Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

“Η σκηνή ήταν δική σας!”: Το Πρόγραμμα Erasmus+ “yEUrSTAGE” ολοκληρώθηκε με επιτυχία-Συμμετείχε και το Θέατρο Playback “Ηχώ”

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον περασμένο Δεκέμβρη το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 “yEUrSTAGE” (Τhe Stage is yEUrs: Μαθαίνοντας τη γλώσσα της χώρας υποδοχής μέσω σύγχρονων θεατρικών προσεγγίσεων για εκπαιδευτές ενηλίκων με σκοπό την κοινωνική ένταξη των μειονοτικών ομάδων στην Ευρώπη χωρίς να αποκλείεται κανείς) έφθασε στο τέλος του.

Το Πρόγραμμα αυτό, στο οποίο συμμετείχε και η Κοιν.Σ.Επ. από τη Θεσσαλονίκη Θέατρο Playback “Ηχώ”, έφερε κοντά πέντε ευρωπαϊκούς οργανισμούς που εξειδικεύονται σε θεατρικές προσεγγίσεις, εκμάθηση γλωσσών, πρόσφυγες και μετανάστες.

Στόχος του Προγράμματος είναι η ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για τη διδασκαλία της Δεύτερης Γλώσσας μέσω σύγχρονων θεατρικών προσεγγίσεων με σκοπό την κοινωνική ενσωμάτωση των μειονοτικών ομάδων της Ευρώπης και την εξάλειψη της περιθωριοποίησής τους.


Έτσι οι φορείς-εταίροι συνεργάστηκαν, έμαθαν ο ένας από τον άλλον και μοιράστηκαν τις καλές πρακτικές τους, έχοντας ως ομάδα-στόχο εκπαιδευτές ενηλίκων, εκπαιδευτικούς-διδάσκοντες της Δεύτερης Γλώσσας, εκπαιδευτές, μέντορες και επαγγελματίες που ασχολούνται με πρόσφυγες και μετανάστες, με τους εξής επιμέρους στόχους:

1. Την επαγγελματική ανάπτυξη των ομάδων-στόχων μέσω της ευρωπαϊκής ανταλλαγής και συνεργασίας, της μη τυπικής και διαπολιτισμικής μάθησης, που συμπεριλαμβάνει σύγχρονες θεατρικές προσεγγίσεις για τη διδασκαλία της Δεύτερης Γλώσσας, μέσω πέντε βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων κατάρτισης για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.

2. Την ενίσχυση της δικτύωσης μεταξύ των εταίρων και τη συλλογή των καλύτερων σύγχρονων θεατρικών πρακτικών για τη διευκόλυνση της διδασκαλίας της Δεύτερης Γλώσσας με σκοπό την κοινωνική ένταξη των μειονοτικών ομάδων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

3η Εκπαιδευτική Συνάντηση στη Βαλένθια της Ισπανίας
Η 3η Εκπαιδευτική Συνάντηση του Προγράμματος έγινε στη Βαλένθια της Ισπανίας από τις 18-22 Απριλίου 2022.


Έντεκα εκπαιδευτές ενηλίκων (3 από αυτούς on-line) εκπαιδεύτηκαν σε πρακτικές διδασκαλίας της Δεύτερης Γλώσσας μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Εκμάθηση σύγχρονων θεατρικών τεχνικών με φωνητική, χαλάρωση και μίμηση με στόχο την εκμάθηση της Δεύτερης Γλώσσας» που διοργάνωσε ο οικοδεσπότης φορέας “Iniciativas de Futuro para una Europa Social”.

4η Εκπαιδευτική Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη
Η 4η Εκπαιδευτική Συνάντηση των εταίρων του Σχεδίου Δράσης έγινε από τις 10-14 Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη.


Έντεκα εκπαιδευτές ενηλίκων εκπαιδεύτηκαν σε πρακτικές διδασκαλίας της Δεύτερης Γλώσσας μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Ακολουθώντας την προσέγγιση του Playback Θεάτρου” που διοργάνωσε ο οικοδεσπότης-φορέας Θέατρο Playback “Ηχώ”.
Στο πλαίσιο της Συνάντησης πραγματοποιήθηκε η παράσταση Playback Θεάτρου “Αφηγήσεις στο ταξίδι της ζωής” στις 12 Οκτωβρίου στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Δήμου Νεάπολης-Συκεών.

5η Εκπαιδευτική Συνάντηση στην Ποτέντσα της Ιταλίας
Η 5η Εκπαιδευτική Συνάντηση του Προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην Ποτέντσα της Ιταλίας από τις 22-25 Νοεμβρίου 2022.
Εννέα εκπαιδευτές ενηλίκων (3 από αυτούς on-line) εκπαιδεύτηκαν σε πρακτικές διδασκαλίας της Δεύτερης Γλώσσας μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Μέθοδος Στανισλάβσκι και το Θέατρο του Καταπιεσμένου με στόχο την εκμάθηση της Δεύτερης Γλώσσας» που διοργάνωσε ο οικοδεσπότης φορέας “Euro-Net”.

Διακρατική Συνάντηση Εταίρων στη Λευκωσία της Κύπρου
Η τελευταία διά ζώσης Διακρατική Συνάντηση των εταίρων του Προγράμματος έλαβε χώρα στη Λευκωσία της Κύπρου στις 9 Δεκεμβρίου 2022.


Οι συμμετέχοντες εταίροι έκαναν μια συνολική ανάλυση της εξέλιξης του Σχεδίου Δράσης, των δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν καθώς και των παραγόμενων αποτελεσμάτων. Όλοι οι φορείς θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις διάχυσης του Προγράμματος στις χώρες τους και θα συμβάλουν στον σχεδιασμό της τελικής έκθεσης αναφοράς που θα υποβληθεί με την ολοκλήρωση του πρότζεκτ.

Εταίροι του yEUrSTAGE

-“Associação Cultural e de Solidariedade Social-Raquel Lombardi” (Πορτογαλία) (συντονιστής)
[email protected] / [email protected]

-Κοιν.Σ.Επ. “Θέατρο Playback Ηχώ” (Ελλάδα)
[email protected] / [email protected]

-“Iniciativas de Futuro para una Europa Social-Coop.” (Ισπανία)
[email protected]

-“Euro-Net” (Ιταλία)
[email protected]

-“Stando LTD” (Κύπρος)
[email protected] / [email protected] / [email protected]

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα, επικοινωνήστε με τους φορείς-εταίρους ή απευθυνθείτε στα εξής:
[email protected]
https://www.facebook.com/yeurstage
https://www.youtube.com/channel/UCGJBe13JD8ixVo2gVajFN9w/featured

Το παρόν Σχέδιο Δράσης εγκρίθηκε και υλοποιήθηκε την περίοδο από 31 Δεκεμβρίου 2020 έως 30 Δεκεμβρίου 2022 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 “Εταιρικές Στρατηγικές Συμπράξεις” στον τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων για την Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών- Δράσεων με κωδικό 2020-1-PT01-KA204-078361.
Το Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement