Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής – Ο διάλογος στο ΚΥΣΕΑ για τις εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας διάλογος που έγινε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη στο τέλος του χθεσινού ΚΥΣΕΑ προκάλεσε συζητήσεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών. «Πότε θα είναι το επόμενο ΚΥΣΕΑ; Τον Απρίλιο;», διερωτήθηκε ο κ. Μηταράκης. «Προσπαθείς να εκμαιεύσεις την ημερομηνία των εκλογών;», αντέτεινε ο κ. Μητσοτάκης, με δεδομένο ότι πλέον το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει τακτικά κάθε δύο μήνες, συνεπώς η επόμενη συνεδρίαση βάσει προγράμματος θα ήταν τον Απρίλιο. Μια ημερομηνία που μπορεί να συμπίπτει με τις εκλογές της απλής αναλογικής.

Τι μπορεί να σημαίνει ο εν λόγω διάλογος; Με βάση τα σενάρια που ανακύπτουν στην πολιτική πιάτσα τις τελευταίες μέρες, ο πρωθυπουργός μπορεί να κρατά τις επιλογές του ανοιχτές για να στηθούν οι πρώτες κάλπες τον Μάιο, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα που καταγράφεται για τη ΝΔ από όλες τις μετρήσεις και να συσπειρώσει περαιτέρω δυνάμεις. Υποστηρικτικά σε αυτό το σενάριο λειτουργεί και η αίσθηση που υπάρχει στο Μαξίμου ότι η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από ψηφοφορίες στη Βουλή γυρίζει μπούμερανγκ στον ίδιο.

Από την άλλη, όλος ο εκλογικός προγραμματισμός του κυβερνώντος κόμματος γίνεται με ορίζοντα το να στηθούν κάλπες στις αρχές Απριλίου, με τα γαλάζια στελέχη να έχουν κυκλώσει τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου. Με αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, αυτές τις μέρες «κλειδώνουν» και τα τελευταία ονόματα στα γαλάζια ψηφοδέλτια και καταρτίζεται ο σχεδιασμός των περιοδειών, ενώ και ο προγραμματισμός της Βουλής συντείνει σε αυτό το σενάριο. Παράλληλα, για τις 28 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί υπουργικό συμβούλιο που θα μπορούσε να είναι και το τελευταίο. Κανείς, βεβαίως, δεν «βάζει το χέρι στη φωτιά» για τις τελικές αποφάσεις Μητσοτάκη.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, στη σύνθετη εξίσωση των εκλογών υπάρχει πάντα και η παράμετρος της Τουρκίας και του τι θα γίνει εκεί. Η καταστροφική σεισμική δόνηση είναι game changer για τα εσωτερικά δεδομένα της γείτονος και χθες, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, έγινε μια ακροθιγής αναφορά στα δεδομένα που διαμορφώνονται. Το συμπέρασμα, βεβαίως, ήταν ότι…δεν μπορεί να υπάρξει συμπέρασμα σε αυτή τη φάση, καθώς η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται κεραυνοβολημένη και απολύτως αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις. Κατά τις πληροφορίες του protothema.gr, αυτή είναι η αίσθηση που έχει διαμορφωθεί από τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας, όπως αυτό των δύο διπλωματικών συμβούλων Ιμπραήμ Καλίν και Άννας Μαρία Μπούρα.

Σε αυτή τη φάση, συνεπώς, κανείς δεν ξέρει πώς θα επενεργήσει η εν λόγω κρίση στην κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία ανακτούσε έδαφος στις δημοσκοπήσεις το προηγούμενο διάστημα. Επίσης κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη ασφάλεια, αν οι εκλογές θα γίνουν όντως στις 14 Μαΐου, αν και ο κ. Ερντογάν πρέπει να κάνει σίγουρα πρόωρες εκλογές, για να μπορέσει να είναι εκ νέου υποψήφιος. Με δεδομένο, όμως, ότι η προσοχή της Τουρκίας έχει εστιαστεί στα χαλάσματα του Γκαζιαντέπ, της Αντιόχειας και των Αδάνων, μάλλον «αποδραματοποιείται» το σενάριο πρόκλησης έντασης από μέρους Τουρκίας στο μεσοδιάστημα των δικών μας εκλογών.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, πάντως, αναμφίβολα θα απασχολήσει και την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα, αναμένεται να τονίσει, αντέδρασε άμεσα και ήταν η πρώτη χώρα που απέστειλε βοήθεια στην Τουρκία, ενώ αναμένεται να τονίσει και την ανάγκη συντονισμού, καθώς θα χρειαστεί βοήθεια και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του σεισμού.

Ως προς τη Συρία, όπως τόνισε ήδη στο CNN, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και απαιτείται διεθνής συντονισμός για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή, πρέπει, όμως, να βρεθούν και ευρωπαϊκά εργαλεία. Η Ελλάδα είναι, πάντως, έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική ή άλλη βοήθεια στη Συρία μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία και συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους και μάλιστα ήδη το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας καταρτίζει τη σχετική λίστα της βοήθειας.

Βεβαίως, επί τάπητος θα τεθεί και το μεταναστευτικό που απασχολεί ιδιαίτερα την Ένωση σε αυτή τη φάση μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον κ. Μητσοτάκη να αναμένεται να υπογραμμίσει ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να στηριχτούν ουσιαστικά, ενώ ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και βελτίωση της συνεργασίας στο ζήτημα των άμεσων επιστροφών σε χώρες, οι υπήκοοι των οποίων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ελλάδα

Κύμα φυγής από τα αστικά κέντρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η 25η Μαρτίου αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία «απόδρασης» για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων και ιδιαίτερα της Αθήνας.

Από χθες αργά το μεσημέρι ξεκίνησε ένα σημαντικό κύμα εξόδου από την πρωτεύουσα, με εκδρομείς του Σαββατοκύριακου. Ενδεικτικό της κίνησης που θα υπάρχει στην «εκτός των τειχών» Ελλάδα, είναι οι κρατήσεις δωματίων σε περιοχές όπως τα Καλάβρυτα και η Ναύπακτος, όπου οι πληρότητες και πάλι «χτυπούν κόκκινο».

Η απελευθέρωση από τους περιορισμούς του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την δύσκολη καθημερινότητα, φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει μία ακόρεστη διάθεση για φυγή που αποτυπώνεται με κάθε ευκαιρία…

Περισσότερα

Ελλάδα

Ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί παντού!

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αυστηροποίηση των ποινών για όσους κλέβουν σιδηροδρομικό ή άλλου είδους συγκοινωνιακό υλικό, καθώς και για όσους αποδέχονται κλεμμένο υλικό, είναι μία παράμετρος που συμβάλλει στην επίλυση ενός φαινομένου το οποίο εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σε «μάστιγα». Δεν είναι όμως η απόλυτη λύση.

Καλώς λοιπόν, θα αντιμετωπίζεται ως κακούργημα η κλοπή και κλεπταποδοχή συγκοινωνιακού υλικού, αλλά επειδή η παραβατικότητα δεν θα εκλείψει, επιβάλλεται να ενισχυθούν οι έλεγχοι και η επιτήρηση όλων των σιδηροδρομικών και άλλων συγκοινωνιακών υποδομών. Άλλωστε, πέρα από το αξιόποινο, οι έλεγχοι είναι απολύτως αναγκαίοι και για την ασφάλεια όλων. Έχουμε σκεφτεί ότι η κλοπή από ένα μεταλλικό καπάκι σε έναν δρόμο, δημιουργεί μία «παγίδα θανάτου»; Η πολιτεία δεν πρέπει μόνο να βρίσκει τους κλέφτες και να τους τιμωρεί, αλλά και να μπορεί να τους προλαμβάνει και να προστατεύει τους πολίτες. Με άλλα λόγια: Στην Ελλάδα χρειάζονται ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Παντού!

