταβαράθρωσαν την περιοχή, όπως το κλείσιμο του ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας, η απαξίωση του σταφιδικού προϊόντος, η υποβάθμιση του Νοσοκομείου κ.λπ.» αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μαρίνος Σκανδάμης.

Το Εργατικό Κέντρο
«Η δικαιολογία του Υπουργείου Οικονομικών ότι χρειάζεται παραγγελία για να δοθούν τα χρήματα για το νέο κτήριο, μας εξοργίζει όλους. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι και ο ιδιοκτήτης και ο πελάτης των ΕΑΣ. Επιτέλους μια φορά σύσσωμοι οι Βουλευτές του Νομού σηκώστε τα μανίκια κι ελάτε να σώσουμε το Εργοστάσιο. Συμπαραταχτείτε με τους Εργαζόμενους για να βρεθεί λύση. Με το κλείσιμο του Εργοστασίου του Αιγίου λόγω της μη έγκρισης χρηματοδότησης για το κτηριακό από τη μια και από την άλλη το κλείσιμο του Εργοστασίου του Υμηττού λόγω της μετεγκατάστασης του χωρίς σχεδιασμό, δεν μπορεί να υπάρξει Αμυντική Βιομηχανία. Ας τελειώνουμε με τα προεκλογικά πυροτεχνήματα. Είναι ώρα για δουλειά» αναφέρει σε επιστολή του προς τα ΕΑΣ και τα Υπουργεία Άμυνας και Οικονομίας το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο του 37χρονου Απόστολου Μαυρέλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του συμπολίτη Αποστόλη Μαυρέλη, ο οποίος έφυγε από τη ζωη σε ηλικία μόλις 37 ετών.

Ο εκλιπών διατηρούσε συνεργείο αυτοκινήτων στο Ζαβλάνι και η περιπέτεια της υγείας του, ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη όταν φεύγοντας από τη δουλειά του, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία.

Μετέβη εσπευσμένα στο νοσοκομείο και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του μεταφέρθηκε  στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου και κατέληξε.

Η κηδεία του θα τελεστεί την  Παρασκευή  24-3 -2023  & ώρα  1.30  μ.μ. στον Ιερό Ναό  Αγίου Ελευθερίου Πατρών & θα ακολουθήσει η ταφή θα γίνει στο Α’ Δημοτικό Νεκροταφείο Πατρών.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα