Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

1.060 ενεργά έργα, ύψους 1,5 δις ευρώ

«Βάση» της νέας ατζέντας για την επόμενη 5ετία χαρακτήρισε τη δουλειά των προηγουμένων τριών ετών ο Περιφερειάρχης, Ν. Φαρμάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

«Η δουλειά που έγινε τα προηγούμενα τρία χρόνια, είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζουμε πλέον την ατζέντα για τη Δυτική Ελλάδα του μέλλοντός μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, παρουσιάζοντας χθες τον απολογισμό δράσης της Περιφερειακής Αρχής για το έτος 2022.

Σκιαγραφώντας τη Δυτική Ελλάδα της επόμενης 5ετίας, για την οποία τόνισε πως η «δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει», ανέφερε «μιλάω για τη Δυτική Ελλάδα των σύγχρονων μεταφορικών και συγκοινωνιακών υποδομών, των μεγάλων και ουσιαστικών αστικών και χωροταξικών παρεμβάσεων, όπως είναι η μεγάλη ανάπλαση του Λαδόπουλου,

των σύγχρονων ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, του ισχυρού πόλου καινοτομίας και τεχνολογικής έρευνας».

Όσον αφορά στα στοιχεία του απολογισμού ο Περιφερειάρχης παρουσίασε κάποια κομβικά μεγέθη που όπως είπε, αναδεικνύουν την αλλαγή ταχυτήτων, την παραγωγή έργου και το γεγονός ότι η Δυτική Ελλάδα πέρασε «από το πλην στο συν» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Αυτά είναι:

  • 1060 ενεργά έργα, ύψους 1,5 δις ευρώ.
  • 180 εκ. ευρώ το αποτύπωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην τοπική οικονομία σε πληρωμές μόνο το 2022 και 322 εκ. ευρώ το συνολικό αποτύπωμα της τριετίας.
  • 5.510 έργα, ύψους 132 εκ. ευρώ, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ το 2022 και συνολικά, 7.092 έργα ύψους 395 εκ. ευρώ, την τριετία. Σημείωση: Το 94% των νέων έργων εντάχθηκε στη δική μας θητεία.
  • Στο 75,5% έφτασε η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ το 2022 από 26,6% που το παραλάβαμε το 2019
  • 5.484 επενδυτικά σχέδια εντάχθηκαν το 2022 ενώ από τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας επωφελήθηκαν 7.000 επιχειρήσεις συνολικά.
  • 5.000 αγρότες μας επωφελήθηκαν από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για τα οποία διατέθηκαν 280 εκ. ευρώ
  • 300 φορείς και 100.000 είναι οι ωφελούμενοι από τις δράσεις κοινωνικής στήριξης της Περιφέρειας
  • 100 τοπικές επιχειρήσεις έχουν ήδη συμμετάσχει σε εκθέσεις εξωστρέφειας, τουρισμού και προβολής των τοπικών προϊόντων
  • 300 δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΠΟΡΩΝ

Επίσης, υπογράμμισε ότι η διεκδίκηση πόρων για την υλοποίηση έργων είναι διαρκής και ως παράδειγμα έφερε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ξεκίνησε με αρχικό όριο πληρωμών τα 14,2 εκ. ευρώ και τελικά έφτασε στα 38,2 εκ. ευρώ.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε το σύνολο των τοπικών φορέων, του Περιφερειακού Συμβουλίου, των εργαζομένων και στελεχών της Περιφέρειας, απευθύνοντας ένα κάλεσμα ενότητας για τη δουλειά που μένει ακόμα να γίνει και η οποία, όπως υπογράμμισε, είναι ακόμα μεγάλη και δύσκολη, προκειμένου η Δυτική Ελλάδα να φτάσει εκεί που αξίζει.

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Το τρένο της μεγάλης αλλαγής στη Δυτική Ελλάδα μόλις ξεκίνησε. Και για να προχωρήσει χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Χαμηλά τα κεφάλια και ψηλά τα μανίκια.  Μα πάνω απ’ όλα χρειάζεται ενότητα. Μας χρειάζεται όλους», κατέληξε.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΤΕΛΩΝΗ

Ακολούθησε ο απολογισμός πεπραγμένων του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, Γιώργου Τελώνη, ο οποίος μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των υποθέσεων που φθάνουν στο θεσμό και ανέφερε ενδεικτικές περιπτώσεις. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι έτος 2019 στην έναρξη του θεσμού στο γραφείο του έφτασαν 20 υποθέσεις, ενώ το 2022 ανήλθαν 143. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια και την προσωπική του πρωτοβουλία  για την κάλυψη δημοσίων χώρων με απινιδωτές και κάλεσε το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων να συνεισφέρουν ώστε να τοποθετηθούν σε όσο το δυνατό περισσότερα κομβικά σημεία της Δυτικής Ελλάδας.

 

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement