Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μεγάλη απώλεια για την πατραϊκή κοινωνία-“Έφυγε” ο Στάθης Χρυσικόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Απέραντη θλίψη προκαλεί στην Πάτρα, η είδηση θανάτου του αρχιτέκτονα και εικαστικού Στάθη Χρυσικόπουλου, σε ηλικία 78 ετών.

Ανέπτυξε έντονη  δράση σε πολλούς τομείς στην αχαϊκή πρωτεύουσα, έχοντας συνδέσει το όνομα του και με το Πατρινό Καρναβάλι , όντας καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού το 2010.

Ποιος ήταν ο Στάθης Χρυσικόπουλος

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1945.

Αρχικά μαθήτευσε κοντά στο ζωγράφο Σ. Σώκαρη. Στη συνέχεια μετέβη στη Φλωρεντία, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική και ιστορία της τέχνης. Στην Ιταλία όπου έζησε και εργάστηκε από το 1966 έως το 1975 ήρθε σε επαφή με το κίνημα της Οπτικής Ποίησης κι έκτοτε συνεργάστηκε με διάφορες ομάδες του κινήματος.

Αναπτύσσει ένα πολυδιάστατο έργο στο οποίο αντανακλώνται τόσο οι ιδιότητες του εικαστικού καλλιτέχνη όσο και του αρχιτέκτονα: ζωγραφική, οπτική ποίηση, κατασκευές, οπτικοακουστικά περιβάλλοντα δημιουργούν συνθέσεις εμπνευσμένες από ελληνικούς και ρωμαϊκούς μύθους, οι οποίες εμπερικλείουν αφενός βαθιά γνώση και σεβασμό στον αρχαίο πολιτισμό κι αφετέρου μια κριτική σκέψη απέναντι στο σύγχρονο κόσμο (Μύθος, Galerie Artio 1986).

Το 2006 στην έκθεση Μητέρα Φύση-Νεκρή Φύση (Αγγλικανική Εκκλησία, Πάτρα) παρουσίασε μία οπτικοακουστική εγκατάσταση σε συνεργασία με τον μουσικοτεχνολόγο Φίλωνα Λάμπρου, με πολλαπλούς συμβολισμούς και κύριο θέμα τη φύση και τη σχέση του ανθρώπου με αυτήν, καλώντας τον επισκέπτη να επικοινωνήσει και πάλι με την φύση, από την οποία έχει ουσιαστικά απομακρυνθεί.

To 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας διοργανώθηκε αναδρομική του έκθεση με θέμα Οπτική Ποίηση. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει δεκάδες συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις καθώς και σε διεθνείς εκθέσεις με το κίνημα της Οπτικής Ποίησης: Vision: Mostra Internazionale di Poesia Visiva, (Ferrara 1982), Post-art:
international exhibition of visual/experimental poetry (San Diego-Calexico 1988), V International Biennial Poesia Visual (Mexico, 1996), Αυτό είναι ένα ποίημα. Ομάδα Οπτικής Ποίησης 1981-2011 (ΕΜΣΤ, 2012). Έργα του βρίσκονται στο αρχείο Sackner (Miami, Florida), στο Μουσείο Οπτικής Ποίησης (Senigallia), στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη διαδραστική γκαλερί Bongiani Ophen Art Museum (Salerno), στο Μουσείο Benetton (Triviso) και σε ιδιωτικές συλλογές.


Ροή ειδήσεων

Advertisement