Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Σεισμός στην Τουρκία – Λέκκας: Δυστυχώς, πρέπει να επιλέγουμε ποιους θα σώσουμε

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο τιτάνιο έργο διάσωσης κάτω από τα συντρίμμια και στη σημαντική ελληνική συνδρομή αναφέρεται ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται στη σεισμόπληκτη Τουρκία. Υπογραμμίζει πως η επιχείρηση είναι τόσο απαιτητική και μεγάλη που έχουν φτάσει στο σημείο να επιλέγουν ποιους θα διασώσουν.

«Έχουμε 10 μέτωπα να διερευνήσουμε, 10 περιπτώσεις να κάνουμε διεισδύσεις. Επιχειρούμε εκεί που είναι πιο εύκολα και που οι πιθανότητες να έχει επιτυχή έκβαση η επιχείρηση είναι περισσότερες. Πάντα μέσα από αξιολόγηση των πληροφοριών» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας, που βρίσκεται στην Τουρκία με την ελληνική βοήθεια που έχει συμμετάσχει πολλές φορές σε ανάλογες επιχειρήσεις.

«Δυστυχώς σε όλες τις περιπτώσεις που έχω συμμετάσχει σε αποστολές σε όλο τον κόσμο, η παγκόσμια κοινότητα των διασωστών δυστυχώς πρέπει να επιλέξει ποιόν θα σώσει. Δεν μπορούν να σωθούν όλοι ταυτόχρονα» συμπλήρωσε ο καθηγητής

«Είναι επόμενο τις πρώτες ώρες μετά από μια τόσο μεγάλη καταστροφή να συναντά κανείς ένα χάος, καθώς η πολιτεία δεν μπορεί να την ελέγξει. Τα μέτωπα είναι πάρα πολλά. Είναι χιλιάδες οι καταρρεύσεις. Μετά το πρώτο 24ωρο έχει αρχίσει η κατάσταση και ελέγχεται» ενημέρωσε.

«Έχουμε απεγκλωβίσει δύο άτομα σώα» 

«Είμαστε η πρώτη ομάδα που ήρθε στην Τουρκία και ανέλαβε επιχειρησιακό ρόλο» σημείωσε ο κ.Λέκκας. «Έως τώρα έχουμε κάνει επτά οριζόντιες διεισδύσεις και έχουμε απεγκλωβίσει δύο άτομα σώα και δυστυχώς ένα κοριτσάκι μας έφυγε την τελευταία στιγμή» πρόσθεσε.

«Τώρα αντιμετωπίζουμε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις αλλά η καταστροφή είναι μεγάλη. Ο τομέας της πόλης που γειτνιάζει με το αρχαιολογικό μουσείο είναι ολόκληρος κατεστραμμένος» ανέφερε για το Χατάι. «Ο σεισμός δεν έκανε διάκριση σε παλιά και νέα κτίρια».

«Δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση με οπτικό έλεγχο εάν τα κτήρια που κατέρρευσαν είχαν κατασκευαστικά προβλήματα. Το θέμα είναι πολύπλοκο» διευκρίνισε. «Πάντως όλα τα κτίρια υπέστησαν βλάβες. Τα πιο πρόσφατα κτήρια που χτίστηκαν σε σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό υπέστησαν τις λιγότερες βλάβες» συμπλήρωσε.

Όπως σημείωσε «η επιτάχυνση του σεισμού, που είναι πολύ κρίσιμη για τα κτήρια ήταν μιάμιση φορά πάνω από την βαρύτητα».


Ροή ειδήσεων

Advertisement