Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η δημοκρατία είναι πάντα «εύθραυστη»

Published

on

 

Η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα ανοχής και ελευθερίας. Είναι όμως και ένα «εύθραυστο» πολίτευμα που πρέπει να προστατεύεται από τους εχθρούς της. Πολλά τα ιστορικά παραδείγματα για το πώς η δημοκρατία μπορεί να αφεθεί ή να γίνει προϊόν εκμετάλλευσης προκειμένου τελικά να καταλυθεί, οδηγώντας σε καταστροφές. Το παρελθόν διδάσκει και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνιέται.

Και τα μαθήματα δεν έρχονται μόνο από το μακρινό παρελθόν της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και από το πολύ πιο πρόσφατο. Όλοι πρέπει να θυμόμαστε τις «συμπληγάδες» από τις οποίες πέρασε η δημοκρατία μας στα πολύ δύσκολα και θολά χρόνια της οικονομικής κρίσης, τότε που η δημοκρατία μπερδεύτηκε πολλές φορές με την… οχλοκρατία και τελικά, πολλοί και διάφοροι βρήκαν «έδαφος» για να καλλιεργήσουν τις μισαλλόδοξες και αντιδημοκρατικές τους ιδεολογίες επί του ελληνικού λαού.

Κατά τη δική μας άποψη λοιπόν, ένα νομοθέτημα που απαγορεύει τη κάθοδο στις εκλογές σε κομματικούς σχηματισμούς που αντίκεινται στη δημοκρατία και για τους οποίους υπάρχουν, τουλάχιστον ισχυρές ενδείξεις, ότι απειλούν την κοινωνική ειρήνη, δεν είναι μία έκφανση αδυναμίας της δημοκρατίας, αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Λένε κάποιοι ότι τα μέτρα καταστολής ή απαγόρευσης, τελικά μπορεί να διογκώνουν ένα πρόβλημα. Αυτή η αντίληψη όμως έχει αποδειχθεί λανθασμένη πολλές φορές. Το καρκίνωμα εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, κινδυνεύει να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί ποτέ. Αν λοιπόν, έχουμε διδαχτεί από το παρελθόν, τότε ο πολιτικός κόσμος της χώρας, παρά τις επιμέρους διαφορές, πρέπει να δείξει ότι μπορεί να προστατεύσει τη δημοκρατία. Το καλύτερο πολίτευμα, που όμως χρειάζεται διαρκώς επαγρύπνηση και φύλαξη.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement