Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Σύσκεψη στο Μαξίμου για κακοκαιρία Μπάρμπαρα και σεισμό στην Τουρκία – Μητσοτάκης: Διδασκόμαστε από τα λάθη μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τηλεδιάσκεψη με τα αρμόδια υπουργεία για την ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» και την παροχή βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη διάθεση της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία σε ό,τι ζητηθεί.

«Να θέσουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τι θα μας ζητήσουν»

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τα αρμόδια υπουργεία για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, για τα αιτήματα που υπάρχουν για βοήθεια και για τον τρόπο που μπορεί να παρασχεθεί. Στην έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Κατ’ αρχάς, να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και να τονίσω, για ακόμη μια φορά, ότι η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη να υποστηρίξει την Τουρκία και αντιλαμβάνομαι ότι θα μας ενημερώσει στη συνέχεια και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ότι έχει ήδη εγκριθεί από τουρκικής πλευράς η αποστολή ενός αεροσκάφους με μία δύναμη της ΕΜΑΚ, η οποία θα συνδράμει στις αποστολές διάσωσης.

Θα πρέπει να θέσουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τί άλλο μπορεί να μας ζητήσουν. Η εκτίμησή μου είναι ότι προφανώς μιλάμε για έναν καταστροφικό σεισμό, η έκταση του οποίου θα αποτυπωθεί πλήρως με την πάροδο του χρόνου. Πρώτη έννοια πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διάσωση και η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων βρίσκονται στα συντρίμμια.

Είναι μια δουλειά που λόγω εμπειρίας την ξέρουμε και εμείς αρκετά καλά και νομίζω στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε και τι άλλο εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες, σκηνές, μπορεί να μας ζητήσουν οι Τούρκοι ώστε να τις αποστείλουμε στη συνέχεια».

«Πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες»

Σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», έγινε αναλυτική ενημέρωση από κάθε υπουργείο για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του και διαπιστώθηκε ότι η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση και αποτελεσματική εκεί που σημειώθηκαν προβλήματα. Εκεί που παραμένουν κάποια ζητήματα προς επίλυση είναι με την παροχή ρεύματος σε λίγες περιοχές -πολύ λιγότερες σε σύγκριση με το παρελθόν- και αναμένεται σύντομα η επίλυσή τους. Επίσης, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου. Σχετικές ανακοινώσεις θα εκδοθούν στη διάρκεια της ημέρας. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε στη διάρκεια της σύσκεψης:

«Η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού συνολικά πιστεύω ήταν πολύ ικανοποιητική, με την έννοια ότι πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες. Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις των πολιτών και ως προς την κατάσταση των δρόμων, αλλά και ως προς την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, κάτι το οποίο μας είχε απασχολήσει πολύ στο παρελθόν.

Να πω, επίσης, ότι φαίνεται ότι πια μαθαίνουμε ως χώρα ότι πρέπει να ζούμε με την πρόληψη και ότι οι πολίτες ακούν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας.

Θεωρώ ότι και αυτή είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση για το μέλλον και βέβαια να επαναλάβω ότι το γεγονός ότι έχουμε πια στη διάθεσή μας τα εργαλεία της τηλεκπαίδευσης, αλλά και της τηλεργασίας. Σίγουρα μας δίνουν την δυνατότητα να μπορούμε να καλύψουμε ώρες οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα ήταν χαμένες.

Καλό είναι ότι τα παιδιά μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση. Θα μπορούν να κάνουν και τηλεκπαίδευση και να παίξουν στα χιόνια. Μπορούν να κάνουν και τα δύο. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Πάντως σε σχέση με το που βρισκόμασταν πριν από κάποια χρόνια, νομίζω ότι στον τομέα αυτόν έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Ελλάδα

Εκλογές και… αθλητικές μεταδόσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Θεωρητικά, τα αθλητικά γεγονότα δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν ή να επηρεάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις. Όχι στην Ελλάδα, όμως… Στη μικρή αυτή χώρα, όλα μοιάζουν να αλληλοεπηρεάζονται και πολλοί είναι αυτοί που «ταλαιπωρούν» τα μυαλά τους. Τα γράφουμε αυτά, σχετικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και χθες, εμπλέκοντας τις εκλογές με τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο (ο οποίος πάντως δεν θα γίνει στις 21 Μαΐου), είτε ακόμα και με το Final 4 της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ! Και αναρωτιόμαστε: Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις εκλογές; Ευτυχώς, ο πρωθυπουργός σκέφτηκε την ημερομηνία των εκλογών με βάση άλλες, πολύ σημαντικές ανάγκες της χώρας (πανελλαδικές, σύνοδος ΝΑΤΟ) και όχι με βάση τις… αθλητικές μεταδόσεις.

 

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Το ΠΑΣΟΚ και η λογική των αριθμών

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως η χώρα μπορεί να έχει κυβέρνηση και μετά τις πρώτες εκλογές, χωρίς να χρειαστούν και δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο. Το πώς θα συμβεί αυτό… πρέπει κάποια στιγμή να μας το εξηγήσουν. Εκτός και αν πιστεύουν πως κάποιο από τα δύο κόμματα, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να πάρουν ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πήραν στις εκλογές του 2019. Για παράδειγμα, εάν η ΝΔ λάβει το ποσοστό του 2019, δηλαδή σχεδόν 40%, τότε με την απλή αναλογική θα βγάλει κάπου 130 έδρες. Και αν το ΠΑΣΟΚ βγάλει ένα διψήφιο ποσοστό (γύρω στο 12%) μπορεί να βγάλει γύρω στις 35 έδρες. Πιστεύουν, λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει κάποιο κόμμα που μπορεί φτάσει τόσο ψηλά; Ξέρουν κάτι παραπάνω; Διαφορετικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην φτάνουν ούτε… τρία κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η λογική λέει πως οι δεύτερες κάλπες – με ενισχυμένη αναλογική – είναι το πιο πιθανό σενάριο

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Λίγο μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, όπου ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήρτησε στα social media ένα βίντεο. Κάτι σαν «μικρό διάγγελμα» αλλά… στο ύφος των social media και όχι των κλασσικών διαγγελμάτων του πρωθυπουργού. Σε αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει επί της ουσίας ένα… intro της προεκλογικής ατζέντας, κάνοντας λόγο για «ειλικρινή απολογισμό του έργου μας αυτά τα 4 χρόνια, αυτά τα οποία πετύχαμε, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας».  Επίσης, θέτει και τους λόγους για τους οποίους θα ζητήσει νέα εντολή του λαού στις επικείμενες κάλπες. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Θα μιλήσουμε όμως και για τα πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής. Για το γεγονός ότι οι μισθοί στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι χαμηλοί και πρέπει να ανέβουν. Οτι οι νέοι μας έχουν προβλήματα να βρουν στέγη. Να μιλήσουμε για τις αδυναμίες, οι οποίες υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο μπορεί να άντεξε παρά την πανδημία, αντιμετωπίζει όμως ακόμα μεγάλες δυσκολίες. Και κυρίως να μιλήσουμε για όλα αυτά τα οποία μας κρατάνε πίσω. Για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, για τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας. Όλα αυτά πρέπει να τα σαρώσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Και αυτή είναι η εντολή που θα ζητήσω προσωπικά από τον ελληνικό λαό. Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά. Κι αυτό θα ψηφίσουμε στις 21 Μαΐου».

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα