Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Κλειστά σχολεία όπου έχει χιόνια

Δημοσιεύθηκε

στις

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί (για τη λειτουργία των οποίων αποφασίζουν οι δήμοι) σε αρκετές περιοχές της Αττικής όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας ή αναμένεται επιδείνωση του καιρού. Στις περιοχές που δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστές και οι λαϊκές αγορές. Στους υπόλοιπους δήμους οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Αττικής, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Χθες, πρώτη μέρα εκδήλωσης της κακοκαιρίας, επιλέχθηκε η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στους 66 δήμους σε όλη την Αττική, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να βρεθούν να κάνουν μάθημα μπροστά στις οθόνες για να προφυλαχθούν από τον χιονιά, ενώ έξω από το παράθυρό τους το ελάχιστο χιόνι έλιωνε από τις ακτίνες ενός λαμπερού ήλιου. Ειδικά στα νότια προάστια, «δεν υπήρχε κανένας λόγος να κλείσουν τα σχολεία», σημειώνουν κάτοικοι που δυσκολεύτηκαν να βρουν λύση για ακόμη μια φορά με την κατ’ οίκον εκπαίδευση, την ώρα που οι ίδιοι έπρεπε να εργαστούν.

 

«Θέμα ασφάλειας»

Αρκετοί δήμαρχοι είχαν διαφωνήσει με το καθολικό κλείσιμο σχολείων και βρεφο- νηπιακών σταθμών, αλλά τελικά η απόφαση ήταν ομόφωνη.

«Κάποιοι δήμοι είχαν πει ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χθες (Δευτέρα) έπειτα από κάποια ώρα. Αλλά είναι θέμα ασφάλειας των πολιτών. Θέλαμε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα», τονίζει ο Βασίλης Κόκκαλης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Πηγές της «Κ» ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή για να αποφασιστεί τι θα γίνει με τη λειτουργία των σχολείων, αρκετοί δήμαρχοι είχαν εκφράσει αντιρρήσεις στην απόφαση για καθολικό κλείσιμο των σχολείων αλλά και των βρεφονηπιακών σταθμών στην Περιφέρεια Αττικής χθες Δευτέρα. Ωστόσο, τελικά υπερίσχυσε ο… φόβος και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μαθημάτων εξ αποστάσεως για όλους. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε στέλεχος της αυτοδιοίκησης στην εν λόγω σύσκεψη, «ή θα κλείσουμε όλοι ή κανένας. Μετά θα αρχίσουμε τα γιατί εκείνοι και όχι εμείς, θα υπάρξουν αντιδράσεις». Ενας από τους κύριους λόγους επίσης για τη μη λειτουργία των σχολείων ήταν η αμφίβολη προσέλευση των εκπαιδευτικών που θα έπρεπε να μετακινηθούν προς τα σχολεία. «Ποιος θα έπαιρνε το κόστος να διαφοροποιηθεί τελικά; Και αν συνέβαινε ένα ατύχημα; Ασε καλύτερα», εξηγεί δήμαρχος των νοτίων προαστίων στην «Κ». Ετσι, η απόφαση της Κυριακής να κλείσουν όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής αλλά και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ήταν ομόφωνη. «Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να καθαριστούν οι αυλές των σχολείων άμεσα. Καλύτερα λειτουργούν όλα όταν δεν υπάρχουν μετακινήσεις», παραδέχεται στέλεχος της Αυτοδιοίκησης. Πηγές προσκείμενες στην Περιφέρεια Αττικής, πάντως, ήδη από το Σάββατο διέρρεαν ότι τα σχολεία «δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τη Δευτέρα σε όλους τους δήμους».

Οι γονείς

Οσο για τους γονείς, βρέθηκαν και πάλι υπό συνθήκες αδιεξόδου με τα παιδιά που όχι μόνο δεν πήγαν σχολείο, αλλά θα έπρεπε να παρακολουθήσουν μαθήματα διαδικτυακά. «Είχα αποφασίσει ότι δεν θα βάλω τα παιδιά να παρακολουθήσουν μάθημα από το Webex. Τελευταία στιγμή όμως ήρθε μήνυμα ότι και η δασκάλα θα πάρει άδεια και έτσι βγήκα από το δίλημμα», αναφέρει στην «Κ» η Εβίτα Κουσουνή από τον Χολαργό, που έχει δύο παιδιά στη Γ΄ Δημοτικού. Η ίδια εργάζεται ως μεταφράστρια από το σπίτι, οπότε θεωρητικά μπορεί να κρατήσει τα παιδιά. «Δουλεύω από το σπίτι δεν σημαίνει ότι δεν έχω συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο χρόνο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύστημα υποστήριξης των γονιών, είναι γνωστό», επισημαίνει. Και προσθέτει: «Φυσικά δεν θα ήθελα τα παιδιά να πάνε σχολείο και να κινδυνεύσουν έστω στο ελάχιστο. Θα μπορούσαν όμως να πάνε μετά τις 11.00. Αλλά βέβαια δεν αλλάζουν τα ωράρια των δασκάλων, οπότε δεν υπάρχει λύση», τονίζει.

Η Ξένη Κωνσταντίνου, σύμβουλος υγείας, έχει δύο παιδιά, 8 και 11 ετών. Μένει στα νότια προάστια και χθες ειδικά ήταν υποχρεωμένη να λείψει για λόγους υγείας από το σπίτι για κάποια ώρα. «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που βρέχει πολύ ή πέφτει χιόνι να μη δουλεύει τίποτα. Πώς θα τα βγάλει πέρα δηλαδή ένας γονιός που εργάζεται; Κάθε φορά λειτουργούμε υπό το κράτος του φόβου. Πρέπει όμως να υπάρχει μια λογική στις αποφάσεις. Το μόνο που μας μένει είναι να προσευχόμαστε να μη βρέχει, να μη χιονίζει, να μη φυσάει, για να κυλάει και η ζωή μας κανονικά».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ελλάδα

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Σήμερα στον ανακριτή ο επιθεωρητής του ΟΣΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Για σήμερα, Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 είναι προγραμματισμένη η απολογία του επιθεωρητή του ΟΣΕ, Δημήτρη Νικολάου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες συνυπαιτιότητας με τον ήδη προφυλακισμένο σταθμάρχη Λάρισας, Βασίλη Σαμαρά για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου.

Ο επιθεωρητής Νικολάου αναμένεται να καταθέσει έγγραφο υπόμνημα στον ανακριτή, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι σχολαστικά αναλυτικό και θα καταλαμβάνει 80 σελίδες. Με τη συγκεκριμένη απολογία ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος κλήσεων που απηύθυνε ο αρμόδιος ανακριτής σε πιθανούς συνυπεύθυνους του μοιραίου Βασίλη Σαμαρά. Οι δύο προηγούμενοι σταθμάρχες, ο 33χρονος συμβασιούχος Π.Χ. και ο πολύπειρος Κ.Π. μετά από την υποβολή των απολογητικών υπομνημάτων τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Σε ό,τι αφορά στον επιθεωρητή του ΟΣΕ, έχει ήδη διαρρεύσει η αρχική κατάθεσή του, η οποία δόθηκε μερικές ημέρες μετά από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Ακολουθώντας το ίδιο πνεύμα, θεωρείται σχεδόν ως δεδομένο ότι ο επιθεωρητής θα δηλώσει αθώος, με βάση το επιχείρημα ότι ο ίδιος ορίζει μεν τις βάρδιες των σταθμαρχών, αλλά η τελική έγκρισή τους δίνεται από ανώτερους. Επίσης, ότι δεν εκπαίδευσε εκείνος τον Σαμαρά -ούτε καν τον πιστοποίησε. Παρόλ’ αυτά, ο επιθεωρητής Νικολάου προβλέπεται ότι θα επισημάνει στον ανακριτή ότι, ως πιστοποιημένος, ο σταθμάρχης Βασίλης Σαμαράς θα μπορούσε να κάνει βάρδιες σε οποιονδήποτε σταθμό του δικτύου.

Ο Δημήτρης Νικολάου, ο οποίος έχει τεθεί σε προσωρινή αργία από τα καθήκοντά του έως ότου διαλευκανθεί πλήρως το εάν ο Σαμαράς ήταν ικανός να φέρει εις πέρας το έργο του σταθμάρχη, θα υποστηρίξει ότι δεν είχε ενημερωθεί από τους τρεις σταθμάρχες βάρδιας για την καθυστέρηση στο δρομολόγιο της μοιραίας αμαξοστοιχίας. Είναι σημαντικό όμως ότι ο επιθεωρητής, κατά τους τακτικούς ελέγχους που έκανε στο βιβλίο παράδοσης-παραλαβής βάρδιας, είχε αντιληφθεί ότι αρκετοί σταθμάρχες αποχωρούσαν πριν από την κανονική λήξη της βάρδιάς τους. Ο επιθεωρητής είχε σημειώσει τις παρατηρήσεις του στο περιθώριο του βιβλίου παράδοσης-παραλαβής.

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, ο επιθεωρητής θα επιρρίψει ευθύνες στον διευθυντή κυκλοφορίας του ΟΣΕ, ο οποίος όμως την προηγούμενη Κυριακή έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. Υποτίθεται πως αυτός θα ήταν ένας μάρτυρας-κλειδί για ό,τι ακριβώς συνέβη στο σταθμαρχείο της Λάρισας πριν και κατά το δυστύχημα των Τεμπών. Υπ’ αυτή την έννοια, ο αιφνίδιος θάνατός του προσφέρεται για συνωμοσιολογία. Παρόλ’ αυτά, ένας άνθρωπος που πιθανότατα γνωρίζει όσα και ο εκλιπών, είναι ο ρυθμιστής κυκλοφορίας του ΟΣΕ, ο «Παντελής», όπως είναι το όνομά του, καθώς ακούγεται πολλές φορές στα ηχογραφημένα αποσπάσματα που αποκάλυψε το Πρώτο ΘΕΜΑ και το protothema.gr.

Συνεπώς, η αλήθεια για τις συνθήκες που οδήγησαν στο δυστύχημα, δεν έχει χαθεί απαραιτήτως με τον νεκρό διευθυντή κυκλοφορίας του ΟΣΕ.

Οι εμπορευματικοί συρμοί

Από χθες, 29 Μαρτίου, επαναλειτούργησε η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης, αν και επί του παρόντος αυτό γίνεται μόνο με εμπορευματικούς συρμούς. Και συγκεκριμένα τα δρομολόγια από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, με ώρα αναχώρησης 22:20, και από Θεσσαλονίκη προς Θριάσιο στις 21:45.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας αναφέρει τα εξής: «8 ολόκληρες μέρες χρειάστηκαν για να αποδειχτεί ότι τα 9 σημεία που είχε καταθέσει το Σωματείο μας την περασμένη Δευτέρα και αφορούσαν σημαντικά ζητήματα ασφαλείας ήταν ΑΛΗΘΗ και ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ. Με επιστολή που λάβαμε πριν λίγο, ο ΟΣΕ δίνει γραπτές διαβεβαιώσεις για την διέλευση από τις σήραγγες των Τεμπών και Πλαταμώνα, ενώ για τις επικοινωνίες εντός αυτών θα υπάρχει πιστοποιημένος υπάλληλος του ΟΣΕ εντός των αμαξοστοιχιών που θα χρησιμοποιεί το σύστημα GSMR για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (και όχι για λόγους κυκλοφορίας, καθώς το σύστημα δεν έχει αδειοδοτηθεί όπως αναφέρει ο ΟΣΕ για τα εποχούμενα). Ελπίζουμε ότι το GSMR θα δοθεί προς χρήση το συντομότερο δυνατό.

»Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά, τα όσα έχουμε αναφέρει, η επαναλειτουργία της Γραμμής του Κιάτου (που είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει από τις 27/3) μετατίθεται για μετά από 10-15 μέρες από σήμερα (σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΟΣΕ) και των επιβατικών στο Αθήνα- Θεσσαλονίκη για τις 3 Απριλίου.

Σήμερα ξεκινά το πρώτο ζεύγος δρομολογίων (εμπορευματικών) στο Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Το Σωματείο μας δείχνοντας όλο αυτό το διάστημα ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ απέδειξε ότι οι θέσεις του συνδικάτου μας είναι πραγματικές και αληθινές, παρά την προσπάθεια κάποιων να τις παρουσιάσουν ως ‘υπερβολικές’.

»Όσοι αδιαφορούσαν για τα εξώδικα μας, τις επιστολές και τις παραστάσεις – απεργίες μας εδώ και 4 χρόνια, όσοι γυρνούσαν την πλάτη στην ΠΕΠΕ και μας αποκαλούσαν συκοφάντες και εργατοπατέρες όταν καταγγέλλαμε τα κακώς κείμενα, έχοντας ως μοναδικό αίτημα μας την ΑΣΦΑΛΕΙΑ στην εργασία και κυκλοφορία των τρένων, θα κριθούν από όλους, αν δεν έχουν ήδη κριθεί στην συνείδηση του κοινού. Το ίδιο ισχύει και για όσους ζητούσαν να ξεκινήσουμε χωρίς να λάβουμε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις.

»Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει δελτίο τύπου του Σωματείου μας και ενημέρωση για τις επόμενες ενέργειες μας. Για εμάς τους μηχανοδηγούς, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Ζητάμε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για αυτό. Το χρωστάμε στους 57 που χάθηκαν στην μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της χώρας μας. Εμείς είχαμε ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ για όλα..

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Περισσότερα

Ελλάδα

Πέραμα: Συνελήφθη 43χρονος για γενετήσιες πράξεις σε βάρος 6χρονης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη σύλληψη ενός 43χρονου, ιρανικής καταγωγής, από το Πέραμα, που κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε βάρος 6χρονου κοριτσιού, προχώρησαν οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο 43χρονος, που είναι γνωστός και ως «Άγγελος» κατηγορείται ότι προέβη στις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις, βραδινές ώρες της 28-3-2023, καθώς και σε προγενέστερο χρόνο, εντός αποθήκης καταστήματος όπου ο ίδιος εργάζεται αλλά και διαμένει προσωρινά στην περιοχή του Περάματος.

Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε κινητό τηλέφωνο ενώ σε έρευνα που διενεργήθηκε στον ανωτέρω χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε (5) μονάδες αποθήκευσης (USB) .
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.

Περισσότερα

Ελλάδα

Κίνηση στους δρόμους: Καραμπόλα τεσσάρων ΙΧ στην Κατεχάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύγκρουση τεσσάρων αυτοκινήτων σημειώθηκε λίγο μετά τις 7:00 στην άνοδο της λεωφόρου Κατεχάκη, στο ύψος του Βύρωνα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα από το ύψος της πλατείας 28ης Οκτωβρίου στην Ηλιούπολη προς τον Βύρωνα.

Δείτε την κυκλοφορία στους δρόμους, πατώντας ΕΔΩ.

Αυξημένη κίνηση επίσης στα δύο ρεύματα του Κηφισού και στην Λεωφόρο Αθηνών και Σχιστού στο ύψος του Σκαραμαγκά.

katexaki

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα