Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: «Ανακωχή»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Γράψαμε χθες για τη «διπλωματία των φυσικών καταστροφών» που υπάρχει και λειτουργεί, είτε θέλουμε, είτε όχι. Μπορεί να μοιάζει ακόμα και με ύβρις να γίνεται λόγος για διπλωματία και γεωπολιτική την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι είναι νεκροί και εκατομμύρια βιώνουν μία ανείπωτη τραγωδία σε δύο χώρες, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές: Τα 7,8 Ρίχτερ αλλάζουν σημαντικά το σκηνικό.

Ούτε η εσωτερική πολιτική σκηνή στην Τουρκία θα είναι ίδια μετά την καταστροφή, ούτε θα αποτελεί εύκολη λύση και εύκολη επιλογή να ψάχνει κάποιος εχθρούς απέναντι την ώρα που η καταστροφή είναι «εντός» και οι… «απέναντι» είναι εκεί και βοηθάνε. Επιπλέον, μία ισχυρή φυσική καταστροφή, όπως αυτή που συνέβη, ενδεχομένως βοηθήσει τον Ερντογάν να αναδείξει το ηγετικό του πλεονέκτημα ενόψει εκλογών και άρα, δεν χρειάζεται νέες πολεμικές «ιαχές».

Να είστε βέβαιοι: Όλα παίζουν τον ρόλο τους και όλα μετράνε στην πολιτική και γεωπολιτική σκακιέρα.

Και το τηλέφωνο του Μητσοτάκη στον Ερντογάν, η πρώτη απευθείας επικοινωνία των δύο ανδρών μετά από πολύ καιρό, είναι ένα ακόμα γεγονός που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.

Την αμέσως επόμενη περίοδο, είναι πολύ λογικό να υπάρξει αποκλιμάκωση. «Ανακωχή». Και είναι επίσης λογικό να ξανανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας που είχαν κλείσει.

Η «κακή Ελλάδα» προσπαθεί να βγάλει από τα ερείπια πολίτες της Τουρκίας και η «κακιά Δύση» θα στείλει βοήθεια με κάθε τρόπο. Το αφήγημα των «εχθρών» θα αρχίσει να χωλαίνει.

Το μεγάλο ζήτημα όμως δεν είναι τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, αλλά εάν και πως μπορεί να αλλάξει η Τουρκία. Και δυστυχώς, για να συμβεί αυτό… δεν αρκούν ούτε τα 7,8 Ρίχτερ!

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement