Connect with us

Διεθνή

Κούβα: Επιχειρεί να επιτύχει αναδιάρθρωση του χρέους και πρόσβαση στις αγορές

Published

on

Η Κούβα έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια να επιτύχει αναδιάρθρωση του χρέους της, ενός χρέους που ανάγεται όχι απλώς στα χρόνια του Φιντέλ Κάστρο αλλά σε μεγάλο ποσοστό στη δεκαετία του 1980. Μέλη της κυβέρνησης της Αβάνας επιμένουν πως είναι διατεθειμένα να συνομιλήσουν με τους «νόμιμους» πιστωτές τους για την αποπληρωμή του χρέους τους. Αποκλείουν εν ολίγοις ένα fund που έχει έδρα τον φορολογικό παράδεισο των Νήσων Κέιμαν και το οποίο διεκδικεί την αποπληρωμή χρέους ύψους 7 δισ. δολ. από τη δεκαετία του 1980 και επιμένει πως εδώ και χρόνια η Αβάνα αρνείται να διαπραγματευτεί.

Σε μια σπάνια συνέντευξή τους στους Financial Times, δύο Κουβανοί υπουργοί τόνισαν πως η Αβάνα προσπαθεί να απαλλάξει τη χώρα από τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει εδώ και δεκαετίες. Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Οσκαρ Μανουέλ Σιλβέρα τόνισε πως θέση της κουβανικής κυβέρνησης είναι ότι «αναγνωρίζει τα νόμιμα χρέη της και τους νόμιμους πιστωτές της, είναι διαφανής και συνομιλεί μαζί τους αναζητώντας τους όρους που θα είναι ευνοϊκοί και για τις δύο πλευρές ώστε να τιμήσει η χώρα τις υποχρεώσεις της».

Η Αβάνα έχει από το 2015 καταλήξει σε συμφωνία για τη διαγραφή των 3/4 του χρέους της με την ομάδα πιστωτριών χωρών που είναι γνωστή ως Λέσχη των Παρισίων. Δεν έχει κατορθώσει όμως να καταλήξει σε αντίστοιχη συμφωνία με τους πιστωτές της από τον ιδιωτικό τομέα. Για τους διεθνείς επενδυτές, η συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές για την αναδιάρθρωση του κουβανικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για να ανακτήσει η Κούβα την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Και η πρόσβαση στις αγορές χρέους είναι αναγκαία για να μπορέσει η Αβάνα να χρηματοδοτήσει την οικονομία της που πάσχει από έλλειψη ρευστότητας ενώ βρίσκεται αποκλεισμένη από τις αγορές επί δεκαετίες. Στις δευτερογενείς αγορές σπανίως γίνεται αγοραπωλησία ομολόγων του δημοσίου της Κούβας καθώς δεν υπάρχει ζήτηση. Οι κυρώσεις, άλλωστε, που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στο νησί της Καραϊβικής αποτρέπουν τα αμερικανικά funds από οποιαδήποτε τοποθέτηση σε κουβανικό χρέος. Στις σπανιότατες περιπτώσεις που κάποιος επενδυτής επιλέγει να αγοράσει κουβανικά ομόλογα, η τιμή τους δεν υπερβαίνει τα 10 σεντς ανά δολάριο της ονομαστικής τους αξίας.

Το πρόβλημα είναι ότι η Αβάνα πρέπει πρωτίστως να διευθετήσει τη διένεξή της με το fund CRF I που διεκδικεί την αποπληρωμή δύο τμημάτων παλαιότατου χρέους. Σύμφωνα με την κουβανική κυβέρνηση, το CRF έχει αποκτήσει τα ομόλογά της κατά παράνομο τρόπο και χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, ενώ το κατηγορεί ότι για την αγορά του κουβανικού χρέους κατέφυγε σε δωροδοκία. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Οσκαρ Μανουέλ Σιλβέρα, «το fund CRF δεν είναι ούτε και υπήρξε ποτέ πιστωτής της Κούβας καθώς δεν αγόρασε ομόλογά της με έγκυρο τρόπο». Ο Κουβανός πολιτικός επικαλείται μάλιστα την κατάθεση πρώην στελέχους της τράπεζας Banco Nacional de Cuba σε δικαστήριο του Λονδίνου, στο οποίο έχει προσφύγει το CRF και τονίζει πως «ο άνθρωπος αυτός εξήγησε με τι τρόπο εξελίχθηκε αυτή η θλιβερή υπόθεση». Το εν λόγω στέλεχος έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για την ανάμειξή του σε αυτήν την παράνομη αγορά χρέους. Από την πλευρά του CRF, ο Ντέιβιντ Τσάρτερς, επικεφαλής του fund, επιμένει πως έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να καταλήξει με την Αβάνα σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία αναδιάρθρωσης του κουβανικού χρέους.

Ροή ειδήσεων

Advertisement