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Αντίβαρο στη μέγγενη χρεών – πλειστηριασμών-Μόνο κατόπιν αιτιολογίας θα μπορούν πλέον οι τράπεζες να απορρίπτουν τις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό (4738/2020) στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον στην προσπάθεια της κυβέρνησης αλλά και των εποπτικών αρχών (ΤτΕ- Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο με αποπληρωμή οφειλών σε 240 – 420 δόσεις για επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για παλαιά χρέη. Την ίδια ώρα πάντως αυξάνονται οι προειδοποιήσεις ότι, στον ορίζοντα μιας νέας ύφεσης μέσα στο 2023, εμφανίζεται και η απειλή για μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων», μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων.

Ένα μήνα μετά την τελευταία αναθεώρηση του εξωδικαστικού, η ΤτΕ με τις συστημικές Τράπεζες, προετοίμασαν και παρουσίασαν το νέο καθηκοντολόγιο που καθιστά υποχρεωτική πλέον τη γνωστοποίησης συγκεκριμένης αιτιολογίας που αφορά στην απόρριψη πρότασης απόρριψης ρυθμίσεων του εξωδικαστικού για τις επιχειρήσεις.
Πρώτη και βασικότερη αιτία απόρριψης θα είναι η επαρκής οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, μέσα και από την περιουσία του, για την αλλά και εξόφληση οφειλών που θα είναι πλέον «κουρεμένες» με βάση τον αλγόριθμο της ρύθμισης.
Αυτή η αιτιολογία δεν θα αρκεί όμως καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να προσδιορίζουν αδυναμία όλων των ενεχομένων (συνοφειλετών ή/και εγγυητών) του επιχειρηματικού δανείου ή να προσδιορίζουν επαρκώς το γεγονός ότι μια προσφυγή στον εξωδικαστικό εστιάζει για να γίνει ρύθμιση και κούρεμα οφειλών μόνο για φορείς του δημοσίου (ΕΦΚΑ-ΑΑΔΕ).
Δεν θα μπορεί να απορρίπτοται προτάσεις ρύθμισης οι οποίες αποτελούν πραγματικά τη λεγόμενη «δευτερη ευκαιρία» καθώς στην αιτιολογία μπαίνει μόνο η αθέτηση εκ μέρους του οφειλέτη και παλαιότερων ρυθμίσεων δανείων αλλα και η ύπαρξη ιστορικού κακής συναλλακτικής συμπεριφοράς εκ μέρους του.
Λόγος απόρριψης είναι και η σκοπιμότητα εκ μέρους του οφειλέτη (υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό λιγότερους ή και ίσους με 90 ημέρες μήνες πριν από επικείμενο πλειστηριασμό ή άλλη ρύθμιση οφειλών προς τρίτους, πιστωτές, που μπλοκάρουν τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί μελλοντικές ρυθμίσεις, έχοντας δεσμεύσει ήδη περιουσιακά του στοιχεία.
Οι λόγοι μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης θα αναρτώνται δημόσια, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού ενώ η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος του ιδιωτικού χρέους.

Στην «μέγγενη» των δανείων
Στο μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (ΠΑΣΚ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ) ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας ως «ασύλληπτη» την αδιαφορία που δείχνει απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις που πυροδοτεί η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις τράπεζες.
«Αυξάνεται το κόστος δανεισμού γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος. Περιορίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μπούμε σε ύφεση. Επιβαρύνονται υπέρμετρα οι δανειολήπτες που θα κληθούν να πληρώνουν αυξημένες δόσεις και δημιουργείται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων και, όλα αυτά, ενώ αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει τόσο ο πτωχευτικός νόμος όσο και ο εξωδικαστικός μηχανισμός» τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα