Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δώρισαν τα όργανα της 6.5 μηνών κόρης τους, που υπέκυψε, μεταφορά ζωής από το ΠΓΝΠ στην Ουγγαρία

Υπόκλιση στο μεγαλείο των γονιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Τέτας Γιαννάρου

Ουσιαστική ώθηση, αποδεικνύεται ότι παίρνει η συνειδητοποίηση των πολιτών της αξίας δωρεάς οργάνων, αφού το τελευταίο διάστημα είναι η 3η φορά που το θλιβερό συμβάν ενός θανάτου στο ΠΓΝΠ γίνεται δώρο ζωής, ενώ ο κύκλος διευρύνεται σε όλη την 6η ΥΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο θάνατος που βύθισε στην θλίψη τους γονείς μιας μόλις 6,5 μηνών μικρούλας τους έδωσε παράλληλα την γενναιότητα ψυχής να δώσουν ζωή στα όργανα της μέσα από το σώμα άλλων παιδιών που εναγώνια τα περιμένουν για να επιζήσουν.

Απρόσμενη η εξέλιξη της υγείας του 6,5 μηνών κοριτσιού με τραγικό αποτέλεσμα την κατάληξη της.

Η ιστορία ξεκινά αρχικά με ότι ήταν θετική στην covid -19 χωρίς όμως συμπτώματα. Μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο την περασμένη Παρασκευή για περαιτέρω εξετάσεις, όπου ξαφνικά η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία και μετεφέρθη την περασμένη Δευτέρα εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου ανιχνεύτηκε βαριά λοίμωξη εξ αιτίας πνευμονιόκοκκου.

Παράλληλα οι απεικονιστικές εξετάσεις της επιβεβαίωναν την κρισιμότητα της κατάστασής της. Εισήχθη κατευθείαν στην ΜΕΘ Παίδων όπου διασωληνώθηκε.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών δεν ανταποκρίθηκε στην θεραπευτική αγωγή και η κατάστασή της επιβαρύνονταν καθημερινά.

ΜΑΧΗ ΕΞΙ ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Επι έξι συνεχείς μέρες ο Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης και η ομάδα του, έδιναν νυχθημερόν πραγματική μάχη να την κρατήσουν στην ζωή, αλλά δυστυχώς η μικρή κατέληξε το Σάββατο. Στη συνέχεια χθες Κυριακή αφού ο Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων διαπίστωσε τον εγκεφαλικό θάνατο της άτυχης μικρούλας, επελήφθη της όλης διαδικασίας δωρεάς οργάνων και παράλληλα ανέλαβε τον συντονισμό της λήψης οργάνων.

ΟΥΓΓΡΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΠΓΝΠ

Στο ΠΓΝΠ έφτασε ειδικά εξειδεικευμένη ομάδα Ούγγρων γιατρών και μαζί με την αναισθησιολόγο κα Ελένη Σίντου την ομάδα της και την χειρουργική ομάδα του ΠΓΝΠ στη 1:00 μετά το μεσημέρι μπήκαν στο χειρουργείο όπου άρχισε η χειρουργική διαδικασία λήψης των οργάνων παρουσία του Διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων. Η διαδικασία της λήψης οργάνων ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα λόγω της μόλις 6,5 μηνών θανούσας και διήρκησε 5 ώρες.

Κατά την διαδικασία λήψης εξήχθη το ήπαρ το οποίο μετεφέρθη οδικώς στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και με αερομεταφορά θα καταλήξει στην Ουγγαρία συνοδευμένο από την ομάδα των Ούγγρων γιατρών που μετείχαν στο εγχείρημα.

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΟΣ

«Υποκλίνομαι στους γονείς»

Μετά την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Δρ. Δημήτριος Μπάκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση στην «Γ»: «Υποκλίνομαι στο σθένος, την γενναιότητα και το μεγαλείο ψυχής της οικογένειας που μετά από το οδυνηρό πλήγμα, ως συνειδητοποιημένοι πολίτες προέβησαν στην μεγαλειώδη πράξη δωρεάς των οργάνων της μόλις 6,5 μηνών κόρης τους που έφυγε από την ζωή. Συγχαίρω παράλληλα τον υπεύθυνο της ΜΕΘ Παίδων Ανδρέα Ηλιάδη για τον αγώνα του και βεβαίως την αναισθησιολόγο κα Ελένη Σίντου και την ομάδα της και όλη την χειρουργική ομάδα του ΠΓΝΠ για την άψογη διεξαγωγή ενός τόσο δύσκολου εγχειρήματος»

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ:

«Η κοινωνία μας εμπεδώνει την αξία της δωρεάς οργάνων»

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης δήλωσε στην «Γ»: « Εκφράζω δημόσια τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια για τον πρόωρο χαμό του παιδιού τους. Παράλληλα τους συγχαίρω ως θεσμικός παράγοντας για το μεγαλείο ψυχής τους που υπερνικώντας τον πόνο αποφάσισαν την δωρεά οργάνων της αγαπημένης τους κόρης. Να υπογραμμίσω ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος σε όλη την 6η ΥΠΕ παρουσιάζεται μια παρατεταμένη δωρεά οργάνων που σημαίνει ότι η κοινωνία εμπεδώνει την αναγκαιότητα αυτής της πράξης προσφοράς ζωής στον συνάνθρωπο».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement